[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Daca nu postai celei doua acvarii in aceiasi zi - nu cred ca ma prindeam - il vauzusem si pe celalalt dar n-am mai scris la el, am sintetizat aici. Joaca cu pestele (nu prea am vazut acvaristi pasionati de plante si de evolutia acvariului dar care sa interactioneze cu pestii), layout-ul facut nu pentru a "lovi" privitorul ci pentru a da un aspect natural dar si utilizar, samd.

Multumesc si eu pentru aprecieri si bafta!

Avantajul unui acvariu cu "evolutie" ar fi ca postezi mai mult despre ele nu doar cand moare pestele - si te tine mai in priza un pic. Poate te apuci si de un acvariu dramatic la un moment dat.
Nu cunosc nimic despre ciclide, dar privesc acvariul acesta cat un hau de mare - si parca pestii se duc in spate si devin miiiiici ... si revin in fata si sunt uriasi.

PS: sa ma fac si eu util. Ca sa scurtezi timpul de editare si upload, foloseste http://handbrake.fr/downloads.php pentru a resalva acelasi film in Full HD. Codecurile de pe camere nu fac asa bine compresie deoarece nu au suficienta "forta" si timp. Dupa aceea merge mai usor
Recunosc un tipar al acvariilor calme, fara batai de cap, fara zbateri, care nu au o "evolutie" si nu traiesc drama continuiei ajustari, ci sunt exact cum trebuie sa fie ca sa serveasca scopului si anume plantelor si pestilor din ele.

Bravos.
Mie imi place ca e sanatos totul si crevetii sunt fericiti. Cateodata am sentimentul ca muncesc pentru ei, nu pentru mine.



Merge o mica reorganizare ici colo si adaugat mai mult hardscape. Mi-ar place cu niste pietre mari si negre.
Man, nu vreau sa ma dau mare, dar dupa ce am vazut pe viu atat Mandarin Fish cat si Lion Fish (de apa sarata) nu mai imi place nici un peste de apa dulce. Asa ca nu pot sa zic ce mi-ar place. Nu baga mai multe feluri doar ...

Ar merge Rasbora (foarte rapizi, imi plac, si stau si la jumatatea apei) sau Tiger Barb (cred ca am vazut un acvariu cu ei si mi s-au parut foarte fain cum stau impreuna). Astia merg pentru Dutch style - http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=4627

Si o dedicatie pt dl. viitor posesor de HC (omul tunde doar o miiica parte in filmul acesta) dar am regasit CALUL. Heheheh. Daca tii HC trebuie sa-ti iei un cal de jucarie ca sa faci poze pe iarba verde.


Dap, probabil ca stii si de modalitati alternative de a creste kH-ul mult mai usor si fara melcii aceia marini scuze ca ma iau de ei, dar imi place diversitatea junglei de acolo si texturii - ca sa raman impasibil la melcii aceia.

RCS poti sa iei daca nu adaugi pesti mari care sa-i manance, gen betta. Un card de Rasbora heteromorpha cred ca ar veni bine (nu stiu de ce, dar neonii arata bine in card mare, dar mi se par asa sensibili ....).

Despre restul intrebarilor:
a) despre hrana -> orice mancare e buna daca nu e data in exces. Daca vrei sa-i resfeti, poti incerca sa cumperi niste cuburi de mancare inghetata (gen Ocean Nutrition - Special Mix). Atentie ca da peste cap calitatea apei - trebuie sa ai filtrare buna si sa monitorizezi in continuare No3-ul cum o faci deja.
b) schimburile de apa sunt super ok - nu trebuie sa-ti faci probleme aici. Cati oameni bibilesc asa mult la acvariu 10L la 3 zile e ceva. Cred ca-ti trebuie o pompa sa ridice apa din galeata, sa nu te chinui altfel. Si curatenia e buna.

In concluzie mi se pare ca esti pe drumul cel drept. Mie nu-mi plac viviparii, dar daca te vei descurca cu puii e ok. Mi se pare ca ai conditii bune si pentru Tiger Barb - vreo 5-6 (daca renunti la guppy) ar da dinamism acvariului. Nu sunt asa timizi.
Da, si eu am ramas in cumpana cu Calciul. Ultima oara am curatat filtrul si inlocuit vreo 200g de Rowa Phos cu vreo 500 de grame de Sera Po4 absorber.
O sa refac masuratorile maine de dimineata sa vad cum stau lucrurile dupa mica aditie (poate nu mai astept pana in weekend).
Consumatori ar fi 4 fraguri de Sun Coral galben, probabil Coralina, Torch Coral, vreo doua fungii, altceva nu mai stiu ce ar putea consuma asa mult calciu.

Poate si din cauza ca am schimbat de pe Rowa Phos (aveam vreo 200g) pe Sera Posphate absorber (de 4 ori mai ieftin) dar am pus 500g. O fi mai buna calcifierea acum poate cu fosfatii mai mici.

Ma gandesc sa schimb fugia (plate coral) mov (care e deja prea mare) in schimbul unui alt coral. Imi ocupa loc cam mult si se vede si ciudat asa cas - locul ei ar trebui sa fie pe nisip, dar n-am atata nisip unde s-o pun. Sa vedem.

Later edit: Am refacut testul de CA, mai atent ca sa surprind daca adaugarea de Purple Up a avut vreun efect, si cand colo, azi concentratia imi da 280
Am folosit mai putin praf din acela (cat sa incapa exact in lingurita, nu mai mult) si am pus exact 5ml de apa. Cred ca asta e motivul pentru care coralina mea dadea inapoi de pe geamuri.
E posibil sa fie de fapt legat de reactorul de nitrati. Nu stiu daca reactiile de acolo au vreun efect asupra Calciului ... pentru ca altfel nu-mi explic de ce a cazut brusc concentratia de calciu. De obicei era pe la 400 cand masuram. Am pregatit un schimb de apa, si voi continua cu Purple Up - am adaugat si azi de dimineata 0.3ml - am sarit deci la jumatate din doza recomandata zilnic.
Am eu Eheim-ul 600 ca sa suie apa din galeata pana in acvarii, si la 1, 1.2m se descurca la inaltimea asta.
Totusi pe un furtun de 8m nu stiu ce sa zic ... la mine furtunul are doar vreo 2m. Mai bine un Eheim 1000 - mai sigur.
Ok! Ma gandeam eu ca trebuia sa smulgi de undeva - dar am intrebat asa ... merci de lamurit eu ma uitam la cioatele alea si zic n-am cum sa vand asa ceva - si m-a lovit ca de fapt trebuie scos si replantat.

Gabriel, merci de link - nu-l vazusem cu vacanta. Suna bine. 15% asta e... macar nu mor toti.
Dragos, am postat si eu mai sus un magazin din DE.

Urmeaza sa mai studiez daca se merita tot efortul, dar parca as vrea s-o fac si pe asta, chiar daca am 30L macar sa stiu ce inseamna .
In seara asta am inceput aditia de Purple Up.
Am pus de vreo 3 ori sub cantitatea recomandata, si in weekend o sa cresc la mai mult. Ar trebui sa adaug 0.68ml pentru cat am eu, am inceput cu 0.2ml. Ma amuza ca ei recomanda un capacel la 190L - hehehe..

Masuratori:
Ca: 360
Po4: 0.15 (cam pe acolo, nu e nici galbenul acela deschis, pe care il are apa de osmoza, dar nu e nici verdele urmator de 0.25). E la mijloc asa, dau sa zic pe la 0.15
No3: 1-2
Mg nu cred ca s-a schimbat mare lucru de la ultima masuratoare, dar am zis sa tin un mic log.

Purple Up - multi zic ca e inutil caci ce adauga el poti adauga si tu si e mai ieftin daca adaugi tu. Dar sa dozez strontiu, bicarbonat samd .... Sa vad deocamdata cum stau lucrurile cu Purple Up. Macar 2-3 luni am sa pun.
Bitanu, scuze de un mic oftopic, dar sa nu deschid un topic nou sa te intreb: cum faci poturi de HC ? Eu le tund pe ale mele, cioatele taiate, unele pot fi replantate (asa fac si eu) dar nu au radacini. Le tii separat la crescut ca sa prinda radacini, sau le vindeai asa smocuri sau cum ? Sau scoteai cu tot cu radacini dintr-un colt ?
Plantele arata foarte bine. As scoate insa carapacele acelea de melci marini (parca asa vad, nu?) nu dau natural intr-un acvariu de apa dulce. As mai pune si o bucata de lemn sa dea acolo o impresie artistica.

Despre pesti, tu stii ce sa-ti alegi ... nu prea am idei, depinde ce-ti place, dar nu scalari te rog, e prea mic pentru ei.

Nu inteleg de ce oscileaza asa kH-ul ?
Pai care e scopul nanoului ?

Aquascaping, puiernita, biotop ? Ca sa stiu ce critic

Inclin sa cred ca e facut pentru reproducere, incalzitor, ceva nisip, ceva plante, un bec standard. Pentru asta e foarte bun, dar ar fi ideal daca pozele ar fi facute fara ca jumatate sa iasa albe din cauza becului

Daca nu tii corali tari, PO4-ul mare nu e o problema mare - din cate stiu PO4-ul limiteaza depunerea de CaCO3 (care formeaza scheletul lor) si deci coralii nu se pot dezvolta. Am gasit referinte pentru niste studii facute la Marea Bariera de Corali in care au ridicat fosfatii la a 0.19ppm si calcifierea s-a redus cu 43% - luat exemplul de aici: http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/index.php#5

De asemenea, cred ca hranesti cam mult!

Problema e ca daca ai No3 mare, la un moment dat o sa ai alge. Am gasit un abstract (dar nu am citit si lucrarea) aici http://www.columbia.edu/cu/e3b/intern_reports/dilorenzo.html
in care spune ca au sesizat ca algele marine din nush ce atol cresc mult mai mult prezenta fertilizantilor pe baza de azot; ridicand sau coborand fertilizantii pe baza de P (fara azot deci) algele raman la fel.
Cred ca va trebui sa folosesc JBL Brine Shrimp Hatchery. O fi el facut pentru brine shrimp, dar principiul de cultivat e acelasi, insa cel mai important este ca are sistemul de "harvest" foarte indemanatic (vine cu tot cu recipienti si site foarte fine de strecurat) si poti inseria mai multe incat sa fie alimentate de la aceeasi pompa de aer. Problema e ca trebuie sa mearga mereu si ma enerveaza bolborositul.

Acum, am deja 2 linkuri, dar vreau sa mai studiez daca pot sa cultiv fara sa folosesc pompa de aer. Daca ar fi suprafata suficienta pentru aerare - ar merge cica, dar nu stiu cat inseamna "suficienta". De asemenea, nu am studiat cum se cultiva phyto - dar na, phyto pare ca rezista mai multa vreme si o sticluta din aceea ar tine destul (5 luni am gasit la un producator).

http://www.coralsands.de/index.php?cat=c58_Live-Phytoplankton.html (si au si live copepods)
http://www.ebay.co.uk/itm/500ml-reef-blend-copepods-rotifers-brineshrimp-water-fleas-and-phytoplankton-/271079042749?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item3f1d91eebd

Inca nu am discutat cu ei caci ma gandesc cum sa procedez mai bine .. O alta problema e ca daca plec in vacanta si nu hranesc cultura, or sa moara toate si trebuie sa iau alta sticluta ?
Wow, ce lucrare ingrijita

Imi place si rockscape-ul - super aerisit. Eu nu prea sunt fanul pasarelelor (mi se par artificiale) dar imi place ca e mult spatiu liber pe jos pe nisip.
La ce vei folosi reactoarele acelea 2 pe care le vad ? (cu tub rosu). Cea mai mare gresala a mea a fost sa incep acvariul fara reactor de nitrati - in loc sa stau sa caut corali, sau sa-i mut, sa dichisesc la aspect, luni de zile am stat sa fac schimburi de apa. Grrrr.

Dar ce m-a lasat masca la acvariu a fost lampa cu LED-uri. Felicitari pentru ea!
Cu sump-ul nu te pot ajuta, dar cateva idei:

a) nu trebuie zidit pana sub acvariu - poate doar sa faci un cadru de metal/lemn care cu un picior pe mijloc sa ofere suportul necesar blatului (pe la jumatatea distantei) plus ca o sa ai nevoie de un loc unde sa ascunzi filtrele externe si alte echipamente (gen sump).
b) nu cu rigips sus decat poate pe-o parte pe care NU vei lucra la acvariu. De multe ori e necesar sa bagi mana sa umbli, si pe una din parti trebuie sa-ti lasi niste usi de access pe toata lungimea acvariului pentru a putea lucra la instalatia de lumina, sau a o scoate ca sa poti sa lucrezi la acvariu samd.

Ok, incurajat de reducerea nitratilor am facut un exercitiu si am hranit exagerat de mult, doar sa vad ce se intampla. Si deocamdata nimic. Singura chestie pe care o vad e ca daca hranesc mult, potentialul redox din reactor tinde sa oscileze cu o amplicutine mai mare. Ma rog, aici nu mi-e clar, n-am apucat sa fac inca diferenta - dar in zilele in care hranesc mai putin, parca nici potentialul nu o ia asa razna.

Acum cum ziceam, incurajat ca pot sa tin sub control nitratii, am mai adus doi pesti! Six Line Wrasse (Pseudocheilinus hexataenia) si Synchiropus ocellatus.
Urchin-ul isi face treaba si a mai curatat de pe piatra stuff (mi se pare mie, sau algele par a da inaopi, poate si din cauza No3, poate si din cauza ca sta mult peste zona respectiva si fara lumina algele slabesc
Insa cum dupa cateva bune nu poa' sa nu vina si ceva nashpa, am descoperit un flat worm. Am vazut ca exista produse gen "Flat Worm Exit" care ii omoara, asa ca nu m-am panicat prea rau. Totusi e scarbos.

Urmatorul pas ar fi sa vad cum cresc populatia de copepode si zooplankton. Nu mi-e clar daca produsele aflate la vanzare sunt facute pentru a intretine o eventuala cultura (pe care nu o am, si parca nici n-as incerca sa tin un acvariu separat doar ca sa storc culturi dintr-o parte in alta) dar m-ar tenta sa gasesc de cumparat ceva culturi vii pe care sa le adaug si sa se formeze ceva in acvariu.
Am adaugat de asemenea si naupli de artemia (cam dau asa odata la o saptamana / doua cand am chef de bolboroseli) dar se pare ca nu reusesc sa supravietuiasca suficient cat sa ajunga la stadiul matur. Ori pestii ii prind imediat, ori n-au de mancare suficienta cat sa ajunga la maturitate, dar e clar ca nu cresc in acvariu si trebuie mereu sa bag JBL-ul in actiune. Pentru cine are JBL, am mai cumparat si un alt suport cu tot cu vasul respectiv (in ideea ca se pun in serie si in felul acesta ai zilnic proaspat) dar m-am grabit caci oricum ies prea multi naupli pentru acavariile mele (mai dau si la cele de apa dulce asa sa rasfat pestii).

Poze noi:

Piatra curatata de urchin:

image

Flat-worm-ul (care cred ca avea 1.5cm lungime si 1cm latime):

image

Six line wrasse:

image

Scooter Blenny (la aclimatizat si apoi in acvariu)

image image

Si un nemo vesel (sau de fapt, un pic mai agitat pana se acomodeaza cu Six line wrase):

image

Cum ziceam, m-ar tenta acum sa incep o cultura de copepode si zooplankton. Dar mai am de studiat caci nu mi-e clar daca exista la vanzare culturile respective si sa le comand ca sa pot incepe ceva intr-o sticla sa zicem.
Arata foarte bine! Astept sa creasca plantele inalte din spate care sa dea ideea de "ascunzis" si apoi sa devina apa mai maro un pic de la atatea lemne.

Chiar, apa mai colorata ar trebui sa fie specifica Amazonului nu ?
Da, se poate, dar sa ai grija sa acoperi bidoanele, am eu senzatia, dar apa asta de osmoza e un magnet pentru si cele mai infinitezimale impuritati din aer
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com