Cred ca o sa merg pe varianta cu butoiul.
Dar gandesc in perspectiva: daca nu fac magazia iarna cum faceti apa pentru schimb?
Sa zicem ca nu ingheata, dar 5 grade tot are. Cand bagi 10-15% apa la 5 grade nu se face un soc termic?
um02122 wrote:La prepararea pietrei inalbitorul neparfumat e ok (clorul se evapora in timp), iar otetul se clateste cu furtunul de gradina.
Am trecut de faza asta, erau marea majoritate albe care acum alga bruna mi le-a colorat

sa mai imbatraneasca acvariul si poate scap. Daca nu un reactor de fosfati este in plan.
um02122 wrote:Exista ceva ce supravietuieste apei de osmoza: microalgele, care rezista pe piatra uscata cu anii

Da au subravietuit dar nu multe...
um02122 wrote:Legat de schimburi de apa, iti sugerez o metoda mai user friendly:
- exportul nutrientilor cu un skimmer nesimtit de mare si un refugiu monstruos cu macroalge, complementate de
- dozare de macro si microelemente
La prima parte poti folosi ca alternativa reactor la picatura si un reactor de GFO/RowaPhos.
O data pe an iti trimiti o proba de apa la laboratorul Triton si corectezi ce e in deficit.
Nu-ti rupe spinarea cu schimburi de apa, ca nu se mai repara.
Tu vorbesti aici de un sistem in care sa nu se schimbe apa aproape deloc?
Am tot auzit de abordarea asta si nu stiu ce sa zic...unii o sustin altii nu
Ma gandesc ca adaugmicro si macro elemente si aditii gen a, Mg, Sr, Ba, Co, Mn, Cu, Fe, Zn, Ni, Cr samd....ajung intr-un moment sa ai strotiu mai mult (poate am dat un exemplu prost, dar se intelege) si iti rastoarna toti parametrii.
Prin schimbul de apa nu echilibrezi acesti parametrii?
Fireste ca ma incanta varianta sa schimbi apa cat mai rar, nu neaparat dpdv financiar ci logistic (umple butoiul, scoate apa, baga apa....). Si sa fiu serios, cand am facut un acvariu cu 700l total m-am gandit ca o sa muncesc la mentenanta nu numai la lipit si mutat corali