| Message |
|
|
Totusi, in ce zona a Bucurestiului locuiesti de esti atat de departe de shopurile online? Ca reef.ro are magazin pe bulevardul Muncii, iar zooplus.ro undeva pe Armeneasca parca...in contextu asta ma gandesc ca eu ma duc dupa pesti la Baia Mare, in Cehia la Brno, sau chiar la Bucuresti si nu mi se pare departe.. 
|
 |
|
|
|
Aaaaa..de data asta pot sa spun si eu ceva...la ciclide, in acvariu comunitar, cred ca puii nu au nici o sansa. Sau no...cine stie, 1 pui la cateva generatii de icre mai scapa.
|
 |
|
|
Pai, e greu de prevazut...scalarii sunt, zic eu, mai luptatori decat discusii. Dar, cred ca vei putea afla pe pielea scalarilor 
|
 |
|
|
Cele doua dileme au un singur raspuns: posibil toti cei 6 sa fie icrofagii bazinului. Desi, personal as exclude, dupa ce am vazut SARCOFAGU Faraonului si DISCUSII lui proprietate personala, aia de nu-i vad toti...cititorii  , deci, as exclude perechea depunatoare! La cat de mari sunt, cat de grijulii parinti sunt, cat de calmi is cu icrele, nu cred ca ei sa si le manance, oricat de stresati ar fi de prezenta unui al 3-lea. E totusi, un bazin mare/.....cum spuneam, am vazut discusi depunatori superbi, intr-un bazin cu 10-12 discusi mari, si icrele erau intacte. Deci...ancistrusii....
|
 |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=ean0b5wmd-A
Acvariu provizoriu Juwel Rio 180....destinatia finala: custom-made de 450 litri. Populatie: 22 tineret de 3 cm.
Enjoy...ca si eu ma "enjoy" zilnic!!! 
|
 |
|
|
|
Ne, ne, ne....io-s mai medic veterinar decat pet-shopistul respectiv si nu-ti indic baie in solutie concentrata de albastru de metilen ci eventual pensulatii locale cu acea solutie concentrata. Si fara tripaflavina....coloreaza a dracu de tare totul.
|
 |
|
|
Tabelul acela il gasesti aici http://www.dennerle.com/hg07ug07.htm si nu este deloc o tampenie. Nivelul de CO2 care trebuie sa-l introduci in bazin depinde de kH-ul apei pe care o ai.
Adevarat ca multi nu folosesc controllere si alte ghidusii, si au acvarii superbe, dar pe aia ii cheama Amano, Knott si...ketamina  ...dar daca-i seamana acvariile cu ale celor doi enuntati mai sus, toata stima 
|
 |
|
|
Acvariul arata binisor, dar....lespezile alea din stanga si dreapta, cele mai galbene, nu-si au locul acolo. Scoate-le si insista cu pietre din acelea "made in Hornbach"  . Incearca sa mai creezi un etaj, peste cele existente.
NO3 nu este atat de crescut de la lipsa oxigenului ci de la faptul ca un bazin de africani este greu de stabilizat in lipsa plantelor si trebuie sa respecte cu sfintenie schimburile de apa saptamanale, chiar mai des daca se poate. Asta cam pare a fi singura solutie sa-l tii sub control...oricum, neexistand plante care sa-l consume, vei observa ca vor prolifera algele foarte tare...nu te speria, in acel moment vei putea considera ca ai un bazin de africani! 
|
 |
|
|
|
Se pare Nadija ca nici acum nu vrei sa-i ingrijesti corespunzator. Pentru ca ne ceri sfaturi, ti se dau sfaturi, dar tu o tii tot pe a ta.
Deci, acei 60 litri sunt suficienti pentru un caras adult sau un scalar adult....Alber vroia sa scrie acolo 50 l si nu 5. Iar despre restu compatibilitatilor ti-au spus mai sus colegii....nu merg, oricat ai incerca sa ne convingi si, in final, vei constata si tu asta, dar cu suferinta pestilor.
Acum, despre substrat....cam toate firmele de profil au o gama variata de substraturi pentru plante, mai mult sau mai putin pretentioase si scumpe / ieftine. Astfel: Tetra - e un substrat naspa, cam cel mai slab de pe piata in afara de nisipu de constructii; JBL Aquabasis - e un substrat care, in anumite circumstante poate fi spectaculos de bun si nu e foarte scump...pe la 25 ron punga de 5 kg parca. Circumstantele alea ar fi legate de fertilizare, lumina, CO2 si experienta multa. De aici in sus stacheta urca, adica vin substraturile de la Aqua Medic, Dupla, Dennerle, Tropica, ADA. Dar aceste substraturi necesita ceva experienta in a te "juca" cu ele. Ca grosime, de la 5 cm in sus, zic eu.
Dar pentru a avea plante frumoase, trebuie sa te gandesti la lumina buna, CO2 si fertilizare.
|
 |
|
|
|
Varianta descrisa de Miky nu e foarte buna pentru ca icrele trebuiesc ingrijite de adulti. Adica facut un curent de apa in jurul lor, curatat locul si altele, stiu ei, pestii, mai bine. Daca le muti asa, cu frunza, au sanse foarte mari sa se distruga. Cel mai ideal e sa muti pereche respectiva intr-un acvariu separat, sa fie singuri, sa fie plantat, sa aiba locuri de depus. Iar dupa depunere si ingrijirea icrelor, odata cu aparitia puilor se pot muta adultii in acvariul comunitar. Daca sunt insa pesti adulti, cu mai multe depuneri la activ, singuri in acvariu si nestresati, pot ingriji si puii o perioada, nefiind necesara mutarea lor imediat dupa eclozare.
|
 |
|
|
Pare a fi mai degraba ceva crescut pe buza...e prea localizata si crescuta in sus ca sa fie muscatura, dar no, e doar o poza, tu o vezi mai bine....tine-o sub observatie si zi-ne cum evolueaza. Nu-ti spun sa-i faci niscai pensulatii cu albastru de metil, sau alte chestii ca nu as vrea sa am pe constiinta oscarul tau. 
|
 |
|
|
Daca ar fi sa fac o comparatie intre actuala combinatie de hrana (Tropical fulgi + HBL granule) si cea folosita in trecut (Sera granured + granugreen) iti pot spune urmatoarele: la combinatia SERA rezulta extrem de mult kk...mult mai mult, comparativ cu actuala, in conditiile aceluiasi nr de pesti si acelasi numar de hraniri pe zi, cam cu aceeasi cantitate. Or fi produsele SERA mai grosiere, cu mai multa fibra bruta nedigerabila, nu stiu, dar tot la 2 zile se umplea substratul de kk gros...acu, tot ce rezulta se faramiteaza in fragmentele mici de tot....aspirarea lor e necesara cam o data la 5 zile.
O alta constatare e ca acum, culorile pestiucilor parca sunt mai vii...probabil mai multa astaxantina in fulgii astia
Referitor la combinatia de produse...nu mai retin cum era la Tetra, dar la cele de SERA se baga Aquatanul in doza scrisa pe flacon, apoi la o ora se baga prima doza de Nitrivec, apoi se pune zilnic Nitrivec, timp de 10 zile in doza prescrisa si apoi, teoretic e ciclat acvariul...dar, sub nici o forma nu bagi pesti dupa o ora sau a doua zi...sunt povesti nemuritoare....un acvariu cu africani, neavand plante e mai dificil de stabilizat / ciclat.
|
 |
|
|
pentru ca aici nu se gaseste
Eheeee....se gaseste, cum sa nu se gaseasca, numai ca e mai scumpa ca la noi...cand face un pui de Labidocromis perlmutt 12 euro...  Dar eu am fost cam pe la toate peturile din zona Teramo, mai general prin Abruzzo si Veneto...au oamenii marfa serioasa dar ptr noi, cum am zis, cam scumpa.
|
 |
|
|
|
Mai nou eu merg, cu rezultate foarte bune pe gama Tropical...Spirulina forte, Malawi cichlids, Tanganyika, toate fulgi, dar si de la JBL ceva granule. Hikari, din pacate nu am gasit decat Cichlid excel medium pellet, dar is cam mari, merg la pui, sfaramate, iar in trecut am folosit, tot cu rezultate bune produsele SERA, granugreen si granured. Mai nou insa le plac foarte mult fulgii si nu se prea uita la granule, exceptand cele de la JBL.
Si, obligatoriu, hrana congelata ptr Malawi, de la Ruto !!! ...ceva spanac cred ca e, si carne de scoici. E batalie mare cand le dau.
Oferta e mare, ai de unde alege!
|
 |
|
|
|
Nota 10 pentru doamna !!! Tot romanca? :-)
|
 |
|
|
Eu si nu numai, am avut surprize neplacute cu Bactozymul in sensul ca dezvolta niste pelicule mucilaginoase albicioase in filtru. Returul acestuia le introduce in acvariu si plutesc in masa apei. L-am folosit o singura data si din motivul expus mai sus am renuntat la acest Bactozym, in favoarea combinatiei de la SERA, adica Sera Aqutan plus Sera Nitrivec. Mi se pare ceva mai buna decat schema de la Tetra cu acel Tetra Aqua Safe + Tetra Bactozym.
Dar, bineinteles, fiecare e liber sa isi aleaga varinta, noi avem rolul doar de a ne expune experientele cu o schema sau alta de startare si help-are a ciclarii. 
|
 |
|
|
|
CO2 da, fertilizant mai incetuc...lasa cateva saptamani, vreo 3, fara. Ca ai si substrat pentru plante, banuiesc.
|
 |
|
|
In general si in particular, la dezinfectia unui acvariu se pot folosi: permanganat de potasiu, albastru de metilen, formol sau sare. Cred ca cele mai bune si rapide rezultate se obine cu formolul si permanganatu. Fiecare are insa avantaje si dezavantaje: formolul imprima un miros de care se scapa greu de tot, chiar la o concentratie de 10%. Permanganatul, dupa cum am spus, cam coloreaza tot cu ce vine in contact.
Albastru de metilen e cam subtirel, iar sarea....comuna.
Dar, accentuez...DEZINFECTIE, nu adaugare in apa. 
|
 |
|
|
|
Filtru e bun. Daca-l lasi in actualul acvariu sa se cicleze, adica sa se dezvolte bacteriile in el, tre sa-l lasi vreo 4 saptamani si abia apoi, la resetarea acvariului lasi filtru intr-o galeata cateva ore. Cu pietrele e ok si asa. Permanganat....nu stiu unde gasesti, la vreun laborator. Eu pun acolo, cateva grame, cat se face o solutie inchisa la culoare. O las vreo 1-2 ore in contact si apoi spal bine....vezi ca se coloreaza elementele de decor.
Ca hrana poti administra orice hrana pe care scrie ca este pentru ciclide africane. Au SERA, JBL, Hikari, Tetra si cam toate firmele de profil.
|
 |
|
|
|
Bine ai venit. Dezvolta insa un pic treaba...nu te intereseaza plantele, dar totusi, tii si plante? Sau vrei si plante? Sau nu vrei deloc plante? Nisip merge, dar pietricelele alea de care sunt? Din acelea rosii si albastre si verzi? Pestilor nu le dauneaza, dar gandeste-te la naturaletea unui astfel de substrat.
Sau, te atrage vreun kitch de acvariu cu pietricele margelate colorate ?
|
 |
|
|
|
|