| Message |
|
|
Pai daca ii scoti furtunele cu tot cu unitatea de conectare poti sa il muti din loc fara probleme.
Uite unul care e folosit:
https://youtu.be/uRgIn-Fn1TE
Si am aceeasi problema si la E900. Am standul cam de 80 cm inaltime. Am incercat doar prima data sa umblu in el la fata locului dupa care am scos intotdeauna furtunele si l-am mutat intr-un lighean. Iar furtunele care le am sint aproape la fel de rigide ca cel cu insertie. Nu m-am uitat cu atentie cum se scot furtunele la Greenline, dar la E900 iese foarte usor conectorul furtunelor numai daca am inchis complet robinetii si am deschis complet siguranta. Iar robinetii trebuie sa aibe pe undeva o garnitura de etanasare asa ca daca vrei sa ii scoti o sa tragi de robinet.
De spartul incalzitorului ce sa zic - daca nu esti atent tot ce e de sticla se poate sparge.
Mai ramine aceleasi intrebari: cit de bun e plasticul si garniturile folosite si daca se vor gasi destul de usor ca piese de schimb.
Si recunosc (ca urmare a ceea ce am citit pe aici si pe la altii) ca as prefera un Eheim fata de OASE - din punctul meu de vedere e mai preferabila fiabilitatea unui aparat.
|
 |
|
|
koala wrote:Plm, cum e aia cu "Omu' cand n-are ce face isi cauta de lucru?"
- azi m-a apucat pofta de munca si am demontat bateria de filtre, ca se facuse aproape un an de cand nu inlocuisem cartusele...
- dupa multa munca si nervi si mui si plm (cacaturile alea de recipiente nu s-au desfacut "de buna voie"  ), am reusit sa o fac bucati-bucati.
- aveam rezervele necesare (bumbac si carbune), asa ca aici n-am avut probleme.
- am frecat cartusul de Sterasyl cu un burete d-ala de bucatarie (cu pasla aia aspra)... l-am facut "nou"!
- am montat furtunul de la dus si-am zis sa schimb niste apa la acvariu.
- evident ca unul dintre robinete era "pe inchis", asa ca presiunea apei mi-a SPART furtunul de dus si-a udat toata baia.
Acu' muncesc sa adun apa de pe pereti.
Tre' sa ma duc la Dedeman sa cumpar alt furtun "de dus"... nevasta rade manzeste, copila rade de-a dreptu' cu toata gura, iar soacra-mea se uita la mine ca la un retardat.
Plm, firu' vietii!
Las' ca nu esti singur cu balta in casa. N-am fost atent 2-3 minute si a dat apa pe afara. Pina sa mut pompa din butoi in acvariu si furtunul din acvariu in chiuveta s-a dus o galeata doua pe jos. Noroc ca am gresie acolo. A urmat cirpaceala si mopuiala, plus comentariile #@@!#!#@!!!! facute in gind.
Daca ungi filetul si garnitura de la fiecare filtru cu putina vaselina siliconica (preferabil alimentara) o sa se desfaca mult mai usor peste 6-12 luni. Poate fi folosita si la garniturile de la filtre (e inerta chimic - nu ataca cauciuc, plastic sau metale) sau pe bila robinetilor (inclusiv la bucatarie). Un tub de 60 de grame (40lei) o sa te tina 5-10 ani doar la acvariu.
|
 |
|
|
|
Da, dar cind se muta isi iau si ideile proprii cu ei. Plus experienta (mai ales la proiectare).
Din film rezulta ca e reglabil. Dar fara sa il vezi in functionare ...
Oricum in ultimii 2 ani sint raportate mai multe probleme la JBL fata de Eheim. Am pus mina pe un E901 Greeline in urma cu cca. 1 an si nu mi s-a parut ca ar fi vreo diferenta la constructie sau materiale fata de al meu (E900). Cum sint raportate mai multe probleme inseamna ca fac ceva rabat la calitatea materialelor. Si nu reusesc sa imi dau seama de ce la JBL intervine mereu problema cu colmatarea furtunelor in primele luni - o sa pun cindva furtun de la Eheim la el (sau altul complet opac).
|
 |
|
|
|
Circula un zvon ca OASE are citiva oameni de la Eheim.
Iar filtrele lor dotate cu prefitru si incalzitor in filtrul principal sint interesante.
Doar ca nu am gasit pe nimeni care sa detina asa ceva, Adica sa il vad.
|
 |
|
|
|
Ce pesimist esti.
Mai avem vreo 30 de ani de discutii.
|
 |
|
|
|
Scuze - am depasit timpul de editare:
Nici nu a fost vorba de un depozit. Era service-ul oficial Philips pt. monitoare din Romania. Singurul lucru care l-am primit gratuit erau manualele de service (din care practic am folosit doar schemele). Restul - totul se platea. Dupa cca. 6 luni a trebuit sa ma rog de dealerii din tara sa estimeze numarul dintr-un anumit model (vindute sau pe stoc) ca sa pot face comenzi anticipate la unele piese de schimb. Partea buna era ca politica generala era ca un monitor in garantie sa fie depanat in maxim 60 de zile de la primirea in service altfel sa fie casat. Iar stimabilii de la centrul din Irlanda nu s-au invatat minte sa-mi trimita la timp piesele pina nu le-am casat 5 monitoare scumpe si bune (de vreo 4-500 de Euro) pe motiv ca nu mi-au trimis o piesa de citiva centi - care sustineau ca trebuie sa fie originala. Au fost casate (casate inseamna inlocuirea completa a monitorului cu unul nou) si reparate cu 1 leu bucata. Unul a ajuns la mine si celelalte 4 la sefi. Asa ca m-am ales cu un monitor de citeva sute de euro pe degeaba. Si centrala de service s-a invatat minte si ne-a trimis piesele in urmatorii 2 ani intotdeauna prin avion in maxim 7 zile.
|
 |
|
|
scorpionul wrote:nu e vorba de un depozit, dar 5-10 garnituri dintr-un model si din altul pot sa aduca, iar asta nu saraceste pe nimeni. Ia gandeste-te tu acum: mai pot recomanda eu filtrul asta cuiva cand am atatea probleme cu el? Si cand alerg de colo colo ca sa cumpar niste amarate de garnituri, care nu vin decat cu precomanda? Categoric NU. Eu sunt un tip foarte tehnic si dpdv-ul meu fac tot ce pot ca sa rezolv problema: curatare, gresare, schimbare etc. Dar daca piesa e defecta ce naiba sa fac? Trebuie sa vii si tu ca furnizor cu ceva in intampinarea noastra. Dar cum furnizorul de la Brasov nu vinde decat la firme...
|
 |
|
|
|
Ca sa faca un depozit de piese de schimb furnizorul cere pretul pieselor. Daca sint folosite pt. aparate in garantie le va plati furnizorul. Daca nu e in garantie le va plati clientul. Si cum nimeni nu vrea sa aiba stocuri care poate nu vor fi folosite niciodata ...
In alta ordine de idei eu am un E900 cumparat in 2006 (sau 2005 - nimeni nu isi aduce aminte exact) care functioneaza perfect fara nici o piesa inlocuita. A functionat continuu 5 ani, iar la mine e de 2 ani. In afara de faptul ca are debitul mult mai mic (la ochiometru il apreciez la 300-400l/h) si colmatarea in primele 6 luni a furtunelor cam la 2-3 saptamini. Mai stiu unul pe undeva care a functionat 10 ani continuu. Tot fara piese inlocuite. Proprietarul a renuntat la acvarii (i se pare complicat) si incerc sa il lamuresc sa mi-l vinda.
|
 |
|
|
|
La multi ani si sanatate!!!!!!!!!!!!!
|
 |
|
|
|
Interesanta experienta. Si eu am ajuns partial la concluzia ca ceea ce se prezinta ca limite pt. unele specii nu sint destul de aproape de limitele efective. Chair eram convins ca la 30-31 de grade Celsius crevetii o sa moara in citeva ore.
Cind ai masurat temperatura ai masurat-o pe cea a apei sau a aerului? Apa are o inertie termica foarte mare - puteai sa ai 28-30 de grade in apa (fara sa calculez nimic) chiar daca in aer erau 38-39 de grade pentru citeva ore.
Sint curios cum au evoluat Anubiasii?
|
 |
|
|
|
Arata frumos. Multumim.
|
 |
|
|
|
Si un Anubias Nana cu un nou rizom.
|
 |
|
|
|
N-am eu timp de el, dar merge mai departe.
Un Anubias nana la care se dezvolta un nou rizom.
Cei de la Barteri cresc in continuare.
Si o surpriza de la Pomacea. Mai sint 2 coconi mai sus din care au inceput sa iasa puii, dar nu am avut pozitie sa ii prind in poza. Coconul asta l-am pus pe o plasa deasupra apei in fatatoarea in care au crescut si ancistrusii (vad ca e buna la multe operatii cu pui daca ai putina imaginatie). Sa vad cum ii prind cind o sa apara pe cei care deja au eclozat.
Culmea ca din lipsa timpului nu am reusit sa schimba apa in ultima luna - si cica Pomacea Bridgesii nu se reproduce daca nu are conditii bune.
|
 |
|
|
|
Pai si cine te opreste sa faci reactorul lui Bitanu (din filtru de apa)? E extern, dizolva CO2 fara bule prin acvariu, nu face zgomot, se poate adapta pt. orice filtru extern, a fost executat in mai multe variante, practic nu prea vad ce intretinere sa aibe nevoie - poate o data pe an (nu are elemente in miscare in afara de apa). Si aici l-au facut mai multi si nu au avut vreo observatie negativa la adresa lui - sau nu le-am vazut eu.
Ce ti-am scris mai sus e o solutie temporara si ieftina pina reusesti sa te hotarasti la ceva mai bun. La difuzoare indiferent de tip (inclusiv externe - inline) o sa ai bule prin acvariu si pastila de difuzie trebuie curatata din cind in cind sau inlocuita.
Si daca tot nu iti plac chestiile interne (ca la toata lumea) nu vad de ce nu schimbi prefiltrul Eheim intern cu un Sunsun de 2-3 litri. Chiar daca ai creveti o a ii scoti fara probleme din prefiltru cind o sa faci intretinerea la 2-3 saptamini.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Sunt nemultumit de difuzorul de CO2. Bulele sunt mari si se duc repede la suprafata.
Puteti sa-mi recomandati ceva pe masura dimensiunilor acvariului?
Pina reusesti sa faci un reactor extern ti-l descriu pe al meu care are aproape 2 ani de functionare. O pompa mica care are aerisire (parca prin alt topic aveai citeva), o sticla de 0,5l de care vrei si o bucata de furtun. Tai partea de jos a petului, iesirea de la pompa o bagi printr-o gaura in pet la 6-7 cm de capac (lasi intrarea de aer in afara sticlei), in capacul petului bagi furtunul (poti sa il etansezi cu superglue - desi nu cred ca e nevoie). Prin alta gaura in pet bagi furtunul de CO2 de la generator. Daca nu ai pompa - eu am luat un Aquael fan mini.
Avantaj - dizolva 65-75 cm de CO2 in cam 20 de secunde - la ochiometru, nu am numarator de bule. 5-10 cm cubi de CO2 se dizolva in citeva secunde
Dezavantaj: arata foarte urit. Din bulele fine mai scapa si citeva prin acvariu (sint prea fine ca sa se vada in poze).
Buretele din filtru se colmateaza cam la 1-2 luni, iar furtunul dintre pet si pompa cam o data pe an (circula si apa prin el - deci se depune ceva). Daca ai un burete cu porii mari poti sa il pui jos la iesirea din pet, dar se va colmata si el.
Arata asa (am bagat 10 cm cubi de aer in el ca sa se vada cum circula gazele pt. poza - vezi ca aerul se dizolva mult mai greu decit CO2):
|
 |
|
|
Uite un material de studiu:
http://www.seachem.com/downloads/articles/Specific-Surface.pdf
Si +3 pt. dan.pavelescu - e exact motivul pt. care am bureti doar in prefiltru si reactorul de CO2. In prefiltru se colmateaza cam in 1,5 luna - se formeaza in primul burete citeva canale prin care mai trece apa. Dupa ce il spal debitul revine la normal. In reactorul de CO2 am cu porii mari (in jur de 1mm) la intrare si initial am folosit un burete fin la iesire in ideea sa blocheze trecerea bulelor fine de CO2 - reactorul are pompa separata de 220l/h. A trebuit sa inlocuiesc buretele fin cu unul grosier fiindca se colmateaza in cel mult o saptamina.
|
 |
|
|
E o formula de calcul intre TDS si conductivitatea apei.
Orice substanta solida care e in apa si nu se dizolva nu va influenta TDS. Orice sare care se dizolva in apa mareste TDS.
Sulfatul de aluminiu e o sare si se dizolva in apa, deci infuenteaza TDS (la fel ca sarea care o ai pe masa - NaCl). Daca Sterasyl opreste Al2(SO4)3 ar trebui sa existe o variatie a TDS inainte si dupa filtru - adica o scadere dupa filtru.
Flocularea care e asigurata de sulfatul de aluminiu e un complex de reactiii fizice si chimice care nu e inca inteles/descris destul de bine desi e cunoscut de peste 100 de ani (sau mai degraba nu toata lumea publica datele obtinute).
De cind au aparut pe piata nenumarate filtre de apa si au urmat discutiille apa vie/apa moarta, apa bazica/acida, "teste" de apa prin electroliza au incercat unii sa acrediteze ideea ca TDS (care se masoara f. usor) reprezinta un test general de potabilitate a apei - si nu e deloc asa. E doar alta "gaselnita" de marketing.
Uite mai jos o comparatie a apelor:
https://ecologii.wikispaces.com/file/view/APE+NATURALE-PROPRIETATI.pdf
|
 |
|
|
Humbert wrote:
Liv wrote:Pai pH-ul si TDS-ul nu au cum sa fie influentate - cel putin din ce am citit (inca nu il am).
pai "noroiului, sedimentelor, ruginei si a particulelor de nisip" pe care le indeparteaza filtrul mecanic nu influenteaza TDS-ul?
eu as zice ca da. sau poate am eu apa la robinet atat de curata incat nu are sedimente in ea (lol)
Nici unele nu se dizolva in apa, deci nu au cum sa influenteze TDS.
Pune un filtru de vata pt. 2-3 minute si vezi ce se aduna in el.
Pe la mine pe la capatul tevii de apa (mai am cca. 100 de metri pina ies din Bucuresti) apa e "murdara" ochiometric cam la 2 saptamini. Dupa ce curge 5-10 minute ajunge curata. De cele mai multe ori se intimpla dimineata la prima ora. Nu am idee ce se intimpla.
|
 |
|
|
|
Pai pH-ul si TDS-ul nu au cum sa fie influentate - cel putin din ce am citit (inca nu il am).
Primul e doar mecanic (si apa din Bucuresti ai vazut cum e citeodata), al 2-lea elimina clorul (plus alti contaminanti), iar sterasylul zice toatea lumea ca elimina si sulfatul de aluminiu.
|
 |
|
|
|
Parca are Koala si Lucian cite unul - cred ca de vreo 5 ani. Sint mai in masura sa spuna cit de bune sint. Filtreaza vreo 10000 de litri in total.
Filtrele de schimb sint 100 lei. Nu sint adeptul unui filtru multistagiu - cred ca e preferabil sa ai filtrare mecanica, chimica si sterasyl separat - desi e ceva mai scump. Sint si flltre mecanice si carbon intr-un singur cartus.
Am asistat la mai multe incurcaturi deosebite cind se folosesc chestii multifunctionale si totul se blocheaza cind treaba aia multifucntionala a cazut si e la service - nu se stie exact cit timp.
|
 |
|
|