Uite, de ceva vreme - manat de constrangerea de a nu da multa mancare la pesti, dar si de dorinta de a sti ca pestii mei nu rabda (si nici melcii + un crevete), am urmatoarea dilema:
Cum fac meniul la pesti ?
Mancare de care am este asa:
a) Sera mikropla (recomandata pentru puiet - hrana f.f. subtire)
b) Tetra Min Flake Food
c) Hikari Betta Bio-Gold (granule cam de 1mm in diametru)
d) Sera Brine Shrimp (uscat)
e) Tubifex (uscati)
f) Frozen larvae (de tantari - tin la congelator si tai jumatate de cubulet si se dilueaza in apa acvariului in larvele respective).
g) Micro Pellets (granule de 0.5mm recomandate pt. neoni)
h) Sinking wafers (De dimensiuni diferite) - preferate de melci si sanitari.
i) Tetra Diskus (le sfaram cat pot intre buricele degetelor, inainte sa le dau drumul in apa).
Boon.. Povestea e asa:
- Cand colisele alearga pe sus ca sa haleasca, neonii se retrag intr-un colt si aparent nu au curaj sa iasa sa .. pescuiasca/manance ceea ce se scufunda. Se uita si rabda..
- Cand dau de mancare granulele acelea mici de 0.5mm pt neoni, iar vad ca in medie mananca doar una, doua, si dupa aceea fug si nu mai sunt interesati.
- Cand dau acele 'wafers' pentru melci si sanitari, melcii ajung mai greu, sanitarii rontaie si ei un pic si pleaca. Daca dau doar o pastila, cei doi Pomacea se bat pe ea, de obicei dau 2.
E, dilema mea este ce le dau astora dimineata si seara (la pranz nu sunt acasa), incat sa manance toti bine ?
Cat timp au fost bolnave colisele (vad ca le-a trecut cu un mix de sare amara + metrozinadol sau cum se cheama), neonii erau foarte vioi si mancau.
Am impresia ca sunt stressati de agitatia coliselor..
De asemenea, ancistrusii (2, au mai crescut au vreo 4cm acum) identifica locurile unde au cazut pastilele, si devin agresivi cu ceilalti pesti sanitari care ar vrea sa guste si ei ceva.
Neonii nu mananca decat daca mancarea le trece prin fata ochilor (mi se par cam prostuti la faza asta). Am sentimentul ca nici un fel de mancare pe care le-o dau nu pluteste suficient cat sa ii intereseze. Si am unii neoni care au crescut f. putin de 3 luni de cand ii am. Flake food se depune pe unde apuca, si gata, neonii nu se mai baga, micropallets cat printre pietricele (Ferice de sanitari) dar iar nu se mai baga, samd.
Tetra diskus este prea dura pentru pesti, neonii nu se ating, iar colisele o mancanca si o scuipa de mai multe ori.. pana poate inghit vreo bucatica.
Exista vreo mancare care pur si simplu sta prin apa ceva mai multa vreme sa apuce si neonii ceva? Sau doar eu am sentimentul ca nu mananca suficient

?
Plus, e normal, la colise, sa inghita mancarea (cate o bucatica de flake food) si apoi si-o suipe ? O inghit si o scuipa de doua trei ori, cateodata o mananca, cateodata o lasa afara. Ciudat..
Voi cu ce hraniti neonii ?