Ar trebui sa ai cel pu?in doua compartimente. Unul în care sta skimmerula cu nivelul de apa fix ?i unul pt retur.
Asa o sa poti pune material filtrant intre ele ?i o sa ai mizerie doar intr-unul.
Du-te repede ?i plm ajungi dup? ce ai ignorat acvariul 2 s?pt?mâni preg?tit sa g?se?ti potop în casa.
Nu se mai amorsa bean-ul ma plm ce are. Zic s-a înfundat sifonul plin, ii deschid robinetul la maxim ?i tot asa curge... ma plm. Îl scot ?i în capu la ?eav? îl g?sesc pe Bluey, hermitul cu craci v?rsa?i alb?strui.
Da, dup? aia am cules din nisip ?i euphilia de la batman. Enjoy poze
Deci, am citit, in speranta ca o sa vad, un bazin, doua, sumpuri, chestii ) Numai tzatze si buci, NU CA M-AS PLANGE, doar ca nu e cate una pe fiecare pagina (aici ca sa ma asigur trebuie sa compensez eu)
poti sa DANSEZI cu ele
sau pui mai multe leduri per canal, a.i. suma Vf ledurilor sa depaseasca aia 12 sau 24V din controller.
De ex 10 leduri vor avea nevoie de aprox 24V sa inceapa sa se prajeasca. Pui multe leduri, dai controlleru din zero in blana si daca nu se aprind dai controlleru pe zero si mai scoti un led. samd. Cand se aprind masori tensiunea pe ele si aia e.
Asa, foarte pe scurt: vad ca vrei sa faci cu TC420, din cate am inteles (habar nu am) controller-ul asta scoate 12 sau 24 V pe canal, cred ca e in functie de ce sursa de tensiune ii pui si ai avea urmatoarele variante:
1. Sursa de 12V sau 24V - controller tc420 - leduri.
Numai ca ar trebui sa iti pui atatea leduri per canal astfel incat Vf-ul lor adunat sa fie un pic mai mare de cat scoate tc-ul, daca ai sursa de 12V si numai leduri cree xte, cauti sa vezi ce Vf are in datasheet ca si valoari nominale/maxime, in cazul cree xte e intre 2.85 si 3.4, deci ai putea sa pui pe un canal de 12V 4 sau 5 leduri (pe cel de 24V un numar dublu). Nu poti sa amesteci ledurile pe canale, adica e bine sa aiba toate acelasi Vf ... In faza de testare poti sa pui 1,2 leduri in plus per canal si dupa masori cu un multimetru voltajul dintre pinii + si - ai unui led sa se incadreze intre valorile alea. (sa nu depaseasca sau sa se apropie grav de 3.4 Vf in utilizare 100%).
In varianta asta 1 pe sursa de 12V ar trebui sa ai atatia amperi cat sa-ti acopere toate canalele.
2. Daca vrei sa pui si LDD-uri pe fiecare canal e putin mai complicat, in sensul ca LDD-ul de 350ma ii da atatia volti ledului astfel incat intensitatea sa fie de 350ma, chiar daca ai o sursa de 48V si 3 leduri, fiecare led va primi voltajul corect astfel incat sa se aprinda la 350ma ... (sau la cat e LDD-ul respectiv).
Ca sa variezi aceasta intensitate de la 350ma la 0ma iti trebuie un semnal PWM (nu stiu daca tc420 asta scoate) conform datasheetului LDD de maxim 6V (deci undeva pe la 5V).
Acum variantele sunt:
2a. sursa de 5 volti legata la tc420 in speranta ca tc-ul o sa scoata semnal PWM de 5V pe fiecare canal (legi o sursa de 5V si masori cu multimetrul iesirea pe canale). Daca functioneaza asa poti sa legi iesirea de 5V la intrarea LDD-ului si se aplica chestiile scrise de mine in thread-ul ala de howto (cu sursa de 48V legata la ldd si toate cele)
2b. sa imparti acei 12V scosi de tc in 2 (faci un voltage divider cu 2 rezistente, sau chiar cu un potentiomentru mai baban) si iar dupa asta ajungi tot la thread-ul respectiv.
Nu stiu cum vrei sa faci, adica totul se rezuma la cate leduri vrei sa ai pe canal si la cate canale o sa ai, radiator, controller, surse, tot.
Spatiul din imaginile de mai sus nu e foarte inghesuit.
um ai citit asta http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/32598.page ?
nu stiu cati volti scoate pe semnalul pwm acel controller tc, adica nu stiu daca se preteaza sa controlezi ldd-ul cu semnalul pwm de la tc420, cred ca e facut sa controlezi direct ledurile.
2c
Nu am citit atent insa am observat :
Ledurile sunt prea apropiate pentru radiatorul respectiv . Ori lasi un spatiu de un led intre ele ori nu le folosesti la maxim.
Eu am in jur de 80 leduri de 3w puse cu un spatiu de 1 led inter ele. Lumina o tin sub 50% pe 48 leduri ca e prea multa .
Pe de alta parte , daca le tin in 100% pe toate se incinge destul de tare radiatorul (mult mai mare ca al tau ).
Bazinul face ok. In sensul ca nu m-au mai napadit chestiile maro. In schimb cresc chestii prin sump si in bazin am ceva alge.
Pe langa alge creste o chestie ciudata, ramificata si deasa plm
shrimpii aia nu stiu de unde apar, am doar un cleaner shrimp in acvariu Sunt in toata piatra vie din display (mai mici, mai mari), iar acum au aparut si in sump de ceva timp.
Chestiile alea de seamana cu un melc stationar ma interesau. Alea-s aparute relativ recent, adica le-am vazut sapt asta. In sump pe jos am mult detritus, le-o face placere ala plm ...
Goby-ul e ok, insa daca nu e din ocean si e crescut in captivitate s-ar putea sa nu stie ca are nevoie de protectia crevetelui, mai bine iei o pereche. Al meu daca isi pierde crevetele o ia razna prin acvariu, zici ca sare.
Eu am domnisoara albastra si se intelege bine cu clownlii, goby-ul, si goby-ul ala cu sageata pe spate. Chromisii din 3 au ramas doar Luca si Matei si pe ultimul l-am luat din overflow, nu stiu cum dar a ajuns acolo ...