[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Stand acvariu 180 l  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
valahul
Junior member

IP:

Salut!

Am primit de curand un acvariu de 180litri (100x40x45) dar nu a fost inclus si mobilierul. Cum calul de dar... a ramas sa rezolv eu problema asta.

Am ales varianta DIY, in defavoarea mobilierului din comert.

- material: pal 18mm (debitat din polite gata finisate din magazine de profil, nu din placa intreaga)... mi s-a parut ca are o densitate mai mare decat placile mari

- asamblare cu eurosuruburi 7x60, suplimentate cu cepuri de lemn de 8mm

- optional picioare reglabile metalice de 8mm

Atasez mai jos doua imagini, cu schita mobilierului si cu picioarele reglabile.

Intrebarile ar fi:
1) va rezista ansamblul la acvariul dat, avand in vedere ca intra si ceva bolovani (ciclide)?

2) care din variantele prezentate ar fi de preferat (difera spatele pe centru)

3) picioarele alea rezista?

Multam.

image[/img]

image
[Email]
rachim
Junior member
[Avatar]

IP:

Reazista fara probleme si una si alta. Sfatul meu ar fi sa nu pui picioare daca ai suprafata perfect plana si iti permite sa il pui asa.
[Email] [Yahoo!]
rachim
Junior member
[Avatar]

IP:

P.S Sa pui cant ABS daca ai posibilitatea.
[Email] [Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Daca dublezi cele 4 placi verticale, atunci poti folosi oricare dintre cele 2 variante prezentate ... eu asa as face, placile dublate se pot cantui frumos cu ABS lat si astfel dormi linistit ...

... nu pune picioruse de reglaj, lasa standul sa se sprijine pe toata suprafata placii de baza !!! ... daca podeaua nu este perfect plana, fii sigur nu o sa te deranjeze foarte tare [ ridici nivelul apei pana sub capac ] ... insa, conteaza foarte mult ca greutatea ansamblului [ bazin, pietre, nisip, etc ] sa se distribuie pe o suprafata cat mai mare ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
valahul
Junior member

IP:

Asa m-am gandit si eu cu piciorusele
Dar dupa ce le-am cumparat, haha.

Cant ABS cam dificil.
Placile au fost debitate din polite care aveau deja cant termoadeziv pus. Si am avut grija sa fac proiectul fix pe dimensiunile placilor astfel incat la debitare a ramas doar o latura fara cant. Si aceea este ascunsa vederii.

Cat priveste dublarea peretilor verticali, am avut eu un feeling ca asa ar trebui sa fac. Dar nu mai pot sa-i dublez decat pe cei din mijloc acum.

Multam de sfaturi.
[Email]
rachim
Junior member
[Avatar]

IP:

Poti sa ii dublezi ar fi bine, Dar eu garantez ca tin fara probleme.
[Email] [Yahoo!]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Tine fara probleme,al meu are 300 de litri de apa si tine de 4-5 ani
Piciorusele la suport sunt din....PLASTIC
Da din plastic
Si rezista fara probleme
Adevarat ca nu am numai 4 picioruse ci am 8
Piciorusele tale nu ma prea incinta au suprafata mica la prindere si ar putea sa perforeze baza

Ogar batrin dar.... cu miros fin
valahul
Junior member

IP:

Asa este, au piulita aia cam mica. Dar atunci cand le-am luat nu am gasit alt sistem.

Si am vazut ca acelasi sistem de prindere il au cei de Ikea la dulapurile lor de haine. Habar nu am daca tine, dar oricum am renuntat sa le folosesc.

Si eu am cumparat 8 bucati - ca sa pot pune sub fiecare placa verticala cate 2.
TEORETIC nu ar trebui sa apara probleme gen forfecare etc, intrucat descarcarea se face pe placile verticale. Dar fara e si mai sigur cred, vorba aceea: solutiile simple sunt cele mai bune
[Email]
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

cam cat te-a ajuns in total acest stand?
[Email] [Yahoo!] [MSN]
valahul
Junior member

IP:

Pai per total... placille de Pal, suruburi, debitat, 3m de cant termoadeziv etc... a ajuns undeva la 180-200 ron.

Dar in astia sunt incluse si picioarele reglabile (pe care nu le mai folosesc) care au fost vreo 50 ron.

Dar atentie, ca placi de Pal am folosit polite gata finisate. Care, presupun, sunt mai scumpe decat placile mari.
[Email]
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

tot intreb pe aici dar vad ca nu-mi raspunde nimeni...
Merita pentru un acvariu de 300l+ un stand de la Juwel? E mai sigur decat un stand in regim DIY?
[Email] [Yahoo!] [MSN]
valahul
Junior member

IP:

Parerea mea este ca poti face un stand in regim DIY la fel de sigur ca cel de la Juwel. Cu conditia ca lucrul sa fie facut cu simt de raspundere.

Daca merita sau nu?
Asta tine de persoana in cauza... Daca ai banii, vrei sa rezolvi repede problema si nu ai chef de surubarit, probabil ca merita.
Daca ai chef de lucru manual si nu esti presat de timp nu cred ca merita, chiar daca ai banii.
Opinia mea personala.
[Email]
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

da.. asa e... depinde si de cat de "buni" is aia care mi-l fac.
comand.. mi-l fac... il aduc acasa... pun acvariu pe el.... umplu cu apa... si bucurieeeee cedeaza ceva
[Email] [Yahoo!] [MSN]
valahul
Junior member

IP:

Daca te uiti la stand-urile de firma, nu ai sa vezi cine stie ce inventie. Doar ca sunt lucrate cu grija.
Chiar si la 300 litri Juwel are stand de Pal nu metal. Asa ca ai putea sa-l faci metalic si sa dormi linistit.

Am fost la Hornbach si am vazut stand-ul original pentru acvariul meu. Arata ca o gluma pe langa ce am facut singur in doar 3 zile. Cu multa transpiratie ce-i drept.
Si ca sa dorm linistit, am rugat prietenii veniti la o bere sa se suie pe el. 4 oameni adulti incercand sa-l faca sa se miste cat de cat. Pot sa spun ca nici macar nu a trosnit.

Problema cea mare la Pal, atunci cand folosesti solutia DiY este ca placile "s-ar putea" sa nu aiba planeitatea la fel de buna ca la cele de firma. Dar daca folosesti o compensare cu izopren sub acvariu... nu trebuie sa ai probleme.
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Si eu am fost in Hornbach sa ma uit cum sunt facute standurile. In afara de cele metalice (care arata la fel cu capacul acvariului si sunt dragute) restul sunt lemne pur si simplu.

Pana si eu mi-am facut un stand pt un acvariu de 30L (deci trei zeci - deh, am zis sa-mi fac mana pe ceva ce nu ma doare la bani).

Oricum, privind schema intitiala, tot ce pot sa zic [adica daca l-as face pentru mine] pentru a o imbunatati stabilitatea este sa mai prinzi niste raftulete (intre placile verticale) si sa le fixezi si cu coltare [de preferat inainte sa fixezi placile din spate ca sa poti avea access usor cu bormasina.
[WWW]
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

[quote="valahulChiar si la 300 litri Juwel are stand de Pal nu metal. Asa ca ai putea sa-l faci metalic si sa dormi linistit.

Vrei sa zici ca standurile de la juwel nu-s asa sigure? Vorbesti din experianta? sau....
[Email] [Yahoo!] [MSN]
valahul
Junior member

IP:

Nu, nu am vrut sa spun ca nu sunt sigure.
Am vrut sa remarc doar ca sunt facute tot din pal, nu cine stie ce inginerie. Nu reinventeza nimeni apa calda.

Daca un stand Juwel de Pal poate tine 300 litri, inseamna ca si tu poti face unul care sa tina. Doar ca tu trebuie sa dai dovada de mai multa grija/atentie pentru ca nu dispui de linia lor de fabricatie.

Cei de la Eheim au stand-uri din pal de 16mm. Mai dens ce-i drept.
Care crezi ca e diferenta fata de un pal de 18-19mm pe care-l ai tu la dispozitie in magazin?
Gandeste-te ca acelasi pal de 18 e folosit ca placa sub un pat de 2 persoane, fara intarituri (pentru pat ). Si in acel pat se intampla multe... Si totusi tine!

S-ar putea sa nu tina 10 ani ca unul de firma, dar cred ca in 5 ani o sa-ti faci un acvariu mai mare .
[Email]
Amnesia
Membru de baza
[Avatar]

IP:

M-am mai linistit...
Bineintzeles ca nu-i cine stie ce inginerie... dar doar ma intrebam de ce-s asa scumpe.... 9.5 mil. cel pt. Rio 400
[Email] [Yahoo!] [MSN]
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

Gandeste-te ca acelasi pal de 18 e folosit ca placa sub un pat de 2 persoane, fara intarituri (pentru pat ). Si in acel pat se intampla multe... Si totusi tine!
A scris valahul....
Poate la tine se intimpla multe (in pat)
La mine in pat nu se mai intimpla nimic .... de mult
Deci la mine poate sa tina ,cativa anii de acuma incolo

Ogar batrin dar.... cu miros fin
arnoldx
Member
[Avatar]

IP:

Acvariul meu de 350L are tot o masa de PAL 18mm cu laterale dublate si in spate am tot PAL prins intre partea de sus si partea de jos.Pe langa asta iam mai pus 8 picioare ( rezista la 100 Kg fiecare picior )
Tamplarul mi la facut cu 200 RON ( material si manopera )
Nu se justifica diferenta mare dintre unul Juwel si unul facut la tamplar.
Cu diferenta de bani iti iei o instalatie presurizata de CO2

Cel mai bun medicament antistres este privitul unui acvariu
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: