@dan.pavelescu, la cat ajuns cu banii cheltuiti cu setup-ul ca eu deja am ajuns la 3000 lei cu micul nano?
Eu tin sa cred ca ai ajuns pe la 10000 dar e de 7x mai mare. Putem unii cele 2 puncte si obtine o dreapta cu estimari de pret vs volum.
Incerc sa evit pe cat posibil depunerile prin spatiile dintre pietricele. Amestec pietrisul cu sol si ceva nisip. Practic voi avea granule de la sub 1mm la 5mm in substrat.
Dar voi face asta in aceeasi zi cu plantarea sau cu o zi inainte.
Acvariul acum:
- Dennerle Nano Cube 30l (float glass)
- Chihiros A II 301 (1400 lumeni, bluetooth)
- Seachem/Sicce Tidal 35 (cu elementele filtrante originiale)
- ADA Aqua Gravel S (2-5 mm)
- Red moor (small)
- Lemn fosilizat (Aquadeco)
Am comandat urmatoarele plante in vitro:
- Bucephalandra Serimbu Brown
- Anubias Nana Kirin
- Monosolenium Tenerum
- Taxiphyllum Alternans (aka Taiwan)
- Littorella Uniflora
- Pogostemon Helferi
- Hygrophila Pinnatifida
Voi incepe plantarea pe la sfarsitul saptamanii, inceputul saptamanii viitoare.
Aqua Gravel is natural river gravels that don't raise the hardness of the aquarium water. You can spread it directly inside the aquarium tank and use as base sand. (Usable for bottom filter)
Trag line la capitolul asta si vad cum ajustez in functie si de parerile voastre.
Mersi oricum.
Saptamana viitoare sau saptamana cealalta comand plantele. Pana atunci analizez cum vreau sa arate plantat, optiuni in functie de necesitile plantelor.
In max 2 sapt voi avea setul de plante.
@Samy, te provoc vendind cu un nou argument pro. Pe nevertebrate, la ADA Power Sand scrie asa:
"Acest nou substrat este gandit pentru o buna circulatie a apei, care sa asigure oxigenul necesar activitatilor benefice ale bacteriilor si dezvoltarea radacinilor plantelor. Acestea sunt conditiile ideale pentru un substrat care sa duca la un ecosistem echilibrat. Dupa o perioada, totusi, mai multi factori pot cauza probleme in substrat.
Intr-o perioada relativ scurta dupa setare, presiunea apei sau calciul din apa va duce la intarirea substratului. In acest moment, circulatia apei in substrat va fi obstructionata si activitatea bacteriana va fi in declin. O asemenea perioada poata cauza probleme in dezvoltarea radacinilor si in cresterea plantelor acvatice.
Desi problemele nu vor aparea in etapele initiale, un substrat cu un singur tip de granule nu va asigura o circulatie a apei suficient de buna la fundul acvariului urmand ca resturile organice si radacinile plantelor sa blocheze spatiile dintre granule si sa obstructioneze circulatia apei.
Substatul amestecat cu Power Sand de la baza acvariului asigura o buna circulatie a apei datorita diferentei de forma si marime a granulelor. Chiar si dupa ce plantele acvatice au crescut pentru o perioada mai lunga si materia organica s-a acumulat, Power Sand va asigura in continuare o buna circulatie a apei.
Cresterea unor plante, cum sunt Echinodorus sau Cryptocoryne, care absorb nutrienti prin radacina, depinde in mare masura sa cantitatea de nutrienti din substrat. Spre deosebire de versionea anterioara de Power Sand, s-au adaugat mai multe minerale si nutrieti, precum si Bacter 100 si Clear Super.
Substratul fertilizant ADA Power Sand este gandit sa impiedice tasarea substratului
...
- Deasupra acestui substrat se va aseza un strat de cca 3-5 cm de substrat din gama Aqua Soil (Amazonia, Malaya, Africana), sau nisip in asa fel incat sa nu fie expus direct contactului cu apa"
Practic, daca as amesteca pietrisul cu sol si nisip de la inceput voi obtine un amestec omogen cu granularitate diferita care previne tasarea si aigura distributia omogena a granulelor.
Samy wrote:De ce dumnezeu asa complicata?
E un bazin mic.
Daca vrei skape iei substrat fertil ai pus pui plante si pa. Vrei si nisip pui intro parte sau ceva Cabaret in functie de ce vrei.
Uitate la jurnalul meu bonsai la primele pagini si vei vedea ce spun.
Nu iti complica viata
Sa vedem in topic atunci.
Incerc sa inteleg lucrurile logic. Deocamdata am inteles ca e nevoie ca apa sa circule in stratul inferior.
ADA Power Sand se poate amesteca cu substrat ptr a preveni acumularea de detritusuri.
As putea face asta si peste sa pun sol si peste sol nisip. Sau sa amestec de la inceput solul cu pietrisul in stratul de jos.
Bayek wrote:La scape-uri aspirarea se face superficial, ce-i drept, dar asta inseamna foarte putini pesti raportat la volumul de apa, sa nu se adune mult material biologic.
Depinde de scape. Sunt unele facute pentru show, cu viata scurta - la alea nu prea e cazul de mentenanta. Cine il planuieste pe termen lung ia in calcul mai multe variabile.
Nici nu stiu ce sa mai cred. Am vazut atatea substrate systems cu pietricele/roci sparte in stratul de jos incat e greu de crezut ca nu ar merge un astfel de strat mic. In plus ADA are asa ceva (activ) peste care se poate adauga sol sau nisip.
Bayek wrote:Nu arata rau deloc. Dar nu stiu cum face aspirarea de substrat fara sa deranjeze pietricelele alea pe care le-a rasfirat la final. La scape-uri aspirarea se face superficial, ce-i drept, dar asta inseamna foarte putini pesti raportat la volumul de apa, sa nu se adune mult material biologic.
Intentionez sa adaug doar o specie de rasbora. La inceput voi adauga doar creveti.
Plantele cel mai probabil ca le voi adauga in 2 transe. La inceput epifitele, muschiul/ii si poate gaznonul. Apoi in functie de cum va arata voi adauga alte plante + creveti.
Pestii ii voi adauga dupa ciclare si dupa ce voi avea date mai clare legate de amoniac si nitriti/nitrati.
Ati incercat ceva machine learning pe datele culese ?
Bayek wrote:La scape-uri aspirarea se face superficial, ce-i drept, dar asta inseamna foarte putini pesti raportat la volumul de apa, sa nu se adune mult material biologic.
Depinde de scape. Sunt unele facute pentru show, cu viata scurta - la alea nu prea e cazul de mentenanta. Cine il planuieste pe termen lung ia in calcul mai multe variabile.
Eu vreau sa-l fac functional dar si ingrijit estetic.
Mie mi se pare prea incarcat. De ce nu pui doar sol activ, 4 cm maxim? Eventual cu nisip peste. De ce vrei neaparat pietris? Tot nisipul se va duce sub pietris, urmand legile firesti ale fizicii. Si vei avea acolo un ghivechi, mai ales dupa cateva aspirari, cand se va amesteca tot.
Am pus pietris ptr a ajuta apa sa circule. Din cate am vazut la altii se poate face asta cu pietris sau roca sparta. Eu personal nu am incercat pana acum. Initial am vrut sa pun solul in saculeti tocmai ptr a preveni asta. Acum, din cauza hardscape-ului si a formei pe care am dat-o (un fel de U), e mai complicat cu saculeti (dar nu imposibil).
Am aflat acum ade asa ceva
https://www.sera.de/us/product/freshwater-aquarium/sera-professional-floreground/ Sera Professional Floreground
Professional floreground leads to ideal aeration of the bottom ground, and the bottom filtration is maximized. Due to its consistency, it prevents zones in which dangerous rot gases form.
This protects the sensitive plant roots against severe damage. The decorative soil placed on top (e.g. sand or gravel) will last considerably longer.
Bayek wrote:Nu pune 10 cm de pietris, o sa regreti. Iti ocupa spatiul si o sa adune namol. Exact asa, namol, o sa miroasa exact ca namolul atunci cand bagi aspiratorul pana la fund. Maxim 4 cm recomand. Si curatenie impecabila si schimb saptamanal de apa, minim o treime. Nu are sens sa inventezi apa calda, mergi pe zapada batatorita ca-i mai bine.
In momentul asta sunt cam 4-5cm de pietris. Nu o sa merg mai sus, mersi. O sa pun Scaper's soil Dennerle vreo 2-3 peste si inca 2cm de nisip. In total va avea undeva la 8-9cm.
EverSad wrote:Traducere: nu se poate anoxic la: "nano", ori este fragil de obtinut, fara masuratori precise.
Incerc la 600l cu o butelie de oxigen dupe' vremuri.... (11L de roca vulcanica si debit de 7-10l/ora)
rezultate: nesatisfacatoare..
De curiozitate, ce folosesti ca sursa de carbon?
Mersi de avertisment.
Va fi inaltat in background cu pietris. Va avea peste 10cm cu totul. Vedem ce viermi ies de acolo. Sper sa nu.
Oua nu bag si nu vad de unde ar veni.