Imi calculase nevasta debitul pentru lampa UV care o folosim la instalatia de filtrare a apei potabile si pentru lampa mea de cca 60 de cm lungime zicea ca imi trebuie un debit de 5 l pe minut pentru sterilizare totala. Avand in vedere ca e cu neuronii foarte antrenati si lucreaza in laborator nu am dubii. Au niste protocoale pentru sterilizare de te doare mintea.
Banui ca in acvaristica nu trebuie chiar asa dar cu siguranta un debit redus face ifuzorii sa se "bronzeze" mai bine.
si toata lumea ma intreba de ce m-am complicat si am pus lampa UV cu un sistem de by-pass la noul proiect de sump...
daca insa ne uitam mai bine la tabelul lor eu nu inteleg totusi partea doua care contrazice prima parte - sa inteleg ca lampile astea sunt inteligente si stiu ce marime are bazinul tau si actioneaza altfel sau carcalacii de bazine mari sunt altii decat cele din bazine mici
Désignation : Pour aquarium de : Débit de pompe conseillé :
JBL Aquacristal UV-C 5W 200 - 400 L 100 - 200 L/h
JBL Aquacristal UV-C 9W 300 - 600 L 100 - 200 L/h
JBL Aquacristal UV-C 11W 600 - 1000 L 150 - 350 L/h
JBL Aquacristal UV-C 18W 1000 L - 1500 L 300 - 500 L/h
JBL Aquacristal UV-C 36W 1500 - 3000 L 400 - 1000 L/h
Désignation : Pour bassin de : Débit de pompe conseillé :
JBL Aquacristal UV-C 5W 3000 - 5000 L 500 - 1000 L/h
JBL Aquacristal UV-C 9W 5000 - 9000 L 500 - 1000 L/h
JBL Aquacristal UV-C 11W 8000 - 11000 L 1000 - 1500 L/h
JBL Aquacristal UV-C 18W 12000 - 18000 L 1500 - 3000 L/h
JBL Aquacristal UV-C 36W 25000 - 35000 L 2000 - 4000 L/h
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Da, nici eu nu inteleg treaba asta cu acvariu/pond... Plm, sa-i fut in dinti.
Am studiat pompa aia (Tunze Recirculation Pump Silence 1073.008) si vad ca e cotata ca: 150-800 l/h... am sa o dau la minim.
Am mai cautat pe net si vad ca lumea zice ca efectul se vede "in zile"... deci, nu e ceva imediat.
This message was edited 2 times. Last update was at 18/01/2016 13:21:58
oricum treaba e clara: debit redus => timp de bronzare mai mare dar nici prea mic ca dupa aia carcalacii se inmultesc mai repede decat ii bronzezi tu
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Ce inteleg eu din tabelul ala e ca sub 3000l e acvariu si peste 3000l e bazin Am avut mai demult apa verde intr-un acvariu de 100l si cu un UV de 5w s-au vazut rezultate dupa 3 zile.
Am lasat UV-ul sa mearga inca 2 de siguranta.
- Mortii lor, cu tabel cu tot! ... probabil ca sunt niste indicatori ashea, la vrajeala.
- Oricum, o sa dau pompa pe 150 litri/ora si-l las sa mearga asa... sa vedem ce face, pana in weekend.
- Daca e sa functioneze, ar trebui sa se vada o oarecare imbunatire. Deseara o sa fac o poza "martor".
Later edit: Am facut poza "martor".
This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2016 20:53:46
Da, frate, asa este Nevasta-mea si cu soacra-mea ma intreaba, la misto, "cand aduc broastele... ca, aia nu e balta, daca n-are si broaste!"
Lasand gluma, ai vazut comportamentul perechii?... parintii sunt grupati, cu puii la mijloc.
Fiecare adult sta orientat cu fata in alta directie, ca sa poata reactiona. Se invartesc, usurel, in toate partile... foarte misto filmarea, merci!
Treab cu UV e ca poti face sterilizare totatal cum este cazut la bazin sau partiala debit mai mare la apa .Eu zic sa mai reduci lumina si trebui sa se vada rezultate dar e de durata,
pe vremuri ma chinuiam cu borcane in care aveam apa si morcov sau coaja de banana ca sa-mi produc infuzori pentru puiet aici vad ca prospera in dusmanie
mie mi se par mai in dreapta pestii in a 2-a poza . lasand gluma la o parte am avut si eu de 2 ori apa verde, am scapat de ea dar nu repede,schimburi masive de apa combinate cu lumina stinsa cred ca 2 saptamani) saracii pesti cand au vazut lumina au crezut ca sunt in rai