[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme Vallisneria gigantea  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

De cateva luni Vallisneria gigantea nu mai creste si devine din ce in ce mai palida, acum mai toate firele sunt de o culoare alb galbena, aproape nici o frunza nu mai are culoarea verde.Nici o alta planta nu prezinta aceeasi problema.
Am un sfert din acvariu plin cu Vallisneria gigantea si nici un fir nu creste peste 10 cm si inainte cand le-am luat erau pana la suprafata apei, se vede cum erau in unele poze. Acum nu am poze cu ele.
Care poate sa fie cauza?

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

E evident ca problema e legata de o carenta nutritionala, care e - e mai greu de spus, necunoscand detaliile acvariului in privinta nivelului nutrientilor si regimului de fertilizare. Pe ghicite si conform datelor teoretice ce le cunosc, ar fi o carenta de fier, de calciu (chiar daca aparent avem apa semidura in Bucuresti- ai aici o imagine chiar cu un deficit de calciu la Vallisneria ), sau de nitrati. In cazul deficitului de fier paloarea apare la varful de crestere al plantelor cu crestere rapida, in cazul nitratilor apare mai ales la frunzele vechi, care se pot si gauri cu pete brune inainte. Apropos de algele tale - ai pus apa oxigenata? Daca da, Vallisneria si o lista de alte plante care nu le enumar aici (daca vrea cineva revin) sunt serios afectate de aceasta. Oricum ce poti face sunt schimburi de apa (pentru alge si aport de Ca din apa de retea) fertilizanti lichizi in doze fractionate (doza pe o luna diluata in 500ml de apa si administrata fractionat in doza zilnica necesara; stiu de legenda ca fertilizantii lichizi fac alge, dar va spun ca nu ei ci carentele fac alge pentru ca algele din cantitatile infime de nutrienti din acvariu isi iau oricum portia, pe cand plantele carentate nu, fiind in final atacate de alge; de asemenea excesul serios de fertilizanti duce la alge, ma refer mai ales la fier, deci fertilizantii lichizi fara nitrati, fosfati, cu care povestea e mai complicata). Desigur ar fi ideal sa ai testere de nitrati, fosfati, fier ( exista, nu au o precizie deosebita, dar orientativ merg, cele de la Sera te duc la vreo 100 RON), atunci aceste ipoteze ar avea o cale de verificare mai sigura. La mine am avut recent plante pal- galbui la varfuri, dar Anubias nana cu nervuri verzi si pal- galbui intre nervuri, in conditii de fertilizare pe care le-am precizat la descrierea acvariului meu, dar la care in timp am asociat nitrati, fosfati, sulfat K, si de magneziu, insa din anumite motive legate de presupunerea ca la apa noastara semidura am destul Mg am abandonat pe ultimul. Evident ca ceea ce am descris mai sus la acvariul meu era o carenta de magneziu, pe care am corectat-o dupa reluarea administrarii de sulfat de magneziu. Stiu ca mai rau te-am ametit si poate dezamagit ca raspuns, dar lucrurile sunt complexe si concluzia finala este ca vine o vreme cand dupa putina experienta si citit si stiind cam ce avem si cum ne fertilizam acvariul, nimeni nu poate mai bine decat posesorul acvariului sa stie cam ce carente are (deci este greu sa iti dau un sfat garantat ca eficienta). A doua concluzie este - carentele duc la crestere slaba si rezistenta scazuta a plantelor, deci conditii ideale pentru atacul algelor.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Nu stiu ce sa mai zic esti o enciclopedie umana, de unde ai reusit sa acumulezi atatea informatii, vreau si eu nume de carti si locuri de unde sa le cumpar sau orice, vreau sa pot sa citesc despre ce ai vorbit tu mai sus, aspectul plantelor la anumite lipsuri de nutrienti si alte amanunte pe care ar fi prea greu sa le realizez singur uitandu-ma la acvariu.

In legatura cu ce ai zis, Vallisneria arata aproximativ lafel ca cele aratate de tine in poza si sunt sigur ca au deficit de Ca. Acum tu ai zis sa fac aport de Ca din apa de retea, dar ce pot sa fac mai mult decat sa fac schimb de apa la 3 zile. Eu m-am gandit la altceva : sa bag 1-2 scoici care poate vor mai creste cantitatea de Ca din apa, dar crezi ca pot ele sa creasca duritatea incat sa dauneze crevetilor sau ancistrusilor? Cum altfel mai pot sa fac aport de Ca?

In legatura cu algele am lasat doar tubul 18W/830, nu am pus apa oxigenata, nu o sa mai fac nimic pana nu imi eclozeaza Neocaridinele si cresc putin, apoi o sa fac black-out de 4-5 zile si o sa vad ce se intampla.

[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Puteam sa iti spun sa adaugi ceva carbonat de calciu, dar inca sunt in cautarea unui dozaj precis, cat despre restul dozarilor si semne de carente gasesti cate ceva pe aici .

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

PS. Daca timpul imi permite si eventual apare si o sectiune "profi" a forumului, pentru a nu fi acuzat de "plantism" in dauna acvaristicii, poate voi scrie un post amplu despre nutritia plantelor acvatice, semne de carente, etc...

scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Iti multumesc foarte mult pentru contributia pe care ai avut-o in posturile aplicate de mine si sper sa nu se schimbe nimic, se vede pasiunea nesfarsita pentru acvaristica, te felicit pentru ceea ce stii. image

Ar fi excelent sa faci acel document despre nutritia plantelor chiar daca il faci doar la tine pe calculator si poate intr-o zi o sa poti sa il imparti si cu altii ca si mine. image

INTROS wrote:In cazul deficitului de fier paloarea apare la varful de crestere al plantelor cu crestere rapida
Am observat ca daca las neschimbata apa aproximativ 4 zile, firele de Egeria Densa se inrosesc la varfuri si au o culoare mai palida fata de baza unde sunt verde intens. Acum stiu de ce au culoarea asta.

O sa caut sa vad daca gasesc o metoda prin care sa creasca nivelul de Calciul din apa si poate in felul asta elimin treptat treptat carentele nutrientilor din acvariu.
Mersi mult.

[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Am uitat ceva apropos de deficitul de calciu - acesta poate fi absolut (daca am avea testere dedicate care sa confirme valorile scazute) sau relativ, adica avem o concentratie suficienta in apa, dar nu poate fi utilizat de plante pentru ca este blocat de alte oligoelemente, in cazul nostru (al plantelor si pestilor, dar mai ales al nevertebratelor) - toxice- cum ar fi aluminiul si cuprul. Acestea blocheaza utilizarea calciului in stabilizarea membranelor lipoproteice ale celulelor plantelor, desi calciul in apa e in concentratie optima. Deorece crevetii tai sunt bine mersi si se inmultesc, as spera ca apa noastra nu vine cu prea mult cupru sau aluminiu, desi in al doilea caz nu as fi prea sigur. Vezi ca la sectorul Apa din forum este un sticky parca cu Apa Nova, unde din link-ul de acolo intri la harta Bucurestiului si vezi buletinul de analiza Apa Nova pe regiuni. Vezi cat sunt sarurile de aluminiu la tine in zona. Concentratia toxica pentru om este muuult mai mare decat cea pentru pesti, nevertebrate si plante. La fiecare schimb de apa in acvariu baga Aquasafe care neutralizeaza (pretinde producatorul) o parte din metalele grele.

scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Cand ai zis de cupru m-am gandit imediat ca nu are cum sa fie in concentratie prea mare exact din acelas motiv pe care l-ai specificat si tu (Crevetii), iar Aluminiul conform apa nova este 36 μg/l (adica 0,036 mg/l) ,Fier 24 μg/l (adica 0,024mg/l)
Nitrati- 7,0 mg/l
Nitriti- 0,0 mg/l
Amoniu- 0,0 mg/l
pH- 7,6 unitatI pH (care probabil ca mai scade de la CO2)
Duritate totala- grade germane 9,9

Eu ma aflu exact la intersectia dintre doua zone prezentate de Apa nova si in zona alaturata Aluminiu este 0,029 mg/l , iar Fierul 0,073 mg/l si pentru ca aici fierul este in cantitati mai mari si eu dupa cum am observat am deficit de fier in acvariu am tras concluzia ca apa pe care o am eu are proportiile prezentate in detaliu mai sus unde fierul este 0,024 mg/l.
In ce priveste Aluminiul nu stiu in ce cantitati trebuie sa fie pentru a nu bloca stabilizarea Calciului.
O sa imi cumpar Aquasafe si o sa vad daca are vreun rezultat.
Mersi mult.

[Yahoo!]
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Poate pot fi de ajutor aceste 2 poze pentru cine se mai confrunta cu aceasta problema sau pentru cine vrea sa mai spuna cate ceva in legatura cu ele:
1
2

[Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: