| Message |
|
|
Abu wrote:
sa stii ca se simt mai bine. unul dintre ei nu mai are deloc pete pe una dintre aripioare iar cealalta aproape deloc.
si ceilalti au imbunatatiri vizibile. ms pt sfaturi. te tin la curent.
Asta da o veste buna!  Ma bucur ca dau semne de insanatosire. Dar nu te grabi sa-i introduci in bazinul cel mare pina nu sunt complet vindecati. Si ai mare grija la variatiile de temperatura - care practic nici nu trebuie sa existe - si la calitatea apei. 
|
 |
|
|
In primul rind, scoate pietrisul alb si curcubeu de acolo, ca nu are ce cauta intr-un acvariu. Baga un substrat gen Dupla, JBL, etc, plante, citeste ciclul azotului pt ca altfel vei face numai greseli si apoi te poti gindi si la pesti. 
|
 |
|
|
ggsuvi wrote:am inteles! L-am pus !
Dar cu apa tulbure ce am fac? ce e de vina ? acvariul este de 112 litri. sunt specificate detaliile mai sus.
ce fac?????
In primul rind, prezinta-te la rubrica Despre noi. Apoi ia de citeste articolele de la rubrica Coltul incepatorului si unde ai nelamuriri, intreaba si vei fi ajutat. 
|
 |
|
|
ultkas wrote:
salut...hai sa iti spun si eu povestea mea...mi-am cumparat un mascul betta albastru...foarte fericit si activ in acvariu...a facut cuib si am zis sa cumpar si o femela tot albastra...in mod normal din ce am citit eu femela trebuie sa aiba niste dungi verticale in perioada cand depune...o bag si pe ea in acvariu gandindu-ma ca cine stie o pun si ei de niste pui...dar ce sa vezi...masculul a luat-o la alergat si batut rau de tot...a tebuit sa o scot pentru ca o omora...acum eu nu zic sa nu iei mascul si femela dar poate te ajuta si patania mea la ceva...la multi ani si un acvariu cat mai frumos
Hai sa nu dramatizam. Or fi ei razboinici, dar cu grija se pot inmulti foarte usor. :-) Uite aici un articol foarte util despre betta. 
|
 |
|
|
ultkas wrote:CE MANCARE USCATA PREFERA BETTANUL VOSTRU?
vreau sa-mi iau un betta si as vrea sa stiu cam ce mancare prefera...
Tubifex - e mort dupa ea  Numai sa ai grija sa aplici tratamentul corespunzator viemisorilor inainte a ii da drept papica. 
|
 |
|
|
m81hdg wrote: Mai o sapatamina si jumate de ciclat. Conteaza ce sa pun mai intii in acvariu, femele beta sau masculul????
Multumesc..!
Nu conteaza! :-) Dar daca tot vrei mai multi pestisori, mai cumpara 1-2 corry. Desi si acestia sunt pesti de cird, deci ar trebui mai multi, betta nu se ia de ei.
Si ai facut foarte bine ca ai scos Anubiasul din substrat. 
|
 |
|
|
m81hdg wrote:
OK..!.Anubiasul l-am legat de buturuga. Rizomul e afara, radacinile, relativ, ingropate.
Tot nu e bine. Nu trebuie ingropat deloc.
m81hdg wrote: Da, betta e prima optiune..! Imi plac f. mult, dar pe linga betta chiar nu se mai gasesc cativa litri si pt. alti 2 pestisori????...As dori totusi 3 pestisori..!
Asa ca.....astept propuneri....pt. viitorii colegi ai masculului betta..!...si daca se poate fara vivipari..!
De ce nu cumperi un mascul frumos de tot de betta si doua femele? Numai ca in cazul acesta va trebui sa faci niste ascunzatori prin acvariu - gen un ghiveci spart, pe linga buturugile acelea, etc- pt femele pt ca s-ar putea ca Mr Gigolo sa le fugareasca si sa le traga o bataie sora cu moartea.
Oricum, sa stii ca spectacolul depunerii la betta e senzational.  Merita toti banii!
Altceva, nu prea mai stiu ce ar merge cu cu betta - daca decizi sa-ti cumperi aceasta specie - deoarece e bataios - nu degeaba i se zice "pestele luptator". Devine agresiv fata de ceilalti pesti in dorinta de a-si apara teritoriul si in nici un caz nu se tin 2 masculi impreuna.
Daca te razgindesti si nu vrei betta, ne vom mai gindi la alti pestisori, dar din pacate, acvariul e prea micut. Nu prea merge sa creezi un ecosistem intr-un apatiu relativ redus. Si nici pesti la gramada nu se pot pune, pentru ca asta ar insemna moarte sigura.
Cit despre calculele privind 1cm peste -1l apa, nu e chiar asa. Ia uite ce se scrie aici.
|
 |
|
|
Abu wrote: :-) Gata. am schimbat apa, am pus sare si albastru de metil...astept acum  sper sa fie bine.
Mai am o intrebare: dupa cate zile sa schimb iar apa si in ce proportie? Iar cu sarea +albastru cum fac? pun din nou la schimbarea apei sau cate putin zilnic?
Iar dupa vindecare  cat timp sa continui cu tratamentul?
Daca este o infectie cu ceva bacterii, vad ca se recomanda si JBL Fungol si JBL Ektol Cristal - in caz ca au contactat vreo ciuperca, pe linga JBL Furanol  Si mai zice ca pe durata tratamentului se indeparteaza carbunele din filtru, se opreaste lampa UV - daca ai asa ceva si bombita cu CO2. Pestele trebuie sa manince putin, dar hrana de calitate sau deloc. Ai grija mare cu filtrele pe viitor si nu le mai spala asa temeinic, ca omori toate bacteriile.
Vezi ca la magazinul Reef (Reef.ro) au niste bacterii pt accelerarea ciclarii si medicamente. Gasesti adresa pe site. Daca poti, fa o poza pestilor si du-te cu ea acolo, pt ca personalul e foarte competent si te-ar putea ajuta cu mult mai mult decit o pot face eu.  Tare as vrea sa iti pot spune mai multe, dar, decit sa zic prostii, mai bine tac.  Dar sunt si oameni care stiu acvaristica, nu gluma, pe aici si ei te pot indruma.
Si inca ceva - foloseste de acum incolo citeva picaturi de Aquatan -elimina, cloramina din apa si niste Fishtamin - vitamine pt pestisori. Doza recomandata scrie pe cutie.
Eu iti tin pumnii! :-)
|
 |
|
|
alber wrote:
Dolly wrote:
alber wrote:Salut si bun venit. Vezi ca suntem cam dusi cu...plantele pe aici, asa ca ai de grija
Numai cu plantele? 
Vrea omu' sa fie putin mai subtil, asa cam ca elefantu' si tu ce faci, il dai in fapt?  Rusinicaaaa.
Ne scuzi viperator de oftopic? Pe admini nici nu indraznesc sa-i intreb
Lasa sa stie omu' cu cine are de-a face.  Ca avem cu totii acvarii peste acvarii, plante peste plante, melci, pesti si tot ce ii doreste sufletelul.  Iar daca vrea un sfat il va primi cu singuranta. 
|
 |
|
|
alber wrote:Salut si bun venit. Vezi ca suntem cam dusi cu...plantele pe aici, asa ca ai de grija
Numai cu plantele? 
|
 |
|
|
Si grija la coditele zebrelor ca flutura tare tentant in fata ochilor pestelui betta. 
|
 |
|
|
Anubiasul se prinde cu guta de o buturuga sau de o piatra, care trebuie sa nu fie calcaroasa. Faci testul cu otet - o picatura pe piatra si daca face "bulbuci", inseamna ca are calcar si nu e buna. Dar nu prea mai vad unde ai putea pune si piatra pe acolo. Mai bine il prinzi de buturuga. :-)
La ce plantute te-ai gindit pentru planul din fata al acvariului? Un Echinodorus tenelus ar fi ok, dar mai asteapta si alte opinii. Si nu te grabi cu ciclarea!!!! Lasa acvariul cel putin 3 saptamini pina sa bagi pestii. Si vezi sa nu-i inghesui.  Un mascul de betta ar fi super - parerea mea...
|
 |
|
|
Abu wrote:
Dolly wrote: :-)
Abu wrote:Pfff..nu cred ca e gris..arata ca in poza asta..doar ca e si pe codita. si pe burtica.
totusi..sa incerc cu sare? e bine pt asta? sau altceva? ce?din cate am vazut, e vb de bacterii. eu am pus putin albastru de metil si am ridicat temperatura (gradual). si am observat ca e o pelicula deasupra apei..ca si cum ar fi praf.
va rog..sfaturi. nu vreau sa moara. ei sunt vioi, mananca...
Toti pestii au aceleasi simptome?
Pestisorul din imagine arata chiar rau saracuta...  Si unde mai pui ca e si gestanta. A atacat-o cumva betta ca pare ca nu mai are solzi pe spate si asta nu e bine.
Sper ca ai separat-o deja. Acum, incearca sa faci asa. Poate merge si o salvezi, pentru ca sincer nu imi dau seama exact ce are ce are, dar tratamentul urmator nu ii va face rau.
1. Faci un schimb de apa de 50% cu apa FARA CLOR, (lasata in bidoane descoperite, cel putin 48 de ore-ideal ar fi 3-4 zile de la recoltare);
2. Maresti aerarea, chiar si dupa schimbul de apa.
3. Cresti temperatura cu maximum 2 grade, intr-un interval de 3-4 ore.
4.Adaugi o lingurita de sare (grunjoasa, neiodata - daca ai, daca nu, sare normala), la 20 litri de apa.
5. Si poti sa-i ii pui si putin albastru de metil pt ca e dezinfectant.
Si stai cu ochii pe ea. Si inca ceva -respira greu, se duce in curentul filtrului sau innoata impotriva acestuia? Tu stii mai bine. Da toate detaliile pe care le observi. ca se va gasi cineva sa te ajute.
Eu mai caut sa vad poate mai gasesc ceva legat de bolile pestilor. Daca gasesc, iti scriu. :-)
:-) Dolly, din fericire aceea nu e gupitza mea. poza e de pe net.oricum si ai mei au aceleasi pete. nu, betta nu le face nimic,nimic. nu e agresiv deloc (e un peste mai aparte, zic eu); da, cauta aer.stau cu guritzele in sus in bataia filtrului insa nu chiar mereu.  am pus de dimineata niste albastru de metil si tetra contraspot..mi se pare ca le face bine. o sa pun si niste sare si voi schimba apa cu apa fara clor (am intr-o galeata de sapt trecuta). pe site-ul unde am gasit poza, spunea sa dau JBL Furanol http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2. ce ma sfatuiesti? ti-am dat linkul sa vezi si tu pozele..eu m-am ingrozit de saracii pestisori
ms pt interesul tau. astept sa-mi spui daca gasesti ceva.
Fa schimburi de apa si daca poti, mareste aerarea. Poate sa fie din cauza apei, ca cine stie ce mai contine  Oricum, nici catelul meu nu o bea. El serveste apa plata cu lamiie, ca e la cura de slabire.
Si ca sa imbunatatesti oarecum apa, poti pune un filtru sau o pompa de aerare in galeata cu apa. Pune sare si albastru de metil. Se vor vindeca, ai sa vezi. 
|
 |
|
|
:-)
Abu wrote:Pfff..nu cred ca e gris..arata ca in poza asta..doar ca e si pe codita. si pe burtica.
totusi..sa incerc cu sare? e bine pt asta? sau altceva? ce?din cate am vazut, e vb de bacterii. eu am pus putin albastru de metil si am ridicat temperatura (gradual). si am observat ca e o pelicula deasupra apei..ca si cum ar fi praf.
va rog..sfaturi. nu vreau sa moara. ei sunt vioi, mananca...
Toti pestii au aceleasi simptome?
Pestisorul din imagine arata chiar rau saracuta...  Si unde mai pui ca e si gestanta. A atacat-o cumva betta ca pare ca nu mai are solzi pe spate si asta nu e bine.
Sper ca ai separat-o deja. Acum, incearca sa faci asa. Poate merge si o salvezi, pentru ca sincer nu imi dau seama exact ce are ce are, dar tratamentul urmator nu ii va face rau.
1. Faci un schimb de apa de 50% cu apa FARA CLOR, (lasata in bidoane descoperite, cel putin 48 de ore-ideal ar fi 3-4 zile de la recoltare);
2. Maresti aerarea, chiar si dupa schimbul de apa.
3. Cresti temperatura cu maximum 2 grade, intr-un interval de 3-4 ore.
4.Adaugi o lingurita de sare (grunjoasa, neiodata - daca ai, daca nu, sare normala), la 20 litri de apa.
5. Si poti sa-i ii pui si putin albastru de metil pt ca e dezinfectant.
Si stai cu ochii pe ea. Si inca ceva -respira greu, se duce in curentul filtrului sau innoata impotriva acestuia? Tu stii mai bine. Da toate detaliile pe care le observi. ca se va gasi cineva sa te ajute.
Eu mai caut sa vad poate mai gasesc ceva legat de bolile pestilor. Daca gasesc, iti scriu. :-)
|
 |
|
|
cms wrote:Ma gandeam la filtrele care au fost eficiente pentru acvaristii cu experienta pentru ca una iti zice in reclama si alta face filtrul. Tetratecul asta sincer nu mi-a parut asa eficiemt la 100 de litri. L-am folosit 10 luni apa nu era cristal si avea ceva impuritati.
Pai ia adresa magazinului - se afla pe site - e undeva pe Muncii parca, nu stiu exact  - si vezi acolo despre ce este vorba. Asa nu risti sa dai gres. :-)
|
 |
|
|
Abu wrote:
Fishyman, doar atat? sa ridic temperatura? Gata..am facut si asta.
o sa dezvolt subiectul pe sectiunea de boli..si o sa citesc sfaturile pt incepatori.!
Nu e suficient sa ridici doar temperatura si mai ales sa nu o faci brusc - le creezi un soc termic. Probabil ca pestisorii tai au Ichthyophthirius multifiliis sau gris. Da un search pe forum si vei gasi tratamente. Si fi optimist - boala asta se vindeca, mai ales daca aplici tratamentul corect. :-) Pe scurt, daca nu gasesti pe forum, uite cum se trateaza grisul - temperatura ridicata treptat pana la 29 de grade si sare grunjoasa neiodata, o lingurita la 10 litri de apa. Schimb de apa din doua in doua zile cate 10-15% din volum. Igiena stricta in bazinul de carantina.
Daca nu ai sare neiodata, merge si cea normala. Chiar sare care se foloseste in mincare. Eu asa am vindecat niste molly.  Iar medicamentul se numeste SERA Costapur.
Bafta multa!!! 
|
 |
|
|
V.Sorin wrote:Ai facut exact prima mea greseala
Daca nu ai capac la acvariu se sinucide.
Da, cu siguranta isi va face harakiri, sa moara cu demnitate, nu de alta.  Cred ca tu ai confundat neonii cu xipho. Problema neonilor, atunci cind e doar e un singur exemplar este ca nu se simt bine. Grupul le confera o anume siguranta.  De aceea se si numesc pesti de cird. 
|
 |
|
|
|
[quote=costa321] Desi am pus primul peste (un neon) dupa o saptamana de la umplerea cu apa a acvariului, se pare ca am avut noroc si nu am nici un deces. La o saptamana dupa neon am mai pus 2 guppy si 2 cory.[/quote]
Neonii trebuie sa fie [b]cel putin 6.[/b]
[quote=costa321]I-a cam mancat pielea, inca vad ca se mai scarpina uneori, dar cred ca le trece.[/quote]
Si daca nu le trece, ce le faci? :D Vezi ca se prea poate sa aiba [b]Ichthyophthirius multifiliis [/b]sau [b]gris [/b]mai pe romaneste. Cauta pe forum cu [b][color=red]search [/color][/b]ca vei gasi o serie de tratamente. Si separa-i de ceilati, pentru ca se vor imbolnavi cu totii.
[quote=costa321]Ma uit toata ziua dupa coada unei femele guppy, trebuie sa iasa puii ca e cam mare, asa am cumparat-o si nu stiu cand ii vine vremea. [/quote]
Separ-o si pe ea si pune niste plante in vasul respectiv daca vrei sa mai ai puiuti. Sau cumpara o maternitate de la un magazin de acvaristica. :-)
|
 |
|
|
 Si ar fi bine sa mai citesti si Ghidul acvaristilor incepatori Sunt multe lucruri utile. :-)
Si inca ceva - nu e bine ca betta sa fie tinut impreuna cu guppy. Le va papa coditele.
In rest,  !!!!
|
 |
|
|
klauss74 wrote: multam de reply dolly , dar inca sunt in stadiu de setare ... mai am de tras pana la acest aspect
Nu ai de ce sa-mi multumesti.  Aici suntem cu totii prieteni si ne ajutam reciproc - cu sfat, o idee, cu o parere.  Iar magazinul respectiv este foarte bine aprovizionat si are de toate. E bine de stiut. :-)
Eu iti urez mult succes cu acvariu, sa ai pestisori frumosi si sanatosi - dar nu prea multi  -si sa-ti aduca o oaza de liniste si relaxare - toti avem nevoie de asta. 
|
 |
|
|