kirucd wrote:Hai sa ma bag si eu in ciorba
Am doua filtre Eheim professional 3e 2078 care functioneaza de 6 ani.
Nu am schimbat nimic la ele. Nu curg, nu se colmateaza, ultima data cand
le-am desfacut a fost cu vreo 2-3 ani in urma.
Nu prea am auzit de filtre Eheim care sa curga, poate colegul Jimmi ne spune si noua
cine sint acei colegi asa de multi care au filtre Eheim in ligheane pentru ca le curg filtrele.
Am auzit de ligheane, dar nu in tandem cu filtre Eheim ci cu alte marci. Asa incat postarea
colegului Jimmi mi se pare cel putin dubioasa, ca sa nu zic tendentioasa. Pe oricare forum
de acvaristica vei intreba, opinia generala este majoritara, filtrele Eheim sint cele mai bune.
In privinta marimii, ca ti se pare ca 350 e prea mare, am o veste: nu exista prea mare sau prea mult
in ceea ce priveste filtrarea biologica. Din experienta mea, sfatul meu este ca volumul mediilor de
filtrare biologica sa reprezinte, cat mai aproape se poate, 10% din volumul acvariului. Asta ar fi ideal.
Iar debitul se poate regla. Debitul standard specificat de toti producatorii este debitul pompei filtrului
fara medii de filtrare si fara tevi colmatate. In practica vei constata ca debitul filtrului cu medii de
filtrare scade uneori spre jumatate. Ceea ce nu este o problema foarte mare.
Din pacate producatorii de filtre externe, toti fara exceptie, trebuie sa faca un compromis: filtrele vandute
de ei fac filtrare mecanica, filtrare biologica si filtrare chimica daca e nevoie, doar ca exista compromis
pentru ca filtrarea mecanica are nevoie de un debit cat mai mare iar filtrarea biologica are nevoie de
un debit mic. Asa incat sfatul meu este sa te orientezi catre un filtru extern Eheim pe care sa il umpli
cu medii biologice si sa gasesti o solutie si pentru filtrarea mecanica, poti folosi un prefiltru exclusiv pentru
filtrare mecanica, sau un burete pe intake-ul filtrului, burete pe care sa il cureti regulat, sa zicem de doua ori
pe saptamana.
P.S. citeste articolul despre filtrare biologica pe care il gasesti in semnatura mea...