[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cum tundem pentru a forma tufe?  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
Ma tot chinui sa fac o tufa din manunchiul meu de Rotala, cred ca am facut o prostie si am lasat planta sa creasca prea mult la inceput, adica sa ajunga la suprafata si acum tulpina este prea groasa si cand am taiat-o se vede urat.
Cand trebuie tunse plantele pentru a forma tufe?
De unde trebuie taiate, adica daca vrem ca tufa sa aibe inaltimea de 40 cm trebuie tunsa la 30-35 cm?

Ce pot sa mai fac in situatia mea ?

Mersi mult, poate imi mai puteti da si alte sfaturi.

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Ce fel de Rotala? In principiu tufe acceptabile se pot face cu plante cu frunze mai mici, dar merge si la celelalte. La cele mari e mai greu si pentru ca o tufa nu se poate face cu 10-15 fire, ci in general cu zeci de fire sau chiar spre suta (nu exagerez), deci tufa in acvarii mici merge cu plante mici. Daca ai ramas la acvariul care il stiam ar fi preferabil o tufa (ff frumoasa dar dificila) de Rotala wallichii. Ce zici de o tufa ca asta sau ca asta ? Pe vremuri am incercat si eu o tufa de wallichii, dar nu aveam atunci lumina si fertilizare grozave si din cauza asta arata doar cam asa .Ca tehnica de taiere trebuie in scara, dar nu tunse ci taiate pe marime crescatoare si replantate. La zeci de fire la un moment dat e de groaza. Tunsul merge o data de doua ori, apoi se subtiaza pana la degenerare si tot trebuie replantare. Munca multa cu acvaristica asta... Cine stia la inceput in ce ne-am bagat?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
Eu imi incercam norocul cu Rotala rotundifolia rosie.
Am aproximativ 30-40 fire lungi, adica de la nisip pana spre suprafata.
Tu zici ca tot manunchiul ala trebuie scos apoi tuns in scara si varfurile replantate? (Cred ca nu am inteles bine.)
Eu vreau sa fac un buchet cum ai tu in urmatoarea poza Micranthemum umbrosum si Hemianthus micranthemoides, se vede ca sunt proaspat tunse.
Cum e pana la urma?

[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Din pacate cu Rotala ai inteles bine, merge tuns de 1-2 ori, dar apoi se subtiaza si apoi trebuie puse cu mana varfurile in sol , in scara cum am spus. Vezi in acvariul meu tufa si mai mare de Didiplis din dreapta? E tot in scara, nu e tunsa , e pusa cu mana de n'spe ori... Cu Hemianthus merge mai usor cu tunsu' dar nici acolo la nesfarsit din aceleasi motive, daca te uiti atent la poze se vede ca tufele sunt usor "mai chele" fata de poza cu acvariul global , unde nu sunt tunse. In timp la tunsori repetate varfurile isi pierd vigoarea si se subtiaza pana la degenerare, de aceea se pun doar varfurile plantate manual in sol, la un moment dat. Cu Rotala acest fenomen mi-a aparut repede, am renunta sa o tund si o tai la mijloc sau la 1/3 de la baza si replantez - zeci si zeci de fire la nevoie, in mici buchetele. Daca varfurile nu mai arata OK la Rotala, degeaba o mai ai...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Mersi mult, macar acum stiu cum trebuie sa procedez.
O sa imi reuseasca mie pana la urma.

[Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: