Author |
Message |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 11:46:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
majoritatea scriu aici cu probleme, eu insa sunt tare indragostita de betta al meu si vreau sa impartasesc asta cu voi.
Am un betta, splendid ce-i drept, cu 2 molly, si 13 neoni micuti. Mai am un acvariu de carasi + gurami dar stiam de conflicte betta + caras si l-am bagat in acvariul cu neonii si molly-le astfel si temperatura poate fi mult mai ok, decat la carasi.
Betta al meu este mai mult retras. Simte uneori nevoia de singuratate, probabil, si se ascunde intr-o nuca de cocos! :-)
Este un betta crown, cu aripioarele lasate, nu sunt foarte ridicata ca un evantai, sunt oarecum blegi, ca in poza de la linkul urmator: http://www.mundoacuariofilo.org/galerias/commons_wikipedia_org/450/Betta_splendens.jpg
Oare in viitor o sa aiba aripioarele ridicate, o sa mai creasca? Precizez ca are cca 3 cm in lungime, doar corpul.
Au fost cunoscute conflicte intre betta, molly si neoni? Trebuie sa fiu atenta in mod deosebit la un anumit lucru? Am citit toate aticolele de pe forum
|
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 13:23:30
|
malawi_crys
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/02bf86214e264535e3412283e817deaa.jpg)
IP:
|
betta, molly si neoni?!
conflicte?!hmm..daca e sa ne gandim la zonele de bastina ale acestor specii, din start, ajungem la concluzia ca nu aveau cum sa se intalneasca..sunt imprastiati pe 3 continente> Asia(betta), Molly(America Centrala) si Neonii(America de Sud -Amazon)
Lasand filozofia la o parte si facand abstractie de nevoile fiecarei specii in parte, in general, masculii de betta nu prea isi gasesc locul alaturi de pestii activi, vioi precum molly sau neonii.
Betta este un peste lent care nu are nevoie de prea mult spatiu de inot si nici de o apa oxigenata. Vine din apele Asiei fiind des intalnit in zonele mlastinoase si orezarii, acolo unde concentratia de oxigen din apa este f scazuta. Nici n ar avea nevoie de oxigen prea mult in apa..este "dotat"cu un organ auxiliar de respiratie numit Labirint care l ajuta sa profite de oxigenul din atmosfera. In cazul lui, ne confruntam cu un paradox. Cu cat spatiul in care este tinut este mai redus , cu atat aripioarele i se dezvolta mai mult, energia consumata pe drumurile catre suprafata fiind economisita si folosita in scopul infrumusetarii  Nu stiu daca ai observat pana acum , dar majoritatea masculilor de Betta sunt tinuti in borcane sau recipiente care rareori depasesc 1 L...si se simt f bine.
..spuneai ca al tau mascul de Betta sta retras..sper ca ceea ce ti am spus eu sa ti ofere raspunsurile de care ai nevoie si sa faci in asa fel incat sa i oferi sansa de a deveni mai frumos mutandu l intr un recipient special pt betta..singuratatea cu siguranta nu l va deprima ..daca i pui si o oglinda , il vei "antrena" si l vei face sa si etaleze frumusetea de "podoaba inaripata"
Succes!
|
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp
http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/ |
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 14:00:02
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
malawi_crys wrote:Nu stiu daca ai observat pana acum , dar majoritatea masculilor de Betta sunt tinuti in borcane sau recipiente care rareori depasesc 1 L...si se simt f bine.
Da se simt super acolo....cam cum te-ai simti tu intr-o garsoniera de 2 metri pe 1 metru.  Daca un peste supravietuieste sau se dezvolta intr-un anumit recipient nu inseamna ca se si simte foarte bine.Ma rog, asta daca nu cumva ti-au zis tie ca se simt foarte bine prin boluri si borcane ...
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 14:51:55
|
malawi_crys
Senior member
IP:
|
ReBella wrote:
malawi_crys wrote:Nu stiu daca ai observat pana acum , dar majoritatea masculilor de Betta sunt tinuti in borcane sau recipiente care rareori depasesc 1 L...si se simt f bine.
Da se simt super acolo....cam cum te-ai simti tu intr-o garsoniera de 2 metri pe 1 metru.  Daca un peste supravietuieste sau se dezvolta intr-un anumit recipient nu inseamna ca se si simte foarte bine.Ma rog, asta daca nu cumva ti-au zis tie ca se simt foarte bine prin boluri si borcane ... 
da..ai dreptate sa ma certi pt ca e dreptul tau sa ti sustii punctul de vedere care este influentat 100% de sentimentalisme si configuratia delicata a inside ului feminin...daca privim problema din acest unghi, borcanul de 1 L e mai mult decat o pedeapsa pentru majoritatea pestilor.. asa este! multumita?!...dar pt Betta, cele spuse mai sus nu se aplica. ..
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie...Pune te in locul unui Betta..Datele sunt urmatoarele>ai o podoaba capilara de 3-4 metri si esti imbracata si cu o rochie de mireasa din acelea prezentate pe podiumurile de moda cu o trena care ti intrece in lungime podoaba capilara...te afli intr un MARE PALAT cu N camere pe N niveluri si o retea imensa de coridoare..
OOOPSSS!!! ai nevoie urgenta la toaleta...dar ..efortul de a face 2 pasi este mai mult decat chinuitor daramite sa parcurgi kilometrii pana la locul cu pricina...ti ar trebui un fizic de halterofil sa urnesti harnasamentul..ce te faci dra Rebella???  ..nici vorba de pampers sau alte asemenea  stiu ce faci ! Suni un prieten  ..Din pacate, pe dl Betta nu l va ajuta niciun Molly sau Neon sa ajunga la suprafata ca sa si ia nepretuita gura de aer
OK! stiu ca nu mi vei da dreptate dar ai face bine sa te documentezi si sa incerci sa vezi lucrurile si dintr un alt punct de vedere
Nici eu nu sunt adeptul acvariilor de tip carcera. Caut sa le ofer pestilor mei toate conditiile pt ca ei sa fie sanatosi si sa se dezvolte normal . Si crede ma ca ai mei chiar au nevoie de spatiu - dar nu am Betta :-)
SA FIE PACE!
|
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp
|
 |
luckyyou
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 15:43:30
|
luckyyou
Junior member
IP:
|
poate este o aberatie ce zic, dar daca totusi sa presupunem ca nu ii place sa aiba un spatiu foarte mare, atunci se poate izola, ma gandesc eu, si poate sta intr-un coltisor doar al lui. Este o nuca de cocos in care intra mereu si se pare ca ii este ok acolo. Nu are gura sa vb daca ii este chiar ok sau nu, dar pe exterior asa pare. Pare culmea mai degraba timid decat batausi iar coloana de apa (la inaltimea acvariului ma refer) nu este foarte mare, caci acvariul este mai degraba lunguiet. Nu este un plus pentru el?
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 19:05:07
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
Crys nu te supra pe mine,dar aberezi rau de tot.Primele 2 randuri ale postului tau dovedesc asta.Nu ai betta, dar scrii stupiditati legate de ei.Cine ti-a zis tie ca betta ia aer doar de la suprafata si ca daca nu e intr-un litru de apa e nefericit ca are voaluri prea lungi si nu se descurca ?  Eu inteleg ca ai o imagintie bogata,dar nici chiar asa.Ajuta mult sa dai sfaturi cand chiar stii ce spui,in rest ... muuulta pace,da.
Lucky,daca betta tau nu e niciodata agresiv cu restul pestilor lasa-l in acvariu.In mediul lui natural nu traieste in 2 linguri de apa.
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2009 20:45:09
|
malawi_crys
Senior member
IP:
|
ReBella wrote:Crys nu te supra pe mine,dar aberezi rau de tot.Primele 2 randuri ale postului tau dovedesc asta.Nu ai betta, dar scrii stupiditati legate de ei.Cine ti-a zis tie ca betta ia aer doar de la suprafata si ca daca nu e intr-un litru de apa e nefericit ca are voaluri prea lungi si nu se descurca ?  Eu inteleg ca ai o imagintie bogata,dar nici chiar asa.Ajuta mult sa dai sfaturi cand chiar stii ce spui,in rest ... muuulta pace,da.
Lucky,daca betta tau nu e niciodata agresiv cu restul pestilor lasa-l in acvariu.In mediul lui natural nu traieste in 2 linguri de apa.
..am pesti de ieri si asa mi a venit mie...nu mai dau niciun sfat..tineti betta cu ce vreti voi..si daca nu se va simti bine in 2 linguri , sigur nu se va crede acasa in cei cativa litri ai dumneavoastra..in rest ,o sa se simta excelent..
 ..chiar si cu carasei merge tinut si chiar se aseamana..
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2009 08:50:15
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Vad c-a venit caldura si-a aprins spiritele  .......
malawi_crys wrote:Betta este un peste lent care nu are nevoie de prea mult spatiu de inot si nici de o apa oxigenata. Vine din apele Asiei fiind des intalnit in zonele mlastinoase si orezarii, acolo unde concentratia de oxigen din apa este f scazuta. Nici n ar avea nevoie de oxigen prea mult in apa..este "dotat"cu un organ auxiliar de respiratie numit Labirint care l ajuta sa profite de oxigenul din atmosfera. In cazul lui, ne confruntam cu un paradox. Cu cat spatiul in care este tinut este mai redus , cu atat aripioarele i se dezvolta mai mult, energia consumata pe drumurile catre suprafata fiind economisita si folosita in scopul infrumusetarii  Nu stiu daca ai observat pana acum , dar majoritatea masculilor de Betta sunt tinuti in borcane sau recipiente care rareori depasesc 1 L...si se simt f bine.
Betta este un peste lenes, nu cred c-am vazut vreun peste care sa-l concureze  .
Intr-adevar, nu-l deranjeaza ca locuieste in apa saraca in oxigen, asa e si la el acasa, a rezolvat problema asta cu labirintu'. Nu-l deranjeaza nici un spatiu mai mic. Da' nu pot fi de acord sa tinem Betta in recipiente mici si fara filtrare, la temperatura camerei  . La fel ca orice alt peste, Betta va produce amoniac, se stie ca-i foarte toxic, in lipsa bacteriilor "bune" din filtru cine va transforma amoniacu'? Evident nimeni. Se poate rezolva problema cu schimburile de apa zilnice ....... da' genereaza alta problema: stresu' asupra pestelui. Asta-i principalu' motiv pentru care nu-s de acord cu "Betta in pahar". Urmeaza motivu' cu lipsa spatiului, oricit de lenes ar fi, 300-500 ml de apa mi se par foarte putini.
E asa greu sa tinem Betta intr-un acvariu de vreo 5 litri cu un filtru bolborositor? Io zic ca nu.
Faza cu cresterea aripioarelor din cauza spatiului limitat ma duce cu gindu' la animalele crescute in ferme pentru carne intr-un spatiu egal cu dimesiunile animalului  .
Nici cu molly si neoni in acelasi acvariu nu pot fi de acord. Molly prefera apa dura, pH mare - 7,5-8, temperatura mai mare - 25-28 C, chiar si sare in apa ....... neonii vor apa moale, pH mic - 5,5-6,5 (chiar mai mic), temperatura mai mica - 22-24 C ....... nu vad cum se pot potrivi toate astea.
Sau poate-s io prea perfectionist ca tin neonii la pH~4,5, apa filtrata prin turba, lumina putina .......
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Lofty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2009 09:08:01
|
Lofty
De-al casei
IP:
|
luckyyou wrote:Trebuie sa fiu atenta in mod deosebit la un anumit lucru?
La schimburile regulate (saptamanale) de apa.
luckyyou wrote:Am citit toate aticolele de pe forum
Citeste-l si pe acesta .
|
Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l |
|
 |
malawi_crys
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/05/2009 10:17:07
|
malawi_crys
Senior member
IP:
|
Porcu wrote:Vad c-a venit caldura si-a aprins spiritele  .......
Betta este un peste lenes, nu cred c-am vazut vreun peste care sa-l concureze  .
Intr-adevar, nu-l deranjeaza ca locuieste in apa saraca in oxigen, asa e si la el acasa, a rezolvat problema asta cu labirintu'. Nu-l deranjeaza nici un spatiu mai mic. Da' nu pot fi de acord sa tinem Betta in recipiente mici si fara filtrare, la temperatura camerei  . La fel ca orice alt peste, Betta va produce amoniac, se stie ca-i foarte toxic, in lipsa bacteriilor "bune" din filtru cine va transforma amoniacu'? Evident nimeni. Se poate rezolva problema cu schimburile de apa zilnice ....... da' genereaza alta problema: stresu' asupra pestelui. Asta-i principalu' motiv pentru care nu-s de acord cu "Betta in pahar". Urmeaza motivu' cu lipsa spatiului, oricit de lenes ar fi, 300-500 ml de apa mi se par foarte putini.
E asa greu sa tinem Betta intr-un acvariu de vreo 5 litri cu un filtru bolborositor? Io zic ca nu.
Faza cu cresterea aripioarelor din cauza spatiului limitat ma duce cu gindu' la animalele crescute in ferme pentru carne intr-un spatiu egal cu dimesiunile animalului  .
Nici cu molly si neoni in acelasi acvariu nu pot fi de acord. Molly prefera apa dura, pH mare - 7,5-8, temperatura mai mare - 25-28 C, chiar si sare in apa ....... neonii vor apa moale, pH mic - 5,5-6,5 (chiar mai mic), temperatura mai mica - 22-24 C ....... nu vad cum se pot potrivi toate astea.
Sau poate-s io prea perfectionist ca tin neonii la pH~4,5, apa filtrata prin turba, lumina putina .......
multumesc mult domnule Faraon..chiar aveam nevoie de o mediere* in aceasta problema..si din cate vad, unele afirmatii ale unui novice* chiar sunt plauzibile si sunt impartasite si de cei cu experienta ca dumneavoastra..  ceva ceva din chichitele acvaristicii inseamna c-am prins si eu din zbor ..
recunosc ca nici eu nu sunt un as in exprimare si in a ma face inteles..nu sunt de acord nici eu cu niciun fel de tentativa in a chinui vreun peste..o apa neoxigenata nu trebuie sa ne duca cu gandul, strict ,la lipsa unui filtru..
ideea este ca varietatile de Betta comercializate la noi, cu acele voaluri enorme, nu mai au nimic in comun cu ceea ce gasim in salbaticie- variantele salbatice sunt pesti mult mai mobili tocmai datorita faptului ca le lipseste acel face-lift artificial
http://www.bettafishonline.com/wildbetta/index.php
- pe acestia, da, poate ca i as vedea intr-un acvariu normal*..de aceea m am legat de inaltimea coloanei de apa si de efortul pe care l face un *Betta cu face-lift* pentru a lua o gura de aer..este evident ca interventia omului n are nimic de a face cu utilul..( idem Carasei voalati, cu ochi bulbucati etc- sau bull-dogi cu nasul turtit )
in ceea ce priveste asocierea diverselor specii de pesti, sustin in continuare faptul ca trebuie sa ne documentam inainte cu privire la nevoile fiecarei specii in parte si sa incercam, pe cat posibil, sa nu facem o "ciorba de peste" in acvariu chiar daca , stiu eu, spre exemplu, ni se pare ca betta da bine cu neonul
|
|
 |
|
|
|