[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Mica Autostrada  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Bine v-am gasit din nou dragi colegi.
In urmatoarele luni renovez apartamentul si am in plan un alt proiect.
Momentan detin un acvariu home made dim 250x35x40 cu un sump sa ii zicem integrat. functioneaza perfect cum am vrut, neon pe led,capac diy, acvariul e unu de tip plantat care a fost descris in alt topic.
Acvariul a trecut prin mai multe etape, din care am invatat putin cate putin de ce trebuie stiu de baza si rearanjare de plante totala.
[Thumb - IMG_20160802_045832.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

pic2
[Thumb - IMG_20161202_214024.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

pic3
[Thumb - IMG_20161217_031828.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

pic4
[Thumb - IMG_20170723_204317.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Buun, pana aici toate bune si frumoase.

Ideea noua consta in un nou proiect care va fi asa:

Acvariu sticla de 10mm cred ca ar trebuii sa fie suficient, dimensiuni de L600cmxH25cmxl50cm. Probabil o saziceti ca pentru un plantat este prea putin, pe mine nu ma deranjeaza deloc, plantarea va fi mai mult de tip gazon si restu pitice.
Pana la proiectul final mai am de lucrat. Acum e doar inceputul. Incerc sa ma decid, daca sa merg pe un sump/filtre canistra sau alte ideeei daca aveti sa imi dati.
O sa revin mai tarziu cu niste chestii ca ma geama munca.
o zi buna sa aveti.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Am ramas gura casca cand am vazut "autostrada"
Capacul e din policarbonat? Nu obtureaza prea mult lumina?

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!
Am inteles bine, 750 de litri? Insa nu volumul este interesant ci forma!
Sunt curios cum o sa asiguri circulatia apei in acvariu, aici cred ca este o provocare.
Probabil ceva pompe ...

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Da capacul e din policarbonat, dar neoanele sunt dedesupt sub el.. Nu prea are ce obtura, mai apare catwodara putin condens pe ele sar sunt siliconate pe margini nu patrunde la electronica
[Thumb - IMG_20161212_022016.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

L-am facut din policarbonat ca e usor el si usor de lucrat cu el, pe langa intre capac(defapt rama de la capac) si sticla am un burete care amortizeaza socurile de la capac in sticla... Motivul e ca am 2 pisici care mai sar de pe dulapul care e la1,5m de acvariu cu o inaltime de 2,5 m direct pe capac .. Pana acum a rezistat cu brio si amortizeaza foarte bine socul
[Thumb - IMG_20161203_180010.jpg]

17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Da silviu e destul de lung.. Dar asa mi l-am imaginat eu si pana acum imaginatia nu ma dezamagit )

La partea cu circulatia as vrea eu sa ma ajutati cu idei si pareri.. As vrea sa vad daca optez pentru un sump sub el, un sistem beam animal pe marginile acvariului si 2 pompe de valuri pe la mijloc.. Sau sa ma duc pe canistre. Inca nu stiu. La actualul acvariu am in colturi pe unde curge apa care trece prin 3 tipuri de bureti dupa prin perlon ulterior prin lava si sparura de lava in jur la 30l
[Thumb - IMG_20170802_082721_1.jpg]

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Este frumoasa ideea de a avea un front atit de lung, care iti ofera si posibilitatea unei mari variatii.
Legat de filtrare, cred ca cel mai bun criteriu dupa asigurarea parametrilor optimi ai apei este cel al timpului acordat pentru mentenanta.
Si intr-un caz si in altul, cind le vine timplu, ai ceva de munca ... Banuiesc ca schimbul de apa va fi integrat in solutia de filtrare,
ceva de genul "la picatura".

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Pai cam asta ar fi ideea, decat sa dau la galeata si furtun ). Numai ca ma gandesc si pe viitor in cazul in care voi renunta la plantat sumpul sa imi suporte si alt tip de pesti, desii la inaltimea asta mica nu prea as avea de unde alege niste ciclide sa zic, iar la plantat nici nu am nevoie de sump foarte mare, asta imi dau seama dupa setup-ul care il am acum.

Ce este mai greu acum este sa vad daca imi face cineva si la ce cost se va ridica sticla de lungimea asta. Stoc stiu ca vin fasii de 3 m. Sa il fac din 2 buc nu stiu cum va arata. Sau sa ma interesez si de acril?
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:Sunt curios cum o sa asiguri circulatia apei in acvariu, aici cred ca este o provocare.
Probabil ceva pompe ...

Indiferent daca faci sump sau folosesti filtre externe daca pui in-ul si out-ul pe laturile acvariului atunci vei avea o circulatie a apei de la stanga la dreapta, oarecum, echivalenta cu ceea ce poate pompa (ex. avand o pompa de 3000l/h va insemna ca intr-o ora 3000 de litri de apa (disculabil, bineinteles) vor circula de la stanga la dreapta)

Intrebarile mele ar fi:

1. sistem presurizat de CO2 o sa fie?
2. la ce substrat te-ai gandit?
3. ce incarcatura biologica estimezi sa fie din parte pestilor?
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

... sau, daca se hotaraste pentru filtre, poate aborda problema secvential : cite un sistem de filtrare in fiecare treime sau sfert din deschiderea acvariului!
Avantajul ar fi, cel putin teoretic, ca va circula deodata toata apa din acvariu, in reprize mai mici. Evident, toate OUT-urile vor impinge apa in acelasi sens.
Dezavantajul ar fi ca, totusi, o masa mai mare de apa va fi suportata de filtrele dinspre capatul fluxului. Ar fi un sistem "in cascada" care ar putea sa mearga.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/09/2017 16:00:06

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Si aditia de CO2 cred ca ar putea fi abordata pe segmente de acvariu. O teava de plastic de 8 sau de 10 ar putea gazdui 3-4 furtune de CO2.
La mijlocul fiecarui segment (de 2 sau respectiv 1,5 m) prin niste racorduri se pozitioneaza difuzoarele sau pietrele de gaz. Un distribuitor
de genul celor folosite la gazul metan ar asigura o presiune egala in punctele de injectie a CO2. Evident, nu am experienta in acest domeniu
si, daca spun prostii, imi cer scuze. Dar solutia cred ca merita dezbatuta.

[Email]
17BO0Z3R
Junior member
[Avatar]

IP:

Sistem co2 la actualul nu exista dar nici plante care sa ceara mult doar easy, ma gandesc si la un sistem de dioxid, dar la lungimea aceea nu stiu daca va face fata, aici ma refer la suprafata de evaporare a co2-ului. Eventual ma gandeam ca dizolvarea sa se produca in sump langa pompa iar pompa sa aibe 4 evacuari. Astea ar trebuii calculate bine si daca are rost(dar la 4 evacuari pierd mult din debitul de apa pentru circulare.

Substrat clar ce am folosit pana acum nisip amestecat cu pamant de flori 3cu 1, iar peste doar nisip. Plantele cresc frumos, radacinile nu putrezesc, usor de aspirat si inlocuit. Ce e drept probabil cu un substrat adecvat de la jbl etc as face treaba mult mai buna, dar si costuri mult mai mari.

Incarcatura biologica probabil 200 tetra, ancitrusi sanitari.. Nu cresc ei mari dar lasa resturi ce iii drept

Inca nu ii pus nimic pe foaie.. Inca acumulez informatii. Probabil peste 1-2 luni sa vad si costurile in ansamblu
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

CO2-ul:
Sistemul CO2 este scump initial (adica achizitia buteliei (peste 5-6 litri as recomanda eu), a reductorului si electrovalvei). Dupa care, deoarece ai un volum mare de apa, va trebui sa umpli butelia (cost foarte redus ~20 ron)
Dizolvarea CO2-ului nu cu difuzoare ci cu reactor de tip Bitanu (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37108.page). Out-ul din reactor direct in acvariu. Pompa separata pentru reactoare. Poampa sa mearga doar pe perioada iluminarii.

Plantele:
Faza este ca plantele de gazon, in general, sunt destul de prietentioase. Adica, tin cu dintii de triunghiul lumina, CO2, fertilizare.
Singura "planta gazon" easy pe care o stiu eu, fara CO2, ar fi Marsilea hirsuta

Substrat:
JBL Manado e un calvar atunci cand vine vorba de plante gazon deoarece este foarte usor si nu prea stau agatate. In plus, experienta mea cu HC Cuba si MC spune ca radacinile acestora, fiind prea scurte, nu ajung sa traga din solul fertil asa ca fertilizarea in masa apei e mai importanta (de aici si posibilitatea de a le creste pe cioate, roci etc.)
Concluzia: mergi pe ce ai experienta; mai ales daca e ieftin.

Pestii:
200 tetra - da, ar fi superbi in tipul asta de acvariu. Important: ca sa-i pui in evidenta ar trebui sa ai fundal negru. De preferat, si substratul tot de culoare neagra(mai ales ca ei se simt mai in largul lor cu un substrat inchis la culoare). Gandeste-te la costuri si look si poate amesteci pamantul de flori cu substrat inert negru (nu cred ca-i scump) de la Evidecor sau Hornbach (daca nu ma insel aveti in Oradea)
ancitrusi sanitar - nu am experienta dar astia nu scurma? gazonul si scormonitorii nu prea fac casa buna
La ancistrus nu e bine sa ai si ceva lemn in acvariu (parca citisem ca mananca lemn care ajuta la digestie).
PS. Sufarde boala Pavelescu deci mi-e sila sa caut

Parerea mea: gandeste-te la otocinclus. Sunt mici, mananca alge (deci nu trebuie sa le dai de mancare), sunt pesti de card (dar care stau doar pe fund si prinsi de geamuri - NU inoata in masa apei). Se vor vedea foarte frumos intr-un acvariu asa lung. Ar mai fi si cory panda dar nu am experienta cu ei.

um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pentru circulatie poti folosi ceea ce americanii numesc closed loops. Un Bean Animal are avantajul de filtrare separata, dar pierzi CO2 pe care il dozezi.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: