[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
valisneria--probleme  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
PLOAIE84
Junior member

IP:

Ce se intampla , a inceput sa-mi putrezeasca varfurile la valisneria?
radacina si restul plantei nu au nimik dar varfurile putrezesc ,cresc frunze noi totu bine da cand termina de crescut incepe sa se manace si sa se inroseasca. oare ce au k doar valisneria are boala asta sau ce e.
[Email] [Yahoo!]
razvan
Membru banat

IP:

o posibilitate ar fi din cauza temperaturii prea ridicate din acvariu
PLOAIE84
Junior member

IP:

Posibil k am 27-28 grade C. Sunt sanse sa pierd planta?
[Email] [Yahoo!]
Horea
Member

IP:

Eu am avut si am rezultate bune cu valisneria, la temperaturi de 20-22 grade Celsius. S-ar putea sa ai apa prea 'moale'...In 'borcanul' meu cu scalari, unde am facut apa de la robinet 'spritz' cu apa distilata ( ca mi-a dat mana... deh!) valisneria cam stagneaza. In schimb, in cele in care pun doar apa de la retea, ii merge de minune. Ieri, in urma unor 'noi amenajari' , am ramas cu un brat de 'ierburi' : valisneria si elodeea. Nu o consider deloc o planta pretentioasa, deoarece a crescut si creste bine doar in substrat nisip + pietris ( 3-8 mm) , fara fertilizanti. Daca nu poti regla temperatura mai jos din cauza pestilor, s-ar putea sa ramai incet,incet fara valisneria. Solutie ar fi sa cresti valisneria intr-un bazin separat ( daca ai posibilitatea), iar cand ai nevoie , inlocuiesti 'ghivecele' prin 'rocada mica' .
[Email]
PLOAIE84
Junior member

IP:

Apa o am de la robinet.Da nu reusesc sa scad temperatura .Reusesc sa o aduc la 25 grade da nu pentru mult timp.O scad cu sticle umplute cu apa si bagata la congelator ,da dimineata sau dupa cateva ore se face la loc 27-28 grade.
Dak stii alta metoda mai eficienta spunemi si mie
[Email] [Yahoo!]
Horea
Member

IP:

Cu incalzitul apei merge mult mai usor... Pentru asta sunt incalzitoarele, ceva considerat acum foarte normal si strict necesar. Pentru racit , insa, de pe vremea cand inca nu erau prin magazine tot felul de 'aere conditionate', la cei mai inventivi de pe-aici din zona am vazut cum apa era 'trimisa' pe o bucata de geam, de pe care se scurgea inapoi in acvariu. Scaderea de temperatura era cam de doua grade, dar erau foarte bune si alea.Daca mai era pus si un ventilator care sa sufle peste geamul ala, se mai castiga putin. Totul functiona pe baza pierderii de caldura prin vaporizarea apei. Cel mai 'elegant' la ora asta este racitorul consacrat acvariilor. ( vezi discutiile despre racirea apei in acvarii) . Cel mai eficient, ( si apropiat la pret) e o instalatie simpla de aer conditionat, instalata in camera respectiva. In felul asta , creste confortul tuturor, iar justificarea investitiei poate fi facuta usor..
[Email]
GeorgeT
Membru de baza
[Avatar]

IP:

La mine merge foarte bine valisneria la 27-28 grade, deci cel putin la mine in acvariu nu este afectata de temperatura.
Pui cumva sare in acvariu? Prima planta care e afectata de sare este valisneria (cel putin din plantele care le stiu eu). De asemenea valisneria este tare afectata de orice chimicale/medicamente care le pui in apa. Ai pus ceva de genul asta in apa?

Daca o pasarica ti-a soptit ceva.....atunci inseamna ca ai inebunit pentru ca pasarelele nu vorbesc !!
[Email] [Yahoo!]
Horea
Member

IP:

PLOAIE84 wrote:.O scad cu sticle umplute cu apa si bagata la congelator

Legat de treaba asta, parerea mea e ca socurile termice nu sunt agreate , nici de plante, nici de pesti ( si nici de alte vietuitoare )
Plantele care vietuiesc la temperaturi ridicate ar fi o solutie, in conditiile in care nu tii mortis la valisneria, desi uite ca la altii, in acelasi regim termic , nu sunt probleme...Daca starea existenta in acvariul tau permite, cu putina rabdare , oarece suflete milostive ne vor lumina si pe noi
[Email]
PLOAIE84
Junior member

IP:

Nu ,nu pun sare
[Email] [Yahoo!]
GeorgeT
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Horea wrote:
PLOAIE84 wrote: desi uite ca la altii, in acelasi regim termic , nu sunt probleme...

Horea, din punctul meu de vedere ai perfecta dreptate. Desi sunt de acord ca aceste plante teoretic n-ar trebui sa o duca foarte bine la temperaturi de 27-28 grade, totusi hai sa gandim un pic logic: 90% din acvariile din Romania (in afara de cele care stau in conditii de aer conditionat) au vara peste 27 grade in apa. Chiar si la mine, care stau la parter si in apartament e destula racoare vara. Cu toate astea valisneria este o planta destul de comuna, care creste cu succes in foarte multe acvarii. Fara probleme.
Deci, eu sunt de parere ca alta este cauza problemei tale, desi nu stiu ce nu e bine pentru ca eu nu m-am lovit de aceasta problema. DAR nu te mai chinui cu sticle in congelator si nu mai chinui nici pestii, ca e "munca in zadar" si tot nu vei rezolva problema ta.

Daca o pasarica ti-a soptit ceva.....atunci inseamna ca ai inebunit pentru ca pasarelele nu vorbesc !!
[Email] [Yahoo!]
giostana
Member

IP:

Horea wrote:. Pentru racit , insa, de pe vremea cand inca nu erau prin magazine tot felul de 'aere conditionate', la cei mai inventivi de pe-aici din zona am vazut cum apa era 'trimisa' pe o bucata de geam, de pe care se scurgea inapoi in acvariu. Scaderea de temperatura era cam de doua grade, dar erau foarte bune si alea...

poti sa-mi dai si mie mai multe detalii despre cum era "trimisa" pe acea bucata de geam.cam cum era construit sistemul?
[Email]
Horea
Member

IP:

La iesirea din filtru atasezi un furtun de cauciuc. Apa va curge din acest furtun pe un geam de sticla mai ingust decat latimea acvariului cam cu 20 mm de fiecare parte. Poate fi si o placa de PVC, teflon sau altceva. De fixat, poti sa o fixezi cu ceva cleme sau chiar sa-i faci pereti laterali , care sa-i 'punctezi' cu silicon , de peretii acvariului. Directia de curgere este spre mijlocul acvariului, mai ales daca in partea opusa vine din contracurent aerul de la un ventilator. Unghiul de inclinare al placii este cam de 10 grade. Pentru a 'mari' traseul apei pe placa, se lipesc cu silicon baghete de plastic, sticla, teflon, electrozi de inox , care au rolul de a produce turbulente in curgerea libera, si daca sunt asezate in trepte, maresc lungimea treseului urmat de apa. Imi pare rau ca nu pot pentru moment sa-ti trimit vreo schita sau poza , ca sa iti inlature nedumeririle. Sunt plecat in concediu, cu familia, si doar cand 'scap intr-o mica evadare' mai apuc sa vad ce se mai intampla prin lume. Dupa ce voi ajunge acasa , voi cere ajutor de la fiul meu cel mare pentru detalii grafice, daca va mai fi nevoie.
[Email]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: