Salutare
Eu am de vreo 2 luni 4 tiger oscars, intr-un bazin de 250L cu substrat din pietris cu granulatie mica, bolovani rotunjiti, maricei si semi -ingropati in substrat, iar ca plante folosesc, mai mult pe post de adapost, un covor de anubias ce plutesc la suprafata. (de cand l-am pus oscarii nu mai sunt asa timizi ca la inceput, se joaca cu radacinile care atarna si sunt si mai colorati fata de cum erau cand i-am pus in bazin prima data)
In bazin mai am 3 gibbiceps, si o mana de convicts super pitici, care erau pe post de papa initial, dar care se pare ca nu sunt pe placul oscareilor (deocamdata).
Ai mei au ajuns rapid la 10-12cm, nu a ramas nici unul in urma si ma gandesc serios la un upgrade de bazin (600L).
Au 2-3 mese pe zi, dimineata Novo Stick M de la JBL si seara rame maruntite. Ocazional mai papa pui de coropisnitza gasiti prin gradina, cele mari fiind prea mari inca pentru ei dar pe care le pastrez pentru viitoarele partide de pescuit la somn. Am incercat sa inmoi peletele in usturoi insa nici lor nu le-a placut, iar mizeria rezultata a fost de nedescris. Ma gandesc sa le fac in curand si un mix prin care sa le introduc in dieta si ceva vegetale (mazare, spanac, spirulina) insa imi trebuie timp liber.
Ramele sunt recoltate personal aproape saptamanal din gradina unui prieten. Le tin in camara "de scule" intr-o cutie mare cu pamant, iar cele care sunt servite stau mai intai 1-2 zile intr-un borcan cu putina apa, tot in camara, pentru a lasa pamantul din ele

. Apa din borcan o schimb la fiecare masa, fiecare rama fiind temeinic si atent spalata pe dinti
De filtrare se ocupa un Eheim canistra, iar schimburile de apa sunt de aprox. 30% la fiecare doua zile, cu apa depozitata si aerata separat 48h. Cand schimb apa folosesc la sifonarea substratului aspiratorul (teava cu para) parca de la JBL....problema mare fiind praful rosu rezultat/ramas de la sticksurile JBL

. Bazinul se tine astfel cristal, si inca nu am masurat pana acum sa vad cum stau si cu nitratii.
Probleme in astea doua luni...initial am avut 5 oscari, doi dintre ei luandu-i separat din alt magazin pe care i-am tinut separat o perioada intr-un bazin de 100 de litri acoperit superficial cu un carton. Am fost plecat 3 zile de acasa si cand m-am intors am gasit unul din ei pe covor, din pacate prea tarziu!

Prin ce nisa a reusit performanta si cum....nu mai conteaza, e clar vina mea.
Ce m-a mai suparat la inceput a fost ca pana s-au acomodat (si a durat ceva acomodarea) erau foarte decolorati, nicidecum negru catifea asa cum ii luasem sau cum vedeam prin poze, dar pe parcurs si-au mai revenit. Mai trebuie sa lucrez se pare si la lumini (care sunt cam puternice pentru ei), si la background...in prezent bckg. fiind peretele alb din spatele bazinului....insa mai stau un pic, tot in ideea in care sper sa fac un bazin mai mare in curand.
Ce ma mai supara ar fi gibbicepsii...pe care ii am de cativa ani, sunt efectiv superbi si harnici

insa se pare ca noaptea se cam suie pe oscarei dupa mucus...aud plescaituri mari in bazin iar a doua zis oscarii au urme pe ei probabil de la cum se lovesc noaptea, speriati, de substrat, bolovani, peretii bazinului

.Am incercat sa rezolv problema cu o lumina de veghe, insa parca mai rau a fost.... Desi mor dupa ei, vreau sa dau Gibbicepsii, asa ca ii gasiti la rubrica donatii.
Desi Koala are intr-adevar un articol demential si complet despre oscari, sper totusi sa nu te fi plictisit si sa iti prinda bine si umila mea experienta
keep in touch!