[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: tropikana
Forum Index » Profile for tropikana » Messages posted by tropikana
eu primesc mail, dar apare in format html necompilat, ca si cum il vad cu notepad. folosesc gmail cu opera.
Vrem sa fie toate albastre.
Cel putin eu m-am obisnuit ca portocaliul sa insemne post nou si ma deruteaza acum.
Chiar trebuia sa rasucesti cutitul in rana? Dupa ce ca nu mi-a iesit nici plantarea, nici nu am zebre cum am vrut... :-)
La mine acvaristica este ca un bulgare de zapada ce se rostogoleste la vale. Cu cat creste, cu atat prinde viteza. Iar la sfarsit se transforma in avalansa si strica tot.
La inceput au fost zebrele. Apoi am tinut in gazda, pestii unui prieten. Cand i-a luat inapoi, mi-a lasat scalarii, care crescusera prea mari pentru acvariul lui de 60 de litri. Zebrele care nu au sarit din acvariu i le-am dat lui (vreo 6). Si de aici incepe sa se rostogoleasca tavalugul: la scalari mergea foarte bine niste neoni. Am luat 10 neoni rosi, ca sa nu fie mancati. Apoi mi s-a parut ca 20 arata mult mai bine. Apoi mi s-a parut ca ar arata si mai bine inca 10 neoni negri. Apoi am zis ca imi trebuie si ceva complementar: si am luat si 2 Trichogaster Leeri.
Aici e faza cu avalansa: scalarii mei s-au "suparat" ca nu mai sunt in centrul atentie (dar ei au fost mereu) si depuneau aproape in fiecare saptamana. Din cauza asta devenisera agresivi si foarte teritoriali (ca orice ciclida). Asa ca i-am dat.
Probabil ca voi da si restul pestilor si voi reveni la vechea iubire, zebrele. Desi, intr-un acvariu plantat e bine sa ai cat mai putini pesti ca sa ai cat mai putina mizerie de la ei. Iar eu vreau sa fac un card serios de zebre.
Deocamdata inca lucrez la filtrul extern (sau vreau sa lucrez dar nu am timp) dupa ce termin partea hardware, cred ca o sa refac setupul si probabil ca atunci voi avea zebre.
http://www.randystacye.com/dursostandpipe.htm
Inca un link pentru cei ce vor sa afle cum au facut altii overflow. A plecat de la versiunea de mai sus si a inbunatatit-o.
Probabil ca sunt multe versiuni, dar principiul de functionare este acelasi.
Pentru a opri apa sa coboare pe overflow, exista o solutie foarte simpla. Vezi poza de mai jos. Clic pe poza te duce la explicatiile originale. Mai exista multe alte variante, dar asta mi se pare cea mai ok. Vezi ca face niste referiri la dimensiuni, se pare ca partea din dreapta, cea din afara acvariului mergea lasata un pic mai jos. Daca te mai uiti prin site-ul lui o sa mai gasesti chestii foarte interesante, inclusiv modificarile ulterioare, chiar daca sunt pentru acvarii marine.

image

Pentru a opri apa de pe retur, adica de la pompa, faci o gaura de 1-2mm (prin probe) la 2 cm sub nivelul apei pe partea verticala a returului, astfel incat la un moment dat sa intre aer pe furtun si sa rupa sifonul. In felul asta poti calcula cata apa iti iese din acvariu la oprirea curentului si sa calculezi rezerva in filtrul extern.

Nu te sfatuiesc sa pui supape de sens pe nici un furtun, pentru ca in mai putin de 2 saptamani nu vor mai functiona, din cauza mizeriei, algelor sau chiar a unui melc aventurier sau neatent.

Avantajul overflow-ului de mai sus este ca nu se rupe sifonul si cand pompa incepe iar sa bage, apa din acvariu o sa curga normal prin overflow si nu peste acvariu in parchet sau la vecinii de mai jos.
zulu wrote:M-am uitat pe schemele voastre cu filtrul intr-un "acvariu" extern cu pereti despartitori ....gen labirint. Apa intra pe o parte prin cadere libera din acvariu presupun sau cu o pompa si ajunge in alta incapere a filtrului de unde este ridicata inapoi in bazin de o pompa. Eu vad aici cateva probleme. Filtrul ca sa poata functiona prin cadere libera a apei trebuie sa fie mai jos decat nivelul apei din acvariu. De exemplu acvariul pe un suport iar filtrul sub suport. Stiu ca e greu sa realizezi controlul apei exact, cat intra atat trebuie sa si iasa, in timp asta se va schimba din pricina incarcari mediilor filtrante.

In primul rand ai dreptate: un filtru extern este un fel de labirint cu medii filtrante prin care trece apa din acvariu. In al doilea rand nu este necesar ca filtrul sa fie situat SUB acvariu. E suficient ca nivelul din primul compartiment (in care intra apa din acvariu si in care se face filtrarea mecanica, de obicei) sa fie cu cativa centimetri mai jos decat nivelul acvariului iar principiul vaselor comunicante face restul.
Un filtru de genul asta are nevoie de cateva "protectii" (ca sa le zic asa) asfel incat sa nu dea apa pe dinafara sau sa ramana pompa pe uscat.
E adevarat ca exista posibilitatea de a avea filtrul sub acvariu. Acest tip de filtru se numeste "sump". In orice tip de filtru (extern, sump sau canistra), apa trebuie sa ajunga printr-un sistem overflow, care poate fi de 3 tipuri: pentru gaura in fundul acvariului, pentru gaura in peretele acvariului sau pentru acvarii fara gaura (o simpla teava in forma de U intors constituie un overflow pentru canistre, de exemplu).
Eu folosesc un overflow pentru perete gaurit de vreo cateva luni bune si nu am avut niciodata vreun incident (la inundatie, ma refer).
zulu wrote:Stiu ca e greu sa realizezi controlul apei exact, cat intra atat trebuie sa si iasa, in timp asta se va schimba din pricina incarcari mediilor filtrante. Dar o problema pe care o vad eu este urmatoarea. Apa curge din acvariu in filtru, din filtru e urcata sus... pac sa ia curentul... apa este trasa inapoi prin pompa in filtru.... aici se poate opri printr-o valva care se inchide dar ce faci la furtunul de tur... cel prin care apa oricum curgea din acvariu? Asta este problema legata de aceste filtre. Am vazut parca si un model in care era data gaura pt aspirare undeva in baza acvariului. Sa zicem ca pt prima varianta ar fi sa pui sorbu undeva la o limita in care sa nu se traga prea multa apa in filtru care sa se imprastie pe parchet, dar in cazul asta nu stiu cat de eficient ar mai fi filtrul pt ca toata mizeria va ramane intr-un loc pe fundul acvariului.

La canistre, pentru ca sunt sisteme etanse, nu apar scapari de apa decat daca sunt probleme de etansare. La filtrele deschise, se calculaza volumul de apa care se scurge inapoi in filtru la oprirea curentului si se dimensioneaza corespunzator bazinul.
Sunt multe chestii de spus despre fitrele astea, asa ca mai cauta solutii pe net si daca mai ai nelamuriri te ajut.
Cand te intorci din vacanta poate ne explici si noua principiul de functionare, ca pare tare incurcata schema desenata de tine.
Daca nu o inteleg, nu pot sa o imbunatatesc.
Poate am exagerat cu minutele. Dar oricum in foarte scurt timp de la hranirea cu tubi. Suficient de scurt ca sa asociez grisul cu tubi.
Ramasesem dator cu problemele pe care le-am intampinat la setupul de la inceputul topicului.
- In primul rand furtunul verde de la sifonul de fund nu face fata la debitul cerut de filtrul meu, respectiv pompa de retur. Are doar 16mm.
- In al doilea rand, terasa pe care am facut-o eu si de care eram tare mandru s-a inbolnavit de platfus. Dupa ce ca s-a nivelat (asta nu ar fi foarte grav) s-a mai subtiat si stratul de nisip de deasupra substratului. Asa ca daca se sperie vreun peste si tasneste brusc, lasa in urma lui un nor de substrat. A trebuit sa mai cumpar 5kg de nisip ca sa acopar zona, dar tare mi-e frica ca trebuie sa ii dau un restart. Sfat pentru cei ce vor sa faca terase: nu puneti substratul sa urmeze forma de relief pe care o doriti. Nisipul aluneca la vale si va lasa in.. substratul gol. Faceti platforme drepte din substrat pe care le acoperiti cu nisipul in diverse grosimi.
- va urma.
Revin cu niste "intrebari" (dar nu pentru voi): De curand am suplimentat iluminarea cu tuburi T5 de 39W. Acum am 2x Osram 830 si 2x AquaMedic Plant Grow. Si intrebarea tuturor celor care imi vedeau acvariu: da nu ii deranjeaza pe pesti atata lumina? Da' le-am explicat frumos ca la salariul urmator le cumpar ochelari de soare, pardon de neon . Poze cand e gata!

Ieri, pe cand faceam curat in acvariu era sa fac stop cardiac. Pe un furtun, o frumoasa larva de libelula de 30mm Am ramas socat. Am prins-o foarte usor cu un mincioc si am aruncat-o in canalizare. Apoi stateam si ma intrebam de unde putea sa apara larva de libelula si sa creasca atat de mare? Si m-a traznit raspunsul: acum ceva vreme am cumparat din Obor tubi vii(greseala vietii mele, in 15 minute de la hranire aveam gris pe toti neonii). Alta sursa nu avea de unde sa fie. Nu am bagat nimic nou in acvariu in ultima vreme, in afara de bani (fireste). Am numarat pestii si nu (mai) lipsea niciunul. Deci au scapat toti. Larva de libelula ar putea fi explicatia pentru moartea celui mai mic dwarf puffer, cu putina vreme in urma.

Fericit ca am rezolvat enigma cu libelula, am vrut sa mut Blyxa in fata buturugilor. Am ramas neplacut surprins cate de repede si-a intins Blyxa radacinile. Si mai ales cat de adanc si cat de bine au aderat la substrat. Cand am scos prima tufa, desi am tras cu grija, am tulburat apa ca nu vedeam sa imi scot nici ochii. In fine, am reusit cu greu sa imi scot cateva tufe cat sa fac un rand cum ma sfatuise Alber. Sa stii Alber ca 50cm profunzime inseamna FOARTE mult! Adica a trebuit sa mai tulbur apa pentru inca doua randuri de Blyxa in fata buturugilor.
Asa ca partea dreapta e aproape gata.
E foarte posibil sa fie adevarat, desi la fabrica de sampanie unde am lucrat eu, venea cisterna de la Linde, scotea soferul niste furtune din tuburile laterale ale masinii si ne umplea rezervorul situat in aer liber. Igiena? Nu prea cred! Da' alcolu' dezinfecteaza, asa ca...
Iar tranferul se facea dioxidului lichid, nu gazos. Banuiesc ca se poate lichefia CO2, dar eu nu stiu unde se face asta.
PS: Eu nu contestam formula dioxidului de carbon, ci a altor gaze lichiefiate care se afla in butelie.
Eu folosesc CO2 din stingator.
Dar fara pH controler. Doar cu tester vizual, adica cate bule pot fara sa afectez pestii (pH = 6.7)
Pentru ca nu am folosit CO2 alimentar nu am de unde sa stiu diferenta.
Pacat nu nu ai cuvant.
Felicitari pentru initiativa si schema! Si bine ai venit printre noi.
Nici nu stii cat ma bucur ca ai adus in discutie controlerul pentru acvariu. Deja incepusem sa ma documentez despre PIC-uri, dar din lipsa de timp am lasat-o mai moale.
Din cate am inteles eu, inca mai lucrezi la optimizarea schemei. Dupa mine se mai pot pune multe alte functii utile. Mi-ar face placere sa te pot ajta cu ceva. Mai am cateva intrebari, dar mai intai o sa studiez si eu schema mai cu atentie.
Atunci da-ne un telefon de contact pe PM.
Daca foloseai functia Search, ai fi stiut ca s-a mai discutat pe forum despre CO2 si problemele lui.
Nu functioneaza reglajul fin la reductoarele industriale de argon-CO2. Adica functioneaza, daca nu te intereseaza reglajul fin .
Folosesc asa ceva de aproape 9 luni continuu si dupa primele 2 saptamani mi-am pus un drosel de cale. Ma chinuiam cate 10-15 minute sa reglez debitul la 2 bule pe secunda si dupa o ora era ori prea tare ori prea incet. Asa ca nu va bazati pe reglajul "fin" al reductoarelor industriale. Ca d'aia le zice industriale.
Gand la gand cu bucurie, chiar ma batea gandul sa imi mut crevetii intr-unul mai mare.
Daca nu e ciobit, zgariat, etc. vreau eu un acvariu.
Nu chiar in colt. Ori o sa scot o buturuga, ori mut buturugile mai in spate.
Si vroiam doar un rand de blyxa in fata lor.
Pe vremuri vroiam sa fac o carare din Marsilea pe mijlocul acvariului. In pozele anterioare se vede o tentativa. Am renuntat pentru ca nu aveam lumina suficienta, iar cand am avut ceva lumina, nu crestea asa cum am vrut eu, de-a lungul strazii . Acum ma bate gandul sa o fac din Eleocharis, si sa umplu restul cu Blyxa.
Cat despre Pogostemon, stai linistit, deja mi-am setat in cap sa iti iau un fir, asa ca o sa iti creasca foarte bine. Dar mai stai un pic sa ii gasesc un loc si la mine.
Update 01.07.2009
Incet, incet incepe sa arate a acvariu, dupa o tunsoare si cu plante noi. Am inlocuit 2 becuri economice de 21W cu 2 tuburi T5 de 39W (Osram 830 si Hobby Plant Grow) cu reflector. Cele 3 tuburi T8 de 18W 827 si Plant Grow de 15W au ramas pana fac rost de bani si pentru setul 2 de tuburi T5.

Urmeaza o rearanjare a plantelor cu un nou update in weekend. Cand o sa am ce sa arat (adica sa fiu eu multumit), o sa imprumut un aparat de fotografiat (acum am o sapuniera Nikon) si o sa pun poze de calitate.

Credeti ca are rost sa mut cateva fire de Blyxa Japonica (merci Alber inca o data) asfel incat sa acopar baza buturugilor sau sa plantez Eleocharis Vivipara in fata buturugilor, pe coltul din dreapta fata?

Coltul din stanga inca nu a intrat in renovare, dar nu vreau sa produc vreun dezechilibru, asa ca fac pasi marunti (si rari, din lipsa de timp).

image

Forum Index » Profile for tropikana » Messages posted by tropikana
Go to: