Pentru ca am achizitionat recent pentru cativa colegi de pe (alt) forum cateva filtre externe Jebo si am ceva timp liber aici (Luxemburg - acvariul ‘obiectul muncii’ e la vreo 2000 km departare) iar cutiile cu filtrele nu sunt tocmai niste colegi de camera foarte interesanti m-am gandit sa fac o prezentare comparativa intre diversele modele recente (835/838/839).
Din pacate datorita limitarilor obiective (camera de hotel) prezentarea va fi una 'pe uscat', fara detalii despre performante 'in productie' - rog posesorii de asemenea filtre sa completeze cu observatii personale. Ma voi limita la prezentarea unor impresii personale - nu am o extrem de vasta experienta acvaristica dar am o formatie tehnica (inginer de calculatoare) ceea ce imi permite zic eu sa fac o comparatie intre filtrele Jebo, cele pe care le utilizez acum (JBL si Fluval) si cele pe care le voi utiliza in viitorul apropiat (Sunsun, cumparate pentru mine odata cu filtrele Jebo si care vor face obiectul unei prezentari ulterioare).
Cum ziceam , nu e un review in detaliu, nu pot sa spun cum se comporta filtrele astea in timp, doar pot sa va arat cam cum se prezinta unui utilizator INAINTE de a le baga in acvariu (cam nefericita exprimarea..la urma urmei sunt filtre externe…intelegeti voi). Incerc sa nu discut aspectele comerciale (doritorii de detalii suplimentare pot sa ma contacteze pe pm) ci doar pe cele de aspect si tehnice. Nici nu incerc sa fac reclama (nici macar mascata) unor anumite firme sau produse, daca apar mai jos ceva denumiri de firme si produse e doar pentru comparatia acestor filtre (care altfel nu ‘prea’ sunt prezente pe piata romaneasca) cu produse similare si care se pot gasi usor la noi.
Initial ma gandisem sa imi iau si eu asa ceva si bineinteles am dat cu google pe net sa vad de un review… seria 83x e cam noua (modele de anul asta) dar am gasit review-uri de 828 de exemplu, cam tot pe acolo, corpul canistrei fiind plastic verde transparent la 82x si negru mat la 83x (avantaj 83x dar asta depinde strict de gustul personal…82x e prea ‘Eheim-wanna-be’). Singurele hibe remarcate pe net au fost legate de aspectul partii de intake si out-take ( hai sa il lasam pe dom’ Pruteanu sa se odihneasca in liniste si sa folosim termeni romanesti si doar unde nu e posibil sau e ambiguu sa folosim cei englezesti consacrati)..deci tevile de la intrare si iesire desi sunt complet functionale si ‘Eheim-style’ nu au totusi calitatea acestora. Pentru ca in mod normal exact partea asta din filtru e vizibila si iti sare in ochi eu am decis, cu toate review-urile pozitive de pe net, sa votez ‘cu portofelul’ la alta firma, cvasi-necunoscutii Sunsun – hai sa zicem nr 5 in China dupa Resun –Jebo-Boyu-Jebao...dar care se pare ca lucreaza mult in regim OEM pentru firme din SUA. Pentru o diferenta mica de pret am cam aceleasi performante plus o lampa interna de UV-C de 9W care poate fi in plus in 95% din cazuri dar extrem de folositoare in alea 5% cand ai mai mare nevoie de ea si te feliciti ca ai mai scos din buzunat 10-12 euro in plus.
Daca o tin tot asa prezentarea asta se transforma in ‘Razboi si pace’ si va pierd pe parcurs asa ca hai sa nu mai stam la palavre si sa vedem cu cine avea de-a face:
O mica fisa tehnica, sau ce ne spun cifrele de pe cutie
835 - 3 compartimente de filtrare, 1000 l/h, 22W,
838 - 4 compartimente de filtrare, 1200 l/h, 28W,
839 - 5 compartimente de filtrare, 1500 l/h, 35W,
Ce contine kitul de livrare:
- filtrul canistra (cu compartimente si medii de filtrare - vezi detalii mai jos)
- tavita pentru canistra
- tub in forma de U pentru intrare, grosime pentru furtun 16/22 i
- difuzor de intrare (cap)
- furtun pentru intrare 16/22
- tub in forma de U pentru iesire, grosime pentru furtun 12/16 (16/22 pentru 839)
- difuzor de iesire (bara orizontala gaurita)
- furtun pentru iesire 12/16 (16/22 pentru 839)
- conector tub intrare - canistra 16/22
- conector tub iesire - canistra 12/16 (16/22 pentru 839)
- 8 ventuze si cu inele de prindere (4 pentru tub 12/16 si 4 pentru 16/22)
- 2 garnituri de rezerva (pentru conectori)
- tub cu unguent pentru garnituri
- manual de utilizare
Cam asa arata kitul standard (la 839 si iesirea este tot facuta pentru tub ‘gros’ si deci difera tipurile de conectori / tevi/ furtun):
Pentru ca in general lumea nu cumpara asa ceva ca sa faca o instalatie de dus ar trebui sa ne bagam nasul in interior si sa vedem ce compartimente si medii de filtrare sunt incluse:
835: 1 cu burete grosier, 1 cu inele ceramice, 1 cu saculet cu carbune activ
838: la fel ca 835 + 1 cu inele ceramice fine/poroase
839: la fel ca 838 + 1 compartiment cu burete
Fiecare compartiment de filtrare contine pe linga mediul respectiv si un strat de pasla sintetica alba de aproximativ 2 cm grosime (nu stiu exact denumirea, vezi foto).
Deasupra compartimentelor exista un capac perforat. Fiecare compartiment si capacul prezinta un tub vertical in lateral (adica nu pe centru) - aceste tuburi se intrepatrund, sunt etanseizate cu garnituri de cauciuc (le-am pus deoparte in fotografie ...undeva prin stanga) si sunt legate la compartimentul ce adaposteste capul de pompa (bineinteles cu o alta garnitura, ceva mai mare). Nu stiu la Eheim cum sunt, dar la JBL/Fluval/Sunsun nu ai asa ceva, si le dam puncte in plus pe chestia asta. Apa de la intrare (furtun 16/22) este trecuta prin cadere libera prin toate compartimentele (deci filtrarea mecanica cu buretele se va face in compatimentele de sus), este apoi aspirata prin tubul vertical etanseizat cu garnituri (deci bypass intre intrare si iesire = 0) si expulzata apoi din filtru (furtun 12/16 pentru 835/838 sau 16/22 pentru 839). Pare simplu si eficient.
Acum ar fi interesant de calculat cam care ar fi volumul mediilor filtrante. Aici recunosc...nu am la dispozitie un metru dar putem precia ‘ochiometric’ prin comparatie cu doua obiecte uzuale: o foaie de hartie A4 (are cam 21 x 30 cm, inginerul din mine zice 210x297 mm) si un card de credit sau card magnetic cheie de la hotel (wikipedia ne zice ceva de 85.60 × 53.98 mm , noi o rotunjim la 8,5 x 5,5 cm ca altfel prea iese cu zecimale). Tot invartind foaia A4 pe linga o canistra 839 si cu cardul de credit pe linga cele 5 compartimente de filtrare mi-a dat ceva de genul 43 x 21 x 18 cm la canistra, si cam 30 x 17 x 20 la compartimentele de filtrare puse una peste alta, deci cam 10 l +/- 10% . Cum cele trei modele sunt similare putem sa facem afirmatia ca sunt cam 6 l la 835, 8l la 838 si 10 l la 839 volum medii de filtrare – atentie, nu volumul canistrei, ci volumul de bureti/siporax/bile si inele ceramice pe care il putem folosi.
Dupa atatea detalii ‘tehnice’ putem trece la ‘impresia artistica’:
- materialele utilizate la canistra (corp si cap) foarte bune, un plastic gros, negru, sobru
- ax ceramic la motor (dar cam toti au in ziua de azi)
- furtun 12/16 si/sau 16/22 verde inchis (personal as fi preferat negru) dar prezinta unele indoituri spre capete (nu e o problema mare, se poate taia sau se tine catva timp in apa calda/fierbinte si isi revine)
- compartimentele de filtrare au un plastic de calitate mai slaba (sau ma rog, matrita de turnare mai proasta) dar avand in vedere ca nu umbli toata ziua la ele si sunt etanseizate cu garnituri de cauciuc iar nu este o problema
- materialele filtrante incluse (cele ceramice) sunt la limta inferioara cantitativ (mai e ceva pina sa umple compartimentul) dar macar sunt incluse in kit (la Sunsun nu e inclus decat un strat de pisla la fiecare compartiment – ca sa nu mai vorbim ca si alte firme mai cu pretentii gen Eheim livreaza unele modele fara medii de filtrare iar pentru kitul de filtrare mai cotizezi cu ceva banuti, si nu putini)
- conectorii de intrare si iesire sunt solizi, cu cate doua garnituri de etansare, sistem clasic (cu avantaje si dezavantaje). Probabil ca modul cum ii manevrezi la spalarea filtrului a determinat includerea tavitei in kit (sa nu va speriati ca tava este inclusa pentru ca filtrul curge, este necesara doar pentru limitarea urmarilor erorii umane la manevrare). Ca sa fiu mai explicit, daca vrei sa deschizi filtrul e bine sa inchizi robinetul de intrare, stai cateva secunde ca pompa sa mai traga din apa din canistra ca sa ai o presiune mai mica, inchizi robinetul de iesire, scoti filtrul din priza si apoi scoti furtunele si capacul. Daca uiti si faci taman pe dos (inchizi mai intai iesirea) pompa s-ar putea sa nu fie extrem de fericita, o sa ai presiune ceva mai mare in canistra la deschidere si o sa fii fericit ca Jebo (spre deosebire de Tetra sau chiar Eheim, care are acelasi sistem de robineti) s-a gandit sa includa o tavita in kit. Posesorii de JBL si Fluval nu au probleme astea (si nici Sunsun) acolo maneta actioneaza ambele robinete (intrare si iesire) in acelasi timp. Ca tot ziceam ceva de Eheim si conectorii imi par extrem de similari (chiar identici) si din fericire se gasesc piese de schimb in Romania, chiar daca la niste preturi mai piperate.
- buton de sifonare (ma scuzati dom’ Pruteanu, dar nu pot altfel, cum naiba traduc ‘priming’ ?) mare (diametru cam 8 cm, cam de 4 ori mai mare ca suprafata in comparatie cu ala de la JBL)
- puncte in plus pentru tavita, garnituri de schimb si unguent de etansare
- puncte in minus pentru cum arata piesele in U de la intrare si iesire (verzii, fara multe optiuni de montare, simple la maximum- si nici nu scrie Jebo pe ele … dar pe chesti a ca la Eheim scrie dai ceva in plus, si daca nici alea nu iti plac Eheim e fericit sa mai cotizezi la ei si pentru kiturile de intrare si iesire care arata ceva mai profesional). Dar daca tot i-am depunctat pe Jebo macar sa remarcam ca imbinarile de la intrare si iesire sunt robuste, la filtrul meu JBL plasticul a fost cam moale si subtire, cand am bagat fortat furtunul s-a cam fisurat si aveam o scurgere la imbinarea intre piesa in U si furtun dar s-a rezolvat rapid cu niste prenadez).
Si acum notele:
’Meritul tehnic’: performante 10 (pina la proba contrarie, cum ziceam, eu le evaluez ‘pe uscat’) , kit de livrare 10 (complet, multe chestii mici si mari utile in viitor), medii de filtrare incluse 5 (parca mai incapeau in compartimente, dar macar e bine ca sunt), impresie generala 10 (produs ‘solid’, care prin unele parti da impresia de Eheim-wanna-be-cu –bani-putini), pret 10 (cel mai bun pret – performante din ce avem noi acces in Romania si din ce nu avem noi acces...de aici din Benelux)
’Impresia artistica’: prezentare 9 (cutie OK, ambalate bine, inclusiv manual sumar in engleza cu ilustratii, cam subtirel e drept, si parca numai in engleza, si aia ‘chinezeasca’ – nu e manualul multilingv de la JBL si nici DVD-ul interactiv de la Fluval...dar asta inseamna ca nici nu dai bani in plus pe ceva ce nu ai nevoie decat o data), canistra 9 (mi s-a parut ca la modelele astea tevile de intrare nu se rotesc – mai bine, poate sunt mai fiabile in timp, dar pe chestia asta ii depunctam un pic), compartimente 7 (i-am depunctat cam tare, dar da totusi impresia de plastic ieftin), conectori 10 (chiar arata bine), tevile si accesoriile de intrare – iesire 5 (asta e singurul punct care ma doare de fapt la aspect – si pe chestia asta m-au pierdut de client).
Media generala: ponderati notele cum vreti in functie de preferinte, dar mie mi-a iesit ca medie simpla neponderata un 8.5, care reflecta si parerea mea despre filtrele Jebo 83x.
Concluzie: mie personal imi place (chiar daca nu le-am cumparat si pentru mine). Tehnic e OK, la pret e OK (dpdv pret/calitate/performante iese foarte bine, nu prea gasesti asa ceva in Romania si e pacat - dar daca esti importator si ai contract de exclusivitate cu Hagen/Eheim/Ferplast/JBL nu prea mai ai loc de intors si bagat in depozit si niste chinezarii – poate asta se va schimba in viitor dar sa nu anticipam), la capitolul estetica (capetele de intrare si iesire) mai au ceva de lucrat. Si au cam facut economie la mediile de filtrare incluse, dar asta iti permite sa bagi ce medii de filtrare si in ce cantitate vrei (de preferinta Siporax / SubstratPro…chestii poroase pentru bacterii) si sa faci ‘tuning’ la filtru in functie de ce acavariu ai: ai volum mare si vrei debit pe masura – medii de filtrare mai ‘rare’ ca sa nu tai prea tare din debit; vrei sa n-ai treaba
cu filtrarea – bagi ceva burete la capul de intrare pentru o filtrare mecanica primara, umpli compartimentele cu ce si cat te lasa punga (si la pretul filtrului Jebo te lasa ceva mai mult) si ai o filtrare biologica buna.. sau faci un compromis, si mecanica si biologica (poate chiar si chimica, desi 90% din cei ce iau un Jebo cred ca baga saculetul de carbune in sertar si il pastreaza pentru zile cand ai nevoie de asa ceva)
Cam asta e. Rog posesorii de Jebo 'in productie' sa isi posteze observatiile in continuare. Daca va intereseaza fac o prezentare si pentru Sunsun HW-303B (3 compartimente de filtrare, 35 W, 1400l/h, UV-C 9W).
P.S. Nici un peste nu a avut de suferit la realizarea acestei prezentari.