| Message |
|
|
|
Pastile cu spirulina - sint de la mai multi producatori.
Sera Granugreen. Ancistrusii mei ies si rontaie si granulele tetra pt. creveti si se pare le le plac.
|
 |
|
|
|
Asa, de curiozitate, ce concentratie are si ce mai contine pe linga glutaraldehida?
Recunosc ca ai dreptate cu mirosul. Intepator si a ceva stricat simultan. N-am fost destul de curios. Reflex ramas de pe vremurile cind lucram in chimie. Daca nu stii ce e mai bine nu mirosi.
|
 |
|
|
|
Parca seamana. Daca ai reusi si sa prinzi 1-2 Anubias peste ea ... radacinile lor parca ar arata ca in poza. Nana ar fi prea mici parca.
|
 |
|
|
|
Parca nu. Arata ca niste fire de 2-3 mm negre inghesuite. Pe Anubias creste de obicei pe marginile frunzelor vechi si pe unele radacini. Nu se vede destul de bine.
Arata a resturi de la pesti - cred. Si urme de GSA - parca.
|
 |
|
|
Eu am circulatia cam proasta in bazin pina reusesc sa faca rost de o pompa de valuri asa ca dozez totul direct in curentul de apa de la iesirea din filtru. Cit am folosit Filter Medium (cu speranta ca o sa rezolve problema deciclarii partiale) am vazut ca e o diferenta mare intre locurile in care torni solutiile - se imprastie mult mai repede cind il puna la iesirea din filtru. Deci se formeaza mai putine zone cu concentratii ridicate (e chiar logic de fapt).
Tratamentele la alge difera destul de mult si nu cred ca exista vreunul universal. Tot la regula de aur ajungi - sa stabilesti raportul lumina+fertilizare+CO2 pentru acvariul tau si o poti face doar prin incercari repetate si corectii in timp deoarece masa plantelor va creste.
Nu am gasit rapoarte despre creveti morti din cauza glutaraldehidei (poate imi trimiti niste link-uri), dar cu ocazia asta am citit ca exista mai multe observatii cum ca intre Flourish Excel si EasyCarbo apar unele diferente la trecerea de la unul la altul. Cum principalul component e declarat ca fiind glutaraldehida inseamna ca mai contin si altele. Glutaraldehida e folosita de citiva ani si in medicina ca dezinfectant. Parca am auzit de ea ca dezinfectant prin 2006. Deci efectele asupra organismelor vii sint foarte diferite cel mai probabil depinzind de concentratie.
Pina reusesc sa citesc topicul ce alge ai Adrian?
LE: Am vazut ca ai GSA. Din ce imi aduc aminte GSA-ul apare din cauza unui raport azot/fosfor diferit. Cum apa de la tine are cantitati mari de nitrati e posibil sa nu ai destul fosfor desi porcusorii tai si magarusii care ii am si eu (ancistrusi) sint renumiti pt. cantitatea mare de dejectii - de unde ar rezulta ceva fosfor.
http://www.aquascaping.ro/acvaristica-de-apa-dulce/alge/135-green-spot-algae-gsa
|
 |
|
|
|
La Anubias Barteri sp. Barteri:
- fostul proprietar al acvariului meu nu facea nici un fel de fertilizare. Dupa 10 ani avea 10 frunze.
- la mine in 1,5 ani cu fertilizare si CO2 dintr-o bomba, aceeasi planta. L-am impartit in 3. 3+3+4 frunze pe fiecare bucata. O bucata cu 3 frunze am distrus-o la prima incercare de emers. Alta bucata cu 3 frunze e pe la a 7 frunza. Bucata cu 4 frunze are acum 12 frunze. De pe fiecare din cei ramasi am rupt 2-3 fruze vechi afectate de BBA. Anubias Nana Petite creste mult mai incet, dar creste.
Iluminat mediu - cca. 33lumeni/litru - fertilizarea jumatate din doza de Masterline recomandata.
Concluzie: plantele cresc mult mai bine si repede cu fertilizare si CO2. Cred ca e valabil la orice planta.
Am RCS si am tratat de citeva ori cu doze triple de Masterline Carbo ca sa distrug BBA. Nu am avut pierderi la RCS (sau ancistrusi).
Nu am masurat inca CO2 prin nici o metoda. Doar la prima punere in functiune a bombei (am cu zahar) am avut ceva probleme - incepusera pestii dupa 2-3 ore sa stea la suprafata si sa respire rapid. Am scos CO2-ul, am bagat pompa de aer la maxim si si-au revenit in cam 15 minute. Dupa cca. 3 ore am pus CO2-ul inapoi si nu au mai dat nici un fel de semne de stres. Si la RCS-i si la ancistrusi chiar le place sa piguleasca buretele care joaca rol de filtru la iesirea din reactor (e plin de alge maro) fara sa fie deranjati de CO2-ul care e la maxim acolo (cca. 1-2 bule/secunda). Am agitatie mare la suprafata fiindca dupa o cadere lunga de tensiune am mai bagat 1 litru de Siporax intr-un PET gaurit cu o pompa de aer - pe post de filtru biologic suplimentar.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Aprob pozitiv!
Cu o corectie : Staropramen, bine racita, in halba glazurata cu sare!
E f. buna si fara sare. Treaca de la mine cu neste alune sarate. Sau fara da rece sa fie.
@adrian - Daca nu ai observat de cind te-ai apucat de acvaristica ai ajuns la niste domenii interesante. Biologie, zoologie, chimie, chimie analitica, chimie organica, chimie biologica, ceva medicina, fizica materialelor (solide, lichide si gazoase), prelucrarea materialelor (sticla, plastic, lemn, metal, piatra, ...), electricitate, electronica, ... - cred ca mai poti gasi citeva domenii.
Chestiile de mai sus se numesc un hobby. Si mai si platim.
|
 |
|
|
|
Aia nu e fizica aplicata. E munca fizica si transpiratie.
La cele 35 de grade la care am ajuns iar se recomanda consumul de BR RC - un PET de 2,5 litri la cel mult 6 ore. Ar merge si cu apa la gaurit si slefuit, dar parca nu mai are farmec. Apa e buna doar pe pietre.
|
 |
|
|
|
Am retinut, mersi.
|
 |
|
|
|
N-am avut placerea sa prelucrez "pietre" de nici un fel.
Offtoipc:
Da-mi te rog o idee - cu ce as putea gauri o piatra de riu (sau ceva pe acolo)? Vreau as o folosesc pe post de ancora cu un fir de guta.
Later: Vad ca merge gaurita sub apa. Nu-mi dau seama daca merge doar cu burghie diamantate sau se poate si cu burghie normale (nu cred). Poate cu burghie cu virf vidia. O sa incerc dupa reset.
|
 |
|
|
|
Cind inca mai aveam idei crete de overclocking (mi-au trecut intre timp), dura cca. 30 minute taiatu' si aranjatul radiatorului de la procesor/video si cca. 1,5 ore slefuitul radiatorului. Daca-mi trecea prin cap ca si procesorul trebuie slefuit mai dadeam vreo 1,5 ore la smirghel de 1000 si 1500. Dupa care treceam la pasta.
Granitul din cite stiu e mult mai greu de slefuit decit metalul - e mult mai dur.
Sper ca ai o scula electrica si nu cred ca o sa dureze doar un weekend.
Bafta!
|
 |
|
|
|
Tot in stilul contra: Ai sudat vreodata tevi de Cu pe Al? Macar ai vazut cum se umple instalatia cu gaz? Ai scule de taiat si festonat tevi de presiune? Ti-as mai insira unele "mici" amanunte, doar ca nu stiu sa le rezolv. Daca raspunsul e nu - ai nevoie de un frigotehnist. Nu te apuca singur.
|
 |
|
|
|
Multumim ca ne-ai sufocat cu poze si pentru ideile care le-am furat de la tine. Poti sa ne sufoci in continuare.
Bafta la noul proiect.
|
 |
|
|
|
Aveai o folie de aluminiu la fel ca la sistemele de degivrare auto si atit. Adica o rezistenta de incalzire. La racire e nevoie sa "muti" caldura in alta parte. Chiar si in aceeasi camera cum se intimpla la frigidere si chilerele noastre. Chilerele adevarate au radiatare de caldura in afara incintei racite - ca si aerele conditionate (ca tot chilere sint). De fapt si frigiderele si chilerele noastre au sitemul de evacuare a caldurii in afara incintei racite - chiar daca inclazesc camera.
Asa cum am scris mai sus sint mai multe variante de control al temperaturii - inclusiv incalzirea proportionala care o descrii.
Hai ca am devenit Gica contra. Daca functioneaza asa bine de ce nu incerci sa faci unul?
|
 |
|
|
|
Te poti uita singur la coeficietii de transmisie a caldurii.
Sticla are 1W/mK, cuprul 399, aluminiu 237, otelul nealiat in jur de 40, apa 0,61, aerul 0,026.
Mi-ar placea sa folosesc tevi de aluminiu sau cupru pt. racire, dar nu se poate din cauza toxicitatii.
La fluide mai intervine si convectia.
Ghici care conduce mai bine caldura?
LE:In laboratoarele de chimie si biologie sticla e folosita pt. ca e atacata de foarte putine substante si rezista bine la incalzire fara sa isi schimbe structura si caracteristicile mecanice. Si am impresia ca la la imprimantele 3D e folosita sticla fiindca e necesara o anumita viteza de racire - racirea prea rapida ar pute chiar bloca capul de tiparire.
Polistirenul expandat care e folosit intens la izolatia termica ajunge si el dupa un timp oarecare la aceeasi temperatura cu mediul ambiant.
|
 |
|
|
|
Nu merge. Sticla e izolator termic.
Tot la tevi de titan sau inox ajungi.
S-a mai discutat o incercare in care tevile sa fie montate in frigider si sa circule apa prin frigider. Si alta in care a fost folosit un compresor SH de la frigidere - doar ca tipul depana frigidere si stia f. bine ce poate sa faca.
|
 |
|
|
Etansarea nu e o problema doar la asamblarile nedemontabile (si cit timp nu ai materiale speciale - titan sau teflon de exemplu). Cind vrei sa il desfaci - ca sa cureti filtrul (ca exemplu) - etansarea devine o problema chiar si la presiunile mici care le folosim noi. Ai nenumarate exemple si pe aici - imi curge filtrul sau intra aer in filtru.
Cit poate sa raceasca? E destul de simplu. Puterea necesara pentru incalzire sau racire e aceeasi. Vezi ca sint tabele cu puterea unui incalzitor functie de diferenta de temperatura. Cu aproximatie se invirt in jurul aceleasi valori (sint diferente de la grosimea sticlei, capac sau geamul de pe spate izolat, s.a.). Ca sa incalzesti 1 litru de apa cu 5 grade Celsius ai nevoie de 1W. Ca sa il racesti ai nevoie de aceeasi putere. Mai ai o problema - randamentul de transfer al caldurii - se numeste COP - https://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_performance .
La Peltier e in jur de 0,5. Deci ladoiul ala care consuma 48Wh curent electric poate sa transfere maxim 24Wh de caldura. Deci ar putea raci 24litri cu 5 grade Celsius intr-o ora. Ar trebui 4 lazi din alea ca sa racesti cu 5 grade un acvariu de 100 litri.
Calculele sint aproximative, doar ca probabil au o eroare de +/- 10%.
In plus fiind fabricate in China e posibil sa fi facut ceva rabat la calitate si eficienta pe undeva. Sint si elemente Peltier mult mai ieftine cu un COP de 25-35%. Daca le-au pus pe cel mai ieftine, mai taiem de pe undeva.
|
 |
|
|
|
Consuma 48W, are cca. 2kg si o aerisire minuscula. Are probabil un modul Peltier cu un radiator mic (daca ar avea motor+compresor+radiator doar alea ar avea 7-8kg pe putin). E posibil (cred) sa raceasca volumul ala de 7 litri cu vreo 10-15 grade fara sa bagi nimic in ea in cca. 1 ora. Daca bagi ceva in ea - 2-4 kg (bauturi, alimente sau apa) o sa dureze ore bune ca sa le raceasca.
Etansarea e pentru aer. Daca bagi apa in ea o sa curga inclusiv pe sub capac.
Observatiile sint valabile cam la orice lada frigorifica auto.
Electronica de comanda incalzire/racire (separat sau combinate) se gaseste in nenumarate variante si preturi.
|
 |
|
|
|
Adica UVC nu prea are efect in cazul saprolegniazei. Are efect preventiv, dar o data declansata doar medicamentele te pot ajuta. Nu am avut "oroarea" de a avea de a face cu ea si am preferat sa nu raspund in topicul dedicat.
@all - Toate tuburile cu descarcare in gaze de pe piata - mai exact neoanele - (sau marea majoritate de fapt) contin mercur. Cantitati foarte mici, dar au mercur in ele. Mercurul este otravitor cam pt. toate fiintele vii peste o anumita cantitate. Din nefericire nu este eliminat din corp pe cai naturale - nici din corpul nostru, nici din al pestilor.
|
 |
|
|
NU umbla cu improvizatii cind e vorba de CO2 presurizat si UVC.
Radiatiile ultraviolete UVC distrug ADN-ul. Poti sa ajungi la scaderea vederii in cel mai bun caz sau la cancer de piele in caz de expunere mai indelungata.
Daca nu crezi ce am scris te poti delecta mai jos cu un link:
http://www.uvm.edu/safety/lab/hazards-of-ultraviolet-radiation
|
 |
|
|