1) china
2) copie dupa maxspect razor
3) pare destul de puternica
4) cat costa? nu ne-ai spus astfel incat sa vedem daca merita si de asemenea ce alte optiuni ti-am sugera
Intr-o zi, wrassele albastru s-a imbolnavit. Coada i se blocase, putea folosi doar aripile frontale ceea ce il obosea fantastic. Practic paralizase de la mijloc in jos. Arata apatic, am jurat ca moare. Deja steaua de mare si crevetii se dadeau pe langa el sa il manance...simteau ca e pe moarte. Apoi extraordinarul s-a produs: wrassele galben, a adoptat o strategie extraordinara, s-a ingropat in nisip doar cu ochii scosi afara pentru a salva energie si iesea doar cand cadea mancarea. A tinut-o asa o saptamana dandu-mi timp sa imbunatatesc apa si sa il tratez, si dupa o saptamana s-a recuperat complet si inca il mai am in bazin. Un peste unic !
Anthelia e grozava deoarece se raspandeste repede, e frumos albastrul ei si nu permite apoi algelor sa se stabileasca pe pietre.
Al doilea mare avantaj al antheliei este ca permite celorlalte vietati (cu exceptia algelor) sa se dezvolte. De exemplu: zoasii se pot dezvolta lejer pe o piatra chiar si inconjurati de anthelie, ei se dezvolta in detrimetul ei. Acelasi caz e si la tine cu buretele. Buretele e o creatura dezirabila in bazin deoarece filtreaza apa. El se dezvolta in detrimentul antheliei care oricum isi gaseste cai noi de propagare. Nu o sa creasca prea mare, lasa-l acolo. Nu omora/scoate nimic. Totul e ok !
Nu stiu cum e in Anglia dar in Romania, cel putin in Constanta, sa mergi cu transportul in comun e un chin. E cea mai mare forma de injosire si imbolnavire sa mergi cu transportul in comun la noi.
1) sunt niste masini vechi, jegoase din toate pct de vedere
2) sunt pline de boschetari, hoti de buzunare, marocani si mosi si babe bolnave cu nervii care se iau de tine din orice
3) sunt nesigure, de multe ori mergi in picioare. in caz de accident, zbori pe geam.
4) astepti intre 15 si 30 de minute sa vina unele autobuze
5) tramvaie nu exista si nici metrou
6) trebuie sa mergi la mama naibii pana dai de o statie, de asemenea traseele sunt prost gandite si nu sunt clare.
iar cu bicicleta e moarte curata. nu ai pe unde sa mergi si soferii in trafic sunt groaznici.
ori scoti piatra si cu un cutit racai tot ce vezi
ori bagi cutitul in apa si racai.
norocul tau este ca asta e o macro alga cu crestere lenta,atipica si nu e greu de indepartat. in 90% din cauzuri dupa ce o cureti nu revine. Nu e invaziva precum green hair algae si bubble algae.
eu am mai avut si am scapat foarte usor de ea indepartand-o mecanic.
h3cTor wrote:Iar pestisorii mei in cazul in care au simtit acel sulfat ,m au inteles si au fost alaturi de mine, au fost pe baricade si au rezistat.
eu cred ca pestisorii daca puteau vorbi, cred ca te injurau nu cred ca erau alaturi de tine.... daca puteau sa faca sepuku, cred ca ar fi facut detasati.
gandeste-te ca noi luam sansa pestilor de a avea o viata adevarata in recif. daca tot facem asta macar sa le oferim conditii cat mai apropiate naturii. Repet, nu vreau sa fiu rautacios dar NU cred ca pestii te sustin in demersul tau
sunt 3 scenarii:
1) pestele e lasat in natura, e frumos acolo, multe pestoaice, multa diversitate, insa sansa sa fie mancat e destul de mare, putini ajung la maturitate. Deci: conditii ideale de viata, risc mare de moarte.
2) pestele e pus in captivitate dar intr-o casa super frumoasa. Are toate conditiile: reciful lui, 1-2 pestoaice, E ca un om aruncat intr-o vila de lux cu 2 gagici si cam atat. E totul frumos, are televizor, o berica rece, dar nu are libertate. In acelasi timp o sa traiasca mult si bine deoarece nu are pradatori.
3) pestele e pus in captivitate dar in conditii precare. E si captiv si predispus la moarte din cauza lipsei conditiilor. Asta e cel mai trist scenariu. E ca si cand te ia unu, te arunca intr-o camera mizera de 20mp singur, fara gagici, fara pat, dormi pe jos, aerul e cu miros de mucegai si de canal, esti predispus la boli si moartea bate la usa. Nu exista nici un motiv pentru care un peste si-ar dori asta....daca il umanizam si presupunem ca e constient de ce se intampla. Constient sau nu, el sigur simte !
h3cTor wrote:Salut! In primul rand bun-venit in clubul acesta select al pasionatiilor de acvaristica si bafta multa in privinta acvariului, sper sa reusesti sa iti indreprinesti obiectivul. Aici o sa gasesti acvaristi cu multa experienta care iti vor oferi tot ce stiu ei mai bine si iti recomand sa asculti cu atentie sfaturile lor dar sa te documentezi si tu in acelasi timp. De ce am vrut totusi sa scriu aici, intamplarea fericita face ca astazi sa intru un cercul utilizatorilor de apa de osmoza. Am simtit un soc cand a trebuit sa dau aproape 300 de lei pe osmozorul+NSP, dar eu trebuia sa fac acest pas pentru urmatoarea etapa a pasiunii si desigur ideal recomand aceasta achizitie fiecarui amator de acvaristica marina. Ce voi spune acum aici va scandaliza pe multa lume, dar trebuie spus...UN ACVARIU MARIN SE POATE TINE BINE-MERSI CU APA DE CHIUVETA!!! si oricine care isi doreste pesti marini poate avea un astfel de acvariu. Acvariul marin necesita fonduri foarte ridicate si mai multe sacrificii de timp si mai ales de bani decat un acvariu de apa dulce(aici cred ca este de acord toata lumea). Cred cu tarie ca majoritatea celor de aici castiga mult peste salariul mediu si de aceea isi permit sa mentina si sa dezvolte astfel de acvarii. De asemenea, ii inteleg ca sunt deranjati de cei care considera ca apa de chiuveta este o alternativa, pentru ca au o baza stiintifica solida. Mi-am adus aminte, inca un mic secret...NICI MACAR SKIMMER nu iti trebuie neaparat, la acvariile nano (schimburile de apa la 2 sapt sunt sufieciente). Exista in schimb o conditie esentiala pentru a avea un acvariu marin cu apa de chiuveta...sa nu fii pretentios la corali deosebiti...adica sa te multumesti cu mai putin. Intr-un acvariu cu apa de chiuveta poti mentine fara probleme corali usori precum( xenia, zoanthus, kenya tree, pipe coral, etc) precum si majoritatea pestilor de talie mica care probabil te-au fermecat. In prezent eu mentin in apa de chiuveta corali lps, sau chiar sps, dar asta o voi spune intr-un topic bomba putin mai incolo. Prin acest topic nu vreau sa te incurajez sa nu iti iei osmozor, vreau doar sa stii ca poti avea un acvariu marin fara probleme, doar cu apa de chiuveta.
Iertare moderatorilor dar nu ma pot abtine sa nu asociez aceasta postare cu:
e SENZATIONAL ce zici, numai ca nu e o revelatie. Poti avea un acvariu marin echipat doar cu o pompa de aer, dar asta nu inseamna ca nu vei chinui vietatile din el.
nu merge asa.
in momentul in care miroase a sulf...degeaba arunci apa din el, deoarece materialul filtrant ramane imputit si negru.
trebuie scos tot ce e in reactor afara ....clatit bine cu apa si lasat 1 sapt la soare pana se albeste la loc si nu mai miroase.
atentie ! poti sa-ti strici tot bazinul daca nu tii cont de asta. De altfel aceste reactoare la picatura sunt foarte eficiente insa marele lor defect este
tocmai aceasta infundare totala ce transforma reactorul intr-o bomba cu ceas si multi au platit pentru asta cu viata pestilor si al coralilor.
e draguta jucarioara seneye....am avut-o si eu doar ca dupa un timp o sa realizezi ca nu prea te ajuta cu mare lucru in afara de parmetru dar nici ala nu exceleaza. Face cam de toate si nimic....
in schimb ai facut si doua investitii excelente: cele doua sisteme de iluminare Aqua Illumination si pompa de valuri Ecotech vortech care sunt geniale.
La reefscape as mai lucra in sensul sa mai ridici relieful adaugand niste piatra. Ideal ar fi sa le pui acum deoarece mai tarziu vei destabiliza bazinul.
totul arata bine doar ca nu ai ce sa dozezi momentan pentru ca nu ai consumatori de calciu,kh,magneziu.
pana nu o sa ai destul de multi corali sps si lps, nu o sa ai ce sa faci cu dozarile.
nu trebuia inca sa iei pompe de dozare si solutii. trebuia intai investit in pesti. nevertebrate, corali moi si abia apoi peste 1 an sa bagi banii in aqua medic reef doser.
asa, ti-ai terminat bugetul pe niste lucruri pe care nu le vei folosi prea curand.
nu trebuie sa-ti bati capul cu ph-ul deoarece nu poti sa-l controlezi.
pentru acvariu marin trebuie sa controlezi urmatoarele:
NO3, PO4 , temperatura