Nu am mai scris de multisor un update la acest pico de 23L.
Weekendul acesta am decis sa rezolv doua probleme majore cu acest acvariu: aiptasia si niste alge filamentoase foarte invazive.
Din pacate, acvariul era foarte stabil, iar acum trebuie sa o iau de la zero.
Ce am facut deja:
- golit acvariul si mutat piatra, coralii, RBTA si pestii cu tot cu apa si filtru pe vechiul nano de plastic de 23L
- curatat acvariul cu lama JBL, apoi lasat in apa cu clor pentru cateva ore
- nisipul vechi l-am aruncat, am adaugat doua pungi de 4Kg de nisip de argonit
- am cuparat niste bucati mici de piatra (Real Reef Rock http://realreefrock.com/how-it-is-made-and-grown )si am incercat sa refac aquascape-ul
Acum am terminat de lipit, am lasat putty-ul sa se solidifice.
Sa speram ca totul va iesi bine si ca lipiturile vor tine.
Daca totul e ok, maine dau piatra la apa si incep ciclarea.
O fi bine sa ai bani si sa faci lucruri frumoase cu ei?
Daca o sa dai o cautare pe internet o sa vezi ca vorbim de croitorasul cel viteaz.
Ca a facut frauda - a scris cecuri de vreun milion de lire de la firma de croitorie si i s-a retras dreptul sa mai fie in consilii de administratie de catre fisc.
Legat de D&D, nu sunt mai mult decat un distribuitor, avand in portofoliu AquaIllumination, Deltec ca nume mari.
"Produc" sub brandul D&D niscaiva produse, majoritatea branduiri de produse no-name chinezesti.
Ca intotdeauna, sa fii evreu ajuta in afaceri, dar ce nu poate fi negat: omul e la fel de pasionat de hobby ca fiecare dintre noi si a mers pana acolo unde multi dintre noi nu ar fi facut-o daca aveau banii lui.
Nu stiu cum e legislatia in Ro, dar in UK e ilegal sa hranesti cu vertebrate ca hrana vie. Adica tot ce are coloana vertebrala trebuie sa fie mort inainte de hranire. Am vazut ca sunt foarte populari crevetii de rau / glass shrimp, o specie care traieste in ape estuarine / salmastre.
Nu exista pui de Zebrasoma in hobby. Acel pestisor e deja prea mare.
Stii cat traieste un Z.flavescens in Hawaii? Pana la 30 de ani.
In salbaticie inoata zeci de km pe zi, au teritorii de sute de metri pe care isi desfasoara activitatea zilnica.
Legat de incalzitor, era doar o observatie, il pui unde gasesti de cuviinta. Dar in camera pompei sunt sansele cele mai mari sa ramana pe uscat, sa se supraincalzeasca si sa crape.
Legat de refugiu, ai crestere considerabila a algelor? Ai apucat sa mai arunci din ele? Sau nu il folosesti pentru export nutrienti?
Si legat de nutrienti: la acvarii nano, poti reduce nitratii folosind JBL BioNitratEx. Sunt patru saculeti in cutie, un saculet tine cam trei luni. Se pune intr-o zona unde trece apa si prin sac, materialul sacului limiteaza debitul pentru a favoriza anaerobioza si ca urmare, denitrificarea.
crialex wrote:Salut! Foarte placut ochiului acvariul tau. Un singur lucru nu stiu cat de ok este...acel zebrasoma superb oare o sa isi gaseasca fericirea intr un acvariu atat de mic? Din cate stiu ii trebuie un minim 200l. Astept si parerea celorlati colegi de pe forum...
Nu exista chirurg la care minimul recomandat sa fie 200L.
In ce-l priveste pe Zebrasoma flavescens, are nevoie de minim 400L.
Nu se mai vede Ecsenius bicolor in ultimul video, se ascunde dun cauza chirurgului?
Si o mica observatie: incalzitorul nu se tine in camera pompei, din motive de fluctuatie de nivel. Cel mai sanatos e sa-l pui in prima camera, poate sa si curga apa din display direct pe el.
In rest, foarte reusit acvariul, spor si sa speram ca upgrade-ul nu va intarzia mult.
Red Sea are si solutii gata preparate, dar iesi mai ieftin cu prafuri.
Eu mi-am luat cam toate sticlele, am si pompa de dozare, doar vointa nu s-a gasit.
Si un acvariu care sa necesite dozare.
Dupa ce am terminat lucrarea de arta, bag totul in apa sarata pentru o proba - lipiciul intarit a inceput sa se faramiteze. Probabil nu am amestecat parti egale sau era expirat.
Am pregatit deja tijele de acrilat, maine incerc sa dau gauri cu bormasina si sa fixez pietrele asa.
Din experienta pot spune ca asta e cea mai faina varianta. Pentru pietre mai mari: tevi pvc si soricei.
Am revizitat acvariul de la Birmingham si Angel Aquatics, primul magazin in care am vazut pesti de apa sarata si corali.
De la magazin m-au impresionat un walking coral si o mini- carpet anemone.
Cum nu stiau pretul la anemona, am luat doar coralul, pe care l-am adaugat la colectia mea de walking corals.
La acvariu (SeaLife Birmingham) am vazut pesti de recif, habitate de Amazon, broaste pitice veninoase de Amazon, un bazin mare de rechini si unul cu viata acvatica specifica tarmurilor UK, displayuri cu meduze, caluti de mare, testoase de apa dulce, pinguini, marmote si bazinul mare de cateva zeci de tone cu tunel in care tin rechini (black tip, hammerhead nu mai sunt), testoase, pisici de mare si o groaza de chirurgi (multi Naso cu corn) pe la 30-40cm, o scoala mare de Heniochus (nu stiam ca le creste aripioara atat de mult). Am avut si un tur privat prin sistemele de mentenanta, spatiul de preparare a hranei si sistemele pentru corali.
Acvariul se implica in cateva programe de conservare, inmultind specii amenintate (inclusiv un program de inmultire testoase pe o insula din Mediterana).
Ce mi-a placut cel mai mult: acvariul cu clowni, gorgonieni si RBTA.
+1 BeanAnimal Coast-to-coast. Proiectul original a fost conceput cu doua considerente: sa nu ocupe la fel de mult ca o cutie overflow clasica si siguranta.
Facuta bine, ocupa mai putin loc decat orice alta varianta.
Eu am avut o fantezie unde acvariul meu avea overflow de jur imprejur, am si facut o schita pe undeva, desi nu cred ca e cineva atat de fanatic sa construiasca acel acvariu.
Eu as face asa:
- teste de apa pentru amoniac, nitriti, nitrati;
- as pune niste hrana vie. Nu stiu exact ce se foloseste la apa dulce, la apa sarata daca un peste nu mananca nici live food gen artemia, inseamna ca e pe duca.
Cred ca la ciclide s-ar preta: coropisnite vii, larve de tantari, blood worms, artemia. Mai ziceti daca mai aveti idei.
Daca tot nu mananca, eu zic sa pregatesti tigaia, ulei, faina si macar stii o treaba. Nu stiu de green terror, dar am vazut ca oscarii sunt comestibili / se consuma in America de Sud.
Azi am vazut pisici de apa dulce, intradevar superbe. Max 45cm diametru la specia ta, mai erau unele care ajungeau la 60 cm.
1 - se gaseste pe la noi (sau produs echivalent) solul din poza?
2 - exista/stiti de existenta unei solutii pentru hranit corali, care sa nu necesite agitare prealabila?
3 - idem, solutie all in one care sa asigure necesarul de magneziu/calciu/etc
Si se facu liniste. Stii de ce?
1. Pe cine faci tu domni, aici se vorbea de curve.
2. Mancarea de corali lichida trebuie refrigerata si agitata inainte de folosire.
3. Ti-am mai zis sa te linistesti cu solutii de dozat all-in-one. Nu functioneaza.
Reactoarele de calciu topesc schelet de coral, ca atare suplimenteaza cu micro si macroelementele necesare sintezei scheletului calcaros, in proportii ideale.
koala wrote:Pavelescule, vezi ca am pus pe undeva (cred ca in topicu' ala unde-am refacut bazinu' mare) o reteta de NOPOX "de casa"... ceva otet, ceva zahar brun si niscaiva tarie. E mai bun ca otetu' simplu.
Nu folosesc nopox de nici un fel. Otetul ala e pus la pastrare pentru curatat pompe/acareturi. Daca il las la bucatarie, dispare.
@um - sunt sarac, nu-mi permit ciorapi, blugi, camasi, umerase si holdere. Cand pun mana pe bani ii investesc imediat in bautura si tigari, ca sunt vicios. E ok, asta doreai sa auzi?
Nu, doream doar o confirmare ca nu esti impotriva lor, asa din principiu.
Vin in iulie in Ro si n-as vrea sa vin cu mana goala, inca ma simt dator de cand cu lampa aia. Pana acum am pus pe lista melci (daca ai noroc sa aduca chiar inainte de plecare) si niste holderi si ciorapi.
Nu mi-ai zis de skimmer.
Legat de bogatie, macar tu iti mai permiti tigari si bautura, eu nici atat.
M-am apucat insa de invatat ca sa-mi schimb jobul, inca mai visez sa-mi iau un Ferrari.
Eu am vazut arowana la acvariul din Copenhaga in setup amazonian de multe zeci de tone.
Am vazut arowana si in acvariul de mai sus, si parea un peste mare intr-un acvariu prea mic.
Ca incepator ai inceput foarte prost in hobby.
Ai acvariul, trebuia doar sa-l populezi cu guppy si neoni si sa inveti usor usor.
Parerea mea e ca te-ai capatuit cu niste pesti incompatibili si greu de ingrijit, cu un bazin insuficient si cu planuri de upgrade in viitor la un bazin nu cu mult mai incapator. Iti inteleg entuziasmul de incepator, l-ai directionat in directia gresita insa.
Daca doreai respect aplicai regula bunului simt si iti cumparai bazinul adecvat inainte sa iei pestii. Il ciclai si apoi il populai incet cu upgradeuri treptate la filtrare.
Ai dreptate ca pe forumul acesta e multa caterinca, dar cine a avut urechi sa asculte si pielea groasa a invatat destule.
Adevarul e ca pe orice forum de acvaristica din lumea asta vei avea una din doua reactii la problemele tale: ori te injura, ori te ia la misto.
Asta din cauza ca stim ca o sa chinui pestii aceia si ai nevoie de ceva sa te aduca cu picioarele pe pamant.