In continuare va voi prezenta un al 2lea acvariu (60x30x45aprox), ce este al tatalui meu, iar detaliile ce vor urma sfideaza in mare parte tot ce se gaseste pe internet ca si sfaturi despre tinerea unui acvariu plantat ....si anume :
1. Fertilizare 0 (aici se include micro, macro, bile de substrat ce vreti voi) poate o data la 3-4 luni niste ferropol dar in cantitati foarte mici sau foarte mari
2. Schimburi de apa ...o data la ...3-4-5
Luni (60-70% din volum)
3. Lumina ....15w la 80-85L de la 4-5dimineata pana la 22, 23 seara
4. Suprapopulare ...mereu au fost multi pesti in acvariul respectiv de la 6moly maturi + 6 scalari maturi pana la foarte multi gupy xipho moly + puii lor peste
5. Cand apareau mai multe alge, se baga algol de la jbl, si nu se cauta indepartare naturala,
6. Multe zile cu lipsa de lumina, variatii, o zi nu ...3 zile da ...si tot asa
7. Co2 niciodata , recent, de cand mi-am facut eu acvariu a inceput sa bage ...o bula la ....3-4 secunde

)
8. Mancare aproximativ in exces de 2 ori pe zi, dimineata si seara...ca deh ...nu pot sta pestii flamanzi
9... noii locatari(fie pesti, fie plante), niciodata nu au fost tinuti in carantina sau schimbata apa treptat..., pur si simplu luati din punga, pusi in acvariu
10 ....sigur mai sunt dar nu imi vin in cap acum...
Acum ...dupa toata descrierea mea sigur va imaginati un acvariu ...cu pietrisi/nisip si ATAT ...ei bine ....dragii mei colegi acum e momentul sa va uimesc
marsilea, si alte cateva fire sunt adaugate de mine, recent
Banuiesc ca se observa
- "modelul" de background ...si modelul de pe firul termometrului
- culoarea plantelor
- numarul acestora si lipsa algelor de pe ele
- lipsa melcilor inafara de cei de substrat care sunt scosi in cantitati industriale dimineata din acvariu
- lumina foarte puternica in acvariu , de la un singur neon de 15w
- numarul actual de pesti (8 neoni, 1moly care asteaptam sa "nasca" , 2 gupy la fel in maternitate, 2 sae, si cam 20 pui gupy)
-culoarea echinodursului din centru , care in comparatie cu cel din acvariul meu, este mult mai verde si mult mai sanatos
Concluzia care am tras-o eu...da se poate si un acvariu plantat, sanatos , low tech, fara fertilizanti , fara lumina foarte multa, fara adaos de co2 si asa mai departe, numai ca toata dezvoltarea plantelor va fi un proces foarte lung, iar plantele luate de mici si obisnuite cu calitatea apei, lumina, si asa mai departe.
Deci se poate si
foarte low cost
Cam atat momentan, daca imi mai aduc ceva aminte vin cu update ...
La orice intrebare, voi raspunde, promit