[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Indicatie eronata a presiunii de CO2  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

S-a mai confruntat cineva cu situatia in care un regulator nou (aquamedic) indica, pentru cateva ore, o presiune a gazului in butelie de 120 bari ca apoi sa indice o presiune de ~50 bari ?
Este cazul sa ma ingrijorez ?

...
[Yahoo!] [MSN]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

butelia in timpul cresterii presiunii, era cumva intr-o zona mai calduroasa?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sau bagase in ea un pic mai mult CO2 decit trebuia. Dupa ce s-a mai consumat, presiunea a ajuns la normal.
50-60 bari trebe sa fie

Poze: smilie ... Poze cu plante
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

@Radu
In camera, cand am montat si facut testele, erau aproximativ 24 grade, pana atunci a stat in debara unde nu cred ca sunt mai mult de 21 grade. Nu stiu cam care este dependenta temperatura - presiune, trebuie sa caut, dar intuiesc ca la asa temperaturi nu sunt probleme.

@Porcu
Nu stiu ce sa zic, butelia a fost cumparata acu 2 luni, gata incarcata, in timpul transportului, din greseala, am deschis un pic robinetul si a iesit ceva gaz.
Aseara am reglat debitul de iesire pe la 3-4bule/sec si am lasat-o pe balcon. Azi dimineata regulatorul era ud, o mica balta de apa sub butelie, presupun ca de la condens, iar presiunea indicata ~50bari. Din pacate nu am avut timp decat sa o mut la loc in debara.

M-a cam speriat un pic dat fiind ca o sa dorm cu ea in camera ...

...
[Yahoo!] [MSN]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

co2 cand iti umple butelia din cate stiu este sub stare lichida , si atunci este foarte rece. La caldura se transforma in stare gazoasa si presiunea creste.
Cu cat temperatura este mai ridicata , cu atat presiunea creste mai mult.
Explicatia mea nu e una profi, dar poti sa-i intrebi pe cei care sunt pe acest profil
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

In butelie, la temperatura camerei si presiunea de 50-60 bari, CO2 e lichid. Deasupra lichidului e gaz. Butelie se umple la trei sferturi din capacitate pentru siguranta. Adica trei sferturi din CO2 e in stare lichida.

Daca regulatoru' era ud si era balta cred c-ai avut scapari mari de gaz. Trecerea gazului de la pesiunea de 50-60 bari la pesiunea atmosferica se face cu consum de energie ceea ce duce la o racire puternica daca debitu' e mare => condens.

fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
Daca regulatoru' era ud si era balta cred c-ai avut scapari mari de gaz. Trecerea gazului de la pesiunea de 50-60 bari la pesiunea atmosferica se face cu consum de energie ceea ce duce la o racire puternica daca debitu' e mare => condens.

Cred ca ai dreptate, dat fiind ca n-am folosit cheia franceza. Cat de mari au fost scaparile n-am idee, intentionez sa o golesc cat mai repede si apoi sa merg cu butelia si regulatorul la o verificare.

...
[Yahoo!] [MSN]
vidi
Junior member

IP:

Am cumparat o butelie si un regulator dennerle 2000 second hand, in prima zi regulatorul arata 60 bari, iar a doua zi 75 bari. Butelia (1kg) nu a fost incarcata complet (oricum nu mai am unde sa o incarc).
Butelie se umple la trei sferturi din capacitate pentru siguranta.

Butelia este din Germania si are etichete lipite ca a fost incarcata cu 996g.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

E posibil sa fie din cauza cresterii temperaturii. Poti testa oarecum regulatoru' de presiune: baga butelia in frigider ....... dupa ce se raceste ar trebui sa indice o scadere a presiunii.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: