[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
curatare filtru  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
killy_ady
Junior member
[Avatar]

IP:

salutare.doresc sa stiu care este cea mai buna metoda de a curata furtunele de la un filtru exterior .multumesc .
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

killy_ady wrote:salutare.doresc sa stiu care este cea mai buna metoda de a curata furtunele de la un filtru exterior .multumesc .
Am vazut intr-un petshop o scula de la JBL: o sirma oteloasa c-o perie la virf, asemanatoare cu peria de spalat sticle , da' mult mai lunga.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Eu folosesc o metoda mai "ieftina". La capatul unui nailon de pescuit de 0,35 leg o bucata de plumb lunguiet. Bag plumbul pe furtun, iese plumbul si nailonul prin capatul celalalt, desfac plumbul, leg o bucata de burete mai dur (de trei ori mai mare ca diametrul tevii), trag inapoi de fir si iese buretele plin de mizerie. Pentru mine e foarte eficient. Se repeta eventual operatiunea pana cand furtunul e curat.
De mentionat ca eu am furtune groase de Tetratec ex 1200. Pentru furtune mai subtirele nu am incercat.
Asta e o improvizatie. Probabil ca cea mai buna metoda e cea "de firma": JBL, etc...
Succes!

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Aquanautic
Junior member

IP:

Cea mai buna metoda este scula cu sirma otelita sau un cablu de guta gros(1.5-2mm), depinde de firma producatoare, care are lungimea cam de 1.70m, dar sa cumperi produsul care are periuta cu o marime mai mare decat iti recomanda producatorul pt dimensiunea de furtun pe care il ai la filtrul exterior. Pentru o curatare cit mai buna sa introduci dispozitivul in furtun si dintr-o parte si din cealalta parte ,alternativ.
[Email] [Yahoo!]
andreic
Membru de baza

IP:

Salut. La hornbach am vazut perii cu cablu de otel pe diferite marimi. Este ceeace iti trebuie tie. Costau in jur de 17lei.
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
Eu la filtru am tubul din plastic, dar subtire, cum spal eu?
In poza bucata cu numarul: 15516350 nu se mai demonteaza.
Mersi mult.

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
andreic
Membru de baza

IP:

Pai, peria intra fara probleme ca este flexibila.
Aquanautic
Junior member

IP:

Costa 13 ron la Cora Pantelimon si bineinteles au de diverse dimensiuni.
[Email] [Yahoo!]
Dan
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Porcu'"][quote:a0fb87224c="killy_ady wrote:salutare.doresc sa stiu care este cea mai buna metoda de a curata furtunele de la un filtru exterior .multumesc .
Am vazut intr-un petshop o scula de la JBL: o sirma oteloasa c-o perie la virf, asemanatoare cu peria de spalat sticle , da' mult mai lunga.

asta ? e foarte practica si are 2 perii de dimensiuni diferite (la fiecare capat cate una)

-- aCVarist, deci eXist --
[WWW]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am cea mai buna metoda! Nu le spal de loc. Tu de ce le speli?

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:Eu am cea mai buna metoda! Nu le spal de loc. Tu de ce le speli?
Mda, nici io , chiar asa, de ce vrei sa le speli? Doar nu se infunda ......

Poze: smilie ... Poze cu plante
harry-ab
Member

IP:

Parerea mea e ca pe furtunele respective se depun in primul rand bacterii denitrificatoare care pentru nimic in lume nu vreau sa le spal de acolo. In concluzie: nu am spalat niciodata furtunele filtrelor externe.
[Yahoo!]
killy_ady
Junior member
[Avatar]

IP:

doresc sa le spal deoarece la inceput erau transparente iar acum sunt negre.daca dvs. nu le spalati inseamna ca stiti voi ceva .multumesc de raspunsuri tuturor.merg pe mana voastra.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Cei de la Hagen/Fluval au avut in minte, printre altele, si acest aspect al curatarii cand au introdus tuburile gofrate.
Primul motiv ar fi ca se produc curenti turbionari la limita/contactul dintre coloana de lichid si tub ceea ce impiedica, macar in teorie, depunerile de materie organica. Al doilea motiv ar fi ca tuburile opace nu vor favoriza aparitia algelor asa cum o fac cele transparente.

Fizica lichidelor spune ca tuburile gofrate scad viteza de curgere a lichidului tocmai prin formarea curentilor turbionari (demonstratia e lunga si nu o pot pune aici).

Cam acelasi fenomen apare atunci cand furtunele transparente sunt pline de alge/materie organica. Viteza de curgere este scazuta si pompa este solicitata mai mult. Sunt de acord ca solicitarea suplimentara a pompei in astfel de cazuri este minima insa scaderea vitezei de curgere este substantiala. Curatarea furtunelor nu va afecta niciodata filtrul biologic pentru ca colonia de bacterii denitrificatoare de pe furtune este insignifianta ca marime fata de cea din filtru.

Un exemplu concret - am un reactor Aquamedic1000 legat la un powerhead JBL. Powerhead-ul are un prefiltru din burete insa pe tuburile ce il leaga de reactor apar destul de repede depuneri. Atunci cand depunerile sunt substantiale se intampla doua lucruri - primul ar fi ca powerhead-ul incepe sa scoata un zgomot ca un carait din cauza suprasolicitarii iar al doilea, si de fapt cel mai important, dureaza mult mai mult sa scada pH-ul decat atunci cand ansamblul e curat.

Eu folosesc de mai bine de un an periile JBL si curat furtunele cel putin de trei ori pe an.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: