INTROS wrote: Multi am trecut (si eu) prin faza cu drojdia. Sincer recomand tuturor o "faza" cat mai scurta si trecerea la CO2 presurizat. Cu putina atentie merge si fara controller daca la inceput nu sunt bani pentru asa ceva, desi cum s-a scris are si el utilitatea lui, nu zic nu (eu am de 1 an). Dar diferentele fata de drojdie eu zic ca se vad, mai ales de la 100 litri acvariu in sus.
...pai ce crezi ca in primii ani de dupa Piticu`am avut alte posibilitati...tot cu drojdie

Am tinut pana mi-am distrus prima data un grup de Cryptocoryne care nu prea se gaseau pe atunci pe la noi.
Am blestemat...si am zis ca pana nu fac rost de un tub profi nu mai pun. De aia am sfatuit pe toti...incercand sa nu-i las sa faca greselile tineretii...
De aia am si scris peste ani articolul despre CO2 care este la noi pe forum ca sa stie lumea cum trebuie facuta treaba...
Apoi am vrut si eu in incercarea disperata de a cumpara un tub sa fac fel de fel de improvizatii desi nu imi statea in fire...dar chiar vroiam sa am CO2, caci eram convins ca o sa dau lovitura

iar pe vremea aia chiar nu existau alte posibilitati...nu ca azi.
Evident ca era cat p`aci sa iau si eu teapa cu tubu` de la salvare ala albastru` :-) de care vorbea cineva de curand....doar totu-i ciclic, totul se repeta ...este ca in educatia unui copil de la care stii la ce sa te astepti si tu ii spui sa nu faca cutare lucru ca nu e bine insa el pana cand nu se da cu capu` de perete nu se lasa. Tu vrei sa-l ajuti vrei sa nu il doara, e copilu` tau, iti e drag si vrei sa-l protejezi sa nu faca prostiile vietii tale...dar el nu si nu.
Apoi a reusit in sfarsit sa-mi cumpar tubul clasic ala de avea reductoarele alea romanesti de kko dar tot era mai bine ca pe vremuri si abia incepand cu `98 si sfarsind cu 2000 am avut o instalatie competa de CO2.
Completa-completa dar fara controller

.
Am folosit instalatia 5 ani fara controller...am reglat la ea de dracii o mancau, o stiam pe dinafara, aproape o simteam :-) , zilnic,...cad si cum trebuie sa reglez...am analizat la KH-uri si pH-uri de m-am saturat...cu toate astea, fluctuatii existau la un nivel deranjant fata de pretentiile mele...apoi am cumparat controllerul...era simplu si eficent exact cum citisem in revistele anilor `70 cand Dupla isi prezenta instalatia de CO2...paradoxal nemodificata esential pe parcursul celor 30 de ani.
Ca sa fiu cinstit nu au aparut decat...mici gadgeturi de genul in loc de VU-metre...afisaj electronic si d`astea.
Asadar simplu`....dar eu nu am vrut sa fac cum ma invata
tatucul meu spiritual DATZ in anii 70...am vrut eu sa ma dau cu capu` de pereti...nu de bivol insa, cum fac unii p`acilea...ci asa natural, pentru ca pe vreme aia nu aveam de unde sa cumpar...sau cu ce, nu aveam cu cine sa ma sfatuiesc(eu sfatuind ulterior pe toti cum sa procedeze) si chiar cu riscul de a-mi auzi vorbe ca sunt un
exaltat, de la oameni care pe vremea cand ma jucam eu cu
bula`n boscheti :18:

nu descoperisera acvaristica si cu atat mai putin aia a "acvariilor imboschetate"

...am continuat sa le spun la toti ca in final iesi mai bine si mai ieftin in ani daca iti cumperi un produs de calitate.
Paradoxal, exact oamenii astia, carora unii dintre noi vrem sa le transmitem(daca vreti) parinteste sa nu repete greselile noastre...exact ei sunt mai vehementi, exact ei isi doresc sa se dea mai tare cu capu`...sa se convinga ei mai cu durere

...Asta e, asa e viata, asa e firescul ei ...
Asa si cu substratul...mai tineti minte ce tambalau a generat topicul meu in care m-am luat de aia care va incurajau la amestecuri de pamant cu coarne bouresti si mai stiu eu ce porcarele...nu au trecut nici doi ani de atunci...si acum toata lumea are discutii decente despre calitatea unor substraturi a caror calitate nu mai este pusa la indoiala de nimeni.
Pretul este scazut(vezi cazul JBL)...nu mai implica niciun efort...iar rezultatele se vad. Au inceput sa apara acvarii mai reusite...sau macar in care apar plante deosebite....mult mai deosebite decat cotoarele ale de Anubias despre care era atat de mandru ca reusise sa le tina in sol neaos moldovenesc cel care propavaduia cartitza de Iasi.
Asadar intelegeti, ca improvizatiile astea propuse de unii si de altii, sau variantele ieftine cu jumatati de masura de genul merge si sol d`ala de balta sau CO2 fara controller sau .... "le-am fumat" cei care ne tinem de acvarii de mai multi ani si ca tot ce va sfatuim nu o facem in virtutea unui interes ascuns ci pur si simplu pentru a nu repeta greselile facute de unii si altii din tertze motive cu muuuuulti ani de zile in urma.
Cum ar zice mos Kenny Rogers: "Promise me son, not to do the things I've done..." acuma ce sa zic, ii inteleg si pe cei care nu tin cont de ce li se propune...dar doar atata timp cat nu se depaseste respectul si ideea ca omul de langa tine a vrut sa te ajute si ti-a impartasit din experienta lui ca sa nu te chinui tu ala incepatoru.
Altfel daca vreti sa fiu cinstit problema mea este ca nici mie nu imi place Kenny Rogers

...prefer alt gen de muzica.