Ok, revin aici cu update-uri (nu cereti poze de la vechile incercari, ca abia alaltaieri am decoperit unde imi era aparatu de fotografiat)
Am ajuns la a treia incercare de pornire emersa. Sa o iau in ordine
Prima incercare: Nu insist pentru ca a fost o incercare total ratata din cauza plantelor care s-au bulit pe transport inainte de a ajunge in CT.
A doua incercare:
Recipient - acvariul meu (144l brut). Capacul pus si izolat cu banda adeziva si acoperit cu un sac de gunoi (nefolosit, evident

) taiat in doua, pentru a mentine umezeala inauntru.
Substrat - JBL Florapol acoperit de pietris de cuartz 2-3mm.
Iluminare - 3x18W Osram Fluora. 10 ore pe zi.
Umezire cu fas-fas (din sticla-spray din aia ca la detergentul de geamuri) cu solutie EI diluata + un generator de ceata. Dilutia solutiei EI am calculat-o sa fie fix ca a apei din acvariu daca ar fi fost plin. N-a fost usor pentru era ceva de genul 0,2ml la 1 litru de apa. Noroc cu seringile de 1ml...
Plante: 2 tipuri de Anubias, un
barteri si un
nana petit, Hemianthus Callitrichoides, Eleocharis parvula, Glossostigma elantinoides si 2-3 "fire" ratacite de Riccia. Eram convins ca Riccia o sa moara in cateva zile dar am lasat-o acolo de curiozitate. Contrar tuturor asteptarilor, riccia a dus-o foarte bine si s-a si multiplicat. Probabil ca umiditatea in acvariu ajunsese undeva foarte aproape de 100%.
Toate plantele au dus-o ok, dar pe substrat s-au depus alge in zona generatorului de ceata. Fiind depuse pe substrat, mi-a fost destul de greu sa le identific. Presupun ca erau GDA, totusi. La un moment dat am oprit generatorul de ceata si GDA-ul a inceput sa dispara incepand exact din zona din care aparuse prima data.
Acum sunt la a treia incercare, in cu totul alt setup ca aranjare. Un Iwagumi-like care arata cam ca in poza atasata.
Am considerat ca generatorul de ceata e o inutilitate draguta in cazul de fata asa ca am renuntat total la el.
Am schimbat substratul de cuart+florapol cu ADA AquaSoil Amazonia II.
Toate conditiile sunt acelasi in afara de substrat si lichidul de umezire care e apa chioara (de R.O.) in loc de solutie EI diluata, pentru ca substratul are tot ce ii trebuie.
Ilumiarea are un mic boost de o ora la pranz. Adica in plus fata de cele 3 tuburi mai aprind inca doua timp de o ora. Doar o ora pentru ca daca le las mai mult aprinse, se incalzeste prea tare atmosfera in acvariu.
Rolul gropii aleia din fata este de a vedea care e nivelul apei in substrat. Nu trebuie sa scada prea mult, dar nici sa se apropie de suprafata substratului. Rolul sticlei de suc taiata in doua si umpluta cu apa cred ca e evident.
Kip in taci.