[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
pH-ul optim pentru urmatorul setup  XML
Forum Index » Apa
Author Message
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

In ultimele 6 luni am mers cu pH-ul la 6.80 - 6.85 pentru setup-ul de mai jos. Astazi insa mi-am dat seama ca n-am mai vazut pearling cam de multicel. Nu zic, plantele o duc bine (de fapt prea bine unora, ca m-am plictisit sa le tund saptamanal)... insa parca mi-e dor sa mai vad bulele de oxigen. In plus, daca am inteles corect, cand fac pearling este optim pentru ele. Deci presupun ca momentan nu le este, si sper sa-mi indicati unde gresesc.

As incepe sa duc pH-ul mai jos (in pasi de 0.5 pe saptamana, sa nu produc probleme), insa nu prea imi dau seama la ce pesti si plante am, care ar fi pH-ul optim. Din pacate la multi pesti gasesc recomandat un pH generic, de tipul "intre 6.0 si 8.0", nefiind specificat daca le e mai bine la 6.5 sau 7.6. Prin urmare, iata care sunt locuitorii:

40 x neoni (Paracheirodon Innesi, Hemigrammus Erythrozonus si inca unii care au liniile drepte)
5 x ramirezi (Mikrogeophagus Ramirezi)
2 x rainbow shark (Epalzeorhynchos Frenatum)
3 x botia (Botia Kubotai)
2 x hoplo (Hoplosternum Thoracatum)
7 x cory (Paleatus, Panda si Adolfoi)
3 x ancistrus (Ancistrus BristleNose + 20-30 de puisori)
6 x tetrazona (Barbus Tetrazona)
2 x puntius (Bardobdes Panda)
6 x oto (Otocinclus Affinis)
2 x sae (Siamese Algae Eater)
5 x Anetome Helena
+ multi melci de substrat (Melanoides Tuberculata), cat or mai rezista cu anetomele :mrgreen:

Facand o medie la detaliile gasite pe net, pH-ul ar fi 6.64. Insa cum spuneam, multi au dat datele prea generic.

Plantutele ar fi urmatoarele:

Echinodorus Indian Red
Cryptocoryne crispatula balansae
Cladophora aegagropila
Rotala Rotundifolia
Echinodorus Tenellus
Echinodorus Vesuvius
Crinum calamistratum
Echinodorus Midi Fleur
Echinodorus Osiris
Anubias Barteri
Nymphaea lotus
Nymphaea lotus red
Didiplis

Acvariul are 550L, Lumina este de 10 ore pe zi, cu pauza de 2 ore la pranz, data de 4 x 80W. Temperatura 25-26 grade. Fertilizare Dennerle cu incalzitor de substrat... Co2 de la butelie cu un reactor AM1000 in care am pus Siporax. Schimb de apa la picatura. Cam atat ar fi... Avand datele de mai sus, care credeti ca ar fi pH-ul optim. Sau, spunand altfel, daca ati avea acvariul de mai sus, cum ati seta mai bine, cat sa fie ok si pt. pesti si pt. plante ?

Multumesc anticipat !
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Lasand putin la o parte pestii, la plante treaba sta putin altfel: majoritatea plantelor (cu putine exceptii) prefera o apa usor acida. Asta inseamna undeva pe la 6.5 - 6.8. Dar... eu am avut si 6, cred ca si mai putin. pH-ul e determinat si de concentratia de CO2, deci plantele nu ar avea decat sa se bucure de unpH mai scazut (bineinteles, sa nu exageram ). Ca pe net gasim specificat un anume pH la o anumita planta e partea a doua. Parca tin minte ca preamaritul Faraon povestea de un pH pe la valoarea de 4... sau poate ma insel.

Tinand cont ca nu ai acolo plante pretentioase, eu personal as merge pe un 6.5. In ceea ce priveste pestii... nu cred ca s-ar supara niciunul la pH-ul asta. Neonii cu siuranta nu, ei ar vrea si mai jos. A, acu' am vazut. O mica exceptie: SAE. Astia comenteaza la pH mai mic. Eu ii tin la 6.5 - 6.6 si la valoarea asta sunt putin mai letargici, dar inca sunt ok. Mai jos, comenteaza - cel putin la mine.

Acum despre trecerea de la pH-ul tau la noua valoare, eu personal as trece direct, fara absolut nicio problema. Eventual, de la noapte la zi, adica dimineata, inainte sa se aprinda luminile, as schimba valoarea ph-ului (presupun ca ai controller). O variatie de 0.3 - 0.35 nu o sa se intample prea brusc (dureaza pana se dizolva o cantitate suficienta de CO2 ca sa-ti scada pH-ul) si nu afecteaza deloc nici pestii nici plantele. Iti spun asta din ce observ la mine: eu noaptea am pH 6.9, ziua 6.5 - 6.5 (depinde cum imi vine sa-l setez). Absolut nicio problema nici cu plantele nici cu pestii.

Concluzie: eu as merge pe 6.65 dar as fi cu ochii pe plante. Daca vor mai mult CO2, le-as mai scadea putin pH-ul. Scaderea nu as face-o treptat, timp de o saptamana, ci imediat - fara probleme. Chiar daca ai controller, ti-as sugera si un test permanent de pH. Dupa ala ar trebui sa-ti dai seama daca ai sau nu o cantitate suficienta de CO2 in apa.
De pesti... nu m-as alarma.

Dar ai uitat sa specifici cel mai important lucru: care e valoarea KH-ului?

I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

din experienta mea, neoniii, ramirezii, ancistrusii si oto nu numai ca nu au nicio problema, dar chiar le place la 6.5

daca celorlalti pesti nu le place, eu as renunta la ei, in definitiv trebuie sa te hotarasti la pesti cu cerinte apropiate, altfel nu va fi nimeni fericit. vezi si tu cum se comporta si atunci vei sti.

iar pt plante clar trebuie un ph asa incat sa faca pearling.

MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc gengiskhan si Humbert pentru raspunsuri. Scuze ca am uitat sa pun valorile apei. Acestea sunt in momentul de fata:

PH - 6.8
KH - 3
GH > 7
NO2 - 0
NO3 - 25
PO4 - 0.5
FE - 0 (grr)
NH3 - 0
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Doar ce am dus usor pH-ul de la 6.80 la 6.75... si ieri la 6.70 si deja au inceput plantutele sa scoata bule de oxigen... Deci presupun ca e de bine. O sa-l tin insa pt. o perioada la 6.70 sa vedem cum reactioneaza pestiucii (neonii parca sunt ceva mai voiosi... e normal, lor le place mai jos) smile
onur99
Junior member

IP:

Poti sa-l mai cobori pina la 6,5 dar treptat ai kh3 mai merge dar treptat.
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Apa
Go to: