Servus dragi colegi,
In urma cu doi ani, am primit cadou de la colegii mei de la munca, de ziua mea, un acvariu de 120 de litri brut nou nout (tot ii bateam eu la cap cu visele mele de a imi face un acvariu in "curand"). Deoarece visul meu includea un acvariu de 180-200 litri, l-am vandut pe acela (stiu, nu a fost frumos din partea mea) si mi-am cumparat un Eheim 180 litri brut. In decurs de 1 an si un pic, am mai achizitionat filtru extern JLB CPe701, stand acvariu (DIY), incalzitor, skimmer, pompa aer, diverse acareturi etc.
Intr-un final, dupa ce am avut mare parte din ustensile pregatite, in august 2015 am startat acvariul folosind metoda ciclarii fara pesti si fara plante, punand in acvariu in primele doua saptamani doar mancare, ulterior adaugand amoniac 20% chiar si dupa ce se finalizase ciclarea (folosit teste NH4, NO2, NO3 la picatura). Dupa vreo 50-60 de zile am cumparat cateva plante pe care desigur le-am plantat, si 6 Pomaceea. Ideea mea era sa plantez in jurul crengii ca sa creez o oaza verde iar in rest sa fie doar substratul, insa tot citind si citind m-am decis ca e mai bine sa plantez cat mai mult pentru a nu avea probleme pe viitor cu algele (probleme inerente de altfel).
In momentul de fata sistemul este compus din:
Acvariu Eheim 180 litri brut - 100*40*45 cm
Stand DIY din pal + placi lemn 18mm
Iluminare: Lampa Sun Sun 4*39W (2*Osram 865 + 2*Osram830), perioada iluminare 8 ore 2*39W in doua reprize cu pauza de 4 ore. Am incercat si cu iluminare de 4*39w pentru o perioada de 4 ore din cele 8, dar cam dadeau algele, asa ca m-am hotarat sa reduc intensitatea si sa incerc varianta de limitare a cresterii plantelor folosind ca factor de limitare lumina, oferindu-le in schimb plantelor, CO2 si nutrienti pe cate de multi posibili.
Filtrare JBL CPe1501, 1 sertar bureti, 2 sertare micromec, 1 sertar siporax (e701 zace si asteapta ziua in care il voi repune in functiune dupa ce a fost prin service)
Incalzitor substrat: JBL b20 + termostat (nefunctional in momentul de fata deoarece mi s-a defectat senzorul)
Incalzitor JBL S200
Skimmer Eheim Micro 350
Sistem presurizat CO2: butelie 5kg, reductor de presiune cu 2 manometre si reglaj fin, electrovalva, difuzor Tropica 3in1 (stiu, il voi schimba in curand cu un reactor extern DIY)
Decor format din doua roci vulcanice si o radacina/creanga de vreo 60 cm lungime.
Flora:
fata: Ammania Bonsai, Pogostemon Helferi, Alternanthera Reineckii mini, Lobelia Cardinalis small form, Echinodorus Tenellus, Staurogyne repens
mijloc: Ludwigia mini super red, Alternanthera Reineckii mini, Ammania Bonsai, Ludwigia Repens Rubin (pe partea dreapta margine)
spate: Cabomba Aquatica, Limnophila hippuridoides, Ludwigia Repens Rubin, Lindernia Rotundifolia
pe radacina: Christmass Moss, Anubias petite
pe piatra: Anubias Nana
Fertilizare:
6 pompe/zi Tropica Premium iar din cand in cand mai bag si o pompa de Tropica Specialized
Easy Life Ferro
Easy Life Fosfo
Easy Life Easy Carbo
CO2- 3 bule secunda pe perioada iluminarii si se deschide cu doua ore inainte de perioada de iluminare.
schimb apa odata pe saptamana 30%
Fauna:
13 Paracheirodon axelrodi, 10 Hyphessobrycon megalopterus, 2 Otocinclus Vitatus sau Affinis (au fost 6 dar 4 au murit in cca 3 saptamani de la introducere iar supravietutorii au 4 luni de cand sunt la mine), 8 Corydoras Trilineatus, 3 Neritina Zebra, 2 melci asasini si cativa creveti RCS si o droaie de maidanezi.
Adaug la schimb de apa EL Voogle si Catappa-X
hranire: odata la 2 zile (ex: 1 pastila de JBL novotab sau 1/2 cub de jbl novofex la 30 de pesti)
dovlecel sau catravete pentru Otocinclusi
Valorile apei dupa ultimul schimb inainte de fertilizare si aprinderea luminii sunt:
NH4-0, NO2-0, NO3-12.5, gH-9, kH-4, pH-7, PO-0.1, Fe-0.1
Din cauza valorilor mici la PO4 si Fe am inceput sa suplimentez fertilizarea cu EL Fosfo si EL Fe, respectiv 15ml + 0.5ml pentru a creste valorile cu 0.5. Am mai facut un test ieri si a reiesit ca aveam Po4-0.2 iar Fe0.25 asadar am adaugat Po4 si Fe in consecinta.
Initial fertilizam doar cu Tropica Specialized dar din cauza valorilor mari de NO3 pe care le inregistram la masuratori , 25-30, asta si pentru ca apa de la robinet are in jur de 15 No3 am renuntat si am trecut pe tropica premium. De asemenea, pentru a elimina din impuritatile si NO3-ul din apa de la robinet, am creat un filtru DIY dintr-o sticla PET de 2.5 in care am pus perlon, carbune activ, perlon, zeolit si iar perlon. In urma schimbului de apa am avut No3 12.5.
In ultimile 2 saptamani am avut o invazie de hidre. In urma decesului unui crevete RCS highgrade (i-am mai gasit doar capul), a unui tetra cardinal (nu l-am mai gasit) si a faptului ca crevetii nu mai ieseau la masa, am hotarat ca e timpul ca hidrele sa dispara cat mai repede. Asadar am urmat un tratament cu Vermizol (contine albendezol). Dupa cercetari pe forumuri din afara, am invatat ca s-au folosit in general 0.1g la 38 litri apa. Asadar, pentru ca nu m-am inteles cu cantarul, in prima zi am gresit doza si am pus 0.07g, in loc de 0.4g, in 20 ml de apa pentru tot acvariul

. Interesant ca hidrele s-au facut mici de tot. Dupa 24 de ore, am folosit 0.2-0.3g diluate intr-un pahar cu apa (vreo 70-80ml) din care am scos cu seringa vreo 24 ml de solutie si am spreyat-o prin acvariu pe unde erau hidrele situate. Aproape toate hidrele erau doar niste puncte verzi pe geam. Dupa inca 24 de ore am amestecat 0.4g in 15 ml apa pe care i-am spreyat iarasi in zona infestata. La fiecare spreyere, am inchis filtrul pentru 20-30 de minute. Dupa alte 24 de ore de la ultimul tratament (cantitate corecta spreyata), toate hidrele erau doar puncte albe pe geam, nu se mai vedea nimic verde. In seara respectiva am schimbat cam 40-45% din apa dupa ce am sifonat foarte bine geamul cu hidrele. Nu am observat niciun deces in randul crevetilor si al pestilor. Melcii asasini au supravietuit, maidanezii la fel, in schimb melcii neritina stau de 3 zile, aproape nemiscati pe substrat (in pozitie normala). Din cand in cand am observat ca mai deschid operculul, scot antenutele dupa care se retrag in carapace iarasi. Nu au murit dar ceva cred ca nu le convine. Sunt curios daca isi vor reveni.
O mica istorie in imagini a acvariului meu poate fi vazuta aici:
http://img.plici.ro/album/B3/?sort=date_asc&page=1