[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre Transport si NaCl  XML
Forum Index » General info
Author Message
scarabeul1984
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2005 12:19:06
Messages: 261
Location: Bucuresti-Berceni
IP:
Offline

O modalitate folosita la transportarea pestilor, pentru a minimiza pierderile este adaugarea de sare ( NaCl ).
Pesti de apa dulce sunt mai sarati decat apa in care traiesc, si pielea lor este semi-permeabila. Nivelul de concentratie dintre apa dulce si sarea din interiorul pestilor duce la eliminarea de sare in apa care apoi trebuie pompata inapoi in corp, cu ajutorul unor celule speciale aflate in branhi, pentru a-si mentine nivelul de sare din corp. Acest proces se numeste osmoreglare.(este legata de reglarea cantitatii de apa si sare aflata in lichidele din corp)
Cand pesti de apa dulce sunt stresati, asa cum patesc atunci cant sunt transportati in pungulite, ei elimina minerale in apa. Mai multe cercetari au aratat ca adaugand sare in apa in care sunt tinuti pestii pe timpul transportului, minimizeaza cantitatea de sare pierduta si de aici rezulta ca reduce stresul. Acest lucru poate reduce considerabil numarul de pesti care mor pe timpul unui transport si astfel scad sansele ca sa se imbolnaveasca vreun peste in timpul in care este tinut in carantina.
Nivelul de sare din apa, recomandat la un transport este 0.5-3 ppt (ppt=parts per thousand, o unitate folosita pentru a indica salinitatea; este echivalent cu g/L) (0.5-3 g/L) dar difera in functie de peste.
Testele au fost facute de doi oameni de stiinta Caneiro si Urbinati, pe o specie de peste numita Brycon cephalus care provine din apele foarte moi si acide ale bazinului amazonian si acesti oameni de stiinta au ajuns la concluzia ca pentru aceasta specie cantitatea ideala de sare folosita la transport sa fie de 6 ppt.
Cel mai putin rezistenti la salinitate sunt speciile de Catfish, Corydoras si ciclidele Malawi .
Transferarea pestilor care au fost transportati in ape ce contin sare va fi facuta treptat (executand schimburi de apa) intr-un timp cat mai lung.
Cum reusesc pestii de apa dulce sa elimine excesul de apa si sa preia sarea :
Sa scape de apa care ii inunda este destul de usor. Urineaza constant, pestii de apa dulce produc cantitati uriase de urina uni produc o cantitate egala cu cea a propriului corp in doar 3-4 zile.
Pentru a reintroduce in corp cantitatea de sare pierduta in apa necesita un pic mai mult efort. Pestii de apa dulce se folosesc de anumite celule aflate in branhi pentru a absorbii saruri ca, clorura pe care o pierd in apa si care ii ajuta sa isi pastreze corpul sarat.
Exista tratamente cu sare pentru anumiti paraziti (Protozoare, Chilodonella, Trichodina, Costia), dar in cazul in care nu este introdusa cantitatea potrivita de sare si parazitii nu sunt eliminati, ei isi dezvolta rapid imunitatea pentru acel tratament.
S-a analizat si rezistenta puietului, pestilor de apa dulce si s-a constatat ca majoritatea speciilor suporta o concentratie de sare de 1g/L, iar la Blue gouramis 3 g/L.
Sarea tonica este sarea folosita pentru acvarii, ea este pur si simplu clorura de sodiu in care se mai introduc cateodata anumite substante care sa o faca mai usor de turnat in acvarii (opresc absorbirea umezelii care ar determina formarea de cocoloase).
Sarea poate fi folosita pentru a reduce toxicitatea Nitritului din acvariile cu apa dulce, este nevoie doar de ionii de clorura intr-o cantitate foarte mica (7:1 , 10:1), este suficient 1g/L pentru a scapa de cantitati foarte mari de Nitrit.(Rezistenta la nitrit)
Mai recent pentru a reduce toxicitatea nitritului din apa din acvariile de apa dulce se foloseste clorura de calciu, calciul scade permeabilitatea branhiilor si de aici rezulta mai putin nitrit care intra in sange, din acest motiv pestii care sunt tinuti in acvarii cu o concentratie mai mare de calciu sunt mai putin sensibili la nitrit.(multe specii de pesti marini raman sensibili chiar daca in apa in care sunt tinuti este o concentratie mare de calciu).
Ca modalitate de folosire se recomanda ca sarea sa fie dizolvata intr-un recipient si apoi introdusa in acvariu.
Trebuie evitata tinerea pestilor de apa dulce, pe o perioada mai lunga, in ape ce contin sare chiar si in ape ce contin cantitati mici de sare. ( 0,5-1 g/L )
S-au auzit cazuri in care sarea a facut rau unor plante.
Alte metode folosite la transportul pestilor :
In pungulitele in care se transporta pestii de apa dulce se mai obijnuieste sa se puna cateva picaturi de albastru de metil care ajuta la o oxigenare mai buna a apei si la dezinfectarea acesteia, aceasta metoda este folosita pentru transporturi pe distante mai mici.
Pungulitele sunt invelite cu polistiren de 4 cm grosime pentru a pastra o temperatura cat mai constanta.
Pungulitele sunt umplute cu cat mai mult oxigen 2/4 ; 3/4 (oxigen/apa). Inainte de inchiderea si sigilarea pungulitei se scoate cat mai mult aer din punga si se introduce oxigen pur si apoi se inchide etans.

Daca ati folosit sarea pentru transport sau pentru a scapa de nitrit, astept pareri.

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
viviparu'
Senior member

Joined: 31/08/2004 20:19:34
Messages: 1131
Location: Ploiesti
IP:
Offline

O izolare termica destul de buna o ofera si hartia de ziar. Se pierde sau se preia, dupa caz, foarte putina caldura atunci cand punga cu pesti sau cu mancare congelata este bine invelita in ziar.

De asemenea, pentru transportul pestilor pe distante lungi este foarte bun si Sera Aqutan care reduce stressul la transport.

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
scarabeul1984
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2005 12:19:06
Messages: 261
Location: Bucuresti-Berceni
IP:
Offline

Da, ziarul este cunoscut ca izolator termic dar totul se datoreaza compusilor chimici din cerneala de tipar.

Mersi

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com