Message |
|
Am trecut si prin primul episod usor de gris.
Dupa consultari telefonice cu cativa colegi de pe forum, cu experienta mai mare in saratele si sub indrumarea lui Peti, am inceput tratamentul cu KZ Resistant Fish.
Deja sunt la a 5-a zi. Hepatos-ul si Zebrasoma nu se mai freaca de pietre si au redevenit activi si stau numai la vedere.
Apa e maronie, dar in rest totul revine la normal.
|
 |
|
Nu stiu sa-ti spun nimic despre ATI, dar la bazinul meu de 100cm cu inaaltime de 50cm, am avut lampa cu 6 neoane, dar am folosit doaar 4 pentru coloana aia de apa. 6 erau prea multe. Foloseam in combinatie un Blue Plus, un Actinic, un Aquablue si un Purple Plus Marin, in ultima perioada, pana sa trec la cel mare.
Acum la 60cm coloana folosesc lampa cu 6 neoane si este foarte ok.
|
 |
|
Bine ai venit si mult succes.
Citeste, intreaba si apoi cumpara ce crezi ca iti trebuie.
Eu am inceput cu 200L si in 3 luni ma "strangea", asa incat am trecut la 600L
Acvaristica marina este spectaculoasa si solicitanta, dar rezultatele justifica orice sacrificiu si efort.
|
 |
|
La sump cred ca e prea mult 10mm.
Eu am sump-ul de 120x45x45 cu sticla de6mm.
In sump nivelul apei este intre 30 si 35cm, si e compartimentat in 3 cu doua randuri de despartitoare, care au si rol de ranforsare.
Numai fundul sump-ului l-am facut cu sticla de 8mm.
Iti garantez ca e suficient.
La acvariu nu cred ca scapi fara o intaritura transversala la 180cm lungime.
Spor la treaba
|
 |
|
M-am invrednicit sa citesc instructiunile complete de la toate mediile pe care le folosesc in reactoare si cu ocazia asta am aflat ce imi scade PH-ul. Se pare ca SilicatEx-ul scade PH-ul, asa incat am oprit temporar reactorul pana am sa cumpar Sferasorb.
|
 |
|
Sau schimb cu Test Hanna Checker PO4 HI 736
|
 |
|
koala wrote:Pe scurt:
- nu-mi place cum ai pus pietrele... parca e Zidu' chinezesc, sunt toate insirate si alipite.
- nu-ti lua "mandarin" inainte de 6-12 luni... decat daca e d-ala dresat care mananca artemia.
Multumesc,
Nici eu nu sunt foarte incantat de aranjament, dar cum le-am insirat cand m-am apucat de transfer, asa au ramas.
Urmeaza sa mai bag ceva piatra si am sa-l refac. Ma gandesc da concentrez doua formatiuni mai mari in laterale, una numai cu piatra vie , lipita de peretele din stanga, apoi piatra murata, mai albicioasa mai spre dreapta, cu un spatiu liber intre ele si arcada instre dreapta, intre a doua formatiune si peretele lateral din dreapta. Poate de peretele din dreapta voi mai pune o piatra noua de care sa lipesc arcaada.
Mai vedem. Deocamdata ramane asa pana mai fac rost de piatra.
Mandarinul si Chelmonul nu-i iau daca nu sunt dresati sa manance. sunt constient ca vor fi mai scumpi, dar conditia e sa se hraneasca ca ceilalti pesti.
|
 |
|
Testele arata binisor.
NO2 transparent
NO3 spre 10mg/l
PO4 - transparente
PH 8.1
Kh - 10
Salinitate 1.024
|
 |
|
N-am mai postat de mai bine de o saptamana si s-au mai intamplat ceva chestii.
Bazinul e gata de ceva vreme. Am transferat apa, nisipul, pietrele si tot stocul viu din cele doua acvarii marine mai mici in cel mare.
Am mai adaugat vreo 300L apa de osmoza cu sare si gata.
Bazinul are aproape 600L net si sumpul cam 120L
Deja e populat cu 4 hermiti albastri si rosii, 2 Berghia, o stea de nisip, un Peppermint, vreo 7 melci mai mici si mai mari si ceva pesti:
Amphiprion Ocellaris - 2 buc
Cryptocentus Cinctus - 1 buc (Yellow Prawn Goby)
Labroides Dimidiatus - 1 buc (Bluestreak Cleaner Wrasse)
Paracanthurus Hepatus Yellow Belly - 1 buc
Zebrasoma Flavescens - 1buc (Yellow Tang)
Zebrasoma Desjardinii - 1buc (Desjardin's Sailfin Tang)
Siganus Unimaculatus - 1buc (Blotched foxface)
Crysiptera Hamicyanea - 2 buc (Yellow Belly Blue Damsel)
Urmeaza sa mai iau:
Lysmata Amboinensis - 1 buc (Scarlet Skunk Cleaner Shrimp)
Heniochus diphreutes - 1buc (False moorish idol)
Pterosynchiropus Splendidus - 1buc (Mandarin)
Valenciennea Muralis - 1 buc
Chelmon Rostratus - 1 buc care se hraneste
Arici Mespilia Globulus - 1 buc
Red Sea Star - 1 buc
Melci (turbo, tectus, trochus) -5-6bucati
Si cam atat
Poate inca un Naso Elegans daca ar fi loc, dar deja cred ca e arhisuficient.
Ca echipamente mai am de instalat ATO, racitorul cu serpentina din titatn, reactorul cu silicatex si al doilea Skimmer.
Acum functioneaza in plin Skimmer-ul BM NAC5, reactoarele cu 5L matrix, PhosEx, Carbune, biopelete si zeolit.
Am instalat si UPS cu acumulator extern de 55Ah, la care sunt cuplate pompa de recirculare, reactorul de matrix si un skimmer, iar la vara si o baterie de ventilatoare.
Lampa am pastrat-o pe cea cu 6 neoane de 54W. Am tot ridicat-o si coborat-o, pana am gasit o pozitie la care sa lumineze uniform tot bazinul si sa nu-mi bata in ochi cand stau pe canaapea.
Si cateva poze.
|
 |
|
mirciulik wrote: .........................
dar schimband purigen-ul periodic au inceput sa dea inapoi.
O sa urc poze cand dau de trepied.
Schimbi purigenul?
Nu se reactiveaza in baie de clor?
|
 |
|
Schimb cu nisip coralifer, pompa JBL, Eheim sau JEBAO pana in 2000l/h, hranitor automat, cleaner shrimp, Bluestreak Cleaner Wrasse, fitru extern canistra peste 7l, etc.
|
 |
|
Am PH 8.1 acum
Intre timp au mai venit bunatati.
Pana joi sper sa fie gata.
Au venit acumulatorul de 55A pentru UPS, serpentina din titatn pentru racire, pompele Jebao 8000 si inca ceva echipamente.
De acum trebuie doar sa le montez.
Instalatia de recirculare si bean animalul sunt gata si probate. Acvariul si sumpul au fost deja umplute cu apa, testate, golite si curatate.
Am hotarat sa fac un sump nou totusi, de 125x45x40.
Amestec deja apa cu sare si sper ca pana in week-end sa mut in bazin totul.
Nu reusesc sa rezolv problema prinderii sigure a panourilor frontale de la stand, dar gasesc eu o solutie pana la urma.
|
 |
|
Ups. Am un monstrulet marin.
Dintr-un pietroi a iesit un crac de vierme, gros, urat si lung, deschis la culoare. Parea gri-alb.
S-a strans repede in gaura din care a iesit.
E nasol sau il las acolo?
Alta problema, e PH. L-am masurat azi si iese cam 7,6-7,7.
Cu panarama de test de la JBL da tot sub 8. Intre 7,5 si 8
Cu ce cresc PH-ul?
kH -ul e 12.
|
 |
|
Am comandat pietrele la pepika si nu la o firma de amenajari peisagistice tocmai in ideea ca poate sunt testate pentru acvarii.
Poate am sa fac un test.
Eu mai am un bazin sarat de tranzit, de 140l, cu 20kg de nisip viu si un pietroi viu, dar fara nici o vietate. Doar un skimer si un reactor de zeolit la el. Am sa bag pietrele in el si am sa fac niste teste dupa o saptamana.
Bine de stiut, am sa fac si test de cupru
|
 |
|
Sunt lava vulcanica, luate de la pepika.
Sunt maro-roscat, dar asa a hotarat iphoneul sa regleze culoarea la poza.
Mie nu imi displac, si le-as putea arunca in spatele bazinului ca baza pentru niste chestii.
Pana acum cateva zile le-as fi bagat fara sa clipesc, dar iar citesc prea mult. Am citit undeva, nu mai tin minte unde, ca lava vulcanica roscata are fier si nu e buna la marine.
Asa ca intreb. E buna, sau nu?
In alta ordine de idei, spartura de lava pentru reactor e tot roscata. Aia de ce ar fi buna si piatra mare nu?
Uite asta e dilema mea actuala.
|
 |
|
Or fi bune?
|
 |
|
Schimb si cu alte echipamente.
|
 |
|
sunt uscate.
5 pietre au 10,5kg. Cea mai mica are 1kg.
Ma gandeam alea 3 mai mari sa le bag in bazin si cele 2 mici in sump. Dar le pot arunca pe toate 5 in acvariu, ca e loc.
|
 |
|
Am vreo 3 pietroaie de 2-3kg/buc de la pepika. Initial ma gandeam sa le bag in sump. Acum, cand le-am vazut cum arata, ma gandesc serios sa le bag in acvariu.
Ar fi vreo problema?
|
 |
|
Asa cum spune titlul vand/schimb reactor calciu Dymax XC-600, nou, in cutie, nefolosit.
L-am primit cadou de ziua mea dar nu imi foloseste.
Pret informativ 300ron sau schimb cu alte echipamente pentru acvarii marine sau pesti (prefer Acanthurus nigricans, Zebrasoma Flavescens, Paracanthurus Hepatus, Chelmon Rostratus aclimatizat, sau altee specii)
|
 |
|