| Message |
|
|
In afara de a deranja substratul, ce modificari ai facut la lumina inainte de a aparea alga?
Am avut-o si eu si m-am luptat mult si bine cu ea pana i-am dat de cap.
Poti citi aici in ce stadiu eram in urma cu 2 luni, http://acvariu.ro/forum/posts/list/39045.page , postul #14. In momentul de fata lampa e la 10 cm de luciul apei, fertilizez 10 ml macro si 8 ml micro de Master Line (practic am adaptat fertilizarea in functie de distanta fata de luciul apei , la 30 cm mergeam cu 6ml macro/micro) si mai am fuzz doar pe frunzele mai batrane de rotala sunset si ale ludwigiilor. Pe frunzele noi nu apare deloc, deci nu ma mai deranjeaza. Iluminarea in momentul de fata e de 7 ore din care 4 ore 4*39W.
Succes.
|
 |
|
|
Vand plantele din imaginea de mai jos. Pret 20 de lei
9 fire + 12 varfuri Bacopa Caroliniana
3 fire Ludwigia repens rubin
10 fire + 6 varfuri Myriophyllum Sp Roraima
detalii in PM.
https://img.plici.ro/image/X2Z

|
 |
|
|
|
Din cate imi aduc aminte din ce am citit in urma cu vreo 3 ani, spori de ciano bacterie exista peste tot in jurul nostru (ca si de la alte alge), in aer, in apa potabila etc. Ea ajunge in acvariu si se dezvolta daca se cumuleaza niste factori: amoniac (mizerie, chestii care se descompun etc), nitrati scazuti, lumina puternica, lumina naturala etc. Cea mai sigura cale pt a scapa de ciano (atentie, ea ramane in continuare in bazin sub forma de spori) e sa maresti doza de NO3. Eu am dozat si macro direct pe ea si a functionat, s-a retras/disparut. Daca insa nitratii mariti nu sunt o solutie (pt ca se doreste stresarea anumitor plante) atunci spalat bine filtrul si mediile filtrante, aspirat bine substratul (in etape), scazut durata/intensitatea luminii etc.
|
 |
|
|
|
Atvitol se pune seara dupa stingerea luminii sau se imbimba hrana , dupa cum ti-au spus si ceilalti colegi.
Este un complex de vitamine foarte bun iar pestii vor avea un colorit deosebit.
|
 |
|
|
Am pus acele intrebari ca sa vad daca putem lega intr-o oarecare masura, conditiile de la tine cu conditiile de la mine  . Oricum, fara teste vorbim discutii.
Ce pot sa iti zic, este ca la mine a aparut de la inceputul acvariului dar doar in zona din fata intre substrat si geam, probabil unde ajunge lumina de afara reflectata de geamurile de la balcon.
Intre timp, de la startare au trecut 2 ani si jumatate si iti dai seama ca s-au acumulat ceva mizerii in substrat chiar dc il aspir la fiecare mentenanta si am observat in ultima vreme o aparitie a ciano pe 1-2 varfuri de myriophillum sp roraima (planta cu crestere foarte rapida tip buruiana) care se aflau in vecinatatea mai multor plantute blyxa japonica (planta care mi-a facut multe figuri in decursul ultimelor 8 luni de zile de cand o am: unele plantute cresteau bine merci si faceau pui iar altele la 2-3 cm mai incolo se topeau , dupa replantare se topeau mare parte, cresteau altele etc) si pe suprafata substratului pe langa blyxa, semn ca ceva ii placea acolo in zona (presupun ca de la frunze topite = amoniac). Am scos blyxa, am mai scos si o roca vulcanica care era plina de moss dar care putea la fel ca ciano , am aspirat toata zona respectiva pana la sticla (cca 30% din suprafata totala a substratului) si am replantat. La urmatoarea mentenanta intentionez sa procedez la fel pe partea dreapta a acvariului , iar peste o saptamana pe mijloc. In momentul de fata , dupa aspirarea temeinica nu am observat sa mai apara ciano pe substrat (pana acum in mod normal aparea).
Avand in vedere ca bgazinul e la inceput, poate fi si o combinatie de la lumina, amoniac si nutrienti in masa apei de la substrat. Fa un test la NO3 si vezi cum stai. NO3-ul nu o inhiba dar cel putin o face sa stea locului in substrat nu sa isi fac aparitia pe unde vrea ea. Oare apare in zonele unde nu prea ai curent de apa sau e taman invers ?
|
 |
|
|
|
Gabi, unde mai exact apare ? Apare intre substrat si geamul din fata sau pe suprafata substratului / plante direct ? Poti pune o poza?
Cu nitratii cum stai ? Ai idee ce concentratie ai in general ?
Substratul e nou sau e de la fostul setup ? E doar substrat inert sau si fertil ? Scapa cumva amoniac ?
|
 |
|
|
|
Salut
Revin cu feedback dupa aproape 9 luni. Fertilizantul nu l-am schimbat am mers tot pe Masterline.
In tot acest timp , am incercat diferite perioade de iluminat si fertilizat in conformitate cu lumina.
Pana la urma cel mai bun rezultat, in ceea ce priveste algele astea, fuzz/hair ce naiba or fi, l-am avut cand am mers cu lumina totala 6 ore din care 1 ora era 4*39w iar 5 ore 2*39W cu fertilizare 5ml Masterline din 1 si 2. Din pacate plantele sufereau si am fost nevoit sa renunt la multe dintre cele pretentioase.
Dupa o perioada algele au disparut complet asa ca treptat pe o perioada de ~3 luni am tot crescut perioada de iluminare de 4*39W pana am ajuns la 3 ore moment in care au aparut din nou... fertilizarea o crescusem la 7ml din fiecare M.L.
Am ridicat lampa la ~30 cm de luciul apei (~70cm de substrat) si am mers pe 4*39W timp de 3 ore cu 7 ore iluminare totala cu 6ml de M.L. 1 si 2. Au disparut algele respective insa plantele nu au mers cum trebuie: Ludwigia rubin era verde pana cand ajungea la jumatatea inaltimii acvariului cand se colora spre maro-roscat, staurogyne repens cresteau foarte greu , cred ca le lua 2 luni dupa tunsoare sa si revina, iar multe frunze erau pipernicite pt ca nu ajungea lumina la ele, rotala dark orange stagneaza face pui dupa care iar stagneaza iar face pui etc, blyxa japonica care se afla spre fata acvariului sunt pipernicite iar cele dinspre mijloc o duc ok dar nu f bine, Hygrophila Pinatifida are distanta internodala mare si frunze verzi, etc. Rotala sunset creste oarecum ok, incet dar sigur, face pui, insa frunzele vechi se topesc si se umplu de bba si trebuie sa le tai.
Dupa ~2 luni, faza in care ma aflu acum, am coborat lampa cu 5 cm si am crescut fertilizarea la 7ml cu aceeasi perioada de iluminare iar hair/fuzz si-a refacut aparitia pe frunzele vechi de rotala sunset, H. pinatifida si L. repens rubin.
Cam atat pentru moment. Ma mai joc putin cu fertilizantul intai pe macro apoi pe micro sa ii dau de cap algei dupa care mai cobor lampa si tot asa.
O zi faina,
|
 |
|
|
Salut
vand 42 de plantute (pui) de Lobelia Cardinalis small wavey form - pret 30 de lei. Au fost scoase aseara 08.12.2017.
https://img.plici.ro/image/89K
https://img.plici.ro/image/89W
https://img.plici.ro/image/83g
https://img.plici.ro/image/89l
Doar in Bucuresti. Detalii pe privat.
|
 |
|
|
Inca odata multumesc frumos 
|
 |
|
|
Merci Humbert.
Din pacate, la norocul meu, nu au in stoc de 39W Actinic si nici Purple Plus  .
|
 |
|
|
|
Salut,
Exista vreun magazin in Bucuresti care vinde tuburi de neon marca ATI ?
Merci
|
 |
|
|
|
Salut
Am acvariu de 2 ani, 180 litri brut. Primul filtru a fost un jbl e701. Dupa 3-4 luni debitul i-a scazut ca la tasnitoare, de abia se prelingea apa. L-a cum curatat si-a revenit dar nu ca la inceput. Mi-am luat un jbl e1501. Muuult mai ok ca debit dar dupa aprox 4-5 luni s-a redus si acesta si a trebuit sa il curat. Pe vremea aceea mergeam cu burete sus, burete jos, siporax la mijloc. Odata la 3-4 luni trebuia curatat filtrul (acvariul nu era suprapopulat era la cca 90% din capacitate conform aqadivsor). In decembrie 2016 am mai luat in jbl e1501 si le-am umplut pe amandoua cu adabio rio si seachem matrix, fara bureti fara nimic. Aveam asa o furtuna in acvariu ca dupa o luna de zile am decis sa schimb unul din filtre si mi-am luat in eheim clasic 2217 cu cuple rapide pe furtune de pe greenaqua. Super multumit de filtru. Dupa ce am trecut la medii bio, am spalat eheimul in iunie (dupa 6 luni) dar doar pt ca eram curios cum era inauntru (totul in regula, mediile usor murdare dar nu ca inainte). Jbl-ul e nespalat din ianuarie , debitul i-a scazut cam cu 20-30% fata de atunci dar sunt multumit pt ca e ok acum nu mai imi culca plantele.
Intotdeauna scoaterea conectorilor cu furtune s-a facut usor la mine, nu am avut probleme. Chinul dracului insa , a fost intotdeauna , la toate 3 filtrele, asezarea sertarelor. In jbl-ul actual am doar 1.5 litri de material in sertare de 1.9 litri. Imi ia cam 30-40 de minute sa il inchid dupa ce l-am curatat. Ca si zgomot produce o vibratie care se aduce ca un zumzait prin lemnul standului dar nu deranjanta (in jur de 19-20 decibeli cf unui test de pe telefon). In rest nu ma pot plange de el.
Eheim-ul insa, mi se pare super tare. E f silentios , are in jur de 16 decibeli. Il desfac super usor datorita cuplelor, nu curge, e usor de montat la loc. Putin mai greu cu amorsarea dar am invatat spilul: il umplu cu apa pe la out, dupa care trag o gura de apa pe out si il bag in priza.
Daca ar fi sa recomand unul din cele 2 filtre primul ar fi Eheim, al doilea Jbl-ul cu toate ca , fara sa fi testat , imi place mult cum arata oase-ul si sunt convins ca se scot mai usor conectorii ca la JBL.
O seara faina
|
 |
|
|
Gabi C wrote:
La buretele grosier din antecamera de prefiltrare nu as renunta.
De ce ?
|
 |
|
|
|
Gabi, dar de ce nu renunti la bureti de tot si lasi doar medii bio ? Eu asa am facut in ambele filtre (pt ca sunt tare puturos) din ianuarie si am umblat la eheim 2217 in iunie dupa 6 luni dar erau curate mediile, drept pt care in jbl e1501 nu am mai umblat si face 10 luni pe 3 octombrie, iar apa pe care o scoate e cristal. In ambele am doar bio rio si matrix. E drept ca in jbl, in nisele de pe margine din sertarul 4 (ala cel mai de sus) am lasat buretii pt ca plecau mediile din ele.
|
 |
|
|
Humbert wrote:
@mihai ulmis
Tenellus-ul ti-l dau gratis.
Daca nu vrei sa astepti, eu pe al meu l-am luat in vitro de la dennerle.
Iti multumesc frumos Humbert. Astept de la tine pt ca in afara de cryptocorine lutea hobbit si marsilea hirsuta in vitro, tot ce am mai avut in vitro s-au topit
Legat de varietati diferite de Tenellus, intr-adevar este posibil sa ai 2 varietati: una green , conform Tropica: http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Helanthiumtenellum'Green'(067ATC)/4757 si o alta care se inroseste la lumina mai puternica. Eu am avut Echinodorus tenellus (care conform noii denumiri ar fi identic cu Helanthium Tenellum dar conform observatiilor noastre si ale altora , nu sunt la fel) si se inrosea/maronea frunza la o lumina de ~0.5W/l, planta obtinuta de la Catalos.
|
 |
|
|
|
Humbert, cand mai tunzi, nu-mi vinzi si mie niste tenellus , 2 -3 plante, te rog frumos ?
merci
Mihai
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Incepi sa ma convingi despre acesti pestisori. Cred ca ii voi folosi si eu.
Inteleg din prezentari ca sunt putin mai pretentiosi la parametrii pH-ului si
au cerinte de hrana mai speciale. Se apropie de Boraras. Tu cum ii intretii?
Silviu, nu sunt asa dificili de crescut. La mine stau in ph 6.17, kh 4 (la ultima masuroatoare in urma cu vreo 9 luni), gh 9 (tot in urma cu 9 luni masurat), temperatura de la 24 iarna la 28-29 vara , fara probleme sau pierderi. Ca dimensiune aprox 2 cm , am o femela cu un sg ochi (asa am luat-o de la Coralis) care are ~2.5 fiind cea mai mare dintre toti 16 emberii. Ii hranesc cu Dennerle Complete Gourmet Menu,Dennerle Nano Gran, Sera Vipagran Baby, NLS small fish formula (1mm). Le-am mai dat si hrana congelata pe la inceput: artemia, daphnia, bloodworms, larve de tantari (doar de la Tropical Marine Center - Gamma blister ... dar nu mancau decat daca hrana era foartea maruntita). Am tot cautat sa cumpar mini bloodworms dar nu am gasit pe nicaieri.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Wunderbar, maestre!
Ai zis pe undeva ce denumire au crevetii? Par a fi o combinatie in black crystal si rili 
Din cate am gasit pe net par a fi Caridina cf. breviata
Silviu Man wrote:Lasind desenele aminate deoparte, poza este sublima. Se pare ca genul acest de creveti se pot procura si de la noi.
M-ai convins, iau si eu citiva pentru noul acvariu.
Silviu, unde ai gasit crevetii astia la noi ? Zi-ne si noua pls !
|
 |
|
|
|
Salut Mihai,
Cum ai procedat cu tunsul plantei ? Cum arata acum dupa 3 luni ?
Merci
|
 |
|
|
|
Salut
Da , se recomanda schimbarea treptata a materialelor filtrante (cam la o luna un sertar, pt a evita deciclarea).
Inelele ceramice de care zici , presupun ca au rol de a sparge in bucati mai mici mizeriile care intra in filtru.
Si eu am tinut multa vreme in filtre bureti si inele ceramice pana cand am citit cateva articole de pe forumuri si am inlocuit totul cu medii de filtrare biologice Seachem Matrix si Ada Bio Rio (poti pune: piatra ponce, Sera Siporax, Seachem Matrix, Ada Bio rio, Eheim substratPro - le-am ordonat crescator dupa pret, acestea fiind cele mai cunoscute). Iti recomand sa faci acelasi lucru. Vei avea o surpriza legata de claritatea apei.
O zi faina,
|
 |
|
|