Pot sa confirm ca Intros a avut dreptate. Dupa doua luni in sfarsit algele maronii mi-au disparut.
Am mai avut setup-uri, dar niciodata nu m-am confruntat cu o asemenea invazie de alge maronii. Dupa cele citite (surplus de silicati, fosfati si lumina necorespunzatoare) cauzele putea fi urmatoarele:
a. Am sticla slefuita la margini si in unele parti chiar in forma de semicerc. Desi am spalat bine acvariul, cred ca mi-au ramas destule particule fine (praf de sticla - silicati) pe sticla plus ca subtratul meu fertil este acoperita cu nisip (iarasi silicati).
b. Pt ciclare am inceput sa adaug mancare, si desi imi parea putina cred ca a ridicat nivelul de fosfati.
c. Lumina la inceput mai mica de 0,5W/l, pe urma prea multa. M-am oprit la 0,6W/l si a fost benefica. Am scos tubul de 840, dar n-am dat prea multa lumina cu spetrul spre albastru. Am folosit o combinatie de 3000K, 6500K si 8500K.
d. Prea putine schimbari de apa.
e. Am inceput sa introduc CO2 si fertilizant, dar moderat. Astfel plantele au inceput sa creasca.
f. Am pus si algocid (Algovec de la Sera), dar numai a treia parte din cel recomandat, si n-am mai schimbat apa timp de o saptamana.
Pana la urma cu sifonari dese, curatare, si lumina corespunzatoare am reusit sa scap de ele.
Am mentinat aceste lucruri pt incurajarea acelora care o sa se confrunte cu asemenea situatii.
|