Ieri perechea de clowni a depus oua pentru prima data. Au folosit sticla din fata a acvariului, pe care nu am mai curatat-o de alge de multe saptamani.
S-a inamplat dupa ce am schimbat apa, dar nu stiu daca are vreo legatura.
De vrea trei saptamani am pus ochii pe un Randall's Goby care pare fetita, din pacate era de vanzare in pereche cu un crevete asa ca nu mi-am putut permite sa-l cumpar. Azi era inca de vanzare, crevetele nu mai era si cum pestele nu avea pret, l-am luat la reducere oferita de managerul magazinului (£22 pentru un peste care se vinde cu £32-35).
L-am aclimatizat si acum astept sa vad daca e acceptat sau omorat (masculul e dublu ca lungime si suficient de mare sa-l inghita pe noul venit cu totul).
Daca supravietuieste si formeaza un cuplu, promit sa curat acvariul si sa le fac o poza (am cateva luni de cand n-am mai facut nimic la acvariu in afara de hranit cate un cub la cateva zile peste ce da feederul).
Poze la magazin:
E destul de complicata arta formarii perechilor de goby. Esential e faptul ca stim ca se poate, cu putin noroc si rabdare. Eu personal am format trei perechi, doua de A. latifasciata si una de A. wheeleri.
Partea proasta e ca A. randalli e un peste scurt si butucanos, ceea ce face ca diferentele intre femela si mascul sa fie mult mai subtile. Nu ajuta nici coloritul, care nu lasa loc de culori mai 'vii', specifice masculilor maturi sexual. A. wheeleri are cam acelasi format, dar are avantajul unor culori mult mai vii.
Probabil ca cel mai usor e sa formezi perechile in felul urmator: un acvariu cu un fund nisipos si bucati mici de piatra, adaugi 5-6 exemplare din aceeasi specie de dimensiuni mici si apoi astepti sa se formeze perechile. Poti cumpara pestii si sa-i pui in perechi de doi si sa identifici care se tolereaza si care se iau la bataie. Daca doi pesti se bat, au acelasi sex. Daca se tolereaza reciprox, sunt de sexe diferite. Exceptie in situatia in care sunt stresati, cand datorita comutarii pe survival mode, se tolereaza si pestii de acelasi sex. Aceasta este situatia de la magazin, unde datorita cohabitarii cu alte specii de pesti, se reduce agresivitatea intraspecifica.
Exemplific cu o poza facuta ieri la Windsor. Pestii sunt Amblyeleotris guttata.
Logica ne-ar spune ca "prospatura" e femela, asta fiind motivul pentru care ala "batran" o lasa in pace... cel putin, asa am inteles eu situatia.
Si eu am o infestare cu aiptasia, daca imi iau aiptasia x pot sa folosesc toata sticla deodata sau modifica parametrii apei, eu am si sps in acvariu, nici nu se pune problema sa scot corali ca doar ce i-am asezat cat de cat bine.
Parerea mea e ca daca ai infestare cu Aiptasia ori inveti sa-ti placa, ori o iei de la inceput cu acvariul.
AiptasiaX nu a dat rezultate nici la anemonele hranite ca la carte si apoi acoperite complet.
Cand am resetat pico, am facut cateva experimente cu pietre infestate cu Aiptasia.
- Am turnat apa fierbinte de la robinet direct pe o piatra infestata cu Aiptasia. Nicio anemona nu s-a detasat timp de zece minute, asa ca am trecut la periat cu periuta de dinti.
- Am luat cateva pietre cu Aiptasia si le-am lasat intr-un recipient cu apa, fara flow, la intuneric si cam 21 *C, iar dupa o saptamana se detasasera cam toate anemonele de pe piatra.
Parerea mea e ca daca ai infestare cu Aiptasia ori inveti sa-ti placa, ori o iei de la inceput cu acvariul.
Am uitat sa spun ce s-a intamplat cu Randall's Watchman Goby adaugat ulterior. Am crezut ca s-a dus, saracul. Pana acum doua trei zile cand l-am vazut. Mancand. Si exemplarul mare era la vedere si facea acelasi lucru: manca. Dar din pacate sunt in colturi opuse in acvariu.
De ce nu a murit exemplarul mai mic? Nu am habar.
Poate ca sunt amandoi femele? Stiu ca exemplarul mai mare isi batea "perechea" cu care l-am cumparat. Poate ca cel mic este imatur sexual inca si de asta a scapat. Daca e asa, mai sunt sperante de o pereche.
Cert e ca nu m-am simtit dator sa curat acvariul si sa postez pozele, asa cum am promis