[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Unghi de iluminare prea mic ?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Va salut din nou !

Ca de obicei, am si eu o mica nedumerire si sper sa ma puteti ajuta. La un acvariu de 160 x 60 x 60 m-am decis sa merg pe un sistem suspendat de lampi de la Blau, cu 4 x 80W. M-am gandit ca la 25cm latime, minus 10cm ocupati de straifurile laterale, voi putea lucra destul de facil in acvariu.

Insa nu am gasit nicaieri informatii despre cat de bine lucreaza reflectoarele de la Blau... si daca pot aseza in asa fel sistemul suspendat incat sa lumineze tot acvariul si nici sa nu fiu nevoit sa-l ridic prea sus, astfel incat sa am lumina reziduala in camera (lucrez la 30-50cm de acvariu, si ar fi complet aiurea sa imi bata neoanele in cap).

Am zis ca ajuta un pic daca in partea de sus (si de jos) sa lipesc niste benzi de forex de 6cm inaltime (ar mai prinde din lumina reziduala)... insa nu stiu, nu sunt sigur.

Prin urmare, ce ziceti ? Va fi prea "compacta" lampa suspendata si voi fi nevoit sa o ridic mai sus ca sa bata in 60cm latimea acvariului... sau e suficient de ok gandita ?

Multumesc anticipat !
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Salut!

Eu pot sa-ti spun din experienta mea cu una de 4 x 39W, deci ceva mai mica.
Acvariul de asemenea este mai mic, are doar 40cm latime, deci tu ai acolo 20 de cm in plus. Si totusi...

La mine lampa sta pe suporti din aia de o prinzi direct pe acvariu. Si acestia permit reglarea inaltimii, adica pot sa ridic sau sa cobor lampa. Ei, eu o tin la minim, adica e cam la 6 - 7 cm de luciul apei si in conditiile astea, imi bate in tot acvariul, pe intreaga latime (40cm). Am ridicat-o si putin mai sus, la aproximativ 15 cm si lumina foarte bine si asa, imi lumina foarte mult si in camera.

Fiind vorba de T5-uri, lumina e foarte puternica. Eu cred ca nu o sa ai nicio problema cu luminarea intregii latimi a acvariului. Nu ai specificat la ce distanta de apa vrei sa o pui. Iar benzile de forex... le pui numai daca te deranjeaza lumina de la lampa, adica daca e destul de sus incat sa iti bata in ochi. Ca de altfel, pacat de lampa sa lipesti forex pe ea. :p
[WWW] [Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:Salut!

Eu pot sa-ti spun din experienta mea cu una de 4 x 39W, deci ceva mai mica.
Acvariul de asemenea este mai mic, are doar 40cm latime, deci tu ai acolo 20 de cm in plus. Si totusi...

La mine lampa sta pe suporti din aia de o prinzi direct pe acvariu. Si acestia permit reglarea inaltimii, adica pot sa ridic sau sa cobor lampa. Ei, eu o tin la minim, adica e cam la 6 - 7 cm de luciul apei si in conditiile astea, imi bate in tot acvariul, pe intreaga latime (40cm). Am ridicat-o si putin mai sus, la aproximativ 15 cm si lumina foarte bine si asa, imi lumina foarte mult si in camera.

Fiind vorba de T5-uri, lumina e foarte puternica. Eu cred ca nu o sa ai nicio problema cu luminarea intregii latimi a acvariului. Nu ai specificat la ce distanta de apa vrei sa o pui. Iar benzile de forex... le pui numai daca te deranjeaza lumina de la lampa, adica daca e destul de sus incat sa iti bata in ochi. Ca de altfel, pacat de lampa sa lipesti forex pe ea. :p

Merci mult de sfaturi. Nu, forex-ul il lipesc pe acvariu, nu pe lampa. Eu as vrea sa suspend lampa tot asa, la vre-o 5-10 cm de luciul apei, cat sa nu am lumina reziduala in camera. Ma gandesc ca mare diferenta intre 40 si 60cm nu este... si ca ar trebui sa faca fata 4x80W T5. Mercic inca odata !
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Eu zic asa: pune-o la 5 - 10 cm de luciul apei, asa cum ai zis tu si vezi cum iti lumineaza.

Daca vezi ca nu e ok, nu ai destula lumina in fata si in spate, o mai ridici cu 5 cm, sa ajungi pe la 15cm. Asa, eu zic ca nu are cum sa nu-ti lumineze peste tot!
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: