dan.pavelescu wrote:Sumpul e la fel ca inainte, n-am poze. Un compartiment unde imi vine apa din ba, un bubble trap si restul la liber.
Scuze mare sef, ceream poze ca un mod politicos de a spune ca dupa primele sase pagini in care te plangeai ca te bate nevasta daca faci sump, am luat o pauza de vreo saizeci de pagini de jurnal. Am reluat din mers, acolo unde aparusera semne de boala pe pesti.
Macar un sock holder si un ciorap poti sa pui indiferent de cat de limitat ti-e spatiul. Asta iti va reduce detritusul in sump. La fel niste perlon in buble trap.
Pune o poza, sa ne dumirim si noi cum arata sumpul tau acum.
Legat de pompe, atat Tunze (adica Sicce) cat si Eheim Compact sunt pompe faine, dar fac lucruri diferite. Tunze iti da presiune mai mare. Este si una din cele mai silentioase pompe de retur (se foloseste si in ultimele modele de skimmer Tunze 9002).
elven wrote:daca acvariul e bine ciclat si foarte stabil, se poate face asa ceva...adica un bazin fara sump care sa mearga. eu chiar am ramas uimit de cat de bine mi-a mers un astfel de bazin. cresteau toate in el...apa era cristal, niciodata n-am avut pierderi.... atat de rau mi-a parut cand l-am desfiintat
Sincer sa fiu, cred ca sunt vreo cativa factori:
- am un strat gros de nisip. In afara de ce scormonesc crevetii Alpheus (am o pereche), ramane in parametrii de deep sand bed. Nu am umblat niciodata sub primii 2-3cm. Colcaie de nematode si crustacee. Misterios, au disparut toti bristtle worms (probabil Royal Gramma i-a exterminat).
- am colonii extensive the peanut worms si feather dusters
- probabil ca toti coralii care au supravietuit au capacitatea de a consuma nutrienti direct din coloana de apa
- MP10 chiar face treaba, nu am pic de pelicula la suprafata apei, nici nu-mi amintesc sa fi avut vreodata de cand am pus-o in acvariu.
- filtrul are BioNitratEx, care in regim la picatura devine extrem de eficient in controlul nitratilor (desi periculos, producand H2S). Am o suspiciune ca ori rupe raportul optim nitrati:fosfati, ori e eficient si in indepartarea fosfatilor.
Problema principala a fost Aiptasia, rezolvata de raposatul Achreichtis tomentosus (desi am cateva specimene fix langa MP10 de care nu s-a putut atinge).
Problema secundara a fost pierderea pasiunii. Obisnuiam sa fiu OCD legat de mentenanta. La un moment dat m-am saturat de gura femeii si am trecut in extrema cealalta. Nu a fost un lucru rau.
Tin sa reamintesc ca acest acvariu nu are sump (intern sau extern).
Dimensiuni 600x300x300 mm. Startat 17 Arpilie 2013.
Filtrul e hang-on, un Fluval AquaClear20 cu elicea de la modelul superior AC50 - asigura un debit maxim de 760lph, in cazul meu merge la picatura pentru ca n-am curatat buretele de mult si pompa recircula apa prin filtru de restul debitului.
Skimmerul de proteine e un Tunze 9002 plasat direct in display.
Lumina consta din cinci stripuri AquaRay de 12W (doua ocean blue 3:2, doua fiji blue 5:0 si una reef white 4:4). Fiji blue sunt pe un canal, restul pe al doilea, folosesc 8way controller AquaRay. As fi pus mai multe dar nu incap fizic. Restul sunt de rezerva.
zamolxes wrote:am si eu alga din aia, nu e cyno (cred) parca e catifea la atingere, fara bule, nu o poti lua de pe piatra. eventual ar merge razuita, dar si mie imi place. nu pare sa creasca mult/repede, acopera zone specifice.
Daca nu te deranjeaza o pompa in plus, electricitatea consumata si caldura emanata de ea, pui o pompa in camera pompei si o pui sa impinga inapoi in prima camera. Asta iti mareste debitul prin sump si in caz de return pump failure nu-ti decicleaza mediile biologice din sump.
Vin si eu din urma ca o capra batrana.
La refugiu poti face niste magarii:
- poti ca o parte din apa din overflow sa o treci prin refugiu si de acolo sa se scurga gravitational in sump (astfel ai apa nefiltrata din display direct in refugiu)
- poti pune un T pe pompa de recirculare care sa dea apa si in refugiu (astfel bagi apa filtrata in refugiu)
- poti face o combinatie din cele doua de mai sus.
In felul acesta, elimini o pompa in refugiu.
Cele doua sumpuri le legi prin tevi, poti pune una sus si una jos, cu bulkheads. Ideal ar fi sa poti sa le izolezi daca ai nevoie sa le scoti pentru mentenanta.
La refugiu, poti avea o inaltime mai mare a coloanei de apa, controlezi inaltimea cu despartitoare.
Daca as putea sugera un skimmer pentru acest proiect, cred ca Tunze 9410 ar fi o optiune fericita.
Partea faina e ca nici n-am dat cu tunul in nutrienti inca.
Planul e sa schimb RowaPhos-ul, sting o zi-doua lumina si apoi colectez mecanic algele ucise miseleste. Sa speram ca funtioneaza.
Daca nu ai defecte in silicon, nu vei avea probleme de capilaritate.
Nu ai nevoie de cadru metalic, va rugini 100% garantat, indiferent cat de bine il pregatesti.
E bine ca ai acces deasupra acvariului. E ok sa pui capac la sump, dar la display aplica doar o plasa dedicata cu cadru ca sa impiedici tentativele de suicid. Pentru capac de sump, vezi capacele de la sumpurile Tunze, cred ca acel material se gaseste in comert si e cea mai buna varianta. Sa lipesti in sumpuri fisii de sticla la 5mm de marginea superioara pentru sprijinit capacul, iar daca le faci suficient de lungi, au si rol de intaritoare. Nu trebuie sa mearga din colt in colt, poti lasa 2-3 cm pana in margine. La refugiu vei avea nevoie de un decupaj cat sa incapa becul sau lampa pentru refugiu.
Acvariul are nevoie sa respire, daca il inchizi ermetic nu e bine. Daca iti permite skimmerul, trage aer pentru el prin airline din afara cabinetului, chiar de afara daca e posibil si nu ai poluare in zona. Foloseste pe acest airline si un CO2 scrubber, va face o diferenta in controlul pHului si nu e dificil de facut.
Legat de compartimente separate pentru reactoare = waste. Poti monta un reactor destept (cele cu doua tevi, robinet si pompa separat) si afara din sump.
Singurul echipament care depinde de nivelul apei este skimmerul, desi exista unele care isi asigura singure un nivel constant de apa in corpul skimmerului.
Legat de ventilatoare, le pui simplu pe timer. Si le alimentezi sub 12V ca sa nu fie zgomotoase. Nici nu ai nevoie de debit mare de aer pentru a tine umiditatea sub control si sa eviti condensul. Ajustezi timpii de on-off din mers, ca sa eviti condensul, dar si evaporarea excesiva.
Kiru are dreptate, va fi greu si iti vei blestema zilele.
Inaltimea acvariului trebuie sa-ti permita sa bagi mana comfortabil in acvariu pana in cel mai indepartat colt din acvariu. Asta inseamna o inaltime de maxim 35-40 cm. Va trebui sa faci aquascape-ul cu acvariul afara, odata umplut probabil ca nu vei putea nici macar sa scoti o piatra din ele. Asa ca cere ajutor de la un coleg local, da gauri cu bormasina si foloseste tije de acrilic si ciment pentru stabilizare, faci o data tot rockscapeul si ala ramane. Ideal integrezi lumina in compartimentul de deasupra, cu decupari gen spotlight.
E bine ca ai decis sa faci sump. Designul cu doua sumpuri e de asemenea genial daca il proiectezi cu grija. Te sfatuiesc sa folosesti ca inspiratie modelul lui Maleev cu sump si refugiu. N-ai nevoie sa incepi cu refugiu, poate fi facut pe urma.
Eu zic ca pentru sump ai nevoie de doua camere: una de nivel constant in care pui sock holder+ sock(s), incalzitorul, un skimmer de proteine si 1-2 reactoare si camera pompei de retur, unde pui pompa si senzorul de nivel. Poti pune pe teava de overflow un T din care sa dai apa separat la skimmer si reactoare (gravity fed) daca vrei sa elimini din pompe (ai nevoie de backup in caz ca pica curentul si de pompa de rezerva in caz ca-si da duhul).
Apoi, atat locul unde pui acvariul cat si locul unde pui sumpurile trebuie preparate cu un material hidrofug, ideal ai nevoie sa inchizi ermetic cele doua spatii, inclusiv usile de la sump trebuie preparate pe interior si canturi. Eu am avut la Noemi's Reef un defect de silicon - 1 cm lipsa la un colt de sus - am pierdut apa prin capilaritate, care s-a infiltrat si mi-a umflat blatul dulapului (ordinar de la Ikea). Nu stiu cum de nu s-a rupt cu acvariu cu tot in doua. Nu subestima puterea apei asupra mobilierului normal. Acum am schimbat acvariul si standul
Gandeste-te sa pui doua ventilatoare mici deasupra acvariului (Gelid de 50mm sau Noctua de 40mm sunt silentioase si suficiente. Nu stiu cum poti aerisi locatia sumpurilor.