| Message |
|
|
|
Un mic update: saptamana viitoare firma respectiva va primi, am fost asigurat de asta, socluri T5 cu protectie la apa si in curand, fara a preciza data, drosere electronice tot pentru T5, respectiv pentru cele de 8 w.
|
 |
|
|
Nimeni nu te poate ajuta macroscopic....poate daca-i prinzi si le studiezi "putza"  Sa ma scuze adminii pentru scrierea chat.
Dar sincer, nu are rost asa ceva. La saulosi red coral se procedeaza in felul urmator: se cumpara un numar mai mare de exemplare, sa zicem 10, astepti sa creasca, ajung ei pe la 6-7 cm, moment in care se vor colora. Si atunci, iti formezi colonia, 1-2 masculi si 4-5 femele, iar restul ii dai / donezi / vinzi / trimiti in Ro
Eu am momentan 4 exemplare, maricei, la circa 5 cm, grasi si frumosi ca purceii de craciun...toti portocaliu stralucitor si aproape toti cu comportament de..."tremurat" intens unul pe langa altul. In particular, eu suspicionez a fi 3 masculi si o femele.
|
 |
|
|
Conditia sine qua non pentru existenta plantelor este insasi existenta energiei luminoase solare pe care ele o transforma in energie chimica (fotosinteza).
Conditiile sine quibus non pentru existenta plantelor, si acum ma refer strict la acvariu, sunt: fertilizare corespunzatoare, aditia de co2, temperatura si duritatea apei plus ceea ce se mai stie.
Concluzionand, plantele cresc, poate greu si urate si pline de alge, dar cresc, in conditiile lipsei de fertilizare, lipsei de CO2, unei temperaturi scazute sau a unei duritati excesive...dar plantele NU CRESC FARA LUMINA!!!
Chestia asta nu o poate combate nimeni. Iar in acest context mie mi se pare foarte clara ideea ca cea mai corecta "unitate de masura" a necesarului sau a "cantitatii" de lumina dintr-un acvariu este acest PUR (Photosynthetic Usable Radiation). Pentru ca ele, plantele, prin fotosinteza posibila doar datorita luminii, cresc ! Si atunci radiatia fotosintetica utilizabila exprima clar calitatea unui tub.
Sunt sigur ca firmele producatoare de tuburi stiu acest lucru, dar din diverse motive (secret de fabricatie, comoditate, incetatenirea acelor unitati deja cunoscute, etc) nu fac nici o referire la acest aspect.
Excelent articol, bine ar fi sa-l traduci Val integral
Este parerea unui novice in ale plantelor acvatice, dar a unui bun cunoscator a biologiei...si viitor "plantist" 
|
 |
|
|
Deci, ciment de ciment...din ala ordinar, din sac de 25 kg. Se aplica in 3-4 straturi, primul fiind de fapt o pasta lichida, urmatoarele mai pastoase. Secretul aderarii lui consta in modul in care se intareste...adica, in acel interval de 24 de ore intre aplicarea straturilor, il stropesti bine, periodic cu o pompa cu apa....asa cum sunt alea ptr sprayul de curatat geamuri. Nu trebuie lasat sa se usuce complet pentru ca crapa. Si bineinteles in procentele de nisip / ciment folosit. La primul strat eu am folosit 1 parte nisip - 3 parti ciment. La urmatoarele 2 straturi am folosit 1 parte nisip - 2 ciment, iar la ultimul tot 1 : 3. In ultimile 2 straturi am pus si colorant. E tare ca granitul, nu a crapat deloc.
Pigmenti am folosit oxizii de fier: galben, negru, rosu si ceva ciment alb.
Ce am obtinut? Vezi aici: http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1132&pos=0
Are 2 ani vechime, timp in care a stat tot in apa si e in stare perfecta.
O ultima problema...dupa ce-l faci si-l lipesti in bazin, timp de 4 saptamani tii bazinul plin cu apa, schimband apa tot la 2 zile pentru a se elimina complet (ma rog, cat mai mult) toxicul din ciment. Mai mult, procesul de intarire la beton dureaza parca vreo 4 saptamani...daca gresesc sa ma contrazica cineva 
|
 |
|
|
|
Cat vrei sa investesti? Ca de la Tetra si JBL pana Tropica, Dupla, Aqua medic, ADA e mare diferenta. De calitate si pret.
Idem la neoane
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Ai 13 acvarii sau sa-ti pun 13 neoane deoparte? Deci, T5-urile astea se preteaza foarte bine ptr dimensiuni de 40 L x 30 l x 35 H....iti retin.... ? Completezi numa acolo, la puncte puncte 
|
 |
|
|
|
Nu-s inofensivi chiar toate crustaceele care vietuiesc prin acvariu....pot ajunge Lerneea ciprineea care produce boala, dar no...unele specii sunt chiat folositoare ptr ca proceseaza deseurile, probabil si rahatul pestilor.....bun si albendazolul dar personal nu as face nimic daca mi-ar aparea asa ceva in acvariu....poate chiar am, sau nu...nu stiu daca le place apa cu duritate mare.
|
 |
|
|
Parca AGA 2007 a fost mai bun decat AGA 2008. E o parere personala. Mie nu mi-au placut deloc "muntii" aia  In schimb m-a lasat masca biotopul de Tanganyika al danezului ala....2600 litri?!?!?!?!?!?!...cu latime de 1,80 
|
 |
|
|
Cea mai comuna ciuperco-micoza comuna pestilor de acvariu este saprolegnioza. Ai aici un link: http://fish-medonline.com/truefungus .
Daca aspectul pestelui seamana cu a celor din poze e sigur saprolegnia. Oricum, prezenta unor membrane pufoase, albicioase pe pielea pestelui ca asta indica, o infectie fungica. Nu e musai sa stabilesti exact care specie de fung e....tratamentul e cam acelasi.
Da rezultate bune produsul http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/383-medicamente--vitamine-/1971-medicament-tetra-fungistop-100-ml.html . Normal, pestele trebuie separat.
Dar fara sa pot vedea pestele ca lumea sau face un examen de specialitate e doar o parere, nu un diagnostic de certitudine.
|
 |
|
|
Ce ai in pozele alea sunt crustacee, pare-mi-se mie din subincrengatura Ostracoda. As putea pune pariu ca exista in orice acvariu mai vechi de 1 an. Dar, cum au zis antevorbitorii mei...nu te mai uita la apa din acvariu folosind microscopul... 
|
 |
|
|
|
Vin cu preturile clare:
GRO-LUX T5 F 8W/GRO 0000026 3,23 € + TVA
F 8W/154 0000019 1,43 € + TVA
Altfel spus: 3,23 x 3.8391 (curs BNR de azi) = 12.40 x 19% = 14.75 lei bucata azi ! La Grolux.
1,43 x 3.8391 = 5.48 x 19% = 6,52 lei azi. La Daylight
|
 |
|
|
Prin amabilitatea unui prieten si sub presiunile mele firma la care lucreaza el a adus o cantitate necunoscuta mie de neoane Sylvania, T5 de 8 w si 30 cm lungime, si anume, modelele Grolux (special ptr plante) ( http://www.lampspecs.co.uk/Light-Bulbs-Tubes/Grolux/12-Inch-8W-Grolux-8-Watt ) si Standard Daylight, 6500 kelvin ( http://www.lampspecs.co.uk/Light-Bulbs-Tubes/8-Watt-12-Inch/12-In-8-Watt-Daylight-54 )
El e foarte ocupat, asa ca, cu permisiunea lui, vazand ca e cerere de neoane T5 de 8 w ptr nano, mi-am permis sa pun acest anunt prin care imi ofer serviciile (luat neoanele de la el si trimitere la destinatar). Nimeni nu face nici un bussines, pretul e acelasi ca la el, eu nu pun nici un adaus. Destinatarul plateste neoanele plus transportul...curier sau posta romana, cum vrea. Iar pretul....hmmm...groluxul undeva pe la 3,18 sau 3,28 euro bucata, iar daylightul la vreo 1,8 euro...mai sigur voi spune maine.
Eu am luat 6 groluxuri si 3 daylight-uri cu vreo 28,18 euro, adica 106 lei.
Are si socluri ptr ele, separat, nu in acelasi pret, dar nu sunt rezistente la apa.
Deci, cine doreste, isi poate anunta intentia aici si apoi discutam pe pm.
|
 |
|
|
Aoleu !!!!!!!!!!!!!!!!
Deci, crede-ma ca nu am avut rabdare si practic NU AM PUTUT citi mesajul tau pana la capat.
Eu am 43 de ani, am o fiica de 14 ani care are 1,72 cm inaltime...e aproape cat mine. Am 4 acvarii: 180 l, 200 l, 250 l si 300 litri, 3 cu ciclide si unul cu gurami. Daca nevasta-mea mi-ar zice / face chestii din astea as avea de ales intre urmatoarele 3 masuri:
1. i-as da in gura (sa ma ierte d-nele acvariste ca poate par misogin, dar no...)
2. m-as apuca de beute si m-ar scoate zilnic de la baru din colt
3. mi-as cauta o amanta si as veni tot noaptea acasa!!!
Asadar, pune-ti sotia sa citeasca postul meu si las-o pe ea sa decida ce vrea....te lasa in pace cu acvaristica sau aplici una din cele 3 masuri  (sfatul meu: imbina acvaristica cu pct 3  )
Dar, acu, ca intre barbati...nevestele cotcodacitoare anti-acvaristica trebuiesc luate in felul urmator: ce iti doresti draga mea, ceva special, cu care eu ca sot sa fiu de acord (sa-si ia ceva, sa faca ceva...sport, jogging, chestii din astea) astfel incat, tu, ca sotie sa fii de acord sa-mi mai cumpar un acvariu / sa-mi iau un filtru / sa updatez ceea ce am, etc.
Cat priveste acvaristica si scoala copilului....crede-ma, are 100% un efect pozitiv asupra lui.
Ia masuri, fii barbat si mandreste-te cu ce ai!!! Noi, cei de pe forum asa procedam cu totii, indiferent de religie, culoare, nationalitate, cetatenie, inclinatii sexuale, monogamie, poligamie, dantura, culoarea ochilor, nivel de pregatire / loc de munca, etc!!!
Bafta maxima!!!
|
 |
|
|
Cel mai bun substrat e Dupla
Sau ADA? Amazonia soil II...?
Acesta il poti comanda aici: www.aquasabi.de
|
 |
|
|
|
Pentru astfel de constructii se folosesc, pentru a ramane stabile, fasii de sticla. Se taie aceste fasii late de cativa cm. Incepi sa pui pietrisul in fata. Cam la distanta la care vrei sa incepi dealul, pui in picioare o fasie de sticlacare sa fie ceva mai inalta decat stratul de nisip din fata. Completezi cu pietris / nisip in spatele ei, cat de inalta vrei sa fie aceasta prima terasa. Apoi, continui inspre spate tot asa, punand fasii de sticla mai inalte. Ca sa nu se vada aceste fasii, acoperi marginile lor cu nisip si, bineinteles, cu plante gazon. E cam greu sa explic in cuvinte, dar daca vrei sa-ti fac si o schema, da un add la ID-ul gherman_calin si-ti desenez pe doodle.
Succes
|
 |
|
|
Cat vrea muschiul tau....oricum, ei il vor transborda de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga asa ca de la o zi la alta grosimea lui se va modifica. Si apoi, depinde si te ochiul tau artistic cu care poti crea niste delusoare nisipoase, niste vai adanci...eh, cu africanii si nisipul te poti "juca" cum vrei tu.
Dar as, un 5 cm macar, ar fi bine. Ca sa nu ajunga in unele locuri prea repede la sticla... 
|
 |
|
|
Nu-mi fac probleme pentru ca acestea cresc la loc relativ repede
Eu as zice sa-ti faci probleme. :-P Caci aceste cozi ciupite, plus stresul cauzat de permanenta alergare la care sunt supusi dominatii sunt cauze favorizante a suprapunerii unor boli peste acele cozi ciupite. Cel mai adesea de origine fungica sau bacteriana (tail si fin rot).
Ideal ar fi ca acesti dominanti sa fie inlocuiti cu alti masculi. Am avut si eu hiperdominanti ai acvariului, pe care i-am donat si inlocuit cu alt mascul. Nici cel plecat de la mine, nici cel sosit la mine nu si-au mai manifestat agresivitatea in noile acvarii.
Am in lucru un articol despre agresivitatea la ciclide si modalitati de combatere a ei...va apare in curand pe forum. 
|
 |
|
|
Topicul e cam vechi si reinviat, dar....in mod sigur il compartimenteaza pentru betta sau pui. Pune in loc de sticla aia de 3 ceva de 4....asa, ptr siguranta. Sticla e un lichid, curge...bine, curge incet, dar sigur. :-) Asa ca in ani vor fi acei pereti mai subtiri sus si mai grosi jos  ...bine, poate peste vreo 50-100 de ani :-P dar eu unul ma si intreb: unde ai gasit sticla de 3? Si de ce nu de 4?
|
 |
|
|
|
Da, sunt ok. Poate ca sonda aia ar fi preferabil de schimbat cu una de sticla, dar merge si aia. Am asa ceva, adica toata instalatia, stiu ce spun.
|
 |
|
|
|
|