[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Orice planta se va bucura de fertilizarea completa (micro+macro+adaos carbon+CO2)- inclusiv Anubias.

Ce ai tu acolo nu e BBA - am eu si m-am saturat sa lupt impotriva ei fara succes si am trecut la crescut plantele.

Si mie mi se pare ca arata a GSA. BBA arata altfel.
Cu placere si succes cu proiectul.
nu
Un acvariu mic (sau cum ai tu - un nano) e dificil de stabilizat. Orice greseala mica se poate transforma rapid in una majora.

Decit ceva la 27litri e preferabil sa treci direct la 80-120 de litri (sau pe la 200litri daca ai loc).

Acvariile mari sint mult mai usor de intretinut - pare ciudat ca un acvariu mai mare e mai usor de intretinut, dar o cantitate mare de apa, substrat mai mult si un filtru mai mare suporta o multime de greseli, care intr-un nano isi fac efectul rapid. Ai uitat sa fertilizezi azi, nu-i nimic miine pui dublu, nu ai timp sa schimbi apa azi, nu e o problema o poti face si peste 2 zile, una din plante are probleme o muti intr-un ghiveci, ridici ghiveciul mai sus (mai multa lumina) si ii pui fertilizanti la radacina in ghiveci. Cu un substrat care rezista pe termen lung (dennerle deponit mix sau roca vulcanica) o sa te bucuri de el 3-4 ani dupa ce se stabilizeza. Sau chiar mai mult daca alegi si pesti cu viata lunga si ai o filtrare zdravana.

La acvariile mari problema ar fi ca trebuie initial o cantitate mai mare de bani - mai mult substrat, mai multa lumina, filtre mult mai mari.

La 27litri sa stii ca o sa ai cu aproximatie aceleasi probleme.
Eu as folosi un acvariu de 20-30litri doar pt. o pereche de beta separata cu geam/stiplex sau plasa ca a nu se ia la bataie si cu citeva plante usoare.

Mai astepta si alte pareri pe tema asta.
Mersi.
Da, poate, daca a ajuns si pe la Bacau.
Eu am o preferinta pt. leduri si recunosc asta. De fapt la mine am eliminat complet neoanele, aparent cu destul succes. Mai fac teste in continuare. Oricum datorita pretului in scadere vor inlocui rapid neoanele.
Vad ca mai toate acvariile noi au trecut la leduri.
Adica nu e ca vrea el - ci asa e livrat de Juwel.
Rasvan wrote:Dar daca as incerca sa inlocuiesc neonele stoc din capacul acvariului cu alte neoane mai performante ori benzi led, crede?i ca as reusi sa fac ceva ok?
Plantele pe care le-as incerca sunt:
Anubias nana petite
Microsorum pteropus narrow
Hygrophila pinnatifida
Hydrocotyle tripartita
Staurogyne repens
O specie doua de bucephalandra - aici ramane sa ma hotarasc
Iar daca bag si stem-uri va fi ceva de tipul Rotala rotundifolia, Bacopa australis ori Ludwigia palustris pt o alta culoare...

Tripartita si staurogyne au nevoie de lumina medie-puternica, plantele stem au nevoie de asemenea de iluminat mediu. Nu prea corespund de loc cu ce e pe Juwel Lido 200. La lungimea aia de 71cm ai putea pune tuburi de 60cm lungime (neoane sau leduri). Doar ca sint de 10-12w si maxin 1300 lumeni deci ti-ar trebui inca 4 sau 5 neoane.

Mai poti pune benzi rigide cu led (se gasesc la 29W/m - adica in jur de 2500lumeni/m), doar ca trebuie montate pe un radiator (sub capac - daca ai) si protejate impotriva apei (la benzile IP65 plasticul care le izoleaza se degradeaza in timp - nu te sfatuiesc sa iei asa ceva).

Si in plus o sa ai nevoie de fertilizare (micro+macro+supliment de carbon) si macar o bomba cu CO2 (preferabil e o butelie). Daca vrei plantat.
N-am idee cum stati prin Bacau, dar as lua in considerare:

1. Faci/comazi un suport zdravan (teava sau patrate de otel) imbarcat in PAL

2. Comanzi sticla (taiata si cantuita) - cu tot cu transport (e mult mai usor de transportat)

3. Gaseti pe cineva care sa o lipeasca - din cite stiu exista cel putin o persoana care stie sa lipeasca bazine foarte bine si la Baia Mare.

Dimensiunele le stabilesti functie de spatiu si bani.
Dar cred ca o sa depasesti bugetul.
Rasvan wrote:Cam asta e ce ma gandeam sa fac

https://youtu.be/Nqw4OF0SiOw[youtube]

E cam complicat ce e acolo. Cum iti merg plantele in cel de 63 litri?

In film moss-ul era deja crescut pe lemne, parca si anubiasii si microsorum la fel. Si radacina aia era deja tratata si statea scufundata

La cantitatea de gazon care se vedea era sigur luat din alt bazin. Daca te uiti la inceput aveau si substrat fertil (mie asa mi s-a parut).

Sa-ti traiasca ajutorul. La 3 ani e prea curios si o sa bage miinile prin apa. Chiar daca va trebui sa se urce pe un scaun care o sa il care tot el.
Are in jur de 220litri, 2x14W LED si filtru intern.

1. la 28W LED ai cel mult 3000 lumeni (si sint optimist - as zice mai degraba ca sint 2500 lumeni). La 11 lumeni pe litru nu te incadrezi nici la iluminat slab. Anubias si microsorum probabil ca vor creste foarte incet, dar vor creste. La gazon nu ai sanse indiferent de tip. In plus ai si inaltimea mare. Cred ca ar trebui cel putin 40- 50 lumeni pe litru la inaltimea aia - ca sa se poata spune ca ai iluminat mediu. Deci daca vrei plantat va trebui sa adaogi 6-8000 de lumeni. Ai putea sa il lasi asa si sa iei 5-6 scalari (din care o a pastrezi cel mult 2 perechi) sau 5-6 carasi- eventual ca un biotop de Amazon (eventual fara plante - Microsorum Pteropus e din Asia, iar Anubias din Africa).

2. Filtrul e mic oricum ai lua-o - poate o sa faca fata daca bagi doar 2 scalari si il umfli cu Siporax sau Eheim Substrate Pro). Ti-ar trebui ceva de la JBL E1500 in sus (ca volum) umplut cu material filtrant biologic. Sau un sump - doar daca il calculeaza si il face cineva - nu te baga la sump daca nu ai mai lipit acvarii.

Mai exact - ca marea majoritate a acvariilor declarate complet echipate - are lumina prea putina si filtrare prea mica.

Ar fi foarte bine sa pierzi 1-2 ore sa citesti:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Mai ales cele citeva articole de la generalitati.
La aquascaping nu fac comentarii.
Si mie imi pare doar o paruiala.

Asa de curiozitate de unde ai luat Lalia?

In urma cu vreun an voiam sa iau 4-5 bucati da' nu am reusit sa gasesc decit adusi la comanda in 2-3 saptamini - adica de prin Asia.
Se pare ca e vorba de mai multe specii de gourami care pot fi afectate - inclusiv Beta. Daca nu stii engleza traducerea e inteligibila cu google translate.

http://www.aquaticcommunity.com/aquariumforum/archive/index.php/t-58036.html

Dwarf Gourami Iridovirus (DGIV)
The quality of the dwarf gouramis in the trade has steadily declined for years, with batches of fish showing significantly higher levels of mortality than 10 years ago. Historically, retailers and aquarists have blamed bacterial infections, such as fish tuberculosis (Mycobacterium marinum). In recent years, though, attention has focused on a virus known as dwarf gourami iridovirus or DGIV.

Dwarf gourami iridovirus is apparently specific to the dwarf gourami (Colisa lalia), including the various fancy varieties of the species, such as neon gouramis and sunset gouramis. Infected fish develop a variety of symptoms, including loss of color, decrease in activity and appetite, the appearance of sores and lesions on the body, abdominal swelling and finally death. This fish disease is highly contagious, completely untreatable and invariably fatal.

Dwarf gourami iridovirus is apparently very common. One recent study of fish exported from Singapore found that 22 percent of all dwarf gouramis carried the virus. Aquarists should never purchase dwarf gouramis from fish tanks containing fish exhibiting symptoms consistent with the dwarf gourami iridovirus, and all new fish should be quarantined for at least six weeks prior to being placed in the main fish aquarium.

For most aquarists, my best advice is to keep the hardier alternatives to dwarf gouramis. The thick-lipped gourami (Colisa labiosa) and the banded gourami (Colisa fasciatus) are both similar in size, temperament and coloration and make excellent alternatives.
Colisa Chuna si Colisa Lalia fac parte din familia Osphronemidae (fosta Anabantidae). Dupa reorganizarea denumirilor (cam in urma cu un an parca) se numesc Trichogaster Chuna si Trichogaster Lalius. Sint 2 specii diferite.

Au comun un organ cu care respira aer atmosferic - labirint - si au neaparata nevoie de acces la suprafata apei ca sa respire, altfel se ineaca (nu e o gluma). Sint adaptati pentru ape de adincime mica, miloase, umbrite, cu putin oxigen si cu curenti de apa slabi (mlastini si orezarii). La marea majoritate aripioarele pectorale sint transformate in niste fire cu care "pipaie".

Masculii nu prea se suporta intre ei in cadrul aceleasi specii si de multe ori se bat pina cind unul din masculi e ucis (nu e lasat sa respire pina cind se ineaca). De multe ori in cursul luptelor ataca si femelele (femelele mai sint atacate si in cadrul ritualului nuptial - mai ales daca nu sint pregatite sa depuna sau refuza sa o faca). La extrem - cum e la Beta Splendens - masculii sint crescuti intotdeauna separat.

Cel mai probabil ai 2 masculi de Lalius care se bat.
Ce poti sa faci e sa ii separi. Preferabil in alt acvariu (ai putea sa il folosesti si pt. reproducerea lor). Daca nu ai alt acvariu ciclat ar merge si intr-o fatatoare, doar sa verifici din cind in cind sa nu sara inapoi.

Colisa lalia orange si colisa lalia rainbow sint aceeasi specie.

Daca i-ai luat prin comanda la 2-3 saptamini sint adusi de prin Singapore si se pare ca un sfert din pestii de pe acolo sint infectati cu un virus (nu m-am lamurit ce e cu virusul respectiv). Da sint de la un crescator din Europa se pare ca nu au problema asta.

http://www.seriouslyfish.com/species/trichogaster-lalius/
Vreo 15 porcusori au plecat la altii. Cel putin 2 mi-au scapat in display - o sa ii las in pace ca n-am chef sa alerg dupa ei.
11 au plecat la zvarr.
2 sau 3 au scapat in display si n-am nici o intentie sa caut acul in carul cu fan. O sa creasca linistiti cu parintii.
Mai sint in jur de 30.
Sa stii ca prefer sa te sperii decit sa aud cine stie ce. Prefer sa platesti un electrician care sa spuna ca nu ai probleme decit sa ai probleme, chiar daca o sa-mi spui ?@#$%...

Pestii sint destul de sensibili la scurgerile de curent si i-ai fi vazut cu burta in sus daca ai fi avut vreo scurgere de curent in acvariu.

Sa stii ca sansele sa gasesti ceva in neregula sint mici, spre foarte mici. Cind am posibilitatea sa aleg, prefer de la mare distanta cea mai sigura solutie - pentru mine cel putin.
In general scurgerile de tensiune apar intre picioarele tale si ceva pe care pui mina. O pereche de papuci de plastic care o pastrezi uscata va fi de ajuns de obicei - masurile simple sint bune. Cimentul, gresia, faianta sau parchetul umezit conduc partial curentul electric.
Ca si apa curentul electric "curge" prin rezistenta cea mai mica.
Daca te curentezi la 12V, 24V sau 220V nu are nici o importanta. Conteaza curentul care trece prin zona respectiva (adica eventual prin corpul tau) si zona prin care trece. Daca te curentezi conteaza doar curentul care trece nu tensiunea la care ai pus "destele". Undeva in jur de 30mA e considerat curent mortal.

Daca te-ai jucat vreodata cu un generator de scinteie de la o bricheta (chestia aia - cind apesi pe ea simti ca te pisca) sa stii ca genereaza intre 3-5 kV (adica 3000-5000 de volti - de peste 10 ori tensiunea care o ai in priza), dar poate sa genereze un curent foarte mic (citiva zeci de microamperi) care excita terminatiile nervoase, dar nu sint periculoase. Aparatele care le folosim in acvariu pot sa genereze curenti de ordinul amperilor si de obicei sint foarte bine izolate. Daca izolatia cedeaza pe undeva pot sa apara fenomene optice vizibile - gen am vazut o flama. Poate ai vazut-o acolo poate nu.

Corpul uman e in general un conductor destul de bun pt. curentul electric cu o mica exceptie - pielea. Daca ai pielea uscata curentul va avea o valoarea mica nepericuloasa - vei simti ceva efecte (piscaturi, tremuraturi), dar nu sint periculoase - excita nervii si muschii , dar nu distrug tesuturile. Daca ai pielea umeda curentul poate sa creasca f. mult depasind pragul la care tesuturile sint distruse ireversibil. Si cind umbli in acvariu ai pielea umeda, orice operatie ai face.

Mai exista si alt aspect - modul in care curentul electric trece prin corp. Daca trece prin mina dreapta si picior poti sa nu simti decit niste piscaturi. Daca trece prin mina stinga si picior sint mult mai multe sanse sa treaca prin inima, activitatea electrica a inimii va fi perturbata - mai mult sau mai putin.

Nu vreau sa te sperii, dar e preferabil sa nu risti in nici un fel.
@McLovin'

Vreau sa stiu ca ai citit ce am scris mai sus.

Nu mai pune mina in bazin pina cind nu lamuresti situatia.

Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to: