[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
nelamurire  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
GeorgianS
Junior member

IP:

Salutare tuturor,

Am un acvariu de 120 de litrii in care tin 5 molly negri si 1 molly galben, 4 xipho, 3 guppy, 5 ancistrus, 5 cory, 12 neoni de 3 specii(nu stiu exact cum se numesc), 2 echinodorus ozelot, 2 echinodorus bleheri, 2 bacopa caroliniana, 2 plante gen "marar" care nu stiu cum se numesc.Am un filtru intern care scoate si bule de aer si o pompa externa care introduce aer in acvariu prin doua pietre.Intrebarea mea este daca mai am nevoie de pompa de aer daca filtrul scoate si bule aerand astfel acvariul?Am luat aceasta pompa de aer pt ca asa am fost sfatuit de un prieten, dar un vanzator mi-a spus sa nu e bine sa le tin pe amandoua ca o aerare excesiva duce la moartea plantelor.In acvariu ma confrunt cu boala grisului si astfel am fost nevoit sa adaug contraspot de la tetra si sa ridic temperatura la 30 de grade.Am citit pe net ca este nevoie de o aerare puternica pt ca temperatura ridicata si medicamentul respectiv imi consuma oxigenul si de aceea m-ar ajuta aceasta pompa de aer doar in perioada tratamentului.Dupa ce termin acest tratament pot sa renunt la pompa sau e necesara?Daca e necesara ar trebui lasata non stop sa mearga sau doar intr-o anumita perioada a zilei, am inteles ca aerarea excesiva duce la reducerea co2-ului din apa si deci astfel la moartea plantelor.
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Intradevar miscarea excesiva a apei duce la eliminarea CO2-lui, daca are ce elimina. Nu stiu daca ai instalatie CO2, dar si in apa proaspata este si de pesti este eliminata putin, dar laolalta o cantitate infima. Pt plante sanatoase trebuie aditie CO2.
In al doilea rand ai nevoie si de o lumina corespunzatoare pt dezvoltarea plantelor si nu in ultimul rand de fertilizare.
Ca sa-ti raspund la intrebare> daca filtrul intern misca destul apa, nu ai nevoie de aerare suplimentara. Singura problema ar putea fi ca n-ai mediu filtrant necesar in filtrul interior.
Ce filtru interior ai?
[Email] [WWW]
GeorgianS
Junior member

IP:

Nu am instalatie CO2, mi-au supravietuit plantele si fara aceasta instalatie de co2 iar filtrul sincer nu mai stiu cum se numeste, ceva in genul fan2 plus, este un filtru care scoate si bule cu ajutorul unui furtunas mic ce iese in afara acvariului...chiar nu imi mai amintesc cum se numeste dar stiu ca e de la tetra.
Cum adica nu am mediu filtrant necesar in interiorul filtrului?Pai in buretele filtrului nu se acumuleaza mizeria acvariului si nu acolo isi fac treaba bacteriile?
Lumina corespunzatoare exista pt ca am doua neoane pe care le-am cumparat odata cu capacul de la petshop iar fertilizator am folosit Tetra PlantaMin.
Filtrul este suspendat la 2 centrimetrii de fundul acvariului...
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Georgian S wrote:, dar un vanzator mi-a spus sa nu e bine sa le tin pe amandoua ca o aerare excesiva duce la moartea plantelor.

Asta e din ciclul Stupid americans
Stai linistit, aereaza cat vrei, lasa-o sa mearga non-stop nu o sa ai cum sa elimini TOT Co2 din apa, nu e ca si cum agitand apa bagi numai oxigen si iese doar co2 ;) . Plantele care ti-au "mers" pana acum or sa o duca bine mersi indiferent de aerare, cel mai probabil or sa aiba de suferit din cauza temperaturii ridicate.

...
[Yahoo!] [MSN]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrele interioare de obicei au un burete foarte mic, deci filtrarea e cam ineficenta. Presupuneam ca cele doua pietre de aer prin care baga pompa aer sunt cu bureti, si daca le elimini numai filtrul interior n-o sa faca fata, fiindca ai prea multi pesti. 5 ancistrusi pt 120l sunt multi, numai pt ei ar trebui sa ai macar 70l, si ce mai ramane pt ceilalti. (xipho creste pana la 10-12cm samd) Ca concluzie eu as face griji pt pesti mai mult.
Deocamdata cred ca-s mici, n-ai probleme, pt viitor insa tine cont.

Referitor la fertilizare, pt viitor incearca o alta gama de fertilizanti, fiindca Tetra e cam slaba in acest domeniu.
[Email] [WWW]
GeorgianS
Junior member

IP:

Cele doua pietre de aer nu sunt cu bureti, le folosesc pur si simplu doar pentru aerarea acvariului.Filtrul pe care il am este pt acvariu intre 100 si 120 litrii, cel putin asa scrie pe el.Eu ma referam la ideea de aerare daca este in exces si cu pompa si cu filtrul cu bule.Oricum sfaturile tale imi sunt de folos si iti multumesc.Poate imi cumpar inca un filtru, sau adaug bureti la acele doua pietre.
florin_niky
Member
[Avatar]

IP:

Salutare tuturor.
Nu am mai postat de foarte multa vreme si-mi cer scuze in acest sens dar sa stiti ca v-am urmarit din umbra.
Acum dupa atatia ani de acvaristica pot sa vin si eu cu un raspuns.

Eu personal nu mai folosesc de aprox 3 ani nici pompa de aer si ni aerarea filtrului.

Incearca sa directionezi iesirea filtrului catre suprafata apei si in felul acesta vei avea o aerare mai mult decat suficienta.

Treaba cu aerarea prin bule pe mine personal ma enerva din doua motive:
1. Zgomotul produs;
2. Apa care ajungea pe neoane cand se spargeau bulele.

Incearca asa cum ti-am zis si sa-mi spui cum este.

PS. Ai grija la suprapopularea acvariului.
Multa bafta.
[Email] [WWW]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Georgian S wrote:Poate imi cumpar inca un filtru, sau adaug bureti la acele doua pietre.

Un filtru intern Fluval 4 ar fi ideal, dacaiti permiti fiindca este cam scump. Este mai mare decat cel cerut de volumul tau (130-215l/h), dar este recomandat de uni aquascaperi ca puterea filtrului sa fie dublu.
[Email] [WWW]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Sau pentru inca aprox 20 lei poti sa iei un Tetratech Ex 600 si ai rezolvat problema.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: