| Message |
|
|
|
Nu ai cum sa numeri 10 bule/sec. Lasa codoiul liber si stai cu ochii pe pesti. Eu nu as obtura deloc iesirea gazului, mai ales ca am zugravit de 1 luna. Daca e prea mult CO2, refaci amestecul.
|
 |
|
|
|
Cum dizolvi gazul? A... si nu e bine sa te bagi peste topicul omului cu problemele tale.
|
 |
|
|
|
Alea-s diatomee. Rabdare, dispar de la sine.
|
 |
|
|
Iete poze....
Dupa cum vezi, este o galeata de condens pe capac. Cu toate astea, nu mi s-a intamplat niciun accident.
|
 |
|
|
|
Spune-i mesterului sa nu-ti burduseasca capacul cu startere si drosere. In capac e bine sa ai doar tuburile, restul monteaza-le in afara capacului. Astfel nu vei mai avea nevoie de piese rezistente la apa care costa dublu, daca nu triplu fata de cele normale. In loc de suporti dedicati poti lua cleme pentru tevile de apa. Exista mai multe dimensiuni. Eu am legat tuburile la curent cu niste siruri de cleme, neetanse. Am capacul de 14 luni, nu am avut nicio problema. Daca vrei, iti pun poze sa vezi exact despre ce vorbesc.
|
 |
|
|
|
Da' la DIY ai incercat? Sau sa dai "sarci"?
|
 |
|
|
|
Cum te-ai gandit sa-ti pui tuburile?
|
 |
|
|
|
Daca spui ca ai CO2 si fertilizare Dupla, in locul tau as merge pe 2 x 24W T5. Poti sa-ti faci o lampa suspendata cu cele 2 tuburi. Daca consideri ca ai prea multa lumina, ridici lampa cativa centimetri.
|
 |
|
|
|
Ce dimensiuni are bazinul tau?
|
 |
|
|
Ba ai, iti cumperi una sau doua prize programabile. Ce gasesc la orice magazin de electrice si costa 10-15 lei (cele mecanice) 
|
 |
|
|
|
@Gengiskhan: Nu am avut niciodata Dupla plant 24. M-am interesat le Reef, mi s-a spus ca vor avea Duplele in a doua parte a lunii septembrie. Sper sa ma tina macar pastilele pana atunci (mama, cum suna!!!).
@Porcu: Da, preamarite, ma refeream la Ferropol 24. Voi astepta aprovizionarea.
Pana una-alta, io zic ca lucrurile merg destul de bine. Alge nu se prea vad, doar ici-colo pe frunzele de microsorum. Nu cred ca e foarte grav, fiind o planta cu crestere lenta. Rotala se inchide regulamentar dupa stingerea luminilor. Blyxa s-a inrosit, fapt pe care il pun pe seama nefertilizarii cu macro. Umbrosumul si hemianthusul dau semne de aclimatizare, iar planta dificila pogostemon stellata e cea mai fericita. Voi pune poze in speranta unor aprecieri din partea voastra.
|
 |
|
|
|
Subscriu la ce zice colegul Kmol in ceea ce priveste a 2 sticla. Retete gasesti cu duiumul. Eu am folosit reteta cu gelatina. Cel mai important lucru este sa etanseizezi tot circuitul. Eu am folosit un surub de plastic cu care se prinde capacul de WC de vas. In acel surub am facut o gaura pe lungimea lui cu un burghiu de 2 mm diametru. Dupa aia faci in dopul sticlei de cola o gaura cu diametrul cat mai apropiat de cel al surubului. Gasesti 2 garnituri de cauciuc, pui una in interiorul dopului iar pe cealalta in exteriorul lui. Strangi bine piulita surubului de plastic si gata etanseizarea la nivelul dopului. Cu furtunul e mai simplu (eu am folosit unul cu diametrul interior de 4 mm): il tragi bine de tot peste surubul de plastic. Evident, daca folosesti a 2 sticla vei avea 2 capace si 3 gauri. Pentru al doilea vas poti folosi o sticla cu dop mai mare (gen prigat) cu conditia sa nu obturezi niciodata de tot iesirea CO2-iului din instalatie. Spor!
|
 |
|
|
Nu am pus Dupla Root. In interviul cu reprezentantii Dupla ( http://www.acvariu.ro/dupla-interview) se spune ca Dupla Root este sintetic si a fost inventat ca urmare a problemelor aparute cu aprovizionarea materiei prime pentru Duplarit, care venea din Sri Lanka. Intre timp, capitalistii de la Dupla au rezolvat aceasta problema (oare ce statut mai are Sri Lanka acum?). Se mai spune ca Duplaritul nu se foloseste concomitent cu Dupla Root-ul. Fertilizarea macro o voi face cu o solutie DIY cumparata de pe acest forum.
|
 |
|
|
@Faranonu': Multumesc de raspuns. Cred ca daca as avea cateva milenii de acvaristica la activ, as putea planta direct bacteriile denitrificatoare in substrat  .
@Bobiciupe: Am folosit 15,5 litri de substrat la o suprafata de 70x40 cm. Se vede asa din cauza ca bazinul e "ingropat" 3 cm. in stand. In fata am 3-4 cm. iar in spate 7-8.
Am urmat sfatul lui Gengiskhan si nu mai ies plantele aproape deloc, plus ca au inceput sa dea radacini  . Nu vreau sa renunt la ancistrus, mai bine il injur de fiecare data cand trebuie sa replantez o buruiana scoasa de la locul ei. O alta problema: nu se prea gasesc Dupla Plant si Dupla Plant 24. Eu mai am 4 pastile de Dupla Plant din pachetul de Duplarit G. Astea imi vor ajunge pentru vreo 3 saptamani. De asemenea, mai am Ferropol 24. Ce ziceti, sa inlocuiesc Dupla Plant 24 cu Ferropol sau sa astept sa gasesc picaturile de la Dupla? Tare ma mananca sa incep fertilizarea de la primul schimb de apa. Va multumesc.
|
 |
|
|
Nicio problema  . Ce inseamna "Pun doar substratul, nisipul, pietrisul si apa in el"? Ce pui pana la urma?
|
 |
|
|
|
Salut,
Cam toate acvariile "de firma" au sistemul de iluminare subdimensionat pentru un acvariu plantat. Hailea A50 nu face exceptie cu 24W la 60 litri. Nu stiu ce inseamna tub PL, eu as merge pe un sistem de iluminare cu tuburi T5 sau T8. Forma capacului, dar mai ales lungimea lui fac dificila adaugarea altui neon. Dimensiunile acestui bazin sunt "ciudate". Sfatul meu este sa nu cumperi acest acvariu. Mai bine mergi pe un no name neechipat si ti-l configurezi tu. Daca nu suprapopulezi bazinul, nu vei avea nevoie de pompa de aer. Punctul 8 este foarte important. Documenteaza-te bine inainte de a cumpara ceva. O schema accesibila, usor de gasit si foarte buna este cea de la JBL. Eu nu am tratat niciodata cu nimic apa pe care o torn in acvariu. O tin 24 ore in niste ligheane. Cauta pentru inceput plante easy cu crestere rapida. Uite o adresa: www.tropica.com. Despre pesti vorbim dupa ce iti ciclezi acvariul. Succes!
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns! La plantat folosesc o penseta. Voi incerca sa plantez mai adanc. Ancistrusul are 6 luni si 8 cm. Are si radacina, numai ca e cam plina de microsorum Windelow si nu prea mai are loc pe ea. Ziua sta cu orele intr-un singur loc, in schimb noaptea ia totul la puricat, inclusiv substratul. Crezi ca vor afecta saibele pe care le-am bagat in substrat calitatea apei?
|
 |
|
|
|
Aquabasis-ul nu se spala. Il pui pe fundul bazinului si il acoperi cu pietris granulatie 2-4 mm.
|
 |
|
|
In urma mutarii la o noua locuinta mi-am resetat acvariul de 112 litri brut. Am decis sa trec de la schema JBL la Dupla, din motive de "incercat ceva nou", JBL meritandu-si fiecare banut, din experienta mea. Problema este ca plantele nu prea vor sa stea la locul lor, adica in Dupla Ground. Acest lucru este favorizat si de ancistrusul meu, care ziua nu se vede iar noartea se joaca de-a buldoexcavatorul. As dori niste sfaturi de la utilizatorii Dupla Ground cu privire la plantarea in acest substrat, daca au o metoda speciala de fixare a plantelor. Eu am incercat urmatoarele: am legat cu o ata de cusut (3-4 cm) 4 saibe de mici dimensiuni, 2 la un capat al atei si 2 la celalalt. "Dispozitivul" astfel obtinut l-am infasurat in jurul plantelor (blyxa), si in acest mod am reusit sa tin buruienile in substrat. Intrebare: ce se va intimpla cand saibele vor incepe sa rugineasca? Oricum, metoda este inutilizabila in cazul hemianthusului micranthemoides si al rotalei rotundifolia. Va multumesc pentru ajutor.
Imi cer scuze pentru sticla murdara.
|
 |
|
|
|
Eu dorm cu nevasta-mea intr-o camera de aprox 50 metri cubi. Am un bazin de 112 litri brut in acea camera si o instalatie Co2 cu butelie. Dizolvarea gazului o fac printr-un reactor cu powerhead. Pe timpul noptii acel reactor nu functioneaza, codoiul ajunge in aer (aprox 1,5 bule pe secunda).
|
 |
|
|