Liv wrote:Arata bine.
Lipiturile (aproape) reci pot sa fie de la:
-temperatura prea mica a ciocanului de lipit (asta insemna de obicei putere prea mica).
-timp prea scurt de lipire (totusi sa nu incalzesti LEDurile la lipire mai mult de 4-5 secunde).
-lipsa (sau prea putin) decapant - saciz sau ce folosesti
-faptul ca le-ai lipit pe radiator.
-fludor modern (are temperatura de "topire" mai mare decit cel cu plumb 60/40). Gasesti fludor cu plumb la magazinele pentru instalatori pentru lipirea tevilor de cupru.
Exerseaza lipiturile pe ledul ars sau pe alt aparat defect. Dar daca a crapat lentila si ai reusit sa le desprinzi usor de pe radiator poate sa indice ca nu fac bine contact cu radiatorul. Mai ales ca ai folosit o "combinatie" de 2 paste termoconductore. Adica o amestecatura care nu prea stii cum se comporta.
Si incearca sa nu mai pui capetele firelor lipite peste portiunile conductoare izolate de pe led - cum e la firul rosu din ultima poza. Sint ele izolate dar nu stii ce trece pe sub izolatie.
Recunosc ca lipiturile sunt sub calitatea celor facute de chinezi si alti amatori experimentati.
Din pacate, cand ai livingul plin de cutii, cu clementa de la nevasta pentru ca e ziua ta, si gasesti un led busit, cand celelalte au deja si lentilele fixate, iar tu trebuie sa: detasezi ledul de pe radiator, cureti radiatorul de pasta, dezlipesti ledul vechi, atasezi ledul nou, faci lipiturile si sa reatasezi lentila, dupa care sa stergi iar toate amprentele lasate pe lentile si pe geamul de acryl, sa bagi iar tot ansamblul in cutie si sa termini tot pana la 9 seara, ca sa strangi toate cutiile din living inainte de culcare, nu mai ai timp dedicat doar lipitului, ca atunci cand faci lipiturile initiale.
Legat de suprapunerea firului pe led, sunt de acord ca se poate cu mult mai bine. Inca ma gandesc la o solutie pentru ca firele sa nu mai arate atat de haotic, asta fiind si consecinta asezarii firelor la led asa cum le-am lipit. Probabil capete de 2mm la fir si lipirea in lungul contactului reprezinta solutia.
Am pasta decapanta dar o pot aplica doar pe fire, nu si pe contactul ledului (sau nu stiu eu cum sa o fac).
Fludorul folosit este o combinatie 60÷40 cu pasta decapanta inclusa, cred ca am pus o poza. Dar sunt sigur ca de vina sunt doar graba (nu am lasat ciocanul sa se satureze cu caldura si nu am acordat suficienta atentie prepararii ledurilor si a firelor la relipire).
Deocamdata, constat cu durere ca la Semileds, mixarea ledurile din binuri diferite le distruge pe cele cu frecvente luminoase mai mici (adica din sirul de sase near UV, cele in 415nm merg, cel in 395nm doar conduce). Deci tre sa-l dau si pe acela afara.
Am constatat la ledul rosu cu lentila de silicon ciobita ca ledul in sine merge ok. Are ceva daca ii indepartez restul de lentila si ii pun eu una din lentilele mele cu lupa? Pana la urma, ma gandesc ca siliconul acela era acolo doar pentru proprietatile optice, fara un rol in termodinamica ledului.
Legat de lumini, estimez ca pot acoperi cel putin 120x60 la adancime de 60 cm daca le ridic pe la 50 cm de suprafata apei. Pare ca pot sustine crestere SPS/ scoici Tridacna, sper sa gasesc pe cineva doritor sa le testeze pentru o perioada mai consistenta intr-un astfel de setup.
O alta utilizare ar putea fi flood lights pentru masini 4x4, ca pana la urma se alimenteaza la 24V, care e voltajul unei baterii mari de masina (camion?). Sper ca ne da Koala parerea lui.
Legat de spectru, lumina nu pare prea albastra, reda fidel culorile, inclusiv verdele (vezi pozele de noapte), probabil gratie prezentei a 10 leduri albe de 5 si 10W. O sa o consider ca atare full spectrum + UV.