[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Wrasse, sixline wrasse (ca in: Bond, James Bond)

... asta ar fi singurul pe care l-as putea banui. Desi, eu am cateva in bazinul mare si nu vad ca sixline-ul meu sa traga de ele.
Salut!

- Buretii se colmateaza in 2-3 saptamani, insa nu e o mare problema sa ii scoti si sa ii speli. Asa procedez si eu (am un reactor de antifosfati, prevazut cu bureti si sus, si jos).
- Nu stiu ce sa zic de suruburi, eu as cauta de plastic... dar nu e graba, ii poti inlocui daca observi ca incep sa rugineasca.
- Nu stiu cat de mici sunt bilutele alea de SeaGel, dar poate ca ai putea sa cauti o sita de plastic mai deasa (gen "plasele de tantari")... ca sa nu pui burete.

Later edit:

Iti postez eu pozele aici, ca sa vedem clar despre ce e vorba...

image

image

image
Salut!

Alege filtrul care are canistra cea mai mare (in volum)...

- debitul este important, cu cat mai mare cu atat mai bine.
- insa volumul de material filtrant (cel care incape in canistra) este primul factor de care trebuie sa tii seama.

So, in functie de bugetul si posibilitatile tale materiale, alege filtrul tinand cont de cele de mai sus.
Da, e in regula... am avut in copilarie un asemenea acvariu (chiar cu aceste cote) si a rezistat fara probleme.
Foarte frumos!

Natural, curat, sanatos... imi place!
Avea George (g.g) pe lista... 30 lei/bucata.
Ne luam la tura urmatoare, ca vreau si eu 10-15 bucati...
15 noiembrie 2012

- toti pestii sunt sanatosi si mananca de sparg
- bazinul este ok, au disparut cyano de pe nisip... si algele verzi de pe pereti s-au decolorat si se "topesc" vazand cu ochii,
- skimmerul scoate "ca la balamuc" ... am dat "mai mult aer" si acum strange 2 degete de mizerie pe zi
- hranesc pestii zilnic cu mancare congelata + artemia congelata + fulgi + granule + alge uscate (pentru chirurgi)... cantitate? Ca la pastravarie
- nitrati = 25-30
- fosfati = oscileaza intre 10 si 50 (pe Hanna).

Stoc viu - startup 10 iunie 2012:

- 2 Amphiprion clarkii - (18 aprilie 2012)
- 1 Zebrasoma xanthurum - (11 iulie 2012)
- 1 Zebrasoma flavescens - (25 septembrie 2012)
- 1 Zebrasoma veliferum - (03 octombrie 2012)
- 1 Pseudochromis fridmani - (04 iulie 2012)
- 6 Chrysiptera parasema - (26 iunie 2012 si 03 octombrie 2012)
- 9 Chrysiptera hemicyanea - (30 august 2012 si 13 septembrie 2012)
- 1 Pseudocheilinus hexataenia - (03 iulie 2012)
- 1 Centropyge bicolor - (03 octombrie 2012)
- 1 Salarias fasciatus - (13 septembrie 2012)
- 2 anemone (Anemonia viridis) - (16 septembrie 2012)
- 3 paguri - (10 martie 2012 si 05 august 2012)
- 3 melci Trochus - (05 august 2012 si 05 august 2012)
- 1 scoica Modiolus martorelli - (16 septembrie 2012)
- 2 creveti Lysmata amboinensis - (18 iulie 2012)
- 8-10 creveti Palaemon elegans - (05 august 2012)
- 1 "iepure de mare" (Aplysia dactylomela) - (15 august 2012)
- 1 crab Mitrax sculptus (02 noiembrie 2012)
- 1 crab negru cu picioare paroase (15 august 2012)
Pai, otetul (votca, sau alte asemena solutii - NOPOX) este sursa de hrana pentru bacteriile alea de care zici tu... degeaba pui bacterii, daca nu le dai ce sa manance.

- ideea este sa "cresti" o cultura de bacterii, pana la o concentratie suficienta bazinului tau.
- ele se inmultesc si se dezvolta... apoi, le reduci ratia de mancare (adica doza zilnica de otet) si ele incep sa consume nutrientii existenti in bazin,
- asa se ajunge la scaderea concentratiei de nitrati (si de fosfati, da' mult mai putin).
- cel putin, asa vad eu treaba asta.

Deocamdata, eu nu am reusit decat sa mentin constant nivelul de nitrati (in conditiile in care nu fac schimburi de apa si dau de mancare abundent). Sper sa depasesc acest prag si sa ajung si la o scadere a nitratilor...

- fosfatii e clar ca trebuie "sa ii joc" din reactorul de antiphos.
La ce interval de timp curatati voi geamurile bazinului?

- la acvariul asta, mi se acopera geamurile cu un film maroniu-roscat (diatomee, cred)...
- cand dau cu magnetul, stratul asta se ia imediat si arata asa, ca un praf fin de tot...
- trebuie sa fac zilnic treaba asta,
- NU se depun pe piatra, sau pe nisip... ci, doar pe geamuri!
- parametrii apei sunt foarte buni... nitriti, nitrati, fosfati = 0
- schimb saptamanal de apa (5 litri)... volumul brut al bazinului este de 30 litri (volum efectiv de apa ~ 20 litri).

Suspectez ca ii dau "prea multa lumina"... desi, ce sa zic? Coralii merg de minune, nu am alge deloc, nu am cyano!

- lampa cu 4 leduri x 10 W (2 albe + 2 albastre).
- program zilnic: 10.00-22.00.
- moonlight: 07.00-08.00 si 22.00-23.00 (2 leduri albastre x 3W).

Stoc viu - startup 10 martie 2012:

- 2 creveti Lysmata amboinensis - (27 martie 2012 si 18 iulie 2012)
- 1 Chrysiptera hemicyanea - (13 septembrie 2012)
- 5 melci nassarius - (27 martie 2012)
- 1 melc Trochus - (10 martie 2012)
- 1 scoica Ruditapes decussatus (05 august 2012)
- multi feather duster worms (din aia mici, care cresc agatati de piatra)
- Zoanthus, Palythoa, GSP, Gorgonia, Discosoma, Xenia.

Dau de mancare putin de tot (aici nu procedez ca la bazinul mare ), la fiecare 2-3 zile... in afara faptului ca tre' sa plimb magnetul zilnic pe geam, nu am vreo problema.
Frumos, frumos!...
Dap, titlul initial era "Votca & otetul = sarea si piperul?" ... am tot sperat ca mosu sa poata recupera topicurile pierdute, da' sa pare ca n-am avutara noroc.

- tu zici sa dublez debitul in reactor... odata cu cresterea cantitatii de antiphos?
- si sa-mi vad de treaba cu mancarea multa si restul?...
Uite-aici pozele... acvariul arata misto, mie imi place cum ai inceput!

image
image
Dap, se prea poate sa fie asa cum zici...

- pompa 15.000 l/h
- pompa 5.600 l/h
- cele 2 canistre (fiecare ~ 1000 l/h)
- reactorul e pus pe o canistra -> debit redus la 2-300 l/h (ochiometric).

Deci, ati injurat degeaba backgroundu' meu ...

- Pot sa incerc sa schimb pompa de 5.600 l/h cu una mai mare... alte pompe nu prea mai vreau sa bag in acvariu.
In concluzie:

- de sambata si pana marti, fosfatii au scazut de la 40 -> la 10 (valori pe Hanna).
- nitratii au scazut nesemnificativ (30 -> 20).
- nu am hranit pestii decat duminica dimineata... si ieri, dupa efectuarea testelor.
- cantitatea de NOPOX este de 14 ml/zilnic... fac saptamanal aditii de bacterii (MicrobeLift si ProdiBio).

kirucd wrote:A fost o problema cu serverul, mai bine zis cu un hard din server, acum s-a remediat.
Dar a disparut un thread, cel in care ma preagteam sa iti raspund Iulian, threadul lui
koala cu vodca si otetul

==============

viulian wrote: ups. Nu vazusem asta ...

Din pacate ........ nu stiu daca se mai poate face ceva, poate doar mosu sa caute prin baza de date - topicul e vechi si poate niste ID-uri nu mai sunt corecte ...

================

kirucd wrote:Si uite-asa a ramas koala fara vodca si fara otet
Da' i-au ramas nitratii si fosfatii in bazin

================

viulian wrote:Pana la urma trebuie doar sa stim daca dupa 2 zile de pauza fosfatii scad si incepem un nou topic cu concluziile.

================

kirucd wrote:Daca tot mi-ai adus aminte, forumul a cazut exact cand vroiam sa iti raspund
Decorul pe care il are koala este din ciment, nu are nicio legatura cu CaCO3 si nu
stiu cum se comporta fosfatii si nitratii cu cimentul, daca sint absorbiti sau nu.
Articolele pe care le-ai mentionat tu faceau referire la CaCO3 si dizolvarea lui,
nu la ciment

=================

viulian wrote:Ok, il incepem aici si lasam pe Koala sa mute discutiile dupa ?

Din cate imi amintesc articolele spuneau ca nu conteaza suprafetele, cat timp CaCO3 saturat se precipita pe ele retinand fosfatii. Ideea era daca nu cumva pietrele lui au avut parte de aceste depuneri in setup-ul vechi cu kH mare si pH mare si acum le-ar elibera - dar pe de alta parte, eliberarea s-ar fi facut daca pH-ul cobora in "lower 7" ceea ce nu e cazul la el acum avand pH peste 8 (si presupunerea legata de CaCO3 ca se depune doar daca e suprasaturat ceea ce e mult mai greu in apa dulce).

Cel putin asta intelesesem, dar e clar ca e mult mai complicata situatia cu toate aditiile, unele bacteriile care lupta si ele pentru fosfati, eeeeetc.

Si parca asteptam un feedback si de la Gabriel - zicea ca a inteles de ce el avea fosfatii mari, dar nu mi-era clar de unde concluzia lui ?

==================

kirucd wrote:Dar nu uita ca setupul vechi a fost cu apa dulce, nu cu apa sarata. E foarte posibil ca sa nu fi
avut niciun fel de depuneri de CaCO3 pe fundal, pur si simplu fosfatii si nitratii au fost absorbiti
in ciment. Asta e doar o presupunere, cu absorbtia in fundal. Tocmal din cauza ca a trecut de
la apa dulce la apa sarata eu zic ca problemele sint mult mai complexe decat realizam noi, si
oricat am citi nu cred sa gasim ceva similar
Da, si asteptam si concluzia lui Gabi.

===================

De aici putem sa reluam discutia...
Hmm, in urma unei sincope tehnice, am ramas far' de topic... sintetizez discutia pe scurt (deseara o sa completez cu datele exacte, din jurnalu' personal ):

- undeva in spetembrie am inceput tratamentul cu otet,
- masuratorile aratau un nivel de nitrati = 25-30 ... valorile fosfatilor au variat intr-o plaja foarte mare (de la 200, pan' la 20).
- de 3 saptamani am trecut pe tratament cu NOPOX,
- sambata trecuta am schimbat antiphosul (Diakat), si nu am hranit pestii... urmand ca aseara sa fac teste comparative (valori "de sambata" versus "valori de marti").

Sambata: NO3=30; PO4=40
Marti: NO3=20; PO4=10

Urmeaza sa mut aici cateva din posturile de la "Carciuma - forum down"...

Dragos,

Asa este, ai dreptate vis-a-vis de hranire & background... uite, m-am luat dupa tine si o sa fac si testul acesta. Insa, toata treaba asta mie nu imi rezolva problema de fond:

- la background nu renunt!
- schimburi frecvente de apa nu vreau sa fac!
- vreau sa am pestii bine hraniti!

Ca atare, eu trebuie sa gasesc o modalitate de a-mi "aranja apele" in asa fel incat sa impac si capra si varza. Altfel, e foarte simplu sa rezolv in mod clasic:

Scot backgroundul, fac schimburi regulate de apa si hranesc pestii mai delicat ...
Mda, greu de ales ...

Eu vreau asa:

1 x Centropyge loricula - 001203 H ! - pret 400

5 x Trochus snail - cod 046212 - pret 30

1 x Aplysia dactylomela - cod 046032 - pret 75

Da, sunt si corali pe lista...

- Mi-am comandat Centropyge loricula, sper sa am noroc cu el!
- Tie iti recomand sa nu renunti la ideea cu Achilles... asa am facut si eu cu Centropyge bicolor, abia al 3-lea a fost "castigator".
Hehe, acvaristica asta nu e asa usoara cum crede lumea ...

- nu te grabi, pune mana si citeste forumul,
- fa-ti o idee, chiar si generala, despre ce inseamna ciclul azotului,
- uita-te peste topicele cu acvarii, vezi ce pesti iti plac si ce fel de cerinte au ei...

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: