[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Gaurirea frunzelor!  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/04/2006 20:19:48
Messages: 310
Location: Suceava
IP:
Offline

De ceva timp incep sa apara gauri in frunzele plantelor... Cam cum sunt cele de mai jos:

image image

Substrat:

- turba Potgrond
- nisip fin
- pietris cuartz (3 mm)

Toate spalate bine si curate inainte de a fi amenajate, facand substratul de aproximativ 7 cm grosime. Nu am utilizat pana in prezent solutii de imbogatire a apei cu cele necesare plantelor fiindca pana acum au mers foarte bine, iar substratul acesta este setat de 2 saptamani, asadar este mai bun ca cel vechi care avea doar pietrisul (3 mm) si o grosime cu 4 cm mai mica decat in prezent. Acvariul are 75 L.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

General vorbind, gaurile in frunze pot fi produse de carente nutritive sau de factori mecanici (plante mancate, gaurite, de melci sau pesti ierbivori). Cum a doua varianta nu pare probabila, revin la prima si mai ales la conditia concreta care ne-ai spus-o, adica acvariu cu substrat nou de 2 saptamani, 7 cm grosime, turba cu mixaj nisip fin si de 3mm. Presupun ca lumina e OK. Cred ca e devreme sa ai carente semnificative, deci momentan as crede ca e posibil ca gaurile sa fie datorate unei leziuni inerente a radacinilor la replantare (vilii radiculari de mare finete se distrug usor) si eventual modificare de pH si nivel de oxigen la nivelul unui substrat mai gros si cu turba. Deci odata cu readaptarea radiculara la noile conditii plantele ar trebui sa isi revina. Ar mai fi posibil si un varf temporar al concentratiei de nitriti / nitrati la 2 saptamani de la inceputul unei deciclari partiale a acvariului. Daca gaurile persita si peste 2 sapt la frunze nou aparute, sau sunt prezente si la frunzele unor plante cu radacini acvatice gen Anubias nana, etc, cred ca trebuie sa ne gandim si la alte cauze.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
MihaiCalin
Membru de baza

Joined: 19/10/2002 15:28:40
Messages: 317
Location: iasi
IP:
Offline

Ma gandesc ca si lumina poate fi un factor...chiar ar trebui ceva detalii si despre asta. Am patit si eu lucrul asta, si tind sa cred ca era de la lumina deoarece in acelasi bazin aveam odata plantele ce se fixau in substratul acvariului si pe langa asta mai aveam niste ghivece. Si problema era aceeasi chiar daca substratul era diferit ca si compozitie. In substrat aveam turba si pastile cu micro si macroelemente de la Sera iar in ghivece aveam in plus granule de laterita...am schimbat atunci tuburile care erau vechi cam de 1,5 ani si atunci problema s-a remediat la frunzele noi.
Bafta!
[Email] [Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/04/2006 20:19:48
Messages: 310
Location: Suceava
IP:
Offline

Iluminarea este 2 x 18 w, TLD 380. SI le am de aproximativ un an, am zis ca schimb iluminarea odata cu trecerea la un nou acvariu, cnd vreau sa mai bag cateva tuburi de Fluora. Daca nu se remediaza in ceva timp (cum a zis INTROS), adica sa se dezvolte din nou radacinile dupa replantarea precedenta, atunci trec la inlocuirea tuburilor de pe acum. Ma gandeam acum... Lipsa fierului ar putea fi si asta o cauza, nu? Sa incerc cu ceva aditivi nutritionali pentru apa?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Eu credeam ca lumina corespunzatoare (min 0,5w/l) si asigurarea unei fertilizari corespunzatoare sunt subantelese si cu toate acestea ai problemele mentionate cu gaurirea frunzelor...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
osa
Member
[Avatar]

Joined: 11/10/2005 15:55:36
Messages: 114
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am o Alternanthera:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=883&pos=2

si Rotala rotundifolia:

http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=883&pos=0
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=883&pos=1

la care, cum se poate observa, se gauresc frunzele in special cele trecute de a doua tinerete, si care sunt mai jos pe planta(desi asta la Alternathera nu este o regula).
Sunt convins ca e vorba de carenta de ceva elementi, dar as vrea sa aflu, cu ajuorul vostru, despre care elementi ar fi vorba, sa stiu cum sa remediez aceste "gauri".

Despre acvariu:
- ~110l net
- substrat: 0,5-1cm Potgrond, peste care vreo 3-4cm pietris gen bob de orez
- iluminare: 12ore cu 2xOsram Lumilux si 1xOsram Fluora
- CO2: 12 ore din butelie
- pH: intre 7 si 8, nici cum nu pot sa stabilizez nenorocirea asta de pH la 7
- din pacate duritatea apei nu tin minte cat este, am masurat-o si parca tin minte ca era in limite normale. dar daca este nevoie, maine pot sa editez postul si sa pun valori concrete
- schmburi de apa: 30-40% la una sau cel mult doua saptamani
- (nu)regulat mai adaug Plantamin dupa un schimb de apa
- Pesti: 8 neoni, o pereche de beta, 2 cori, un kuhli, un balck molly(asta e foarte batran deja, dar il tin fiindca a fost printre primii locuitori ai acvariului) si 5-6 pomaceea

Mersi
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 24/04/2006 20:19:48
Messages: 310
Location: Suceava
IP:
Offline

Eu pot sa spun ca, de cand am postat ultima data la acest topic, nu mai am probleme cu gaurirea frunzelor de nici un fel. Din contra, cresc binisor si frumoase, chiar la Hygrophilla corymbosa nu stiu ce sa ii fac sa nu faca frunzele asa de mari, prefer sa fie mai mici (le face de vreo 10cm daca nu chiar mai mult ), Intros poate imi poti da un sfat, te rog.

Osa este posibil sa ai intr-adevar, asa cum banuiesti, lipsa unor elemente. Fiindca nu sunt suficient de documentat in acestea, spre deosebire de alti utilizatori, cum ar fi Intros, nu pot sa te sfatuiesc, insa ai rabdare, cu siguranta vei primi ajutor. ;)
[Email] [WWW] [Yahoo!]
osa
Member
[Avatar]

Joined: 11/10/2005 15:55:36
Messages: 114
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am mai escoperit ca defapt Rotala rotundifolia este un Hygrophila polysperma.
Scuze pentru informatiile eronate
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com