Pentru cei care se lupta cu aceasta alga si cunosc foarte bine ca este hard to kill, chiar si prin metoda "waiting" e bine de stiut ca...
...Exista si alte variante. Daca intrati pe BarrReport sa luati informatia de la sursa, nu de pe la terti, veti vedea ca mai e o metoda de combatere:
metoda agresiva. Adica in loc sa astepti sa isi incheie ciclul si sa privesti acvariul printr-o patura verde, care arata deprimant (credeti-ma) timp de cateva saptamani, ataci tu alga.
Pornesti filtrul UV, si il lasi pornit. (Daca nu ai, faci rost)
Odata la 2 zile trebuie:
-curatat geamurile.
-curatat frunzele plantelor care se pot curata (gen anubias), daca este cazul
-curatat toata tehnica pe care s-a depus alga (filtre interne, incalzitoare, reactor de CO2 etc)
-imediat dupa asta un schimb rapid de apa cu aspirarea substratului. Imediat insemnand ca toata operatiunea sa nu dureze mai mult de 15-20 de minute, timp in care zoosporii de GDA s-ar aseza la loc. Daca si suprafata substratului este afectata se scot pietricelele afectate (cu mana sau prin aspirare, in functie de granulatie) si se arunca, sau daca e un substrat care merita se trateaza cu clor, se spala bine si se introduc la loc.
Dupa schimbul de apa se poate adauga doza recomandata de glutaraldehida (easycarbo, Excel, sau cum s-o mai chema el). Atentie cat puneti si mai ales DACA puneti. Nu am testat personal, dar Barr zice ca desi majoritatea plantelor suporta bine glutaraldehida, sunt si cateva care nu o tolereaza bine. De exemplu Toninele.
De asemenea se mai poate folosi,
in masura in care plantele o tolereaza, o substanta floculanta (parca aia de la JBL se numea Clearol, altele nu stiu dar au cam toti producatorii cate un echivalent). Se pare ca efectul floculant "incurca" zoosporii atata timp cat sunt liberi in masa apei. Are o logica, dar atentie la plantute sa nu faca si alte boroboate flocularea asta. (Vai ce-mi place cum suna cuvantu'

)
Nu se folosesc algicide.
Fertilizarea continua conform schemei. Ma refer aici la
estimative index. No offence pentru cei care folosesc o alta schema. Presupun ca si aceea, daca este consistenta, ar trebui continuata. Ne concentram asupra plantelor tot timpul, chiar si atunci cand ducem, temporar, o lupta apriga cu algele.
E de un ajutor incontestabil sa mariti putin cantitatea de CO2, sau sa micsorati lumina. E cam acelasi lucru din moment ce micsorarea luminii are ca efect micsorarea uptake-ului de CO2... Sau ambele. Cantitatea de CO2 e bine sa fie cat mai constanta.
Acest "tratament" nu ar trebui sa afecteze plantele (nu bag mana in foc pentru agentul floculant, dar se poate renunta la el daca aveti plante pretentioase), ba dimpotriva.
Aceasta atitudine agresiva trebuie sa dureze cel putin 2 saptamani, desi, pentru siguranta eu as recomanda 3. Se mai poate alterna cu weekend-uri de blackout, sau/si orice alta smecherie acvaristica testata ca fiind neplacuta pentru alge si inofensiva pentru plante.
Repet, exclus algicide.
Repet, filtrul UV trebuie sa ramana pornit in toata perioada.
Metoda nu este usoara, dar pentru un acvarist pasionat e mult mai funny decat saptamani intregi in care in loc de acvariu ai in casa un paralelipiped verde.
Metoda nu e din carti, e testata de mine si eu asa am scapat de GDA.
Sau, ma rog, e "din carti" in sensul ca nu am inventat-o eu, a propus-o Tom Barr.
Toate cele bune.