[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminat cu leduri-incercari  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:
bilti wrote:se incalzesc ledurile asa?
Aproape deloc, doar un pic caldute.

sa incerci sa cobori putin tensiunea. nu poti masura cate grade au?

Acvariul meu
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

bilti wrote:sa incerci sa cobori putin tensiunea. nu poti masura cate grade au?

O sa masor tensiunea si apoi vedem cit s-o cobor. Temperatura n-am cum.

Poze: smilie ... Poze cu plante
hans
Senior member
[Avatar]

IP:

A incercat cineva solutia de la philips ?
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

hans wrote:A incercat cineva solutia de la philips ?

cam cat o costa un metru?

Acvariul meu
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

M-am uitat intr-un catalog Osram, si apoi pe pagina lor: http://osram.com/osram_com/Tools_%26_Services/Downloads/LED_Systems/index.html
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

S-a tot discutat daca se incalzesc sau nu LED-urile, insa io doar am terminat de testat partea de putere a montajului (traf + stabilizator de 40V) si pana si puntea redresoare se incinge (e fierbinte, dar poti tine mana pe ea) in sarcina de 50V / 800mA (cod RS808 - 700V / 8A maximum rating).

Cred ca o sa montez transformatorul si montajul intr-o carcasa de sursa de PC (macar sa mearga ventilatorul). La voi nu se incing transformatoarele ? Al meu e de 40W si se face destul de caldut. Ca sa nu vorbesc de cata' mai radiatorul are nevoie 2N3055-ul care sa duca 800mA (presupun ca o sa am 30 de bare a cate 10 leduri, deci 600mA pe putin). Probabil ca voi folosi 3 2n3055 - fiecare pentru o culoare, si sa ruleze la 200mA (mai putina caldura).

PS: eu nu am transformator care sa dea mai putin de 40V ca sa pot folosi relaxat LM317/LM7805 samd. Si cum e destul de scump un transformator (un toroidal de ~50W la 2x24V costa cam 50RON) sunt nevoit sa ma descurc cu unul mai vechi care da 54V si trebuie sa cobor tensiunea sub 40V cu o configuratie darlington facuta din BD243C si 2n3055.
[WWW]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote: La voi nu se incing transformatoarele ?

eu am o sursa in comutatie de 100W la care pot ajusta iesirea intre 18.5 si 26 de volti.

Acvariul meu
[Yahoo!]
reefer
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut,
Imi permit cu acordul vostru sa intervin si eu . As putea sa reproduc cu ajutorul ledurilor lumina necesara unui marin ? Intre 10.000k si 20.000k , lumeni multi , tenta albastra ? Faptul ca nu se incalzesc , lumeni mai multi , timpul de viata extrem de mare .... toate astea imi fac cu ochiul pt viitorul meu reef .

Mersi si scuze inca o data
[Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

am gasit asta pe net. omul a folosit acum doi ani leduri la un marin.

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=a987d93bb7fcbf7a0a53a96c9c0d7165&threadid=979567&perpage=25&pagenumber=1

Acvariul meu
[Yahoo!]
MonkY
Member
[Avatar]

IP:

Va salut ! Ce se mai aude cu testele de iluminat folosind LED-urile ? Ati reusit vreunul din voi sa finalizati un produs ? Chiar ar fi frumos sa vedem asa ceva la treaba.
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

pai nu stiu alti ce au facut dar eu m-am lamurit.

acum am una care va fi versiunea finala care cred ca da rezultate. ledurile sunt alimentate la 13mA. mai mult nu are sens ca nu castigi mai nimic la intensitate si doar le distrugi.

eu zic ca merge pentru ca se degaja foarte mult O2 si asta inseamna ca spectrul ledurilor e ok.

practic abia de 10 zile am o lampa care sa functioneze cum trebuie dar cred ca rezultatele se vor vedea peste vreo 3-4 saptamani.

aici e un film in care se poate vedea productia de co2:

http://uk.youtube.com/watch?v=aBVNOrCvUV0

in film se vad doar bulele mari care se formeaza prin unirea celor mici pe sub frunze dar, cu ochiul liber, se poate vedea siraguri foarte mici care urca spre suprafata.

Acvariul meu
[Yahoo!]
Africanu
Member
[Avatar]

IP:

bilti wrote:

practic abia de 10 zile am o lampa care sa functioneze cum trebuie dar cred ca rezultatele se vor vedea peste vreo 3-4 saptamani.

Timpul a expirat :-P Cum mai merge experimentul? Eu sunt inca la stadiul de a alege o solutie de iluminare pentru noul acvariu, si ma gandeam ca poate merge ceva "exotic".
[Yahoo!] [MSN]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

Africanu wrote:

Cum mai merge experimentul?

eu sunt multumic. HC s-a intins si deja ocupa coltul din stanga. la fel criptocorinele parva si tenelusul se dezvolta foarte bine.

nu am observat sa para probleme la alge desi acvariul este cam suprapopulat (15 neoni, 10 maculatus, 3 otocinclus si creveti).

cert e ca trebuie clar sursa comandata in curent constant altfel se distrug ledurile intr-un final.

intre timp am mai avansat si, la acvariul de mai jos, am lampile cu leduri comandate in curent constant.

http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=7535&highlight=

am facut si spre vanzare lampi dar nu s-au aratat doritori.

eu unul m-am lamurit cum sta treaba si zilele astea trebuie sa-mi soseasca placutele gaurite. ledurile le am deja si incep proiectul pt acvariul mare.

Acvariul meu
[Yahoo!]
stefanutz
Junior member

IP:

LED-uri ca LED-uri, dar a incercat cineva sa ilumineze acvariul cu lampi CCLF ?
andreic
Membru de baza

IP:

Nu cumva CCFL? Cold Cathode Fluorescent Lamp? Adica tubuletele acelea din care se fac angel eyes la autoturisme?
stefanutz
Junior member

IP:

andreic wrote:Nu cumva CCFL? Cold Cathode Fluorescent Lamp? Adica tubuletele acelea din care se fac angel eyes la autoturisme?

Da da, CCFL, greseala de tipar

Se folosesc si la angel eyes la autoturisme, dar provenienta lor este in fata noastra cel putin 8 ore pe zi , adica iluminarea monitoarelor TFT si LCD (backlight) .
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

mici update-uri:

HC emersa la lumina led:

25 ianuarie
image

18 martie
image
image

Acvariul meu
[Yahoo!]
cibserg
Senior member
[Avatar]

IP:

A crescut frumos HC-ul din pahare.
Ne spui si in ce conditii? Substrat, unde le tii? Suspendate deasupra apei din acvariu?

^Made in Iasi^ sau ^Buturuga si fluturi^ sau ^Terra fructuarius^ sau ^Pe urmele primaverii^ sau ^Hai la munte!^ sau ^Cycle of life!^
[WWW] [Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

pe fundul paharului am pus pietris pt o drenare mai usoara iar substratul in care creste e pamant ordinar de flori.

paharul e tinut in marginea acvariului si nivelul apei fluctua in functie de cum se evapora apa.

ma gandesc sa fac experimentul pe o suprafata mai mare ca sa am HC pt acvariul mare

Acvariul meu
[Yahoo!]
bilti
Senior member
[Avatar]

IP:

ma simt tot mai aproape! deja am inceput sa lucrez la lampile de la acvariul mare.
mai jos e un film cu partea stanga a luminata de trei lampi. la final acolo vor fi sase.

din pacate iar nu am o camera foarte buna. lumina este mult mai intensa.

http://www.youtube.com/watch?v=D-PBG35GhqY

Acvariul meu
[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: