[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
acvariu plantat pentru Discusi  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
ezra
Junior member

IP:

Salut, ma numesc ezra (sau stefan) si revin pe forum incercand sa aflu mai multe despre acvariile plantate pentru Discusi. Asa cum scria Intros intr-un topic mai vechi "e o combinatie dificila dar nu imposibila". Ma intereseaza daca ati mai avut experiente cu alte plante care sa reziste unor temperaturi de 29-30 grade. De pilda, in bazinul meu de pina acum Rotala Macrandra s-a dezvoltat bine la asemenea temperaturi (si nu apare in tabelul plantelor de apa calda). De asemenea, in galeriile AGA sau in altele, nu se poate sa nu remarci o gama mult mai larga de plante asociate acvariilor pentru Discusi.
Sa mai precizez ca am un bazin de 360 de litri, L=120cm, l=50cm, h=60cm.
Ca solutie de fertilizare am ales JBL Proflora Start si fertilizantii lichizi tot de la JBL. am citit/vazut pe forum ca unii dintre noi au obtinut rezultate foarte frumoase cu linia asta de fertilizare mai ieftina.
Posed butelie CO2, un Tetratec 1200, lampa Blau 6 x 54W, o mangrova tot JBL, destul de mare etc.
Ma intereseaza: ce plante ati folosi/ati mai folosit in acvarii cu Discusi?

pina la 13 ani eram convins ca sint reincarnarea unui scalar
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Listele scrise de mine cu plante de apa calda / rece, etc, sunt sinteze din surse bibliografice autorizate, dar nu au valoare absoluta. Probabil sunt utile in a fi interpretate ca valori optime de crestere a unor plante. In verile trecute, pana acum 2 ani cand am luat un chiller, aveam si 32 grade in acvariu si nu am pierdut plante, dar unele nu prea mergeau grozav. Sunt insa specii in mod clar de apa rece, care chiar nu merg la discusi, de exemplu mai toate plantele citate ca au si origine europeana (nativa, nu locatia halelor de productie) si o mare parte din cele nord-americane.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
ezra
Junior member

IP:

INTROS: Da, desigur, ai dreptate :-) Invidiez insa acvarii de tipul asta

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2005.cgi?&Scale=3&op=showcase&category=0&vol=3&id=85

si nu stiu pentru cit timp ai putea pastra toate speciile de aici la o temperatura rezonabila pentru Discusi.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ma bag si eu in seama - chit ca habar n-am cu ce se mananca cresterea discusilor sau daca plantele enumerate mai jos rezista la discusi.

Dar asta vara acvariile mele stateau la 30 de grade, si plantele parca erau innebunite. Tundeam la o saptamana (iarna acum vad ca scap sa le tund si la 2-3 saptamani). Cel mai mult cresteau Cabomba si Ceratopteris cornuta.
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

ezra wrote:in bazinul meu de pina acum Rotala Macrandra s-a dezvoltat bine la asemenea temperaturi (si nu apare in tabelul plantelor de apa calda).
Si eu am tinut multi ani Rotala macrandra la discusi. Merge acceptabil la 28-29 C. Bineinteles va fi mult mai frumoasa la 25 C . De remarcat e ca majoritatea surselor de informatie o dau ca planta care nu suporta caldura.

ezra wrote:De asemenea, in galeriile AGA sau in altele, nu se poate sa nu remarci o gama mult mai larga de plante asociate acvariilor pentru Discusi.
Am indoieli ca toate bazinele respective sint crescute cu discusii in ele. Presupun ca discusii sint bagati acolo doar pentru poza.
Ar mai fi o varianta: sa cresti discusii la 26 C da' nu-ti recomand.

O planta mare amatoare de caldura e Barclaya longifolia , poti s-o incerci cu incredere . Majoritatea Echinodorusilor suporta bine temperatura mare.
Am mai crescut la discusi: Heteranthera zosterifolia, Hemianthus micranthemoides, Alternanthera reinecki "lilacina", Limnophila sessilifora ....... astea-mi vin in minte. La caldura au nevoi mai mari de lumina, CO2 si fertilizare, intreg acvariu devenind destul de instabil.

De remarcat ca Dennerle are un fertilizant special pentru acvariile plantate cu discusi: A1 Daily Discus.

Citat:

"Discus aquaria need special care

Discus aquaria display very specific conditions that make it considerably more difficult to provide plants with the nutrition they need: most notably a permanently high water temperature, and generally also intensive filtration. Some nutrients, introduced in fish food, are present in surplus quantities, while some are not present at all. These conditions are highly likely to result in impaired growth.

DENNERLE A1 Daily Discus fills all the nutrient gaps typically present in discus aquaria, exactly as required. This daily fertilizer gives all the plants in a discus aquarium precisely the nutrients and strength-building substances they need on a daily basis.

Sensitive nutrients are temperature-stabilised, to ensure that they remain stable for extended periods, even at permanently high temperatures of 28-30 °C.
"

Poze: smilie ... Poze cu plante
ezra
Junior member

IP:

Mersi Flo, Porcu si Viulian. azi - daca nu cumva ma pierd prin Marele Oras :-) - ajung la sediul REEF si voi achizitiona citeva plante. Va voi tine la curent cu evolutia acvariului meu: asta daca va exista o "evolutie" si nu, ca intr-o piesa Pearl Jam, o "evilution"

ezra
Junior member

IP:

Salut, n-am mai intrat de mult aici. Dar e vremea sa pun ceva poze (desi nu prea stiu cum)

http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=12205&pos=-8444

Asta e prima dintre ele .

In 19 decembrie 2008 am inceput sa lucrez la un bazin plantat pentru Discusi.
Bazinul are 360 litri brut
E iluminat cu T5-uri, 6 X 54W.
Am folosit schema de fertilizare JBL (tinind cont ca abia in 26 decembrie am introdus plantele, inca nu am folosit fertilizantii lichizi: e bine? e rau? cand ar trebui sa incep fara a risca o invazie de alge?)
Plantele:Anubias barteri var. nana, Aponogeton crispus, Cryptocoryne wendtii ''brown'', Cryptocoryne wendtii petchii, Echinodorus midifleur, Glossostigma elatinoides, Hemianthus micranthemoides, Hygrophila polysperma, Pogostemon helferi, Pogostemon stellata (Eusteralis), Rotala rotundifolia, Rotala rotundifolia red (?), Lilaeopsis novae-zelandiae, Rotala Macrandra, Utricularia graminifolia, Vesicularia. as putea adauga niste Microsorium, dar pana am setat acvariul le-am pastrat in conditii improprii si nu stiu daca isi revin.
Ar trebui sa postez imagini mai noi, caci abia acum plantele "si-au dat drumul", noile frunze par sanatoase & mai colorate.

La finalul lui decembrie am introdus, treptat, primii pesti: 6 Corry, 10 Neoni rosii, 9 Hemigrammus Bleheri, o pereche de Ramirezi. Asteapta inca sa fie introdusi 12 Discusi: credeti ca sint prea multi pentru bazin? Risc o invazie de alge?
Oricum, citeva au aparut in prim-planul bazinului, dar nu par a se inmulti exagerat: sa intensific schimburile de apa? sa bag deja si fertilizanti lichizi?

Promit sa adaug alte poze "edificatoare", desi sunt un pseudofotograf

Mitica
Member

IP:

Din decembrie am si eu 4 discusi in acvariu si temperatura apei a ramas undeva la 27-28 de grade (doar neoanele incalzesc apa). Discusi sunt bine, nici un deces, desi sunt primii mei discusi. Deci se poate si la 27 ;)

----------
Diverse

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: