Salut,
M-am mutat de curand in Luxembourg si cu ocazia asta am abordat si un vis mai vechi (dar nerealizabil in Romania din lipsa de spatiu ).
Acvariu: Aquatlantis Fusion 200. 200x60x70
Lumina: 2x88W
Filtre: 2xEheim 2217
Incalizatoare: 2x Jager 300W
Pompa apa: Hydor Koralia Evolution 4400 EU
Pietre: sansibar
Nisib: Coral 15kg si inca vreo 30kg normal din Hornbach
Fundal: Facut de mine din polistiren + ciment + vopsea acrilica (m-am chitrosit sa cumpar pentru ca m-ar fi costat 1000 euro )
Plante : Anubias + Valisneria
Schimb apa "la picatura". Am tras robinetul si teava de scurgere dar mai am de instalat overflow-ul + valva plutitoare ca back-up in caz ca se infunda overflow-ul
Overflow-ul e construit din PVC. Mi-a fost frica sa fac gaura in acvariu si producatorul nu a vrut sa ii faca el.
Intentionez sa il populez cu 25+ Tropheus Ikola(daca gasesc pe cineva sa imi vanda o colonie) sau 40 de pui.
Referitor la colonie, am tot gasit in Germania de vanzare pe ebay dar raportul M:F este foarte ciudat fata de ce am citit. Adica oamenii declara ca e colonia sanatoasa cu raport 1:1, 1:2
Ex: https://www.dropbox.com/sh/3sf3e194cr1zeyq/AAAHdbBcLL4ONdufEeNSs-oLa?dl=0 Eu as prefera sa iau pui dar apoi nu stiu ce sa fac cu cei pe care ar trebui sa ii dau cand apar luptele Apa de la robinet: Ph:7.5; Gh:8; Kh:8. Astept sa vad ce efect au pietrele si nisipul si poate mai pun coral sfaramat prin spatele fundalului
Din cauza podelei strambe am o diferenta de 0.5 cm /2m. Nu imi dau seama daca e grav. Cert e ca nu e usor sa il indrept pentru ca e al naibii de greu.
Mancare: voi merge iarasi pe mana "greilor": Tropical spirulina forte granulat 1mm + NLS cichlid formula + Thera A+
Nu stiu daca sa ma pregatesc sau nu cu medicamente. Peter Schupke am vazut ca recomanda in Aqualog sa ii tratez cu Metro cateva zile si apoi sa incep sa le dau mancare(prima data ce mancau la fostul proprietar si apoi treptat sa fac tranzitia catre alta mancare).
Ciclarea o voi face direct cu pestii in acvariu cu masuratori zilnice si picatura pornita. In functie de masuratori vad daca e nevoie de schimburi de apa aditionale sau sa maresc debitul "picaturii"
Inca mai studiez daca e nevoie sa iau bacterii de inceput pentru filtru
Pasii urmatori:
1. Sa finalizez overflow + picatura (undeva la 5L/zi?)
2. Sa tin acvariul cu apa fara pesti 30 de zile ca sa vada sotia ca nu mai sare fundalul 3. Caut Ikola pe ebay
- overflow-ul
- diferenta de nivel
- un melc ascuns printre plante
- o poza cu acvariul la final
- poza perete lateral.
Dupa ce mi-a sarit de cateva ori "in neoane"(cum ar zice un clasic ) am decis sa inlocuiesc polistirenul cu piatra decorativa din Hornbach
- poza intermediara
- poza intermediara
Daca pozele nu se vad ok, rog un admin sa ma ajute.
Rog feedback echilibrat
This message was edited 1 time. Last update was at 01/11/2019 09:30:12
Am reparat pozele... una dintre imagini este incarcata incomplet pe server, asa ca va trebui sa o "inlocuiesti".
- fundalul arata bine... nu perfect, dar bine. In cateva luni se va umple de alge si va arata si mai bine.
- "peretele" ala s-a dezlipit pentru ca nu ai folosit destul silicon la lipire... nu merge facuta lipitura "in puncte". Trebuie "tencuit" cu silicon tot spatele backgroundului si apoi fixat bine prin presare. Acolo ramane!
- nu am incredere in functionarea perfecta a acelui overflow... cum si unde se scurge apa care iti vine din "schimbul la picatura"?
- pune mana si gaureste acvariul, la 6-8 cm de buza de sus... o gaura mare (minim 35) in care sa fixezi o flansa si un cot (pe interior).
- cand apa din bazin depaseste nivelul cotului (prin inclinare poti sa "setezi" nivelul final), atunci surplusul se scurge la canalizare.
- diferenta de nivel nu este o problema (decat dpdv "vizual"), daca podeaua e plana... adica, "talpa" acvariului sa se sprijine integral pe podea (chiar daca podeaua nu e perfect orizontala).
- ciclarea se poate face si "din mers", daca esti atent la parametrii apei.
- tinand cont ca ai zis ca o sa astepti o luna, e clar ca bazinul se va cicla.
Pozele tot nu sunt afisate "cum trebuie". Sa incerc sa le micsorez si sa le atasez ca atasamente?
Overflow-ul a fost testat si functioneaza. Are doua parti: cutia de overflow si pvc-ul in forma de U care se introduce in overflow.
Trebuie sa mai studiez problema cu podeaua pentru ca suportul acvariului are 5 picioruse pe lungime si 3 pe latime.
Aceste picioruse sunt destul de rigide pentru nu absorb din greutate si in momentul de fata unele sunt "in aer"
v3c wrote:Pozele tot nu sunt afisate "cum trebuie". Sa incerc sa le micsorez si sa le atasez ca atasamente?
Nu inteleg ce zici tu, cand spui ca nu-s afisate cum trebuie... dar DA, le poti micsora (maxim 1200 pixeli pe latura lunga) si le poti pune ca attachment (5 poze / postare).
v3c wrote:Overflow-ul a fost testat si functioneaza. Are doua parti: cutia de overflow si pvc-ul in forma de U care se introduce in overflow.
Ok, atunci sa speram ca va functiona asa cum a fost gandit.
v3c wrote:Trebuie sa mai studiez problema cu podeaua pentru ca suportul acvariului are 5 picioruse pe lungime si 3 pe latime.
Aceste picioruse sunt destul de rigide pentru nu absorb din greutate si in momentul de fata unele sunt "in aer"
Asta nu prea e in regula... "piciorusele" alea de care zici tu functioneaza ca niste "concentratori de greutate" si apasa pe podea in mod inegal.
In teorie, un stativ care sta pe podea direct (fara picioruse d-alea) preia si distribuie mult mai bine / uniform greutatea acvariului.
Fiecare bucata de Led este impartita in 2. Prin urmare am 4 intrerupatoare . Una dintre ele nu se mai aprinde din cauza apei ce "a sarit" pe led cand reglam filtrul.
Avand si capacul pus, umezeala s-a pastrat.
M-am apucat sa citesc Aqualog-ul lui Schupke putin mai serios si am gasit urmatoarele in ceea ce priveste aclimatizarea pestilor.
Omul recomanda un tratament profilactic : baie cu sare pestilor de maxim 20 de minute (apa de transport + apa ta + sare 0-15g/l) pentru înl?turarea ectoparazitilor.
Alte lucruri mi-au atras atentia:
1. temperatura bi-anuala pentru simularea sezonului rece si cald (23-24 si 25-27) + ajustarea nutritionala
2. fara mancare in primele doua zile (in afara de algele din acvariu) pentru a se recupera "mai bine" dupa stresul transportului
3. mancare homemade din: spanac, salata, papadie
Cred ca problema e de la mine si unde am pus pozele.
Se pare ca acele link-uri nu au valabilitate foarte mare.
Voi pune un nou filmulet in cateva zile cu acvariul plin de alge verzi si brune
Asteptand pestii, algele contraataca Sper ca noii locuitori sa le poata manca (desi unii spun ca vor manca doar algele verzi)
Am cumparat un contor de la Gardena care sa imi permita sa setez volumul de apa pentru "picatura"
In principiu pestii ar trebui sa vina pe 21-22 nov.
Pana atunci:
1. Sa fac teste de apa. Mi-am luat sare Epsom si bicarbonat de sodiu si urmaresc evolutia PH,KH,GH in doua recipiente de 10L.
2. Sa montez sterilizatorul UV, ii fac proba dar de lasat non-stop doar dupa ce vin pestii
3. Sa instalez overflow-ul. Am avut o tentativa(esuata) pentru ca trebuie sa scot aerul din el si apoi sa il montez repede pe pozitie(din cauza neoanelor nu am putut face operatiunea foarte repede si mi-a fost lene sa le dau jos)
4. Am reusit sa conving nevasta sa iau un acvariu de 54L. . Pentru a trece timpul mai repede pana vin africanii, voi fi ocupat sa il amenajez cu o pereche de ramirezi + 6 neonasi
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3451
Location: Prin tara
IP:
Offline
haha mult succes cu ramirezii. neonii nu au niciun farmec in acvariu sub 200l (fiindca sunt frumosi doar cand sunt multi). poti schimba nronii cu tetra emperor sau filigera ori red nose tetra. Alegerea iti apartine . In legatura cu baia de sare pt eliminarea microbilor sunt de acord,chiar daca in capul meu "salinitatea" aceea il poate da peste cap,dar faza cu papadia si spanacul....nu cred ca multi pesti vor accepta aceasta hrana, chiar si dupa pauza de hrana de 2zile.
sterilizatorul uv nu se lasa non stop,mie apa verde mi.a facut.o cristal in 6 /8 ore,l.am stins seara dup? o zi de functionare
v3c wrote:
4. Am reusit sa conving nevasta sa iau un acvariu de 54L. . Pentru a trece timpul mai repede pana vin africanii, voi fi ocupat sa il amenajez cu o pereche de ramirezi + 6 neonasi
Sa ai grija cu Ramirezii ca sunt foarte sensibili la temperatura, in mediul natural au o marja de la 23 la 27 grade dar ideala in jurul la 25 grade. In mediul natural in bazinul fluviului Orinocco au doua sezoane ca temperatura una aprox 24-25 cealalta aprox 26-27.
Mi-au murit mai multi din vreo 10 pana m-am prins ca eram ocupat, si nu am fost pe faza sa le pun incalzitorul mai iute.
O sa te contrazic cu temperatura la ramirezii un 27 de grade e un minim in Llanos(granita Venezuela, Columbia) de unde provin, deci 27-30 de grade la reproducere, nu se tin cu pesti mari pentru ca ii streseaza si le scurteaza viata si asa scurta, se tin doar cu characidae pesti de card:neoni, rhodosthomus etc., atentie la igiena in acvariu
Acum e multa informatie cu netu. In urma cu ani cand am avut Ramirezi, gasisem un tabel pe luni cu temperatura in fluviul Orinocco care erau cum am spus. Se pare ca pe foaia de ingrijire a pestelui e cum spui, ceva mai mare temperatura, deci e bine sa aiba grija cu temperatura, asta am vrut sa ii atrag atentia, fiindca eu sunt patit.
E un peste foarte frumos si nu greu de intretinut, daca ai grija in special de temperatura. Succes!
Micutii au ajuns vineri. 42 de bucati Tropheus Ikola.(2 au fost bonus )
Din pacate nu am mai avut rabdare sa imi cumpar o colonie matura si am ales varianta cu mai multi pui.
Varianta asta mi se pare mult mai interesanta(sa vad puii crescand) dar sa vedem cum gestionez problemele ce apar pe parcurs pana la maturizare.
Puii intr-o cutie Ikea, la aclimatizat
Pestii in acvariu dupa aclimatizare. Erau destul de speriati, culori maronii si mergeau mai tot timpul in grup din cauza stresului.
Pestii dupa doua zile. Algele brune si verzi au disparut. Faptul ca au stat 1 zi si jumatate fara mancare a ajutat
Pestii prefera deocamdata Tropical Spirulina Forte 36%(asta le-a dat si fostul proprietar). Cam fac nazuri la Cichlid formula si Thera A+, dar am citit ca e absolut normala perioada de tranzitie.
Unii dintre pestiuci au inceput deja sa ocupe niste teritorii in pietrele de Sansibar. Ma astept ca pe masura ce cresc sa renunte la acest comportament(nemaiavand loc sa intre)
Probleme:
- Overflow-ul meu improvizat se dovedeste a nu fi stabil. Nu ramane "primed". Sunt putin dezamagit ca nu am gandit solutia asta putin mai bine de la inceput.
Am modificat un filtru Hang on back(mai vechi) astfel incat sa verse apa in afara dar nu imi place ca face zgomot atunci cand nu are apa de tras
Mi-au murit 5 pesti din cauza bloat-ului.
Am administrat Flagyl(metronidazole) cca 1-2g/100l.
1. Majoritatea pestilor erau ok treptat unul dintre pesti se retragea si murea f repede(max 1 zi dupa ce observam eu izolarea)
2. Observand si fecale albe "atarnand" am cumparat medicamentul de la veterinar
3. In prima faza am amestecat mancare + 1g Flagyl dar pestii nu prea voiau sa o manance (mancau fulgii fara medicamente)
4. Dupa ce am pus medicamentul in apa, dupa 30 de minute toti pestii au inceput sa se plimbe in grup dintr-o parte in alta a acvariului (nimeni nu mai manca)
5. Dupa 2 zile 2-3 au inceput sa se desprinda de grup
6. Dupa 3 zile au incetat sa se mai plimbe in grup si au inceput iar sa manance
Teoria spune ca ar trebui sa fac un schimb de apa (min 50%) si sa reiau tratamentul dupa 3-4 zile(pentru a omori toate larvele)
Am facut schimbul de apa astazi dar nu voi putea aplica partea a doua pentru ca vin in Romania pentru 7 zile.
Inca nu sunt sigur ce s-a intamplat. Unii spun ca poate fi din cauza mancarii, altii spun ca parazitul este foarte raspandit si incepe sa faca ravagii atunci cand pestii sunt stresati.
Cert e ca le-am dat mancare dyi(spanac, salata, broccoli, morcov, spirulina + gel vegetal) pentru doua zile.
Nu pricep cum din cauza mancarii vegetale poate aparea un parazit(nu ca as fi vreo somitate in domeniu, dar...)
Pai mai sus scriai ca fac nazuri la Cichlid formula si Thera A+.
Astea sunt niste mancaruri foarte bogate proteic iar pestii tai sunt vegetarieni.
E foarte posibil ca asta sa fie cauza.