| Message |
|
|
|
Nu se poate face sticky articolul, ca l-am cautat multa vreme pana am dat de el?
|
 |
|
|
|
Nu mai pot sa ii trag poza acum: varful a crescut si s-a deschis. A mai ramas un pic la baza bobocului.
Daca nu e cianobacterie, ce alta alga poate fi ca sa o pot confunda eu cu ciano?
|
 |
|
|
OK, atunci o las acolo (cianobacteria sau ce o fi ea) si va anunt cum evolueaza. Merci de informatii!
Alber wrote:Iar tu domnu' tropikana vei fi partas la aceasta faradelege.
Daca tre'be, atunci cu placere. Habar n-ai tu cat imi doresc planta asta 
|
 |
|
|
Sa stii ca mi-ai luat o piatra de pe inima (alta decat aia din acvariu): nu prea mai am loc de inca un acvariu pentru buturuga cu Microsorium
Cat despre restu' nu stiu ce sa zic: eu m-as multumi cu planta.  Si cu inca cateva pe care le am in minte, alaturi de Macrandra.
Dar oricum fa lista pentru mai multe plante, ca poate ma intereseaza si alte privilegii 
|
 |
|
|
|
Metoda "Estimative Index" de fertilizare nu imi da voie sa fac schimburi mai mici de 50% saptamanal. Adica imi da voie, dar in functie de cantitatea de fertilizanti ramasa, trebuie sa resetez nivelul lor. Toate plantele au fost scoase cu radacini din vechiul setup si am incercat pe cat posibil sa le plantez cu ele, ca sa le aclimatizez cat mai repede. Dovada ca dupa doua saptamani a inceput sa se observe cresterea lor.
"Cianobacteria" asta a mai aparut si in vechiul setup iar apa oxigenata nu a avut efect. A trebuit sa tai planta.
O sa mai astept inca o saptamana si daca nu regreseaza atac in forta. Eram doar interesat de cauzele aparitiei decat de metodele de combatere. Mai mult ca sigur am facut eu ceva gresit, e posibil sa fie o deciclare din cauza ultimului schimb de apa direct de la robinet: 100L de apa cu clor si mai stiu eu ce alte goange.
Inca mai astept sugestii despre posibile cauze de aparitie ale cianobacteriei. Din pacate nu pot sa miros o chestie micuta, in primul rand ca planta nu a atins suprafata apei, in al doilea rand e cat un bob de orez fiert. In al treilea rand a aparut, si in trecut si acum, DOAR pe Limnophila Aromatica.
|
 |
|
|
Dolly wrote:Ahaaa!!!! M-am prins!  Te dai bine pe linga Faraon...  Parca vad cum ii creste inima! 
Stai sa vezi cum o sa imi creasca mie cand o sa o am
Dolly wrote:Il pui in acvariul cu "bolovanei".
Mie imi place acolo unde e
Acum am alta problema, ca pe celelalte le "rezolv" eu in vreun fel: au aparut cianobacterii pe varfurile de la Limnophila Aromatica. Numai pe bobocul din varful plantei. Care sunt cauzele aparitiei? Pesti n-am nici unul, doar 10-15 creveti bagati de 3 zile. CO2 e bine, ca imi perleaza cam toate plantele. Plus ca suplimentez cu doza dubla de EasyCarbo (adica 1ml la 25L). NO3 nu are cum sa fie mic, ca pun macroelemente prin metoda EI. Ferropol am doza dubla. Schimb de apa saptamanal 50%, e drept ca iau de la chiuveta direct, combinata cu apa calda sa am in bidon 26 de grade. Curenti de apa am cat de cat. De ce imi apar ciano-chestiile alea?
PS: E posibil sa nu fie cianobacterii? Arata ca o vopsea verde-albastruie care imbraca doar varful plantei, fara sa se extinda.
|
 |
|
|
Incet, incet trec de la plante nepretentioase la plante cu cerinte mai ridicate. Si asa apar si problemele: Microsorum pteropus este o planta care nu suporta lumina multa.
Eu vreau Rotala Macranda si care are cerinte foarte ridicate de lumina. Eu zic ca in scurt timp sa ii indeplinesc aceste cerinte. Vreau sa mai imi iau 2 drosele de 1x39W, ca sa fac 6x39W si sa pot controla lumina asa cum vreau eu
Intrebare: cum fac sa pastrez Microsorum pteropus fara sa se strice? Rezista la atata lumina, mai ales ca este pus ultracentral?
|
 |
|
|
Nu se poate pune un buton Show Printable Version? Mie mi-ar fi de mare folos  .
|
 |
|
|
Merci de aprecieri!
Sa va spun ca inca de la inceput am stiut cum vreau sa arate acvariul? Mai am putin (2 luni estimez eu) si o sa vedeti cum arata si in capul meu.  Inclusiv cu pestisori. Crevetii am inceput deja sa ii mut, ca sa manance si ei niste alge care mi-au ramas din vechiul setup.
Din pacate, acum nu are o forma clara, dar cu putina rabdare o sa am si asta. 
|
 |
|
|
Update dupa 7 zile:
Sper ca se observa ca am scos pietrele. Da' nu ma las, imi fac alt acvariu ca sa aiba unde sa se incadreze. Si tot le bag in apa.
Sambata sper sa am timp sa ii fac o mica tunsoare. Si sa scap de furtunele din acvariu, ca ma cam deranjeaza vizual.
In schimb eu ma bucur ca Limnophila Aromatica sta colorata pe toata lungimea ei, ceea ce imi spune ca ii place lumina mea 
|
 |
|
|
|
Desi nu am aflat inca daca Ferropol poate fi dozat cu dozatoarele de lichide, la modul ca nu trebuie sa oxideze in aer, revin cu o alta nelamurire de a mea:
Folosind metoda EI de ceva vreme, am inceput sa fac schimburile saptamanale de 50% ca la carte. Dupa schimbul de apa, pun cantitatea de EI necesara. Intr-o singura doza saptamanala.
A doua zi pun Ferropol, tot intr-o singura doza saptamanala. Din ziua asta, pun si Ferropol24 seara, cand vin de la serviciu, dca mai gasesc lumina aprinsa.
Nelamurirea vine din modul de dozare al Ferropolului scrisa pe prospect: doza saptamanala de 10ml la 80L de apa si doza pentru apa inlocuita 10ml la 40 de litri de apa proaspata. Desi am pus pana acum mai mult decat era nevoie, vreau sa stiu cum dozati voi Ferropol in cazul schimburilor saptamanale de apa.
Bazinul meu are 200L de apa. Ar trebui sa pun saptamanal, la fiecare schimbare de 100L, 25ml de Ferropol pentru apa proaspata, adica 10ml la 40L. Mai raman 100 de litri din "vechea" apa. Lor le pun doza de 10ml la 80L, adica 15ml. Daca e corect ce am dedus eu, a doua zi dupa fiecare schimb de apa de 100L trebuie sa pun 40ml de Ferropol.
Cine ma poate contrazice, cu argumente, bineinteles?
|
 |
|
|
Io cred ca vrea sa ma bage in gura lupului, pardon, Porcului! 
|
 |
|
|
 Nu te lasi, a? O sa pun si o tufa inalta, o sa scot si pietrele.
Dar lasa-ma acum sa ma bucur de priveliste. Crede-ma, de fapt stii, cum arata pepiniera mea pana la reset. Acum are si acvariul meu o forma, chiar daca nu e perfecta. O sa fie, dar mie imi bucura ochiul acum asa cum este.
Pana ma obisnuiesc cu imaginea si apoi o sa incep iar sa umblu in acvariu
Am si niste promisiuni de Rotala macranda. 
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Deocamdata am o pompa de 2000L cu care alimentez reactorul de CO2, filtrul UV si restul se intoarce in acvariu pe direct. Mai am una de 1000L /h de rezerva in cazul in care nu face fata sau vreau sa am UV independent.
Cu pietrele am avut si eu niste dubii  Merci ca mi-ati confirmat. Eu m-am gandit ca in timp vor fi acoperite de plante. Asa ca o sa mai ramana putin acolo sa vad cum se vede
@Dolly: Eu am gresit, trebuia AGA (Aquatic Gardeners Association) nu ADA (Aqua Design Amano)  M-am grabit. 
|
 |
|
|
@ Clonitza:
Overflow-ul este original de la Tunze, Wall Overflow.
"Sump"-ul este facut din plexiglas de 5mm, desi acum l-as face din plexiglas de 8mm, cel putin. Ai o poza mai jos. De la stanga la dreapta, filtrarea mecanica, filtrarea biologica si compartimentul pompelor. Ce se vede e prima versiune, sper sa mai fac inca unul, dr de data asta cu alta aranjare a compartimentelor.
@ Dolly:
Merci pentru aprecieri. Am asteptat un an de zile momentul asta in care sa pot zice ca am si eu acvariu. In tot timpul asta am crescut plante si invatat cum sa le aranjez.
Si nu, eu nu vreau la ADA, vreau un acvariu simplu, usor de intretinut. Ce se vede mai sus e contributia tuturor colegilor de pe forum, de la care am primit sfaturi, idei, plante
Animale am de fapt, o pereche de Gurami perla (Trichogaster Leeri) dar i-am trimis la pensiune o perioada, pana se stabilizeaza acvariul. Alti pesti or sa fie vreo 30 de Rummy-Nose Tetra (Hemigrammus rhodostomus) si niste Oto. Daca mi se par prea putini, o sa cresc numarul lor pana la 50 (filtrarea biologica cred ca tine la asemenea incarcatura  )
|
 |
|
|
Pentru cine a uitat, configuratia mea este:
Acvariu: 900x500x500 (LxlxA) cu sticla de 10mm, fund dublu si intaritoare pe toate laturile. Peretele din spate gaurit pentru overflow.
In spatele acvariului am un filtru extern de tip "sump" 800x500x160 (LxlxA) cu gaura echivalenta cu acvariul. In el am filtrarea mecanica, filtrarea biologica, urmeaza sa montez filtrul UV, incalzitorul si reactorul de CO2.
Lumini: 4 x 39W T5HO, grupate cate 2, pe prize programabile. 2 tuburi PlantGrow de la AquaMedic si 2 Osram 830 (parca). Inca fara reflectoare. Vreau sa mai imi iau inca 2 tuburi, de data asta fiecare cu droselul lui. Capacul inca nu este construit, ci doar o improvizatie care imi tine tuburile si nu permite luminii sa iasa (prea multa) in exterior.
Fertilizare: Aquabasis, Feropol, Feropol24, Estimative index si EasyCarbo. Urmeaza sa imi pun in functiune si instalatia de CO2 compusa din stingator de CO2 (cu parghia inlocuita cu un robinet de CO2 cu supapa), reductor de presiune industrial (normal  ), electrovalva, drosel de cale (pentru reglaj fin), numarator de bule JBL, reactor Tornado.
Plante (in ordine alfabetica): Blyxa japonica, Bolbitis heudelottii, Cryptocoryne crispulata var. balansae, Cryptocoryne weendtii brown, Egeria densa, Eleocharis parvula, Hemianthus micranthemoides, Heteranthera zosterifolia, Limnophila aromatica, Limnophila sessiliflora, Ludwigia repens, Microsorium pteropus, Pogostemon helferi.
Fauna: Melanoides tuberculata, Physa Acuta, Planorbarius Corneus.
Pesti inca nu am, creveti nu pot pune din cauza overflow-ului care ii "directioneaza" in filtru.
|
 |
|
|
In sfarsit am si eu ce sa arat
Abia acum incepe adevatul acvariu, asa cum mi-am dorit dintotdeauna. E prima poza, cu acvariul "crud", ca sa aveti si voi ce critica
Alte poze dupa ce incep sa se vada si plantele din spate.
Prima poza este vederea din laterala, care este cea mai vizibila din camera. A doua, este o vedere frontala.
Astept criticile

|
 |
|
|
brawn wrote:Singurul obstacol in calea CO2 de aici incolo este inaltimea coloanei de apa de deasupra furtunului pe unde intra bioxidul in reactor.
Nu uita si de rezistenta opusa de difuzoarele ceramice. In rest sunt total de acord cu tine.
Si ca sa incheiem offtopicul si sa nu il mai plictisim cu detalii tehnice, va urez si eu LA MULTI ANI SI CAT MAI MULTE PROMISIUNI INDEPLINITE!
Apa limpede si pesti sanatosi!
PS: Daca nu ai bule fine de CO2 care bantuie prin acvariu, atunci sunt bule de oxigen alea 
|
 |
|
|
Aaa... Acum am inteles ce nu ai inteles tu!
Eu folosesc un drosel pneumatic de cale, care are rolul de a regla debitul pastrand presiunea constanta. Din pacate, el functioneaza liniar de la 2-3 bari in sus. Folosesc un reactor Tornado pe care l-am modificat si acum CO2 intra printr-un difuzor de la Reef si nu prin intrarea lui de CO2. Si in felul asta am 3 bari si la intrare si la iesire  Si o cantitate foarte mare de CO2 dizolvata. Ideea am preluat-o de la Tom Barr.
|
 |
|
|