[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
dan.pavelescu wrote:Daca faci rost si de trei minori din Asia, iti poti deschide o mica fabrica ilegala

Nu inca, deocamdata lucrez la prototipuri.
Aia sunt buni la replicat, deci cand dau drumul la linia de productie...
Mi-au mai venit cateva din cutiile comandate de Craciun (cele mari au dim. 223x103x53mm, cea mica 168x78x43mm).
De cum gasesc niste radiatoare potrivite ca dimensiune (200x100x20mm) reincep lucrul la cateva concepte.

Lista de vietuitoare:
Pesti: pereche Amblyeleotris latifasciata fara creveti (se pare ca au avut pofta de fructe de mare), Ecsenius pictus, Ecsenius stigmatura.
Nevertebrate: crevete Lysmata amboinensis, cativa hermiti Paguristes cadenati, posibil cateva Stomatella.

Am ajuns in faza de alge paroase.
Acvariul arata ok, cel putin eu sunt multumit.
A supravietuit concediului cu brio.

Tare fain acvariul. Imi place ca ai bagat mult DIY in el.

Ma insel eu sau doi din cei trei chirurgi galbeni sunt din aia care se albastresc la maturitate (de Atlantic)?

Pana la urma ai mai pus intaritoare la bazin?
OvidiuGL wrote: Eu m-am gandit ca piatra vie va fi suficienta pentru denitrificare ...

Pana la denitrificare va trece multa apa prin pompe.
Cu piatra vie obtii nitrificare relativ rapid.
Pentru denitrificare, ai nevoie de mult timp (a se citI luni, mai exact de la 12 luni in sus), piatra relativ mare ca dimensiuni si care are zone ce vor putea sustine o populatie bacteriana anaeroba. Faci acelasi lucru cu un reactor la picatura si cu deep sand bed.

Cam la fel functioneaza si BioNitratEx-ul: saculetul e dintr-o pasla densa care limiteaza debitul maxim de apa prin mediu.
Eu imi cer scuze pentru neatentie, am fost distras de afisarea incorecta a diacriticelor si a stilului mai la misto din prezentare.

Asa ca revin cu corecturi:
- acvariul avea un singur pestisor si daca era ciclat, bacterii cat sa preceseze rahatul de la un singur pestisor (citeste despre cixlul azotului ca sa te lamuresti suplimentar)
- la orice mutare apar cateva probleme (se mai dizloca mizerie din substrat, mai sta filtrul oprit pentru o perioada, etc). care duc la deteriorarea calitatii apei
- apoi, toata hrana nemancata se descompune. La fel si cea mancata. De unde creste nivelul toxicelor in apa.
- per total, nu vad de ce nu ar fi vorba de o deciclare partiala.
- in plus, adaugi multi pesti noi care adauga rahat suplimentar

Probabil ca schimburi zilnice de apa cu apa decantata timp de 24 ore iti pot tine pestii in viata.

Oricum, va trebui sa citesti si sa decizi ce pastrezi in asa fel incat sa le oferi conditii relativ decente.
Dupe ce pui apa intr-un acvariu nou, lasi filtrul sa mearga 4-6 saptamani pana cand se colonizeaza toate suprafetele cu bacterii bitrificatoare. Aceasta reprezinta perioada de ciclare.

Apoi adaugi pestii.
Eu am experienta cu filtrul Tunze.
Exista doua variante, unul cu pompa de valuri si unul cu pompa de debit.
Cel cu pompa de debit iti permite folosirea a mai mult material filtrant.

Iti recomand cu caldura folosirea in filtru a:
- JBL BioNitratEx
- RowaPhos
- RedSea Carbon ReefSpec

Legat de canistra, poti incerca daca iti place sa experimentezi. Probabil ca ceva prefiltrare ai putea reduce munca de mentenanta la ea.

Ideea e ca nu poti prezice ce si cum va merge.
Eu am trei filtre HOB pe trei acvarii si unul merge impecabil de vre un an fara curatat - la picatura. Buretele de pe intake e colmatat incat doar o picatura - doua trec la secunda.
Merge asa de foarte multe luni si BioNitratEx-ul din el merge acum pe anaerob (hidrogen sulfurat). Asta mi-a permis sa nu mai fac schimburi de apa la acvariu de multe luni.
La celelalte filtre nu a mers, buretele de prefiltru se colmateaza complet si atunci trebuie sa-l curat si apoi am iar filtrare aeroba.

Parerea mea e ca ar trebui sa te lupti pentru sump.
Si un acvariu mai mare.

PS. Se vede ca ai citit putin inainte.
Daca ai sursa de apa marina, merita incercat (iesi mai ieftin).
Cam toti clownii sunt pesti rezistenti si greu de omorat.
Acestea fiind spuse, din cele trei perechi de clowni pe care le am, unul din pesti e adaugat ulterior ca sa inlocuiasca unul din pestii initiali din pereche.

De obicei la cumpararea unei perechi, iei frati.
In primele luni pana la un an ai o bataie permanenta pentru suprematie, cu cel dominant devenind femela.
Am observat ca de fiecare data am pierdut femela in perechea initiala.
Emit ipoteza ca acesti pesti mor din cauza unei torsiuni de testicul (sau ovar).

Sa stii ca ideea de a baga clowni ca primi pesti in acvariu nu e una inspirata.
Acesti pesti sunt foarte teritoriali si vor incerca sa omoare orice altceva vei baga ulterior.

Oricum, nu esti acvarist marin daca nu pierzi ceva pesti pe drum.
In timp, devine atat de suparator incat devii foarte selectiv cu sursa, programul de carantina, tratamente, hrana etc.
- ai cumparat pesti si i-ai omorat in mai putin de o luna, in mare parte din prostie
Scurt update:
- la acvariul de carantina am facut schimburi de apa zilnice de 25%. Am reusit sa numar cinci pesti, dar banuiesc ca toti sase sunt in viata. Unul din ei arata cam subtire, desi toti par sa manance.
- la RSM130, unul din Goby respira rapid si sta de preferinta intr-o groapa in substrat. Am facut si acolo un schimb de apa de 25%, ocazie cu care am constatat ca am cupa skimmerului plina ochi si ca una din pompele de retur a incetat sa mearga.
Cam atat.
O perioada la sump ar trebui sa iti redisciplineze pestisorul si sa re-alinieze ierarhiile.
Ce vrei sa eviti: orice reactor cu pompa/ intrarea pe jos.

Alte modele similare.

Pentru RowaPhos ai nevoie de un reactor unde intrarea se face pe sus, cu teava pana la fundul reactorului. Iesirea e tot pe sus.
Apoi potrivesti debitul sa agite particulele, dar fara a le ridica peste jumatatea reactorului.
Reactorul de referinta este cel de la Deltec.

Ca atare, am vazut reactoare facute si din recipiente pentru instalatia de revers osmoza, ba poti sa si inlantui mai multe reactoare pe aceeasi pompa asa (de exemplu poti pune pre si post filtru cu perlon pana iti faci mana cu el, ca sa eviti accidentele cu RowaPhos in apa din acvariu).

kryk33t wrote:Apa nu miroase deloc a amoniac mai degraba a apa statuta ...

Nici n-o sa miroase vreodata. Concentratilie toxice pentru pesti sunt infime.
Amoniacul si nitritii se detecteaza pe teste, nu dupa miros.

O apa toxica poate fi extrem de clara, cei care vad problemele de calitate a apei citesc semnele indirecte: comportamentul pestilor si semne de boala, diverse depuneri pe suprafete, invazie de alge, creveti si melci decedati, etc.

De la marine stiu ca melcii nu tolereaza bine cuprul, dar nici nitratii mari. Probabil ca nici amoniacul sau nitritii, chiar si in concentratii mici.

Legat de pui de guppy, mancare de adulti faramitata le e destul pentru a creste mari si sanatosi. Galbenusul de ou e o tehnica mai avansata, iti poate strica repede calitatea apei.

Citeste mai mult ca sa te bucuri pe deplin de avantajele acestui hobby. Informatia e prezenta pe internet, asteapta sa o gasesti.

Un start bun e aici:
http://www.wetwebmedia.com
Home sweet home!

Am identificat un singur deces - un Royal Gramma e mort.

Restul acvariilor sunt jegoase, dar pestii sunt grasi si par fericiti.

dan.pavelescu wrote:La multi ani!

De ce nu automatizezi cat de cat, macar strictul necesar? Ca de priceput te pricepi, iar echipamente ai strans ca un harciog.

Ai dreptate, automatizarea era ideea, dar:
- n-am stiut ca din cinci feedere automate, unul face figuri
- n-am cinci instalatii ATO (doar patru instalate), iar pe cea de rezerva nu am reusit sa aflu unde am ascuns-o
- nevasta-mea adora surprizele, iar eu aflu de obicei de Revelion de ce mi-am luat concediu 1-10 ian. Nu fu timp sa ma pregatesc ceva, mai ales ca am lucrat pe 31 dec.

Macar vremea a fost frumoasa si zapada destula pentru ski.

La multi ani 2017!

In prima zi din an am plecat in vacanta departe de casa pentru zece zile, lasand trei acvarii mature, unul nou si unul de carantina cam in voia sortii (a se citi pe feeder, fara instalatii ATO, fara necesarele schimburi de apa etc.).

Cel mai stresant e ca am lasat cei sapte Royal Gramma in carantina cu cantitate minima de filtrare biologica, doar cu un feeder automat si cu speranta ca lucrurile nu vor progresa spre catastrofa in absenta unui program regulat de schimburi de apa la 3-4 zile.

Apoi, la RSM130 am rezolvat problema evaporarii prin injumatatirea programului de iluminare, indepartarea skimmerului de suprafata si a adaugarii de apa de osmoza pana "la buza".

La Noemi's Reef, feederul pierde programul daca este atins - fingers crossed.

Pe 10 e programata intoarcerea, voi raporta bilantul mortilor, ranitilor si supravietuitorilor. Dupa ce voi face top up, schimburi de apa si alte operatiuni de urgenta, desigur.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: