[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: horias
Forum Index » Profile for horias » Messages posted by horias

Planta rosie din fundal (Echinodorus ? ) se va mai ridica. Momentan am plantat doar varfurile plantelor din setup-ul vechi (restul era destul de chel din cauza lipsei luminii). Creste destul de repede si dupa ce prinde radacini ma astept ca intr-o luna-doua sa ajunga mai aproape de suprafata apei (sper de data asta sa fie si bogata in frunze pe toata tulpina, desi poate nu se va mai lungi atat daca are lumina adecvata).
Daca poti atasa o poza cu felul in care arata Ceratopyllum demersum-ul in acvariul tau, s-ar putea sa apelez la ceva asemanator. Ma tem insa sa nu acumuleze foarte multa mizerie, cum facea Egeria Densa in zonele mai greu accesibile.
Da. Si au trecut 6 luni de la startarea acestui cub. Am mai experimentat cu diverse aranjari ale acelorasi elemente, am mai adaugat cate o piatra, cate o creanga etc. Am tuns moss-ul scapat de sub control.
Weekendul asta, avand mai mult timp liber, m-am hotarat sa o iau de la capat, invatand din greselile anterioare.

Ce ma deranja la setup-ul vechi:
- Buturuga ocupa prea mult spatiu, lua lumina de la plantele inverioare.
- Era greu de curatat, multe puncte moarte, nesifonabile, cu circulatie slaba a apei
- Moss-ul amplasat relativ sus a crescut mare si frumos, dar lua din lumina, acumula mizerie, si nici nu s-a fixat cum trebuie, eu neacordandu-i o suprafata de contact suficient de mare.
- Egeria Densa crestea prea repede, prea haotic, si acumula si ea mizerie.
- Substratul de pietris era nepotrivit pentru look-ul pe care il cautam, si pentru pestii si crevetii pe care ii aveam.

Asa ca am mers pe o reamenajare mai curata, bazata mai mult pe hardscape, cu plante zic eu mai potrivite, cu un substrat si nisip superioare celor dinainte.

Am folosit/adaugat :
- JBL Shrimp Soil
- Dennerle Shrimp Sand Black
- Aquadeco Stone Wood
- Cryptocoryne Wendtii Kompakt
- Helantium tenellum Broad leaf
- Aponogeton boivinianus BULB (vom vedea cum se dezvolta, stiu ca poate ajunge la dimensiuni mari, dar a fost ieftina si arata deocamdata bine )

image image image
S-a inlocuit planta terestra cu o piatra. Asteptam sa creasca mare

image
Nu m-ar mira. Am luat-o tot de la Zoomania, de unde am luat-o si pe cea cu vene roz (pe care am scos-o si a murit in ghiveci peste noapte ), care se pare ca e tot terestra. Insa asta e de la inceput in acvariu, de vreo 6 saptamani. Pare ca se dezvolta sanatos, are niste radacini destul de puternice. O voi urmari in continuare
Am renuntat la zebrele de la inceput pentru ca erau prea "jucause" sa zicem asa, si atentau la creveti. Le-am inlocuit cu 8 neoni. Stiu ca sunt pesti de grup si prefera spatiu pe orizonala pentru a inota, dar nu par sa aiba nicio problema, se impaca foarte bine si cu crevetii si cu Cory - chiar si-au dezvoltat o relatie simbiotica in care, la momentul hranirii stau pe langa ei si culeg mancarea portionata de catre Cory (folosesc JBL NovoTab pentru ei). Daca le lipesc pastilele mai pe la mijlocul acvariului nu sunt impresionati, insa daca vine de la Corydoras o adora .

Daca o sa gasesc o casa pentru Panda dupa ce mai cresc o sa iau in consderare si Corydoras Pygmaeus, insa nu cred ca o sa mai fie aceeasi dragoste la prima vedere

Multumesc de sfaturi si incurajari.
Buna ziua!

Chiar daca am mai urmarit pasiv forumul acesta, nu am mai avut un acvariu de 7-8 ani, insa am cochetat cu acvaristica inca de mic. Tatal meu avea 2 acvarii de ~200-250 litri, apoi copil fiind am avut si eu acvariile mele de dimensiuni mici, in care am comis foarte multe greseli, necunoscand termeni ca si ciclare, parametrii apei, compatibilitati intre pesti, intretinere corecta etc. Cu toate astea nu am avut foarte multe pierderi intre pesti, chiar aveam pui de Guppy constant . Am ramas totusi cu niste povesti oarecum amuzante legate de naivitatea de atunci

In fine, derulam la februarie 2017, cand m-am hotarat sa incep un nou acvariu, mai corect, mai elegant, mai bine plantat si intretinut. M-am orientat spre un Nano de 30 Litri (Aquael Shrimp smart 30). Mi-ar fi placut unul macar de 54 Litri, insa spatiul nu mi-ar fi permis integrarea lui intr-un mod placut ochiului.

Dotarile cu care a venit acvariul sunt:
- Filtru Aquael Pat Mini
- Incalzitor 25w presetat la 25 grade
- Capac sticla
- Iluminat LED 6W
- "Covoras" spuma

Plante:
- 1 Anubias
- 1 Egeria Densa
- 1 Hairgrass
- 1 Nu am retinut numele

Vietuitoare:
- Perioada de ciclare - 2 Zebre, 2 Albino Cory
- Ulterior - Renuntat la Zebre, adaugat 2 Panda Cory si 8 Neoni + ~ 10 Red Cherry Shrimp

Intr-o zi de Duminica l-am aranjat, plantat, adaugat apa si cativa pesti pentru o ciclare cu pesti in acvariu. Stiu ca nu e cea mai recomandata sau sigura metoda de ciclare, insa am avut mare grija la hrana, schimburi de apa si parametri si totul a decurs bine. Am adugat Tetra AquaSafe la fiecare schimb de apa, FilterActive si EasyBalance pentru un ajutor la ciclare.

Ziua 1 -> Ziua 3 - Limpezirea apei -> Poza de ansamblu
image imageimage

Dupa ~ 3 saptamani - Egeria Densa creste 1+ cm pe zi.
image

Desfacut hairgrass-ul si impartit in mai multe smocuri mici pe care le-am plantat in fata, tuns Egeria; adaugat niste pietre + legat Anubas-ul de una din ele la recomandarile internetului.
Am schimbat filtrul stock cu un Dennerle Corner Filter XL de care sunt incantat. Cel original era prea puternic, buretele era foarte neaspectuos si destul de ineficient in pastrarea murdariei inauntru.
image

Dupa 5 saptamani si cu durere in suflet am "schimbat" apa curata cu una tulbure, in urma unei reamenajari spun eu mai coerente. Repozitionat buturuga in partea dreapta, Egeria in spatele ei, adaugat un Red Sword si planta cu vene roz, care s-a dovedit ca nu e chiar aquatica. De asemenea am amenajat o mica "plaja" de nisip in fata special pentru Corydoras.
imageimage

In final weekendul asta am scos planta terestra, inlocuit cu un Moss Ball, si am adaugat niste Java Moss pe buturuga. Am ajuns la stadiul in care sunt multumit de aspect (nu cred ca pozele il favorizeaza).
imageimageimage

Imi cer scuze pentru pozele nu foarte reusite. Diferentele de saturatie dintre primele si ultimele sunt datorate faptului ca am schimbat telefonul .

Ca si concluzii, tehnologia, echipamentele si substantele disponibile au evoluat foarte mult in ultimii ani. Regret putin ca am ales varianta Aquael datorita accesoriilor nu foarte performante. Acvariul in sine nu e rau, e bine finisat si sticla pare de calitate. Totusi, tinand cont ca am dat 150 lei pe un filtru nou o luna mai tarziu, mai bine mergeam din start pe varianta Dennerle. Probabil si lumina si incalzirea isi vor arata limitele pe viitor si voi face un upgrade la fiecare pe viitor. Live and learn . Per total insa procesul a fost foarte placut si lipsit de stres pentru mine, probabil m-a ajutat ceea ce am invatat involuntar de-a lungul vremii cand tanjeam dupa un nou acvariu.

PS: stiu, nu e cea mai fericita alegere de pesti avand in vedere forma si dimensiunea acvariului, probabil e si la limita popularii dpdv al incarcaturii organice. Imi asum "greseala" intentionata. Sper insa sa nu fiu exemplu de "ASA NU!"

Forum Index » Profile for horias » Messages posted by horias
Go to: